dimarxoi kede

Τις παραιτήσεις τους θέτουν στη διάθεση του προεδρείου της ΚΕΔΕ η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων, που μιλούν στη γενική συνέλευση της Ένωσης.

 Η συνέλευση διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα μετά τα προβλεπόμενα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πολυνομοσχέδιο, που έρχεται προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Δεν λείπουν και κάποιες κριτικές φωνές απέναντι στην ίδια την ΚΕΔΕ και το διοικητικό συμβούλιό της για τις έως σήμερα πολιτικές επιλογές.

Επίσης, αρκετοί δήμαρχοι έχουν στηλιτεύσει το γεγονός ότι στη γενική συνέλευση παρίστανται το ένα τρίτο των δημάρχων.

Ως φλέγοντα ζητήματα δεν αξιολογούνται μόνον η κατάργηση των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, αλλά και η ισχυρή επιτροπεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, μέσω του οποίου ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών αποκτά αποφασιστική εξουσία στη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων και ορίζεται ως αρμόδιος να υποδεικνύει στους ΟΤΑ τις παρεμβάσεις που πρέπει να εφαρμόζουν.

Από τις εισηγήσεις των δημάρχων, ωστόσο, διαφαίνεται ότι το νομοσχέδιο είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε σειρά σοβαρών προβλημάτων, που συσσωρεύτηκαν την τελευταία τριετία.

Γι αυτό, στην πρόταση ψηφίσματος της γενικής συνέλευσης αναφέρεται με σαφήνεια ότι, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα εξεταστούν προτάσεις ακόμη και για ακραίες μορφές αντίδρασης, όπως παραιτήσεις όλων των μελών των δημοτικών συμβουλίων.

Ήδη, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, με ψήφισμά της προτείνει να τεθούν οι παραιτήσεις των 325 δημάρχων στη διάθεση της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, ως ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Κ. Ασκούνης, πρότεινε την αναστολή της λειτουργίας των δήμων από την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Ιουλίου έως και την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, οπότε θα τεθεί σε ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, πρότεινε να λειτουργήσουν μόνο οι κοινωνικές δομές, με εξαίρεση την Τρίτη, 16 Ιουλίου, παραμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου.


Ειδικά στους τουριστικούς δήμους θα δοθεί η δυνατότητα να αποφασίσουν κατά βούληση εάν θα κλείσουν ή όχι τις δομές.

Την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου η ΚΕΔΕ προτείνει συγκέντρωση αιρετών και πορεία προς τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, σοβαρή και αποτελεσματική κινητικότητα σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης και δημιουργία πλατφόρμας για ενδοδημοτική κινητικότητα.

Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει πρόταση για επ' αόριστον λουκέτο των δήμων και παραιτήσεις δημάρχων.

Εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, η ΚΕΔΕ θα συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, στο οποίο θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης και θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα.

Κινητοποιήσεις στην περιφέρεια

Με καταλήψεις δημοσίων κτιρίων συνεχίστηκαν και την Πέμπτη στα Χανιά οι κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και δημοτικών αστυνομικών, που αντιδρούν στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση.

Υπό κατάληψη από εκπαιδευτικούς τελεί το κτίριο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χανίων καθώς και το κτίριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ μετά την ολοκλήρωση της γενικής τους συνέλευσης δημοτικοί αστυνομικοί και εργαζόμενοι στο δήμο Χανίων πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας, από το δημαρχείο Χανίων προς την παλιά πόλη.

Οι κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών και δημοτικών αστυνομικών στα Χανιά θα συνεχιστούν το απόγευμα στο κέντρο της πόλης, όπου έχει προγραμματισθεί να βρίσκεται, στο πλαίσιο ομιλίας του, στα Χανιά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ το Σάββατο στις 11 το πρωί διοργανώνεται ένα ακόμα συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

nooz

RAKINTZHS

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρέθηκαν στο επίκεντρο των περισσότερων υποθέσεων που απασχόλησαν τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, το 2012, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Στην έκθεσή του, ο κ. Ρακιντζής διαπιστώνει σωρεία περιπτώσεων κακοδιοίκησης στους ΟΤΑ, με τα περισσότερα κρούσματα να εντοπίζονται στις πολεοδομίες, το περιβάλλον, τις μεταφορές, τα δημοτικά έργα, και τις δημοτικές επιχειρήσεις, που είναι σχεδόν όλες ελλειμματικές.

Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες είναι ελλιπείς. Επίσης, σημαντικό σύμπτωμα κακοδιοίκησης και κατάφωρης παραβίασης της νομιμότητας αποτελεί και η άρνηση εκτέλεσης ή συμμόρφωσης των ΟΤΑ και των δύο βαθμών σε δικαστικές αποφάσεις.

Οι περισσότεροι έλεγχοι αφορούν υποθέσεις οικονομικής διαχείρισης (38%), ακολουθούν τα πολεοδομικά θέματα (14,3%), διάφορα ζητήματα λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών (13,4 %), παράβαση διοικητικών διαδικασιών (8,3%) και άλλες κατηγορίες.

 

Πρόβλημα και στην Υγεία

Άλλος σημαντικός προβληματικός τομέας είναι, σύμφωνα με την έκθεση, το σύστημα Υγείας ως προς την παροχή των υπηρεσιών υγείας και ως προς την προμήθεια υγειονομικού υλικού κυρίως από το τμήμα διαχείρισης των νοσοκομείων.

Σημαντική οικονομική αιμορραγία προκαλούν οι υπερτιμολογήσεις των ιατρικών μοσχευμάτων, μηχανημάτων κ.λπ. Το Γραφείο του γενικού επιθεωρητή εκτιμά ότι η αιμορραγία θα περιορισθεί με την καθιέρωση νομοθετικού συστήματος προμηθειών απευθείας από τους προμηθευτές και όχι μέσω τριγωνικών διεθνών συναλλαγών.

Το ζήτημα της δωροδοκίας των γιατρών, το γνωστό «φακελάκι», αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση, αλλά μόνον με την επ' αυτοφώρω σύλληψη μπορεί να διαπιστωθεί.

Όπως σημειώνεται, αρνητικός παράγοντας στην καταπολέμηση της μικροδιαφθοράς και του γρηγορόσημου αποτελεί ο πρόσφατος νόμος που αποποινικοποιεί την απλή παροχή που δίδεται ως έκφραση ευγνωμοσύνης. Αυτό συνεπάγεται την πειθαρχική και ποινική ατιμωρησία της μικρής δωροδοκίας και δυσχεραίνει το έργο του ελέγχου. Σύμφωνα με τον γ. επιθεωρητή ο νόμος αυτός πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

Εκεί όπου υπάρχει πλήρης σύγχυση και έλλειψη ελέγχου είναι οι πανεπιστημιακές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία των πανεπιστημιακών ιατρών. Θα πρέπει λοιπόν -σημειώνεται- οι δυσλειτουργίες αυτές να αντιμετωπιστούν.

 

Διώξεις και πειθαρχικές διαδικασίες

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης άσκησε την πειθαρχική δίωξη κατά 11 υπαλλήλων ή λειτουργών του δημόσιου τομέα, για διάφορα παραπτώματα για το 2012.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ρακιντζής ζήτησε την επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας σε 663 περιπτώσεις, τη λήψη διοικητικών μέτρων σε 83 και την παράσταση πολιτικής αγωγής του Δημοσίου σε 88 περιπτώσεις.

Συνολικά εξετάστηκαν 1.499 υποθέσεις και οι περισσότερες αφορούσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

skai

 

dimoskopisi kalpi

Ο πολίτης όχι μόνον δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τη διαφθορά που μαστίζει τους δήμους, αλλά θεωρεί πως ο Δήμος είναι πρώτος σε προσφορά από όλους τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς.

Το εν λόγω συμπέρασμα αναδεικνύεται εναργέστατα στην έρευνα που διεξήγαγε η Metron Analysis, για λογαριασμό της ΚΕΔΕ.

Ταυτόχρονα, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία κρίνουν ότι για να ξεπεραστεί η κρίση που μαστίζει την ελληνική πολιτεία και κοινωνία, η όποια στρατηγική πρέπει να στηρίζεται στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία με τη σειρά της πρέπει να θωρακιστεί με περισσότερες αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται κι από τους ανάλογους πόρους και ικανούς ανθρώπους!

Επιπλέον, στην ίδια μέτρηση της κοινής γνώμης αναδεικνύεται η θέληση των πολιτών για βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών..., αποτελεσματικότερη διαχείριση..., πληροφόρηση..., ενημέρωση..., διαφάνεια εκ μέρους των αιρετών αρχόντων τους.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε την έρευνα ολοκληρωμένη με όλα τα ευρήματά της

poria exo apo ypourgeio

Με τη βεβαιότητα πως στο τέλος του μήνα μπαίνουν σε διαθεσιμότητα οι σχολικοί φύλακες και στα τέλη Σεπτεμβρίου οι δημοτικοί αστυνομικοί, συναντάται εκ νέου την Τρίτη η ΚΕΔΕ με τους υπουργούς Γ. Μιχελάκη και Κ. Μητσοτάκη.

Τη διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων επιβεβαίωσε ο Κ. Ασκούνης, μετά το πέρας της συνάντησης.

Οι υπόλοιποι υπάλληλοι που θα βγουν σε διαθεσιμότητα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προκύψουν από την αξιολόγηση των δήμων.

Όπως γίνεται γνωστό, αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί είναι μια σειρά από ζητήματα που αφορούν σε λειτουργίες των εν λόγω υπηρεσιών, όπως τι θα γίνει με την φύλαξη των σχολείων.

Εξαιρετικής σημασίας είναι όμως και το ζήτημα για τα έσοδα που είχαν οι δήμοι από τις δραστηριότητες της δημοτικής αστυνομίας.

Σημειώνεται πως νωρίτερα προκλήθηκε ένταση έξω από το υπουργείο όταν ομάδα εργαζομένων επιχείρησε να μπει στο υπουργείο μαζί με την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ αλλά απωθήθηκε από τα ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο κεφάλι ο Σπύρος Τζώκας, πρώην δήμαρχος Καισαριανής.

Εν τω μεταξύ, σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Κυρ.Μητσοτάκη. Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατηγορεί τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι χρησιμοποιεί απαράδεκτες και απαξιωτικές εκφράσεις για τους δημοτικούς υπαλλήλους «ως άλλος Γκαουλάιτερ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Η εργασιακή αρτιότητά τους δεν είναι αποδεδειγμένα η απαιτούμενη", είπε και επιχείρησε κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης να διαχωρίσει εργασιακές ομάδες. [...] Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θέλουν να διαιρέσουν τους εργαζομένους στο Δημόσιο για να μπορέσουν να επιτύχουν τις απολύσεις που η τρόικα απαιτεί και οι υποτακτικοί της στην Ελλάδα τρέχουν να εκτελέσουν [...]. Δεν πρόκειται να το καταφέρουν. Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μαζί με του υπόλοιπους Δημοσίους Υπαλλήλους θα παλέψουν να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Γιατί με τα 800-900 ευρώ που λαμβάνουν ζουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειες τους και πληρώνουν τους εξοντωτικούς φόρους και τα χαράτσια που τους έχουν επιβληθεί. Δεν λαμβάνουν 10.000 ευρώ το μήνα για να κάθονται στα πολυτελή γραφεία τους και να επιλέγουν ποιους θα απολύσουν σήμερα και ποιους αύριο. Αλήθεια, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που με χαρά αποδέχθηκε την καρέκλα του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που ακριβώς έχει δουλέψει; Είναι ικανός να χαρακτηρίζει με θράσος τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανάξιους και να λέει ότι εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους;"

Από την πλευρά του, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διέψευσε ότι έχει γίνει τέτοιου είδους δήλωση.

news 247

 

poe ota diamartyria

Ομόφωνη απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ...

Δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν από αύριο οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Περα από τις καταλήψεις, καταθέτουν και προσφυγές για την αντισυνταγματικότητα των μέτρων.

"Με τα σκουπίδια τι θα γίνει" ρώτησε ο δημοσιογρφάφοε Στραβελάκης τον ρεπόρτερ Γιάννη Σωτηρόπουλο.

"Θα το αποφασίσουν οι δήμοι, κατά περίπτωση, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα" ήταν η απάντηση που αφήνει ανοιχτό και το θέμα αυτό.

Μπήκαμε ήδη στο πιο καυτό καλοκαίρι, των μνημονιακών χρόνων...

dimarxeio

Νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Καραΐσκάκη, αποφάσισαν για την Τρίτη τα μέλη του προεδρείου της ΠΟΕ ΟΤΑ. Από την απεργία εξαιρούνται και πάλι οι υπηρεσίες πρόνοιας των δήμων.

Το βράδυ της Τρίτης θα συνεδριάσει εκ νέου η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας για να εκτιμήσει τα δεδομένα, που θα προκύψουν στην αυριανή μέρα.

Συνεδρίασε το συνδικαλιστικό όργανο των δημοτικών αστυνόμων, με προσανατολισμό την κήρυξη απεργίας διαρκείας του κλάδου.

poe ota diamartyria
 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποιεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για μετάταξη των περίπου 3.500 δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ, κλείνοντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες στους δήμους της χώρας.

Η συνάντηση που είχε για τέταρτη φορά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης με την τρόικα και στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, ολοκληρώθηκε. Οι επικεφαλής της τρόικας αποχώρησαν εν μέσω αποδοκιμασιών από τα μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ.Μιχελάκης είπε ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα έχουν ήδη βρεθεί. Από αυτούς, κάποιοι αναμένεται να μετακινηθούν με απευθείας μετατάξεις και άλλοι μέσω διαθεσιμότητας.

Συγκεκριμένα, μέσω μετατάξεων αναμένεται να μετακινηθούν 5.000 εκπαιδευτικοί και 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας.
 
Σε διαθεσιμότητα, προκειμένου στη συνέχεια να μετακινηθούν, αναμένεται να βγουν 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη γενική κυβέρνηση. Η διαθεσιμότητα θα μειωθεί σε 6-9 μήνες. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος, όποιος υπάλληλος δεν έχει μετακινηθεί θα απολυθεί οριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη «δεξαμενή» από την οποία θα προέλθουν οι υπόλοιποι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να μετακινηθούν έως τα τέλη 2013, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο με 2.741 εσωτερικές μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά τις συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014, θα προέλθουν από όσους δεν θα επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και από όσους εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, κυρίως στους δήμους και δευτερευόντως στο υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για 3.500 άτομα, που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και πλέον εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.

Για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Κατά πληροφορίες, η παρέμβαση θα συνίσταται σε αυστηρό καθορισμό του χρόνου, κατά τον οποίον κάποιος θα μπορεί να εργάζεται με ασφαλιστικά μέτρα. Στη συνέχεια θα αποχωρεί από την εργασία του, μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

Έχει υπάρξει πρόταση του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για περιορισμό του χρονικού διαστήματος παραμονής σε εργασία με ασφαλιστικά μέτρα στους εννέα μήνες.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα Άρθρα...