boithia spiti

Η παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», για ακόμη έξι μήνες, ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, αποφασίστηκε μετά από συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Εργασίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Η παράταση του προγράμματος θα γίνει με τροπολογία, που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).

Η παράταση κρίνεται σκόπιμη προκειμένου να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το διάδοχο πρόγραμμα «Κατ' οίκον φροντίδα» που έχει ετοιμάσει το Yπουργείο Εργασίας, χωρίς οι 80.000 ωφελούμενοι του προγράμματος να στερηθούν ούτε μια μέρα τις πολύτιμες υπηρεσίες που τους παρέχονται από τους 3.500 και πλέον εργαζομένους.

Τέλος, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Εσωτερικών ευχαριστεί ιδιαίτερα την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι», για την έως τώρα συνεργασία και δεσμεύεται ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί, ώστε το διάδοχο σχήμα να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των ωφελουμένων.

KEDE

Τις επενέργειες της απογραφής του 2011 στα οικονομικά των δήμων και στους αιρετούς συζήτησε χθες το ΔΣ της ΚΕΔΕ σε κλίμα έντασης, καθώς οι δήμαρχοι δήμων που έχουν αύξηση πληθυσμού έως και 70% συγκριτικά με την απογραφή του 2001 τελούν υπό ασφυκτική οικονομική κατάσταση, δεδομένων των μεγάλων περικοπών στις χρηματοδοτήσεις.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί σε 192 δήμους και έχει μειωθεί σε 133 δήμους συγκριτικά με το 2001. Δώδεκα δήμοι έχουν αύξηση πληθυσμού μεγαλύτερη από 40% και 15 δήμοι έχουν μείωση πληθυσμού μεγαλύτερη από 20%. Τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού (22.400 κατοίκους) εμφανίζει ο δήμος Λάρισας και τη μεγαλύτερη μείωση ο δήμος Αθηναίων (-127.886 κατοίκους).

Οι αλλαγές στις κατανομές των χρηματοδοτήσεων -που αναμένεται να ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου 2013- θα συζητηθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που προγραμματίζεται για τις 20 Μαΐου. Οι αλλαγές αποφασίσθηκε ότι θα γίνουν με βάση τα στοιχεία της μελέτης της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) για το ελάχιστο κόστος λειτουργίας των δήμων. Την οριστική πρόταση της ΕΕΤΑΑ περιμένει και το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να κάνει τις αλλαγές στις κατανομές ανά δήμο.

Οι αλλαγές που προκύπτουν από τη μεταβολή του πληθυσμού στον αριθμό αντιδημάρχων, συμβούλων δημάρχων και άλλων οργάνων διοίκησης των δήμων αναμένεται να εφαρμοσθούν από την επόμενη δημοτική περίοδο. Το υπουργείο Εσωτερικών ήδη επεξεργάζεται σχετική νομοθετική πρόβλεψη.

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ διατύπωσε για άλλη μια φορά τις αντιρρήσεις του όσον αφορά το θεσμό του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Όπως είπε ο κ. Ασκούνης, οι δήμοι στέλνουν ήδη από τον Μάρτιο 2011 τα στοιχεία των δήμων σε βάση δεδομένων και με τον Κόμβο Διαλειτουργικότητας αποστέλλονται όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα των δήμων. «Οπότε ποιος ο λόγος ύπαρξης του Παρατηρητηρίου;» αναρωτήθηκε και κατέληξε: «Κάποιοι δεν θέλουν Τοπική Αυτοδιοίκηση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

dimarxos-edose-8000-eyro-se-melomakarona
 
Άφωνοι έμειναν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ βλέποντας τα παραστατικά με τις δαπάνες περισσότερων από 100 Δήμων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Παραπολιτικά.

Το χρήμα έρεε άφθονο με "μαύρα" ταμεία και εικονικές δαπάνες ενώ τα έξοδα που εμφάνιζαν οι τοπικοί άρχοντες φέρνουν στο φως παραμάγαζα μέσα στα Δημαρχικά μέγαρα, αλόγιστες σπατάλες εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, σε δύο δήμους της Πελοποννήσου εντοπίζεται "μαύρη" τρύπα 20 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε δήμο των Επτανήσων τα Χριστούγεννα του 2009 πέρασε δαπάνη για αγορά μελομακάρονων ύψους 8.000 ευρώ, ενώ σε δήμο της Δυτικής Ελλάδας είχαν προσλάβει μαέστρο για μαθήματα μουσικής, πληρώνοντας 100.000 ευρώ το μήνα για δύο μαθήματα την εβδομάδα!

Μια από τις υψηλότερες δαπάνες που βρίσκεται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ αφορά Δήμο της Αττικής ο οποίος εμφανίζεται να ξόδεψε 3 εκατομμύρια ευρώ για τον καθαρισμό καταυλισμού Ρομά.

Παράλληλα, η εφημερίδα αναφέρεται και δήμαρχο Ιθάκης Ιωάννη Κασσιανό, ο οποίος κινδυνεύει με καθαίρεση και είχε πέσει και στο παρελθόν στα δίχτυα του ΣΔΟΕ για ταξίδι μοντέλων με το δεσμευμένο σκάφος του. Σύμφωνα με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, διενεργείται προανάκριση μετά τις καταγγελίες ότι υπέβαλε ψευδή δήλωση κατά την ανάληψη των καθηκόντων του αποκρύπτοντας ότι υπήρχε σε βάρος του ποινική καταδίκη.

Επιπλέον, ο δήμαρχος οφείλει συνολικά 9,5 εκατ. ευρώ στη ΔΟΥ Αγίου Δημητρίου και τη ΙΒ' ΔΟΥ Αθηνών, από την οποία διατάχθηκε η κατάσχεση του μισθού του, αλλά τη "νύφη" πλήρωσε η προϊσταμένη των Οικονομικών Υπηρεσιών του δήμου, που κατέληξε...τηλεφωνήτρια!

Και όλα αυτά επειδή ως όφειλε έστειλε τα στοιχεία για το μισθό του και το ποσοστό που θα παρακρατείται υπέρ του Δημοσίου. "Την υποβάθμισε λόγω απώλειας 100% της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του δημάρχου", αναφέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Σημειώνεται ότι ήδη καταρτιστεί λίστα με 110 δημάρχους οι οποίοι ελέγχονται εξονυχιστικά και κάποιες περιπτώσεις σύντομα θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Τη σταδιακή απεξάρτηση των ΟΤΑ από την κρατική χρηματοδότηση, έθεσε ως κεντρικό στόχο της πολιτικής που θα ακολουθήσει το υπουργείο Εσωτερικών,ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Νομαρχιακής Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας Τρικάλων, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και δημάρχων της περιοχής.   Ως προϋπόθεση, ο κ. Στυλιανίδης έθεσε τη σύσταση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας.

«Δημιουργούμε το νέο Δήμο του μέλλοντος με την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ώστε να πραγματοποιηθεί η σταδιακή απεξάρτηση των Δήμων απ’ την κρατική χρηματοδότηση», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε: «Αυτό μπορεί να γίνει, μόνο μέσα από τη σύσταση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, το οποίο θα παρακολουθεί την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων που θα διαμορφώνουν οι ίδιοι οι Δήμοι και την καλή εκτέλεση των προϋπολογισμών τους μέσα από τον Κόμβο Διαλειτουργικότητας».

Επίσης  ο υπουργός, υποστήριξε ότι οι Δήμοι  μπορούν μέσα από νέα ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα επιτυγχάνοντας έσοδα. «Στη δύσκολη αυτή συγκυρία  πρέπει να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τα Κοινωνικά Δίκτυα των Δήμων που διεξάγουν πρωταγωνιστικά τον πόλεμο κατά της φτώχειας», κατέληξε.

aftodioikisi

Με τη συμμετοχή δεκάδων ΟΤΑ σε όλη την Ελλάδας πραγματοποιείται σήμερα το βράδυ η «Ώρα της Γης». Αν και σύμφωνα με τη WWF έχουν δηλώσει επισήμως συμμετοχή «κατεβάζοντας το διακόπτη» σήμερα Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 20:30 18 δήμοι, ακόμη 44 ΟΤΑ έχουν δηλώσει εναλλακτικούς τρόπους συμμετοχής, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr  ακόμη 15 δήμοι και μία περιφέρεια σβήνουν τα φώτα απόψε.

Οι δήμοι πού σύμφωνα με τη WWF έχουν δηλώσει επισήμως συμμετοχή «κατεβάζοντας το διακόπτη» σήμερα Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 20:30 είναι οι εξής:

1)Δήμος Θηβών

2)Δήμος Φολεγάνδρου

3)Δήμος Βριλησσίων

4)Δήμος Δυτικής Αχαϊας

5)Δήμος Μεταμόρφωσης

6)Δήμος Ξάνθης

7)Δήμος Λιβαδειάς

8)Δήμος Ηρακλείου Κρήτης

9)Δήμος Λαμίας

10)Δήμος Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων

11)Δήμος Παλαιού Φαλήρου

12)Δήμος Σαλαμίνας

13)Δήμος Γαλατσίου

14)Δήμος Λίμνης Πλαστήρα

15)Δήμος Πεντέλης

16)Δήμος Σπάρτης

17)Δήμος Σκύδρας

18)Δήμος Νάουσας

Να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με Δελτία Τύπου , τα φώτα θα σβήσουν επίσης οι δήμοι Πυλαίας Χορτιάτη, Καλλιθέας, Αιγάλεω, Χερσονήσου, Αθηναίων, Αγίου Δημητρίου, Μεσσήνης, Ξυλοκάστρου,  Φυλής, Πατρέων,  Κορδελιού – Ευόσμου, Σερρών, Ρεθύμνης,  Φαιστού, Πάρου, καθώς και η Περιφέρεια Κρήτης.

aftodioikisi

«Φύλο και φτερό» κάνουν τα κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τη διαχείριση των οικονομικών των ΟΤΑ, και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία φαίνεται πως υπάρχουν… παρατυπίες. Πέραν έργων ΕΣΠΑ που «λιμνάζουν», και για τα οποία παραπονιούνται έντονα οι αιρετοί, υπάρχει και κάτι άλλο που «λιμνάζει»: η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας καθώς και η μη είσπραξη εσόδων από δημοτικά τέλη.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», από τους ελέγχους που κάνει το Ελεγκτικό, έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί δήμοι δεν εισπράττουν τέλη από δημοτική περιουσία, όπως αξιοποίηση ή ενοικίαση δημοτικών χώρων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (τραπεζοκαθίσματα), από την αξοποίηση των δημοτικών παραλιών, από επιχειρήσεις σε λατομεία, το ειδικό τέλος στα νεκροταφεία κτλ.

Είναι χαρακτηριστικό πως κάποιο δεν εισπράττουν ούτε το ΤΑΠ (υπενθυμίζεται πως είναι ένας από τους φόρους που θα αυξηθεί υποχρεωτικά, στην περίπτωση που ο δήμος μπει στο Παρατηρητήριο ΟΤΑ). Επιπλέον, εντοπίστηκαν περιπτώσεις δήμων που δεν αξιοποιούν σημαντικά ακίνητα που διαθέτουν, τα οποία αφήνουν να ρημάζουν και πολλά να βρίσκονται σε προχωρημένο σημείο εγκατάλειψης.

 

Δικογραφίες για αιρετούς – καταχραστές του δημόσιου χρήματος

Στο μεταξύ, η τακτική δικαιοσύνη, ακολουθώντας την ειδική διαδικασία του Ν. 4022/2011 (εφαρμόστηκε στην περίπτωση Τσοχατζόπουλου, όπου έγιναν ταχύτατες διαδικασίες έρευνας από ειδικούς ανακριτές), έχει σχηματίσει δικογραφίες για αιρετούς άρχοντες του Λεκανοπεδίου, με κατηγορίες κακουργηματικής φύσεως με βάση τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου. Οι πληροφορίες λένε για δέκα τέτοιες δικογραφίες. Πρόσφατα, δε, ο πρώην αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος είπε, χωρίς να τους κατονομάσει, ότι ξέρει δημάρχους στην Εκλογική του Περιφέρεια που κλέβουν.

 

Ειδικός ανακριτής κατά της διαφθοράς στους ΟΤΑ

Υπενθυμίζεται πως για την έρευνα κατά της διαφθοράς στους ΟΤΑ, στην Αττική, έχει οριστεί ο Δημήτρης Λευκός ως ειδικός ανακριτής διαφθοράς· σύμφωνα με τις πληροφορίες χειρίζεται υποθέσεις για διασπάθιση δημοσίου χρήματος εκατομμυρίων ευρώ για παράνομες προσλήψεις, δημοτικές επιχειρήσεις που δεν έχουν παράγει κανένα έργο και έχουν χρηματοδοτηθεί με πολλά εκατ. ευρώ, αναθέσεις με παράνομο τρόπο έργων που εκτελούν Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σύντομα αναμένεται να κληθούν οι ύπολογοι δημοτικοί άρχοντες σε απολογίες.

απο kathimerini

 

Οι δήμοι της διαφθοράς. Στο στόχαστρο η Αυτοδιοίκηση

Μετά την καταδίκη σοκ του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, οι ελεγκτικές Αρχές εμφανίζονται «αποφασισμένες» να σπάσουν το απόστημα της διαφθοράς και να οδηγήσουν τους παρανομούντες ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Οι καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος είναι πολυάριθμες και αφορούν παράνομες αναθέσεις δημοτικών έργων, κατάχρηση δημοσίου χρήματος και κακοδιαχείριση.

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται πρώην νομάρχες, περιφερειάρχες, δήμαρχοι αλλά και σύμβουλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα. Για μερικούς μάλιστα ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών τους, αφού προέκυψαν ενδείξεις για φοροδιαφυγή και αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Την ίδια ώρα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ετοιμάζει την ένατη ετήσια έκθεσή του, η οποία θα δημοσιοποιηθεί τον Μάιο και έχει τους ΟΤΑ στην κορυφή της κατάταξης των φορέων που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Όπως άλλωστε είχε περιγραφεί και στην προηγούμενη έκθεση του που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2012, στις περισσότερες περιπτώσεις τα ευρήματα παραπέμπουν σε ενδείξεις για παράνομο πλουτισμό, για έκδοση εικονικών βεβαιώσεων παντός τύπου, για ατασθαλίες αλλά και για στρεβλές αποφάσεις σχετικά με θέματα περιβαλλοντικά, με τεχνικά έργα, με διοικητικές αποφάσεις κτλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη έκθεση του κ. Ρακιντζή, είχαν αναφερθεί 1.245 υποθέσεις διαφθοράς για τον στενό δημόσιο τομέα και 655 για ΔΕΚΟ και οργανισμούς.

Ο γενικός επιθεωρητής μάλιστα, είχε ασκήσει προσφυγές κατά τελεσίδικων πειθαρχικών αποφάσεων και ενστάσεις κατά επιεικών ή λανθασμένων αποφάσεων συλλογικών ή μονομελών πειθαρχικών οργάνων οι οποίες αφορούσαν τον δημόσιο τομέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ άλλων έκανε ένσταση κατά απόφασης η οποία απάλλασσε υπάλληλο πολεοδομίας δήμου στην Αττική από πειθαρχικά παραπτώματα. Από τον έλεγχο της περιουσιακής του κατάστασης τον οποίο διενέργησε το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώθηκε ότι ο εγκαλούμενος κατά τη χρονική περίοδο 2000 -2008 απέκτησε πόρους ύψους 353.971 ευρώ, οι οποίοι, όπως σημειώνεται στην έκθεση δεν καλύπτονται από νόμιμα και εμφανή εισοδήματα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, το τελευταίο διάστημα, τα δικαστήρια έχουν ασχοληθεί με πλήθος υποθέσεων που αφορούν δράσεις στελεχών των ΟΤΑ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της υπεξαίρεσης των χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί στη μνήμη των 21 μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη. Στις 17 Φεβρουαρίου 2013, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, ο πρώην δήμαρχος του δήμου Αποστόλου Παύλου Ημαθίας και ένας δημοτικός ταμίας παραπέμφθηκαν σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης με την κατηγορία –την οποία αρνούνται οι εμπλεκόμενοι- υπεξαίρεσης 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου την περίοδο 2003 – 2006.

Σε αυτά περιλαμβάνονταν και επιχορήγηση του ΟΠΑΠ ύψους 300.000 ευρώ για αθλητικό κέντρο στο Μακροχώρι στη μνήμη των μαθητών που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών το οποίο δεν κατασκευάστηκε ποτέ.

Η έρευνα της υπόθεσης ξεκίνησε το 2007, με τον πρώην δήμαρχο να αρνείται τις κατηγορίες και να υποστηρίζει ότι έγιναν εξωλογιστικές πληρωμές που αφορούν προμήθειες για έργα και μισθοδοσίες υπαλλήλων.

zougla

Περισσότερα Άρθρα...