anastasiades nikos

Ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται και στην τέταρτη μεγάλη παγκύπρια έρευνα κάλπης για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, που παρουσίασε χθες βράδυ το ΡΙΚ.

Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία Cypro network στο διάστημα 3-13 Ιανουαρίου με δείγμα 1404 ατόμων, σε παγκύπρια κλίμακα, με τη μέθοδο της τυχαίας πολυσταδιακής, στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Η δημοσκόπηση αναλύθηκε από τον εκλογολόγο, επιστημονικό συνεργάτη του ΡΙΚ Γιάννη Μαυρή και τον διευθυντή της εταιρείας Cypro network Χρίστο Μιχαηλίδη.

Στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει 38%, ο Σταύρος Μαλάς 23,7% , ο Γιώργος Λιλλήκας 19,7%, η Πραξούλα Αντωνιάδου 1,7% , η Αντρη-Μακαρία Στυλιανού 0,4% , ο Λάκης Ιωάννου 0,3%, ο Σόλων Γρηγορίου επίσης 0,3% . Το ίδιο ποσοστό παίρνει και ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους του ΕΛΑΜ, το οποίο έχει σχέσεις με την «Χρυσή Αυγή». Από τη δημοσκόπηση είναι φανέρο ότι οι εκλογές θα κριθούν στον δεύτερο γύρο.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του ΡΙΚ, το ποσοστό του κυρίου Αναστασιάδη αυξάνεται σχεδόν κατά μία εκατοστιαία μονάδα, του κυρίου Μαλά πάνω από μισή μονάδα, ενώ του κυρίου Λιλλήκα μειώνεται κατά 0,7%.

Συγκριτικά, από την πρώτη έρευνα κάλπης, τον περασμένο Οκτώβριο, περιορίζεται σημαντικά και το ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου, κατά πέντε και πλέον εκατοστιαίες μονάδες.

Στην τέταρτη έρευνα κάλπης του ΡΙΚ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά διευκρινισμένη πρόθεση ψήφου σε δείγμα 1195 ατόμων ( δηλαδή αφαίρεση όσων απάντησαν από το δείγμα «δεν γνωρίζω», «δεν απαντώ», «κανένα», με τον Νίκο Αναστασιάδη να συγκεντρώνει 45,1%,( +/-2,28%), τον Σταύρο Μαλά 28,2% (+/-2,6%) και τον Γιώργο Λιλλήκα 23,4% (+/-2.4).

Στα σενάρια του δεύτερου γύρου, με υποψηφίους τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά, εκλέγεται ο πρώτος με 43,8%, ενώ ο δεύτερος εξασφαλίζει 29,9%. Με υποψηφίους τους Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα, εκλέγεται και πάλι ο πρώτος με 41,1% έναντι 31,8% του ανθυποψηφίου του. Με υποψηφίους στον δεύτερο γύρο τους Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα, εκλέγεται ο πρώτος με 31% έναντι 26,9% του δεύτερου.

Το 61% του εκλογικού σώματος, ανεξαρτήτως της πρόθεσης ψήφου, πιστεύει ότι πρόεδρος θα εκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Σταύρο Μαλά είναι 13% και για τον Γιώργο Λιλλήκα 10%.

Ως προς τις συσπειρώσεις των κομμάτων, η υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη συγκεντρώνει το 95,5% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, το 3,1% του ΑΚΕΛ, το 45,8% του ΔΗΚΟ, το 2,9% της ΕΔΕΚ, το 50% του ΕΥΡΩΚΟ και το 15,4% των Οικολόγων.

Η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά συσπειρώνει το 78,2% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και αποσπά 0,7% από τον ΔΗΣΥ, 9,8% από το ΔΗΚΟ , 5,7% από την Εδέκ και 7,7% από τους Οικολόγους.

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα συγκεντρώνει το 80% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ, το 2% του ΔΗΣΥ, το 10,1% του ΑΚΕΛ, το 39,9% του ΔΗΚΟ, το 50% του ΕΥΡΩΚΟ και το 53,8% των Οικολόγων.

Στη δημοτικότητα των τριών βασικών υποψηφίων, ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται με 47% και ακολουθούν οι Σταύρος Μαλάς με 35% και Γιώργος Λιλλήκας με 33%.

Στα ερωτήματα, ποιος από τους τρεις μπορεί να διαχειριστεί πιο καλά την οικονομική κρίση και να διαπραγματευθεί καλύτερα με την τρόικα, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό 38% και 39%, αντιστοίχως, ο Σταύρος Μαλάς 21 και 20% και ο Γιώργος Λιλλήκας 13 και 14%.

Καταλληλότερο από τους τρεις να χειριστεί το Κυπριακό στην παρούσα φάση, οι ερωτηθέντες θεωρούν τον Νίκο Αναστασιάδη με ποσοστό 39% και ακολουθούν οι Σταύρος Μαλάς με 21% και ο Γιώργος Λιλλήκας με 14%.

Σε συντριπτικό ποσοστό, που αγγίζει το 84%, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν ότι τα μέτρα για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών. Ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι καμιά πολιτική δύναμη δεν τηρεί ορθή στάση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στο ερώτημα για τον βαθμό ικανοποίησης από τον τρόπο που ο πρόεδρος Χριστόφιας χειρίζεται τα θέματα της τρόικας, το 71% απάντησε αρνητικά.

Σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες, ανοδική πορεία διαγράφει το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η Κύπρος πρέπει να υπογράψει το μνημόνιο με την Τρόικα και διαμορφώνεται στο 57%.

Καθοδικά κινείται το ποσοστό πρόθεσης αποχής από την ψηφοφορία, αλλά ένα μήνα πριν από τις εκλογές, παραμένει αρκετά ψηλό, στο 17%.

cyprus satellite view

Ενδιαφέρουσα τροπή λαμβάνει η υπόθεση της επικείμενης διαπραγμάτευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τρόικα, μετά από τη διαρροή Γερμανού αξιωματούχου, όπως καταγράφεται από τον ευρωπαϊκό ιστοχώρο «eurobserver».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Γερμανία επιθυμεί τη συμμετοχή της Ρωσίας στο σχέδιο διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ερμηνεία που θα μπορούσε να δοθεί είναι ότι οι Γερμανοί έχουν διακρίνει την επιθυμία του Κρεμλίνου να ελέγξει τις οικονομικές δοσοληψίες των αποκαλούμενων ως «ολιγαρχών» που περνούν μέσω της νήσου, εκμεταλλευόμενοι το ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ρωσία και προσωπικά ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν ζήτησαν πληροφορίες αναφορικά με τη δραστηριότητα Ρώσου επιχειρηματία, η κυπριακή κυβέρνηση... δεν μπόρεσε να του το αρνηθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, ανέφερε ότι «η Ρωσία οφείλει να συνεισφέρει στη διάσωση της Κύπρου». Ίσως να αποτελεί έναν πιο «πολιτικώς ορθό» τρόπο για να φανεί η γερμανική επιθυμία ως... επιβληθείσα απαίτηση κι όχι ως ανάγκη να μην «προσβληθεί» από την Ευρωπαϊκή Ένωση η «αρκούδα», όπου ολιγάρχες της Ρωσίας κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος!

Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην σπεύδουμε πριν ακούσουμε την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου (IMF) επί του θέματος, δηλαδή των Ηνωμένων Πολιτειών...

dfpoint

merkel-

Τη στήριξη του ΕΛΚ στον εκλογικό αγώνα του ΔΗΣΥ και την υποψηφιότητα του προέδρου του, Νίκου Αναστασιάδη, στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στη Λεμεσό για την έκτακτη σύνοδο του ΕΛΚ.

«Ήρθαμε εδώ για να κάνουμε σαφές ότι το αδελφό κόμμα, ο ΔΗΣΥ, θα νικήσει στις εκλογές» είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αναφερόμενη στην έκτακτη σύνοδο του ΕΛΚ, η κ. Μέρκελ είπε: «Θα μιλήσουμε για την κατάσταση στην Κύπρο και την ΕΕ. Αναφορικά με την Κύπρο, θα πρέπει να προχωρήσει στις δικές της υποχρεώσεις- μεταρρυθμίσεις για την οικονομία, αλλά και εμείς πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη, που είναι μια βασική αρχή της Ένωσης».