dimotiko simvoulio lesvos

Πανικός επικρατεί από το εχθές στους δήμους μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Αθανασίου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε η νομοθετική ρύθμιση-εξπρές που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να μπει τέλος στις μακροχρόνιες προσωρινές διαταγές και να απολυθούν 6.000 συμβασιούχοι.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο που τοιμάζεται, από τη στιγμή που θα κατατίθεται το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής και ασφαλιστικών μέτρων, η συζήτηση για την προσωρινή διαταγή θα πρέπει να γίνεται μέσα σε 2 ημέρες και αυτή για τα ασφαλιστικά μέτρα μέσα σε 30 ημέρες, ενώ η οριστική απόφαση να εκδίδεται το αργότερο μέσα σε 8 μήνες.

Η νέα ρύθμιση που έχει ήδη προετοιμαστεί από τον κ. Αθανασίου με την προηγούμενη ιδιότητά του, αυτή του Υφυπουργού Εσωτερικών θα διατεθεί ως εργαλείο και δέσμευση του κ. Μητσοτάκη στην Τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ετσι θα βρεθούν κατευθείαν στο δρόμο 6.000 εργαζόμενοι που έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και για τους οποίος οι περισσότερες δημοτικές αρχές έχουν καταθέσει ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Παράλληλα βέβαια με τους εργαζόμενους μείζον θέμα δημιουργείται και με την λειτουργία εκατοντάδων δημοτικών νομικών προσώπων που κινδυνεύουν με κλείσιμο χωρίς προσωπικό.

dimarxeio byrona

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών ξεκινά τη διαδικασία διαθεσιμότητας των 12.500 υπαλλήλων από 30 δήμους.

Πρόκειται για δήμους οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν πλεονάζον προσωπικό το οποίο μέσω της διαθεσιμότητας είτε θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου (το πιθανότερο) ή γειτονικούς δήμους που παρουσιάζουν ελλείψεις (το λιγότερο πιθανό), ενώ οι υπόλοιποι θα απομακρυνθούν από το δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει o ιστότοπος aftodioikisi.gr, πρόκειται για τους δήμους:

Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατρέων, Ρόδου, Αχαρνών, Φυλής, Βύρωνα, Τρικκαίων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Πεύκης–Λυκόβρυσης, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Ασπροπύργου, Περάματος, Λέσβου, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών, Πρεβέζης, Καρδίτσας, Βόλου, Λαρισαίων, Εορδαίας, Βέροιας, Σιντικής, Χανίων, Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Τρίπολης και Φαιστού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει παράταση

Παράταση για την υλοποίηση της κινητικότητας 12.500 υπαλλήλων από το στενό δημόσιο τομέα προσανατολίζεται να ζητήσει από την τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα της Δευτέρα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί αιτήματος για παράταση, δηλώνοντας ότι στόχος είναι «να εξασφαλιστεί χρονική άνεση για να γίνουν οι όποιες αλλαγές με αξιοκρατικά κριτήρια».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι με την τρόικα θα συζητήσει όλα τα ανοικτά θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης και ότι στόχος είναι «να εξασφαλιστεί η χρονική άνεση, για να γίνουν οι όποιες αλλαγές με αξιοκρατικά κριτήρια».

Μέχρι το τέλος του έτους, εκτός από τους 2.000 της ΕΡΤ, θα πρέπει να βρεθούν εκτός δημοσίου πάνω από 1.000 υπάλληλοι του δημοσίου, με τα σενάρια να κάνουν λόγο για «λουκέτο» τύπου ΕΡΤ σε μεγάλη ΔΕΚΟ.

 iefimerida

kalpi psifos

Την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2014 επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, ως τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου για κοινούς υποψηφίους με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ανάμεσα στους οποίους η «ποσόστωση» των προερχόμενων από τη ΝΔ θα είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν νέες «διαρροές» στον Σαββατοκυριακάτικο Τύπο για:

-Δύο ψηφοδέλτια: Ένα με όλους τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που ναι μεν θα έχουν δηλώσει εκ των προτέρων τη στήριξή τους σε συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο αλλά στο ψηφοδέλτιο δεν θα διακρίνονται οι δημοτικές παρατάξεις. Ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα γίνονται δεκτοί στο ψηφοδέλτιο εφόσον δηλώνουν ότι διατηρούν την ανεξαρτησία τους συνεργαζόμενοι όμως με συγκεκριμένο υποψήφιο δήμαρχο.

-Επαναφορά του ποσοστού 42% για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή.

-Πλαφόν 3% ή 5% για την εκλογή των υποψήφιων δημάρχων ως δημοτικών συμβούλων.

- Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του δημάρχου, προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα στην περίπτωση που δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

- Ενοποίηση της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και δημάρχους

Πάντως, η επιχείρηση του Μεγάρου Μαξίμου προκαλεί ήδη αντιδράσεις τόσο ανάμεσα στους δημάρχους όσο και από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι θα υπάρξει «ακυβερνησία» στους δήμους, ενώ και στα κόμματα της συγκυβέρνησης βλέπουν προσπάθεια Σαμαρά για επιβολή των υποψηφίων της ΝΔ. Αλλά και στην Κουμουνδούρου η αλλαγή του εκλογικού συστήματος θεωρείται ως προσπάθεια κοινής καθόδου των τριών κομμάτων της κυβέρνησης απέναντι στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ.

aftodioikisi

Με το ποσό των 1,4 ευρώ ενισχύει το υπουργείο Εσωτερικών 38 δήμους της χώρας, για τη σίτιση των μαθητών μουσικών και καλλιτεχνικών γυμνασίων και λυκείων της χώρας, κατά τη σχολική περίοδο 2012-2013.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, το ποσό των 1.439.978 ευρώ θα κατανεμηθεί στους 38 δικαιούχους δήμους με χρηματική εντολή προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
 
ΑΜΠΕ
 

ert-sygentrosi

Σχεδόν όλοι οι δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, κινητοποιήθηκαν τελικά και εκδώσανε ψηφίσματα καταγγελίας για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είδε την δημόσια τηλεόραση ως ένα καταφύγιο, αλλά και ένα εργαλείο προβολής της δράσης της και του ρόλου της στην ελληνική κοινωνία.

Ενα προπύργιο διαλόγου που καταργείται. Δήλωση για τη ΕΡΤ έκανε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνης στην οποία αναφέρει ότι «Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Αποτελεί πλήγμα για τη Δημοκρατία, την ενημέρωση, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία στη δημόσια έκφραση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χάνει μία ισχυρή φωνή, μία γέφυρα επικοινωνίας και ενημέρωσης με τους πολίτες εντός συνόρων και με την ομογένεια εκτός συνόρων. Σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα είναι αδιανόητο να μην υπάρχει δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Για αυτό καλούμε τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής.

theatro peykhs aytodioikhtikoi

Με λαμπρότητα απονεμήθηκαν τα ετήσια Βραβεία Αυτοδιοίκησης από την ένωση Δημάρχων Αττικής στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης.

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Αθανασίου, πλήθους προσωπικοτήτων από τον Δικαστικό, τον Αυτοδιοικητικό και τον χώρο της Εκκλησίας, οι Δήμαρχοι της Αττικής τίμησαν πρόσωπα που διακρίθηκαν για το κοινωνικό τους έργο, την προσφορά τους στην Αυτοδιοίκηση, την Δικαιοσύνη και την Δημοσιογραφία.

Το πνεύμα και τον στόχο των Βραβείων έδωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Παύλος Καμάρας τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Την εξαιρετικά δύσκολη αυτή εποχή για τη χώρα μας αναμφισβήτητα εκτός από το οικονομικό πρόβλημα, δοκιμάζεται ριζικά ο τρόπος λειτουργίας των θεσμών. Για την Αναγέννηση των Θεσμών που έχουν πληγεί κυρίως τα τελευταία χρόνια και επομένως για την Ανόρθωση της ίδιας της χώρας μας, υπάρχει ένα μεγάλο εμπόδιο που λέγεται ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ. Η Γενική απαξίωση προσώπων χωρίς διακρίσεις, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς μέτρο. Σ’ αυτό το φαινόμενο των καιρών που τορπιλίζει την ίδια τη Δημοκρατία μας οφείλουμε ν’ αντιδράσουμε. Τα ΒΡΑΒΕΙΑ Αυτοδιοίκησης που απονέμουμε σήμερα έχουν αυτό ακριβώς το νόημα. Να τιμήσουμε τους άξιους. Να ξεχωρίσουμε αυτούς που ασκούν το λειτούργημά τους με ευσυνειδησία, με αμεροληψία, με κοινωνική δικαιοσύνη, αυτούς που προσφέρουν στο συνάνθρωπό μας.»

Τιμήθηκαν:

-    Ο Αρχιεπίσκοπος Μακαριότατος κ. Ιερώνυμος για το μεγάλο του κοινωνικό έργο, προσφώνηση του οποίου και μικρή αναφορά στο έργο και την πολυσχιδή του όπως είπε προσωπικότητα έκανε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Θεόδωρος Γεωργάκης.
-    Ο κ. Ιωάννης Καραβοκύρης Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ο κ. Στ. Κούρτης Πρόεδρος του Ε.Σ. επί τιμή, τους οποίους προσφώνησε ο Γ. Γραμματέας της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νίκος Χιωτάκης.
-    Οι κ. Ιωάννης Πολίτης και Μαρία Χούκλη, δημοσιογράφοι, το εγκώμιο των οποίων έπλεξε ο βουλευτής Β’ Αθήνας, δημοσιογράφος και πρώην Δήμαρχος κ. Αργύρης Ντινόπουλος στην προσφώνησή του.
-    Οι κύριοι Παπαδιονυσίου, Δήμαρχος Γαλατσίου επί 8 τετραετίες και ο κ. Γρηγόρης Κασιδόκωστας, Δήμαρχος Βουλιαγμένης επί 7 τετραετίες, το έργο και την αυτοδιοικητική πορεία των οποίων  ανέφερε ως παράδειγμα για όλους τους Αυτοδιοικητικούς ο κ. Νικ. Σαράντης, Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Αγ. Αναργύρων.

Σημαντική ήταν η συνεργασία του Δημάρχου του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης κ. Δημ. Φωκιανού για την επιτυχία της λαμπρής εκδήλωσης την οποία έκλεισε η θαυμάσια  μουσική χορωδία του Δήμου.

dimarxeio

Ενας χρόνος μας χωρίζει από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και το πολιτικό-δημοτικό παρασκήνιο, ή καλύτερα το επονομαζόμενο "ψυστήρι" έχει αρχίσει και συνεχίζεται στις ταβέρνες και τις καφετέριες των δήμων του λεκανοπεδίου.

Ήδη συνάπτονται συμφωνίες..., ανεξάρτητα από τη θέληση των κομμάτων. Είναι κι αυτό μέσα στα μηνύματα των καιρών, όπου οι πολίτες προσπαθούν να πάρουν τις πόλεις τους στα δικά τους χέρια αποτινάζοντας τα οποία κομματικά χρίσματα ή κομματικά στηρίγματα του παρεθόντος.

Στην Ηλιούπολη, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, αλλά με τον νυν δήμαρχο Β. Βαλασσόπουλο να δείχνει ότι διατηρεί αρκετά τη δυναμική της θέσης ισχύος του, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι ζυμώσεις έχουν αρχίσει και συνεχίζονται.

Στη Γλυφάδα, η δυναμική του επικεφαλή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βουλευτή της Ν.Δ., Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, φαίνεται να έχει εξασθενίσει αρκετά, από τη στιγμή που ο ίδιος επέλεξε να αφοσιωθεί στην βουλευτική ιδιότητά του, προσβλέποντας ίσως και σε κάποιο μελλοντικό κυβερνητικό θώκο! Παραμένουν ακόμα αδιευκρύνιστες οι ζημώσεις που γίνονται στο χώρο της αντιπολίτευσης του δήμου.

Στο Ελληνικό-Αργυρούπολη, το τοπίο έχει, κατά το μάλλον ή ήττον, διαμορφωθεί, με βασικούς παίκτες τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχο Χρ. Κορτζίδη, που δείχνει όμως αρκετά αποδυναμωμένος, και τον συνεχώς ενισχυόμενο και από συσπειρούμενες περί αυτόν δυνάμεις, επικεφαλή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Ενωμενης Πόλης (προήλθε από την ένωση των π. παρατάξεων Αγώνας για το Μέλλον, Σύγχρονη Πόλη και Αναγέννηση), Γιάννη Κωνστανατάτο. Πρόσφατα, η τοπική οργάνωση της ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε την ίδρυση δημοτικής κίνησης.

Στο Δήμο του Αιγάλεω, ο υπάλληλος της ΠΕΔΑ Αττικής, Δημήτρης Μπίρμπας, υποψήφιος και αυτός με τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει να συγκεντρώνει μέρος από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ., ενώ η συμμαχία του άλλοτε δημάρχου, Γιάννη Μυστακόπουλου, δείχνει να αναβιώνει με άγνωστη εξέλιξη...

Περισσότερα Άρθρα...