foitites amfith

Τελειώνει ο χρόνος για χιλιάδες φοιτητές που παραμένουν εδώ και χρόνια στα μητρώα των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Σύμφωνα με τις νέες θεσμικές διατάξεις για τα ΑΕΙ, με διαγραφή απειλείται άμεσα όποιος φοιτητής συμπληρώνει το 8ο έτος σπουδών σε τετραετή προγράμματα σπουδών, ή δέκα σε πενταετή προγράμματα Πολυτεχνείων και Γεωπονικών Τμημάτων.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, τα τελευταία χρόνια το ΤΕΙ Αθηνών έχει διαγράψει περισσότερους από 18.000 φοιτητές ενώ την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά χιλιάδες φοιτητές ΑΕΙ, άνω των 26 θα δουν την πόρτα εξόδου από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ελάχιστα είναι τα ιδρύματα που έχουν προχωρήσει σε αυτόματη διαγραφή φοιτητών επειδή παρέλειψαν να ανανεώσουν την εγγραφή τους για δύο συνεχόμενα εξάμηνα. Η διάταξη αυτή υπήρχε και στον παλαιό νόμο-πλαίσιο, όμως παρέμεινε “νεκρή” ενώ τόσο η Μαριέττα Γιαννάκου το 2007 όσο και η Άννα Διαμαντοπούλου το 2011 προσπάθησαν να την “αναστήσουν”.

Ποιοι φεύγουν

- Οι φοιτητές που κατά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 (Ιούλιος 2012) θα έχουν συμπληρώσει 2ν+1 έτη σπουδών (όπου ν=4 έτη και 2ν= 8 έτη) θα διατηρούν τη φοιτητική ιδιότητά τους έως και το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014.

- Οι φοιτητές που κατά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 (Ιούλιος 2012) θα έχουν συμπληρώσει ν+2 έτη σπουδών θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα έως και το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015.

- Οι φοιτητές που κατά το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 (Ιούλιος 2012) δεν θα έχουν συμπληρώσει  ν+2 έτη σπουδών θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα  για το διπλάσιο χρόνο σπουδών σε σχέση με τα κανονικά έτη σπουδών.

newsit

symoria draxmis

Στα σόσιαλμιντια οι νέοι συζητούν και προβληματίζονται για το μέλλον τους. Ψάχνουν διάφορους τρόπους για να καλυτερεύσει η ζωή τους και η ζωή των συμπολιτών τους γνωρίζοντας τη δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα .

Μέσα στους προβληματισμούς που αναπτύσσουν είναι και αυτοί της υιοθέτησης εθνικού νομίσματος .Υπάρχει ομάδα στο facebook με σχεδόν 6.000 μέλη στην οποία αρθρογραφούν επιφανείς οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές .

Διεξάγονται <<συζητήσεις>> μεταξύ των νέων και των οικονομολόγων που αναφέρονται σε όλα τα θέματα ταμπού για τα γνωστά μέσα ενημέρωσης (ΜΜΕ), προβληματισμοί για το τι θα γίνει, αν ξαφνικά βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ.Θα υπάρχει πετρέλαιο; Θα υπάρχουν μισθοί ;Συντάξεις ; Κράτος ; Τρόφιμα;

Προσπαθούν να διαλύσουν όλους τους φόβους τους .Η σημερινή νεολαία, η προβληματισμένη νεολαία της κρίσης δεν είναι "του χαβαλέ". Προβληματίζεται, οργανώνεται, δεν πείθεται από τα γνωστά ΜΜΕ, τηλεοπτικά και μη, δεν την αγγίζει η θεωρία των μονόδρομων, του φόβου και του δόγματος του ΣΟΚ .Δεν έχει ταμπού, μιας και η νέα γενιά περισσότερο από όλους τους άλλους, νιώθει στο βαθιά πετσί της την οικονομική κρίση .

Κάποιοι νέοι λοιπόν με δόση χιούμορ αποφάσισαν να ονομαστούν οι ίδιοι ΣΥΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ, μιας και κανείς ως τώρα δεν μας είπε με ονοματεπώνυμο ποιοι μεγάλοι επιχειρηματίες αποτελούν το Λόμπι της Δραχμής .

Ομάδα facebook: Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ
https://www.facebook.com/groups/symmoriadraxmis/

sxol aithousa

Καθηγητής έπιασε στα πράσα μαθητές την ώρα που έκαναν διακίνηση ναρκωτικών στο προαύλιο του σχολείου!

Ανάστατη είναι η κοινωνία της ανατολικής Φθιώτιδας μετά την αποκάλυψη ότι τρεις μαθητές πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω από τον καθηγητή τους ενώ έκαναν διακίνηση ναρκωτικών, και μάλιστα μέσα στους σχολικούς χώρους.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Ημέρα» που έφερε στη δημοσιότητα τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο καθηγητής πλησίασε τους τρεις μαθητές στο προαύλιο, βλέποντας ότι κάποια ύποπτη συναλλαγή γινόταν μεταξύ τους. Τότε ένας από τους μαθητές προσπάθησε να ξεφορτωθεί τη μικροποσότητα χασίς που κρατούσε πετώντας τη μακριά.

Ο καθηγητής βρήκε το σακουλάκι με τα ναρκωτικά και αφού διαπίστωσε ότι περιείχε χασίς, ενημέρωσε τον διευθυντή. Ακολούθησε διακοπή των μαθημάτων και πολύωρη συνέλευση του Συλλόγου των Καθηγητών, στη διάρκεια της οποίας υπήρξαν έντονες διαφωνίες για τον χειρισμό του θέματος, καθώς άλλοι υποστήριζαν ότι το θέμα έπρεπε να αντιμετωπιστεί παιδαγωγικά κι αυστηρά μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής κοινότητας και άλλοι ότι έπρεπε να ενημερωθούν οι αρχές.

Τελικά η συνεδρίαση διεκόπη, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, ενημερώθηκε η αστυνομία και ο διευθυντής του σχολείου έδωσε κατάθεση στο Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας.

εσπρεσο

Ο Φώτης (αριστερά), η Εφη και ο Βασίλης ζουν αντιμέτωποι με το... θηρίο της ΦΕΕΜΠ και αντιμετωπίζουν με χιούμορ την έλλειψη φαγητού, ζεστού νερού και θέρμανσης. Διαμαρτύρονται όμως για το Ιντερνετ

Η Εφη τις προάλλες δεν έφαγε. Δεν ήταν η πρώτη φορά· και δεν ήταν η μόνη. Δεκάδες φοιτητές που διαμένουν στη Φοιτητική Εστία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συχνά φεύγουν από το εστιατόριο νηστικοί.

Δικαιούνται να σερβιριστούν μισή ώρα πριν από το τέλος κάθε γεύματος. Αφού όλοι οι υπόλοιποι φοιτητές έχουν τελειώσει το φαγητό τους. Ο λόγος; «Δεν έχουμε κωδικούς. Είμαστε όλοι από τμήματα του ΤΕΙ Αθηνών και μας είπαν ότι όσο οι σχολές μας δεν πληρώνουν την κάρτα σίτισης, θα τρώμε τελευταίοι, ό,τι περισσεύει. Συχνά δεν περισσεύει τίποτα», λέει η 20χρονη Εφη. Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, κατάγεται από το Ναύπλιο και είναι μία από τους 500 οικότροφους της ΦΕΕΜΠ.

Ο Φώτης, η Εφη και ο Βασίλης ζουν αντιμέτωποι με το... θηρίο της ΦΕΕΜΠ και αντιμετωπίζουν με χιούμορ την έλλειψη φαγητού, ζεστού νερού και θέρμανσης. Διαμαρτύρονται όμως για το Ιντερνετ Η ανεπαρκής σίτιση των φοιτητών που διαμένουν στην εστία-μαμούθ είναι το πρώτο από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι φοιτητές.

 

Ξέφραγο αμπέλι

Το δεύτερο πρόβλημα το διαπιστώνει κανείς περιηγούμενος ανενόχλητος στους ορόφους του παλιού κτηρίου. «Δεν υπάρχει θυρωρός να ρωτήσει ποιος είσαι εσύ και πού πας», λέει ο Δημήτρης, φοιτητής στο ΤΕΙ Πειραιά, με καταγωγή από τα Γιάννενα. Οι φοιτητές λένε ότι ο χώρος φυλάσσεται από δύο φύλακες. Συνήθως όμως στην είσοδο δεν υπάρχει κανείς. Ιστορίες για σπασμένες πόρτες, για διαρρήξεις σε δωμάτια. Ολοι ξέρουν ότι εδώ μένουν και κάποιοι που δεν είναι φοιτητές. Υποπτοι ή όχι, τα στοιχεία τους δεν είναι καταγεγραμμένα πουθενά. Η Μαρία και η Ελενα αποφεύγουν να περιφέρονται στην Εστία μόνες το βράδυ. «Προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου ότι αυτές οι φτηνές κλειδαριές, σε συνδυασμό με την καρέκλα που βάζω πίσω από την πόρτα, θα με προστατεύσουν αν κάποιος προσπαθήσει να μπει στο δωμάτιό μου», λέει η Μαρία. Το προσωπικό της Εστίας έχει αποδεκατιστεί. Τέσσερις υπάλληλοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα.

Στον 6ο όροφο ο Λεωνίδας πάει για μπάνιο κρατώντας στο χέρι την πετσέτα του και κουβαλώντας τη συσκευή του ντους. «Τις κλέβουνε από τα μπάνια», εξηγεί, «γι' αυτό κι εγώ αγόρασα τη δική μου».

Το νερό στον 6ο όροφο είναι χλιαρό. Στον 7ο σχεδόν χλιαρό. Στον 8ο δεν έχει νερό. «Υπάρχουν διαρροές σε όλο το κτήριο. Τα υδραυλικά είναι παλιά και συχνά το νερό δεν φτάνει στους τελευταίους ορόφους», λέει ο Φώτης. «Ανοίγουμε τις βρύσες και περιμένουμε να έρθει το νερό», λένε οι ένοικοι του 8ου. Τις προάλλες έτσι πλημμύρισε ένας ολόκληρος όροφος. Ενας φοιτητής περίμενε να έρθει το νερό και αποκοιμήθηκε. Το σιφόνι ήταν βουλωμένο και το νερό πέρασε στο δωμάτιο του κάτω ορόφου από τους σπασμένους σωλήνες του καλοριφέρ· του παγωμένου καλοριφέρ. «Ο συντηρητής μάς είπε ότι έχει να γίνει συντήρηση στον καυστήρα από το 1973, όταν λειτούργησε πρώτη φορά», λένε οι φοιτητές. Ευτυχώς προμηθεύτηκαν σόμπες. Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα με την τάση του ρεύματος σε ολόκληρο το κτήριο. «Αν σε τρία δωμάτια που βρίσκονται στη σειρά έχουμε αναμμένες τις σόμπες, πέφτει το ρεύμα. Κάθε φοιτητής δικαιούται μέχρι 600 Watt. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να δουλεύει η τηλεόραση, το ψυγείο και η σόμπα ταυτόχρονα», εξηγεί ο Φώτης. «Αν το ρεύμα κοπεί Παρασκευή, πρέπει να περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα για να έρθει ηλεκτρολόγος και να ξεκλειδώσει τον ηλεκτρολογικό πίνακα». «Λίγος ρομαντισμός δεν βλάπτει. Ανάβουμε τα κεριά. Αρκεί να μην έχει κλειστεί κάποιος στο ασανσέρ. Εχει συμβεί...» λέει ο αισιόδοξος Κρητικός της παρέας, ο Βασίλης. «Δεν είναι προβλήματα αυτά που αναφέρθηκαν. Πρόβλημα είναι να μη σε δεχτούν. Να μην έχεις πού να μείνεις. Ετσι συνέβη με έναν φίλο μου. Οι γονείς του έχουν εισόδημα κάτω των 7.000 ευρώ. Αναγκάστηκε να πάει στην Κρητική Εστία, να πληρώνει δηλαδή 250 ευρώ το μήνα!» Κι όμως, υπάρχουν πάνω από 100 κενά δωμάτια.

Η εγκατάλειψη σε όλο της το μεγαλείο στη φοιτητική Εστία του ΕΜΠ. Κι όμως, εκεί στεγάζονται νέα παιδιά που προσπαθούν να σπουδάσουν κάτω από συνθήκες που προσβάλλουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας

Η εγκατάλειψη σε όλο της το μεγαλείο στη φοιτητική Εστία του ΕΜΠ. Κι όμως, εκεί στεγάζονται νέα παιδιά που προσπαθούν να σπουδάσουν κάτω από συνθήκες που προσβάλλουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας

Μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα, το Ιντερνετ φαντάζει πολυτέλεια. Κι όμως, μία από τις μεγαλύτερες φοιτητικές εστίες στην Ελλάδα δεν έχει Wi-Fi. Οι φοιτητές κατεβαίνουν με τις σόμπες τους και τα λάπτοπ στο ισόγειο. Ιντερνετ έχει μόνο στο αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο. Ευτυχώς υπάρχει κι αυτό. Βολεύονται μ' αυτό. Οσο μπορεί να βολευτεί κάποιος που κάθεται σε έναν τρύπιο καναπέ χωρίς μαξιλάρια. «Ολα μπορώ να τα αντέξω, εκτός από την έλλειψη Ιντερνετ», λέει ο Βασίλης. «Ακόμα και τη μούχλα στο δωμάτιό σου;» τον ρωτάει η Εφη. «Δεν μυρίζει τόσο πολύ πια», της απαντάει ο ίδιος. «Νομίζεις ότι δεν μυρίζει. Απλώς το έχεις συνηθίσει», του λέει γελώντας η Εφη. «Δεν σ' το λέμε, για να μη σε προσβάλουμε».

Αθλιο κτήριο

Τώρα ο πρύτανης κάνει σοβαρές προσπάθειες αναβάθμισης της Εστίας», λέει ο Παναγιώτης Μανούρης, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (πρώην ΕΙΝ), το οποίο συνδιαχειρίζεται την Εστία με το ΕΜΠ. «Εμείς έχουμε την οικονομική διαχείριση της Εστίας και το ΕΜΠ τη διοίκηση. Πρόκειται για ένα άθλιο κτήριο», παραδέχεται ο κ. Μανούρης. «Στεγάζονται σ' αυτό παιδιά χαμηλότερων εισοδημάτων, τα οποία έχουν δίκιο! Το κτήριο πρέπει να επισκευαστεί ολόκληρο. Επί των ημερών μου, κάτι τέτοιο δύσκολα θα γίνει. Ωστόσο δεν υπάρχει φόβος να κλείσει η Εστία. Ούτε υπάρχει θέμα υποβάθμισης. Κλείσαμε τα μαγειρεία, για υγειονομικούς λόγους, και τα παιδιά σιτίζονται από την Εστία του Μετσόβιου. Για τα παιδιά που δεν σιτίζονται υπαίτιο είναι το ΤΕΙ».

panepistimio athinas

Τη δυνατότητα μετεγγραφής σε τμήμα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ της δικής τους επιλογής με αυστηρά εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια δίνει το υπουργείο Παιδείας στους επιτυχόντες φοιτητές και σπουδαστές που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2012.

Η ευνοϊκή ρύθμιση που επιτρέπει τις μετεγγραφές αφορά μόνο την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά και έχει σκοπό να δώσει ανάσα σε χιλιάδες φοιτητές και στις οικογένειές τους, μειώνοντας τα έξοδα διαβίωσης των φοιτητών, που σπουδάζουν σε πόλεις που βρίσκονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους ή της οικογένειάς τους.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας δρομολογεί ρύθμιση και για τους επί πτυχίω φοιτητές. Για αυτή την κατηγορία, καθιερώνεται μόνο για τη φετινή χρονιά η 4η εξεταστική περίοδος, στην οποία θα έχουν τη δυνατότητα να μετάσχουν, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθημάτων που οφείλουν, προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους το γρηγορότερο δυνατόν και να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Το εισοδηματικό κριτήριο

Το βασικό κριτήριο για τις μετεγγραφές είναι το εισοδηματικό. Για πρώτη φορά σε ρύθμιση για μετεγγραφές φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ τo βασικό κριτήριο είναι οικονομικό - δηλαδή το κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως αυτό βεβαιώνεται με το εκκαθαριστικό Εισοδήματος του Οικονομικού Έτους 2011.

Το ποσόν που αναγράφεται διαιρείται με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, συνυπολογιζόμενων και των προστατευόμενων μελών της, ώστε να προσδιοριστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως ορίζεται στη ρύθμιση.

Το ποσό του κατά κεφαλήν εισοδήματος που έχει τεθεί ως βασικό κριτήριο για τις μετεγγραφές έχει οριστεί στα 7.500 ευρώ, ενώ ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν σχετικά περισσότερα προβλήματα, το ποσό αυτό διπλασιάζεται και ανέρχεται σε 15.000 ευρώ.

Για παράδειγμα:

• Για μία τριμελή οικογένεια, με εισόδημα, π.χ. 20.000 ευρώ, το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 6.833 ευρώ (20.500 δια 3).

• Για μία πενταμελή οικογένεια με εισόδημα, π.χ. 30.000 ευρώ θεωρείται πως είναι 6.000 ευρώ (30.000 διά 5).

• Για μία εξαμελή οικογένεια με εισόδημα π.χ. 35.000 ευρώ, το κατά κεφαλήν εισόδημα θεωρείται πως είναι 5.833 ευρώ (35.000 διά 6)

Δικαιολογητικά

Τα βασικά δικαιολογητικά, τα οποία θα εξειδικευτούν εντός των επομένων ημερών από το Υπουργείο Παιδείας, μπορεί να είναι:

• Εκκαθαριστικό των εισοδημάτων του 2011

• Βεβαίωση από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση ανεργίας των γονέων ή κηδεμόνων, που αποδεικνύει το διάστημα κατά το οποίο είναι ή ήταν άνεργοι κατά το 2012

• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

• Γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από κρατικούς φορείς για τους ίδιους ή για γονείς ή για τέκνα ή για αδελφούς ή για συζύγους.

• Βεβαίωση σπουδών αδελφού ή αδελφής από το Τμήμα στο οποίο φοιτά

• Βεβαίωση πως είναι τέκνο θύματος τρομοκρατίας

syssitio

Την καθημερινή διανομή μικρογευμάτων σε 250.000 μαθητές δημοτικών σχολείων σε όλη την επικράτεια, από το τέλος Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε απόψε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Το γεύμα θα περιλαμβάνει ένα φρούτο, γάλα και ένα τοστ και η επιλογή των μαθητών θα γίνει με βάση στοιχεία του υπουργείου για περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα.
 
Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για την οργάνωση και λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ο Κ. Αρβανιτόπουλος ενημέρωσε ότι 60 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκαν από κοινοτικούς πόρους, θα διατεθούν για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στα σχολεία.
 
“Είχα δεσμευτεί ότι θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση στο θέμα του υποσιτισμού με έναν τρόπο που να μην δημιουργεί κοινωνικές διακρίσεις” ανέφερε ο υπουργός.

sxoleio

Έκτακτη επιχορήγηση, ύψους 7 εκατ. ευρώ, σε δήμους της χώρας για τη θέρμανση σχολικών μονάδων (π.χ. σε ορεινές περιοχές ή περιοχές όπου παρουσιάζονται έντονα καιρικά φαινόμενα), ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών ελήφθη σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών και υπεγράφη σήμερα, 15/01/2013.

Όπως υπογραμμίζεται, το εν λόγω ποσό θα διατεθεί αποκλειστικά και μόνο για την κάλυψη της δαπάνης θέρμανσης των σχολικών μονάδων, σύμφωνα με την κατανομή του από το υπουργείο Εσωτερικών στους δικαιούχους δήμους.

Περισσότερα Άρθρα...