Για έγκλημα  που ισοδυναμεί με εθνική προδοσία, κάνει λόγο η Ζωή Γεωργαντά, σχολιάζοντας την άσκηση ποινικής δίωξης, που ζήτησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, σε βάρος του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και δυο ακόμα μελών της, για την υπόθεση του διογκωμένου ελλείμματος του 2009, η οποία ήρθε στο φως μετά τις δικές τις καταγγελίες.

Μιλώντας στον Real Fm στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου, η κυρία Γεωργαντά, πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ είπε ότι υπογράφοντας ψευδείς βεβαιώσεις για ένα φουσκωμένο έλλειμμα ζημίωσαν τουλάχιστον με 28 δισ ευρώ το κράτος.

«Με βάση αυτά στοιχεία που δημοσίευσε ο κ. Γεωργίου και έστειλε στη Eurostat έγιναν όλα τα μνημόνια», ανέφερε η Ζωή Γεωργαντά, ενώ εκτίμησε ότι είχε πολιτική εντολή να κάνει κάτι τέτοιο.

 «Φαντάζομαι ότι είχε πολιτική εντολή και πρέπει να το πει, γιατί απ’ ότι έχω καταλάβει ο κ. Γεωργίου δεν καταλαβαίνει τη στατιστική», τόνισε, ενώ αναφερόμενη στον επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ράντερμαχερ είπε: «Έχουμε αποδείξεις ότι μας προέτρεπε να μην εκτελούμε το καθήκον μας και να υπογράψουμε αυτές τις ψευδείς βεβαιώσεις. Χαίρομαι γιατί υπερίσχυσε η εντιμότητα  για να μην διαπράξουμε αυτά τα εγκλήματα και να μην είμαστε κι εμείς κατηγορούμενοι».

Το ίδιο έκανε σύμφωνα με την κυρία Γεωργαντά και ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος όπως ανάφερε «μας παρότρυνε όταν μας έλεγε ‘δεν θα μιλάτε και θα εκτελείτε ότι λέει ο κ. Γεωργίου και ο κ. Ραντερμάχερ’.»

«Είναι εγκληματικά αυτά τα πράγματα και επισύρουν ποινικές ευθύνες. Δηλαδή μας παρότρυνε να μην εκτελέσουμε το υπηρεσιακό μας καθήκον», τόνισε, αφήνοντας αιχμές τόσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Βεβαίως γνώριζε ο κ. Παπανδρέου και τήρησε σιγή ιχθύος. Πιστεύω ότι είναι και αυτός υπεύθυνος», αποκάλυψε η κυρία Γεωργαντά, λέγοντας ότι είχε ενημερώσει τον πρώην πρωθυπουργού μέσω του αδελφού του Αντρίκου ενώ του είχε στείλει και μηνύματα.

Η κυρία Γεωργαντά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι πριν μπούμε στο μηχανισμό στήριξης το έλλειμμα ήταν μονοψήφιο. «Η μόνη επιστημονική μέθοδος που θα μπορούσαν να μας βάλουν στα μνημόνια ήταν ένα διογκωμένο έλλειμμα. Έβαλαν το δικό τους άνθρωπο και μας εξουδετέρωσαν με την πρώτη αμφισβήτηση. Μέχρι που μας απέλυσε ο κ. Βενιζέλος».

«Όσα είπα στη εξεταστική, η βουλή τα αγνόησε. Η δικαιοσύνη έδειξε σήμερα ότι μελέτησε ενδελεχώς τα πράγματα και δεν επηρεάζεται», κατέληξε η Ζωή Γεωργαντά.

ενικος

konstantopoulou syriza

Σε κλίμα έντασης και οξύτατων φραστικών διαξιφισμών, ξεκίνησε, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, η ενημέρωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια για την αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ.

Με αιχμή τη συνέντευξη Δένδια στο Mega και τις υπαινικτικές αναφορές του για τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη νομιμότητα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε από τον υπουργό «να ανακαλέσει τα όσα είπε, αλλιώς να παραιτηθεί».

Απαντώντας ο υπουργός καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ πως παρερμηνεύει τα λεγόμενά του, ειδικά δε για τα επικριτικά σχόλια του κ. Λαφαζάνη είπε ότι «στερούνται λογικού συνειρμού».

Ο Π. Λαφαζάνης είχε πει πως ο υπουργός, με την συνέντευξή του, άφησε αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, επέκρινε δε και τις δηλώσεις Δένδια για τους δικαστές και «στάθηκε» σε μία φράση του υπουργού σύμφωνα με την οποία -όπως είπε ο βουλευτής- ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «είναι μεγάλο στοίχημα να καθαρίσουμε τα προβλήματα του ΄74».

Να ακολουθήσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία για πρόταση μομφής προς το πρόσωπό του, εφόσον κρίνουν ότι δεν ασκεί σωστά το έργο του, προέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δένδιας, αρνήθηκε δε τις κατηγορίες που του προσήψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περί προβοκατόρικου ρόλου έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των δικαστών, διαβάζοντας μάλιστα ανακοινώσεις του κόμματος εναντίον δικαστών και δικαστικών αποφάσεων τις οποίες χαρακτήρισε «απρεπείς».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας και ενώ είχαν προηγηθεί έντονες αντεγκλήσεις με προσωπικές αναφορές ανάμεσα στους βουλευτές Στάθη Παναγούλη και Ανδρέα Ψυχάρη.

 

Σχόλιο Κεδίκογλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σημείωσε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας έχει δεχθεί επιθέσεις και από τα δύο πολιτικά άκρα και τόνισε πως επομένως είναι βέβαιο ότι κάνει καλά τη δουλειά του.

«Όσο για τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ας σταματήσει πρώτα τους βουλευτές του να απειλούν με λυντσάρισμα πολιτικούς αντιπάλους και μετά να μιλήσει για δημοκρατικές διαδικασίες» πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.

gsee flag
 
Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις κατά το επόμενο διάστημα προσανατολίζεται η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, παράλληλα με τις νομικές κινήσεις για την κατάργηση μέτρων που περιλαμβάνονται στα μνημόνια όπως η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι παρά τις διαψεύσεις της Κυβέρνησης η ανάγνωση της έκθεσης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «το ΔΝΤ ανακινεί θέμα νέων μειώσεων στους μισθούς με κατάργηση των ωριμάνσεων», ενώ ζητά επιπλέον μέτρα, τα οποία σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «θα δώσουν τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία».
 

tzanis

Το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του εκλιπόντος Λεωνίδα Τζανή και του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννη Διώτη, παραμονές του απονενοημένου διαβήματος του πρώην βουλευτή Μαγνησίας, δήλωσε πως γνωρίζει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Θεσσαλία», ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επανέλαβε τα όσα ανέφερε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ και τόνισε πως, πριν προχωρήσει σε περαιτέρω δηλώσεις, θα ενημερώσει την οικογένεια του Λεωνίδα Τζανή.

«Θα μιλήσω πρώτα με τη χήρα του Λεωνίδα Τζανή, να της μεταφέρω αυτά που γνωρίζω, και μετά θα σας ενημερώσω. Αυτό που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Λεωνίδα Τζανή με τον κ. Διώτη, όταν ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ βρισκόταν στην Κύθνο, φιλοξενούμενος στο σπίτι φιλικού μου προσώπου.

Αυτό το φιλικό πρόσωπο, που βρισκόταν μαζί με τον κ. Διώτη, μου μετέφερε το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο αντρών, λίγες ώρες πριν ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών θέσει τέλος στη ζωή του στο σπίτι του στον Βόλο. Γνωρίζω τι ειπώθηκε και αυτά θα μεταφέρω στη χήρα προσεχώς».

Ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ αυτοκτόνησε την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012.

zougla

georgiou elstat

Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος, ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και στελεχών της Αρχής με το πέρας της προκαταρκτικής έρευνας, που διενήργησαν για καταγγελόμενη τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009.

Οι εισαγγελείς ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης από την εισαγγελία Πρωτοδικών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50) σε βάρος του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ καθηγητή Ανδρέα Γεωργίου, του προϊσταμένου Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών Κωνσταντίνου Μορφέτα, και της Ασπασίας Ξενάκη, προϊσταμένης της Ειδικής Διεύθυνσης Στατιστικών Ερευνών.

Σε βάρος του κ. Γεωργίου ζητείται να ασκηθεί δίωξη και για την επιπλέον κατηγορία, σε βαθμό πλημμελήματος, της παράβασης καθήκοντος.

Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, αφορούσε τις καταγγελίες του πρώην μέλους του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγήτριας Οικονομετρίας Ζωής Γεωργαντά, περί σκόπιμης εμφάνισης διογκωμένου του αναθεωρημένου χρέους της χώρας για το 2009 με απώτερο σκοπό την ένταξή της σε ευρωπαϊκό μηχανισμό με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Η κ. Γεωργαντά, που στο πλαίσιο της έρευνας έδωσε πολύωρη κατάθεση στους εισαγγελείς, ισχυρίστηκε ότι με μη αποδεκτή μεθοδολογία το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, ώστε να αποτυπωθεί από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μάλιστα, η καθηγήτρια υποστηρίζει ότι η επίμαχη, μη αποδεκτή επιστημονικά, μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε έγινε σε γνώση και με προτροπή ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.

Οι εισαγγελείς ζητούν να διαβιβαστεί η τεράστιου όγκου δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση σε ειδικό ανακριτή αρμόδιο για θέματα διαφθοράς στο Δημόσιο.

Ζητούν, επίσης, κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης ο δικαστικός λειτουργός να διαπιστώσει αν προκύπτουν ηθικοί αυτουργοί της πράξης που βαρύνει τα στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ και να εντοπίσει τα πρόσωπα αυτά καθώς και να αναζητήσει αν προκύπτει η διάπραξη και άλλων αδικημάτων, αλλά και συμμετοχή και άλλων προσώπων.

Σημειώνεται ότι η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση εστάλη πριν από περίπου έναν χρόνο από τους εισαγγελείς στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών τού τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Από την κοινοβουλευτική διαδικασία δεν προέκυψαν στοιχεία πολιτικών ευθυνών και έτσι η δικογραφία με το συνοδευτικό πόρισμα επιστράφηκε στο Εφετείο για τη συνέχιση της έρευνας ως προς ενδεχόμενες ευθύνες μη πολιτικών προσώπων.

nooz

kairos epidinosi

Σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει από αύριο Tρίτη ο καιρός, οπότε και αναμένονται έντονες βροχές, αλλά και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τη Δυτική Ελλάδα, όπου θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, με τους νοτιάδες να είναι ισχυροί ως και 8 μποφόρ, ακόμη και 9 τοπικά.

Από την Τετάρτη το απόγευμα αναμένονται καταιγίδες στα δυτικά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ την Πέμπτη η κακοκαιρία θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα, με έντονα καιρικά φαινόμενα.

Την Παρασκευή οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε χαμηλότερες, ημιορεινές περιοχές της δυτικής Ελλάδας, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Το σκηνικό θα είναι παρόμοιο και το Σαββατοκύριακο με χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, ενώ ο υδράργυρος θα συνεχίσει να υποχωρεί.

 

papa stratis

Άλλη μια έκπληξη επεφύλαξε στο κοινό της Λέσβου ο Παπά Στρατής, καθώς μετά και τα τραγούδια του στην πρώτη ημέρα της συναυλίας χθες εντυπωσίασε τραγουδώντας το γνωστό τραγούδι του Βασίλη Καρρά «ας τη να λέει» ξεσηκώνοντας το κοινό της Μυτιλήνης.

Ο Παπά Στρατής Γιουσμάς τραγούδησε άλλες δύο επιτυχίες του Φίλιππου Πλιάτσικα.

 

lesvospost

Περισσότερα Άρθρα...