Έντονη ενόχληση για τη δήλωση - πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος διατυπώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, δια στόματος του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα.

Η δήλωσή του έχει αποδέκτη τη διεθνή κοινότητα, την οποία καλεί να αφυπνιστεί «σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η αμφισβήτηση, από πλευράς του τούρκου Πρωθυπουργού, της ίδιας της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αφυπνίσει, επιτέλους, τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό».

«Οιοσδήποτε περαιτέρω σχολιασμός επ' αυτού είναι περιττός», πρόσθεσε.

«Απαράδεκτες και εξόχως αντιπαραγωγικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος κατέθεσε μάλιστα και σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν. Όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «οφείλει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές τόσο έναντι των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν όσο και στο πώς προτίθεται να συμβάλλει στη νέα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

«Δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος»

Η επίμαχη δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού έγινε μετά από συνέδριο στην Πολωνία και δημοσιεύθηκε από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιπρίς».

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε τη Κυπριακή Δημοκρατία, είχε γίνει δεκτή στην Ε.Ε. για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους.

Αντίδραση και από ΣΥΡΙΖΑ

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, η οποία διερωτήθηκε αν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα αρθεί «στο ύψος των περιστάσεων, όπως επιβάλλουν τα αξιώματά του ή θα παραμείνει απορροφημένος από την αναζήτηση στοιχείων κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας δευτερεύουσας σημασίας τη δήλωση Ερντογάν».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ύποπτη η στάση της κυβέρνησης

Για προκλητικές δηλώσεις εκ μέρους του τούρκου πρωθυπουργού έκανε λόγο και ο τομεάρχης Εξωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, στηλιτεύοντας παράλληλα την «ενδοτική και ύποπτη» αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επισημαίνουμε ότι πρέπει πρωτίστως να αφυπνιστούν ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς και ο ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι σε μία μοιραία συγκυρία και για τα εθνικά μας θέματα, έχουν τους ρόλους του προέδρου και αντιπροέδρου της κυβέρνησης», σχολίασε για να προσθέσει:

«Είναι σαφές ότι το ύποπτο της μη αντίδρασης και της μετάθεσης των ευθυνών σε τρίτους, έγκειται στην ήδη συμπεφωνημένη πορεία παράδοσης της Κύπρου στα σχέδια Ανάν ΙΙ». 

naftemporiki

Ερντογάν: Δεν υπάρχει χώρα με το όνομα Κύπρος

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει ακόμα και στην Τουρκία η προκλητική δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ανέφερε μετά από ένα συνέδριο στην Πολωνία όπου μετείχε ότι «δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος».

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση είχε γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kibris (που αναδημοσιεύει ο Φιλελεύθερος) ο κ. Ερντογάν  τόνισε ότι αυτό που υπάρχει είναι η τοπική διοίκηση της νότιας Κύπρου: «Υπάρχει βόρεια Κύπρος και μια πράσινη γραμμή μεταξύ της βόρειας και της νότιας Κύπρου» και πρόσθεσε ότι στην πράσινη γραμμή υπάρχουν μονάδες ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μετά την προκλητική δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού  δημοσιογράφος κ. Τουμάϊ Τουγιάν έγραψε στην εφημερίδα Yeni Duzen: «Ο κ. πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει μια χώρα που ονομάζεται Κύπρος. Σε μια χώρα που λέγεται Κύπρος τι δουλειά έχουν 40.000 δικοί σου στρατιώτες; Γιατί η σημαία του κυματίζει σε κάθε γωνιά; Ποιος είσαι εσύ και όταν το θέμα των Βαρωσίων έρχεται στην ημερήσια διάταξη μπορείς να πεις σαν να ήταν ιδιοκτησία σου ότι "εγώ δεν θα δώσω σπιθαμή γης στην Κύπρο ακόμη και για την πλήρη ένταξη"».

star

Μπελάδες μυρίζεται η Washington Times για την Κύπρο, η οποία σε αναλυτικό άρθρο που δημοσιεύει, εκτιμά ότι το νησί έχει εισέλθει στη δίνη της πιο ασταθούς περιοχής του κόσμου, χάρης στην ανακάλυψη πρωτόγνωρων αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου , σε συνδυασμό με μια ακανόνιστη τουρκική εξωτερική πολιτική και έναν εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Ακόμη και αν οι ηγέτες της Μεσογείου, επιδεικνύουν δεξιότητα στον τρόπο με τον οποίο ασχολούνται με αυτές τις νέες απειλές αλλά και ευκαιρίες, εκτιμά η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, χρειάζονται την στήριξη ενός ισχυρού αμερικανικού πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, το οποίο πλέον παρουσιάζεται αποδυναμωμένο.

Οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, ακολουθούν αυτές που έγιναν νωρίτερα στις Ισραηλινές θάλασσες, μετά τις γεωτρήσεις της αμερικανικής Noble και της ισραηλινής Delek - Avner.

Η τρέχουσα εκτίμηση για ύπαρξη 5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου και πετρελαίου, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 800 δισ. δολάρια, αποτελεί ένα τεράστιο ποσό, τονίζει η εφημερίδα, για μια μικρή χώρα της οποίας το τρέχον ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανέρχεται στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά η εφημερίδα.

Η Washington Times, υποδεικνύει ότι οι ποσότητες αυτές, θα μπορούσαν να εξαχθούν στην Τουρκία, ή την Ευρώπη, εξηγώντας πως αν και ένας αγωγός προς την Τουρκία θα ήταν η πιο συμφέρουσα οικονομικά και πρακτικά λύση, το σενάριο αυτό δεν είναι εφικτό, εφ 'όσον τα τουρκικά στρατεύματα συνεχίζουν να κατέχουν το 36 τοις εκατό της Κύπρου.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, μια πρόσφατη δικαστική απόφαση που επιτρέπει στην ισραηλινή κυβέρνηση να αποφασίσει τι ποσότητες μπορεί να εξάγει, επιτρέπει σε Κύπρο και Ισραήλ την ανταλλαγή φυσικού αερίου, το οποίο στη συνέχεια θα μεταφέρεται στην Τουρκία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους δύο συμμάχους να προχωρήσουν στην από κοινού δημιουργία ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο.

Εάν η Αίγυπτος, συνεχίζει η Washington Times, η Γάζα ,ο Λίβανος και η Συρία ανακαλύψουν με τη σειρά τους φυσικό αέριο και ενταχθούν στο σύγχρονο κόσμο , θα μπορέσουν να λάβουν μέρος, στο σχέδιο μετατρέποντας την περιοχή μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο.

 

O θησαυρός της ανατολικής λεκάνης και η αχόρταγη Τουρκία

Σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, το Δέλτα του Νείλου και της ανατολικής λεκάνης περιέχουν μαζί κατ 'εκτίμηση 345 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και 3.440 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου .

Αυτά τα πρωτόγνωρα αποθέματα μπορούν να βοηθήσουν είτε να λυθεί, ή να οξυνθεί το πρόβλημα της Κύπρου.

Η κυπριακή κυβέρνηση οριοθέτησε με σύνεση τα θαλάσσια σύνορα της με την Αίγυπτο το 2003 , τον Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες για εργασίες γεώτρησης με την γαλλική Total , την ιταλική Eni και την Κόγκας της Νότιας Κορέας .

Εντούτοις η διψασμένη για «ενέργεια», όπως την χαρακτηρίζει η εφημερίδα, Τουρκία, επιθυμεί μέσω του ελέγχου των κατεχομένων, της μαριονέτας της Άγκυρας, να εισπράξει έσοδα από τα νέα αποθέματα, ενώ εκφράζονται φόβοι για μία νέα εισβολή στην Κύπρο από τον εριστικό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Η εκτίμηση αυτή, βασίζεται στην ανάλυση της φιλόδοξης πολιτικής των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες» που εφαρμόζει ο κύριος Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών της Άγκυρας Αχμέτ, η οποία , κατά ένα ειρωνικό τρόπο, οδήγησε στο αντίθετο αποτέλεσμα, αφού η Τουρκία κατάφερε να απομονωθεί.

Οι τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τη Σερβία, αυξάνουν την πιθανότητα, η Άγκυρα να επανέλθει σε παλαιότερες τακτικές μαστιγώματος Κύπρου και Ελλάδας.

Και στις δύο περιπτώσεις , για παράδειγμα , θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί την ανεξέλεγκτη ροή προσφύγων, εκτιμά η εφημερίδα.

 

Ο ρόλος της Συρίας

Κάπου εδώ, έρχεται να προστεθεί στην εξίσωση και ο βάναυσος εμφύλιος πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία, μόλις 70 μίλια μακριά.

Μέχρι στιγμής , η σύγκρουση δεν είχε σημαντικές επιπτώσεις στην Κύπρο , αλλά η εγγύτητα του νησιού, οι ελάχιστες αμυντικές δυνατότητες, και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την καθιστούν εξαιρετικά ευάλωτη.

Από το 2011 μέχρι σήμερα, 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία προσπέρασαν την Κύπρο, και μετακινήθηκαν στο Λιβάνο, την Ιορδανία, την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Ιράκ, με αυτή τη σειρά.

Ωστόσο , αυτό θα μπορούσε γρήγορα να αλλάξει εάν οι πρόσφυγες ζούσαν πλησιέστερα προς την Κύπρο και η Άγκυρα ενθάρρυνε τους Σύρους να μεταναστεύσουν στα κατεχόμενα και στη συνέχεια να γλιστρήσουν κατά μήκος των συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αντίθεση με το κοντινό Ισραήλ, η Κύπρος στερείται είτε μιας ενισχυμένης στρατιωτικής επιλογής, ή προστατευτικών φρακτών, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας αριθμούν περίπου 700.000,, 150.000 λιγότερες από τον ενεργό πληθυσμό των ελληνοκυπρίων.

Επιπλέον, επισημαίνει η εφημερίδα, ο πληθυσμός της Τουρκίας, είναι εκατονταπλάσιος με αυτό της Κύπρου.

Η Λευκωσία μπορεί, ωστόσο, να δημιουργήσει συμμαχίες, ιδίως με το Ισραήλ , για την ενίσχυση της ασφάλειας της, ενώ όπως ανέφερε στην Washigkton Times, πηγή προσκείμενη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη «Είμαστε πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

tothemaonline

IF

Τα χαράματα της Παρασκευής, 21 Σεπτεμβρίου 1956, οδηγήθηκε στην αγχόνη από το Βρετανικό αποικιακό καθεστώς ο 22χρονος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Ανδρέας Παναγίδης (μικρή φωτογραφία), μαζί με τους Μιχαήλ Κουτσόφτα και Στέλιο Μαυρομμάτη.

Ο Παναγίδης καταγόταν από το Παλιομέτοχο και καταδικάσθηκε για τη εκτέλεση του Βρετανού σμηναγού Πάτρικ Χέιλ.

Είχε προηγηθεί ένα περιστατικό όταν Βρετανός στρατιώτης σε έλεγχο στο χώρο εργασίας του Παναγίδη στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, λίγο μετά τον απαγχονισμό των Καραολή και Δημητρίου, βρήκε στη τσάντα του την Ελληνική σημαία και ζήτησε από τον Παναγίδη να του σκουπίσει...... τα παπούτσια.

Η Ελληνική σημαία αποτελούσε το σύμβολο εθνικής αξιοπρέπειας και αγώνα για τον Παναγίδη και η προσβολή της είχε ως αποτέλεσμα να αντιδράσει και να κτυπήσει άγρια τον Βρετανό.  Ήταν ο μοναδικός από τους απαγχονισθέντες ο οποίος ήταν παντρεμένος και άφηνε πίσω του τρία παιδιά και μία σύζυγο. Συγκλονιστικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε το θάνατο και αποτυπώνεται στο γράμμα το οποίο έγραψε αμέσως μετά την ειδοποίηση για την εκτέλεση της θανατικής ποινής.

andreas-Panagidis02-27october2013

Το γράμμα είναι το ακόλουθο:

«Aξιολάτρευτά μου παιδιά, πολυαγαπημένη μου γυναίκα, χαίρετε. Αυτήν την στιγμήν που σας γράφω είναι Τρίτη, 10 η ώρα βράδυ. Ακριβώς πριν τρία λεπτά μας ειδοποίησαν ότι χαράματα της Παρασκευής 21.9.1956, θα εκτελεσθούμε. Ίσως, όταν διαβάζετε αυτό το γράμμα, εγώ να μην υπάρχω αναμεταξύ στους ζωντανούς.

Λατρευτά μου παιδιά, σας αφήνω για πάντα, στην τόσο νεαρή μου ηλικία. Στα 22 μου χρόνια πεθαίνω για χάρη μιας μεγάλης ιδέας. Σας εύχομαι, αγαπημένα μου παιδιά, να γινήτε καλοί Χριστιανοί και καλοί Έλληνες Κύπριοι. Ακολουθήστε πάντα τον δρόμο της αρετής. Να είσθε πάντα βέβαιοι ότι σας αγάπησα τόσο θερμά και με μια απέραντη πατρική αγάπη. Αλλά δυστυχώς σας αφήνω, χωρίς να σας δω να μεγαλώνετε, όπως το ονειρευόμουν… …

Κι εσύ, πολυαγαπημένη μου Γιαννούλα, σου ζητώ για τελευταία χάρη να περνάς καλά με τα παιδιά μας. Αγάπα τα θερμά, τόσο πολύ, και για μένα. Και εγώ από ψηλά θα σας στέλλω τις πιο θερμές μου ευχές. Και να σεβαστής και το δικό μου όνομα. Βλέπεις ότι η μοίρα θέλησε να μας πικράνει στα πρώτα χρόνια του γάμου μας. Αυτή τη στιγμή που σου γράφω, ένα χαμόγελο γλυκύ στολίζει τα χείλη μου, γιατί είμαι ευτυχισμένος που αφήνω τα παιδιά μου σε μια καλή μητέρα.

Η ψυχή μου είναι γεμάτη μια αληθινή χαρά, γιατί είμαι υπερήφανος για σένα. Μη δώσεις καμιά ματιά στο παρελθόν, αλλά κοίταζε το παρόν. Σου ζητώ συγγνώμη και συγχώρεση για ό, τι σου έφταιξα Γιαννούλα. …’Έχετε γεια, μια και για πάντα, αγαπημένες μου υπάρξεις.

Με φιλιά και αγάπη, ο σύζυγος σου και ο αγαπητός σας πατέρα Ανδρέας Παναγίδης».

Το γράμμα του μελλοθανάτου Ανδρέα Παναγίδη δεν αποτελεί πλέον μία ατομική επαφή του ήρωα με την οικογένειά του, αλλά μέρος της εθνικής κληρονομιάς που άφησε διηνεκώς ο εθνικοαπελευρωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ στις μεταγενέστερες γενεές.

Αυτό είναι το αθέατο μεγαλείο των ηρώων του αγώνα για την Ένωση με την Ελλάδα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι ήρωες, αλλά και η πλειοψηφία των όσων στελέχωσαν την ΕΟΚΑ, προήλθαν από τις παραδοσιακές αγροτικές ελληνικές κοινότητες της Κύπρου και κατ’ επέκταση εξέφρασαν εκείνη την εθελούσια ηθική αυτοθυσίας εν ονόματι των αρχών μέσα στις οποίες κοινωνικοποιήθηκαν.

Κατά τους Pleiss και Feldhusen, (Mentors, Role Models, and Heroes in the Lives of Gifted Children. 1995), ήρωας εκλαμβάνεται ο άνθρωπος που εκφράζει πάνω από όλα μία ευρέως αποδεκτή ηθική και ο οποίος ξεπερνά τον εαυτό του, υπερβαίνει δηλαδή τα όρια του προσωπικού συμφέροντος παραμένοντας σταθερός στις ηθικές του δεσμεύσεις.

Ήρωας μπορεί να είναι κάποιος επώνυμος θεσμικός αντιπρόσωπος ή κάποιος απλός πολίτης, ο οποίος επιδεικνύει μία απαράμιλλη επιμονή να πράττει το ηθικά σωστό. Στον ήρωα ευδιακρίτως αναγνωρίζονται στις πράξεις του χαρακτηριστικά συμπεριφοράς όπως η ιεράρχηση σε ανώτατο επίπεδο του κοινού συμφέροντος, η ευαισθησία στις συλλογικές ανάγκες, η γενναιότητα, η αυτοθυσία. Στον εννοιολογικό ορισμό του ήρωα, πέραν των αξιών που εκφράζει, είναι αναγκαία και η αναφορά στην ιδιότητα του ως φορέα αλλαγής, πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής.

Σε κάθε εποχή η ηθική αποτελεί μία σημαντική κατάκτηση του πολιτισμού. Η ανάπτυξή της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ικανότητα των ανθρώπων να αντιλαμβάνονται και να αξιολογούν ηθικά τόσο τη συμπεριφορά τους όσο και τη συμπεριφορά των άλλων.

Συνεπώς, η ηθική προϋποθέτει αναφορά σε ένα σύστημα αξιολόγησης των ανθρωπίνων πράξεων και σε ποιό βαθμό κάποιος κατανοεί, ασπάζεται και εφαρμόζει τις συγκεκριμένες ηθικές αξίες, δηλαδή τι είναι ωφέλιμο και τι όχι, αποδεκτό ή κατακριτέο, είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο, με όλες τις ενδιάμεσες διαβαθμίσεις. Με άλλα λόγια η ανάπτυξη της ηθικής σχετίζεται πάντοτε με κάποιο σύστημα αξιών.

Σε κάθε κοινωνία, τα ηρωικά πρότυπα τα οποία επικρατούν είναι εκείνα τα οποία αποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος της, και πιο ειδικά οι νέοι. Αυτά τα πρότυπα συνδέονται με την έννοια της ηθικής της κοινωνίας μέσα από την οποία εκφράζονται.

Στην εποχή μέσα στην οποία μεγάλωσε ο Ανδρέας Παναγίδης, τα πρότυπα ανεδύοντο μέσα από την ελληνική ιστορία ή ήσαν ζώσες μαρτυρίες μέσα από την ελληνική παράδοση, του κληρονομικού δηλαδή πολιτισμού που μετεβιβάζετο από γενιά σε γενιά μέσω του παραδείγματος. Ήταν οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι ενάρετοι άθρωποι της κοινότητας ή ακόμη, για τον Ανδρέα Παναγίδη, οι Μιχαήλ Καραολής και Ανδρέας Δημητρίου, που απηγχονίσθησαν λίγους μήνες πριν από αυτόν.  

Καθώς η κοινωνία αλλάζει, αναδιαμορφωμένη και μεταμορφωμένη, αλλάζουν και οι αξίες και κατ’ επέκταση το πρότυπο και το πάνθεο των ηρώων. Αλλάζει το νόημα και οι ιδιότητες που οι κοινωνία, και ιδιαίτερα οι νέοι, αποδίδουν στην έννοια του ήρωα. Έτσι σήμερα οι ήρωες για τους νέους, με τους οποίους προθύμως ταυτίζονται, είναι οι εφήμερες διασημότητες, τα πρόσωπα ή τα δημιουργήματα δηλαδή που ευρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, τα επονομαζόμενα είδωλα ή stars, έστω κι αν αυτά έχουν ημερομηνία λήξεως.

Σήμερα για τους νέους υπάρχουν οι υπερεθνικοί και πολυπολιτισμικοί ήρωες, ο Σούπερμαν, ο Σπάιντερμαν, ο Μπάντμαν, ο Μπεν Τεν, ο Ράμπο και τόσοι άλλοι υπεράνθρωποι των μαζών (κατά τον εύστοχο χαρακτηρισμό του Ουμέρτο Έκο) νιτσεϊκών ιδιοτήτων, υπερήρωες της μαζικής παγκοσμιοποιημένης κουλτούρας και του εθνομηδενισμού. Το ερώτημα που προβάλλει είναι ποιές αξίες και ποιούς στόχους προβάλλουν και, ακόμη περισσότερο, ποιάν αλλαγή ενθαρρύνουν και εκφράζουν, καθότι οι ήρωες είναι πρόσωπα εμπνευστές, των οποίων μια κοινωνία αξίζει να θαυμάζει και να μιμείται τις πράξεις τους. 

Στην εξέλιξη των ανθρωπίνων κοινωνιών, ο χρόνος καταξιώνει τους ήρωες στη συλλογική συνείδηση ενώ αφήνει τις εφήμερες διασημότητες να εξατμιστούν. Οι κοινωνικοπολιτικές κρίσεις είναι ταυτοχρόνως και κρίση ηθικής και ως εκ τούτου οι διανοητικές μας συνήθειες αναζητούν αξίες δοκιμασμένες στο χρόνο. Η γοητεία των αξιών που εκφράζει ο Ανδρέας Παναγίδης παραμένει αναλλοίωτη, έστω και αν κάποτε ξεχνιούνται … έστω και αν διάφοροι προσπαθούν ματαίως να επιβάλουν τη θέση ότι η επιδίωξη της Αυτοδιάθεσης-Ένωσης από τους Έλληνες της Κύπρου ήταν άδικη και λανθασμένη.

ignatiou

Πολύωρη συνάντηση είχε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στον οποίο, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συνομιλίες χάριν των συνομιλιών».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε μιλώντας στον κ. Ντάουνερ σε όσα προβληματίζουν τον ίδιο και την πολιτική ηγεσία, όπως και την ελληνοκυπριακή κοινότητα, ως αποτέλεσμα όσων συνέβησαν τις τελευταίες βδομάδες.

Παράλληλα –πρόσθεσε- ο πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από τις προσπάθειες για διαμόρφωση κοινής δήλωσης.

Ερωτηθείς αν υπήρξε απάντηση από πλευράς του κ. Ντάουνερ σε σχέση με αρνητικές συμπεριφορές του που επεσήμανε τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ήταν κατ’ ιδίαν η συνάντηση» και πρόσθεσε ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσεις πως κατά τη συνάντηση θα ξεκαθαρίζονταν πράγματα μια για πάντα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «εκείνο που γνωρίζω ήταν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πολύ έντονος στις θέσεις του τόσο για τα τελευταία γεγονότα όσο και για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών (...) όπως αυτές συνοψίζονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν ο πρόεδρος Αναστασιάδης προτίθεται να στείλει απεσταλμένο του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτά θα τα καθορίσουμε και σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου και τις επόμενες μέρες θα έχουμε πολύ καιρό να σκεφτούμε».

Ερωτηθείς επίσης από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν οι δύο διαπραγματευτές έχουν φθάσει κοντά σε συμφωνία για την κοινή δήλωση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ακόμα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις».

Ο κ. Ντάουνερ είπε ότι μίλησε με τον κ. Ερογλου το πρωί και είχε μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Όλοι καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια για την κοινή δήλωση, είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό στη διαδικασία και ο ΓΓ επιθυμεί να δει τους δύο ηγέτες να συμφωνούν επί μιας κοινής δήλωσης και έτσι συνεχίζουμε να προχωρούμε με αυτό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν θα υποβάλει παραίτηση από τη θέση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι θεωρεί την δουλειά του πολύ ενδιαφέρουσα και πρόσθεσε : «Δεν έχει να κάνει πραγματικά με μένα αυτό έχει να κάνει με τους Κύπριους και με το να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι στο στάδιο αυτό το κοινό ανακοινωθέν μπορεί να συμφωνηθεί και έτσι κάθε προσπάθεια καταβάλλεται για το σκοπό αυτό».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος σύντομα, τότε αυτό απλώς θα πάρει περισσότερο χρόνο, «αλλά κάθε προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στο μέγιστο που μπορούμε για να πετύχουμε μια συμφωνία».
Κληθείς να σχολιάσει το χρονοδιάγραμμα που φέρεται ότι τέθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα του κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Ντάουνερ υποστήριξε ότι ο ΓΓ δεν είπε κάτι τέτοιο.

«Αντιλαμβάνομαι ότι έχει ερμηνευθεί έτσι, αλλά ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα απλώς παρέπεμψε στο γεγονός ότι θα ερχόμουν στην Κύπρο αυτή τη βδομάδα και ότι ο ΓΓ θα ήθελε να δει ένα κοινό ανακοινωθέν». Αυτό, όμως, δεν σημαίνει στο τέλος της βδομάδας αυτής και δεν σημαίνει ότι αν δεν συμφωνηθεί τότε θα υπάρξουν συνέπειες, πρόσθεσε. «Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό και να μη λέμε, όπως πολλά ΜΜΕ έχουν αναφέρει, ότι πρόκειται για τελεσίγραφο», κατέληξε. 

real

Εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση, συνταξιούχοι και νοσηλευτές βγήκαν την Τρίτη στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά μέτρα λιτότητας.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις πρώτες μαζικές διαμαρτυρίες εναντίον των μέτρων λιτότητας μετά το τραπεζικό κραχ και το μνημόνιο τον περασμένο Απρίλιο, καθώς ετοιμάζεται στην Ελλάδα στις 6/11 Γενική Απεργία.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής, ενώ η Επιτροπή Οικονομικών εξέταζε τον προϋπολογισμό "αγκαζε" με την τρόικα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς την τοπική αυτοδιοίκηση κατά ένα πρόσθετο ποσοστό ύψους 12%.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος μέλη της αριστερής οργάνωσης ΠΕΟ και της σοσιαλιστικής ΔΕΟΚ, όχι όμως και της δεξιάς ΣΕΚ που υποστηρίζει ότι δεν έχει εξαντληθεί ο διάλογος με την κυβέρνηση.

Μέσω facebook

Εξάλλου, νοσηλευτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή σε μια αυθόρμητη εκδήλωση που οργανώθηκε μέσω του Facebook, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση περικοπής των επιδομάτων νυκτερινής εργασίας.

Η συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία μερίδας εργαζομένων του κλάδου χωρίς την εμπλοκή της ηγεσίας της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης.

Ο πρόεδρος του κλάδου νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης χαρακτήρισε δικαιολογημένη την αντίδραση των νοσηλευτών, αναφέροντας ότι ανησυχούν από την εκκρεμότητα στο θέμα των περικοπών στα επιδόματα βάρδιας.

Εξάλλου οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη μείωση των συντάξεων και την κατάργηση του πασχαλινού επιδόματος και της πλήρους δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι συνταξιούχοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους καθημερινά μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, καθώς ομάδες συνταξιούχων θα συγκεντρώνονται εκ περιτροπής έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

με πληροφορίες ΑΠΕ

Στην Άγκυρα έφθασε σήμερα ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος Οζντίλ Ναμί, προκειμένου να έχει συνομιλίες με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενόψει της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Τις προσεχείς ημέρες, αναμένεται να επισκεφθεί την Άγκυρα ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενώ την Αθήνα θα επισκεφθεί ο Τουρκοκύπριος απεσταλμένος Οσμάν Ερτούγ.

"Oι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε κρίσιμο σημείο και πρέπει να προχωρήσουμε'', τονίζει ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ.

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά από συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων προετοιμάζονται ήδη για την μεγάλη συνάντηση.

Μάλιστα, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό έφτασε πια σε κρίσιμο σημείο. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα επισκεφθεί την Κύπρο πριν από την ημερομηνία αυτή.

Από την πλευρά του ο Ναμί δήλωσε πως πρόθεση της τ/κ πλευράς είναι η ολοκλήρωση των συνομιλιών το συντομότερο έτσι ώστε έως τον Μάρτιο του 2014 να γίνουν και τα δημοψηφίσματα για την λύση.

Την είδηση δημοσιεύει ήδη η εφημερίδα Sabah, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα έντυπα.

Βάσει πληροφοριών που μετέδωσε το ΡΙΚ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι, εάν επιδειχθεί ισχυρή πολιτική βούληση, θα υπάρξει η δυνατότητα επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, που προετοιμάζεται εδώ και πολύ καιρό.

Θρίλερ με την ημερομηνία

Τα Ηνωμένα Έθνη διέψευσαν πάντως τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, περί προγραμματισμένης συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδης και Ντερβίς Έρογλου, στις 4 Νοεμβρίου.

Τη διάψευση έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μισέλ Μποναρντό, όταν ρωτήθηκε από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εάν ισχύει αυτή η συνάντηση.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ, αναφορά στη συγκεκριμένη ημερομηνία έκανε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ως μια πιθανή ημερομηνία που οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα μπορούσαν να συναντηθούν, δεδομένου ότι στο μεταξύ θα έχει συμφωνηθεί η κοινή δήλωση.

Οι αντιπρόσωποι των δύο κοινοτήτων, στις συνομιλίες που αναμένεται να επαναρχίσουν ύστερα από διακοπή ενός και πλέον έτους, συνέχισαν σήμερα τις προσπάθειές τους για τη σύνταξη κοινής ανακοίνωσης που θα θέτει τις παραμέτρους των συνομιλιών και θα καθορίζει τη μεθοδολογία τους.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Περισσότερα Άρθρα...