mitsot KURIAKOS ANT1
 
Την άποψη ότι Τσίπρας και Καμμένος ήταν σε απόλυτη συνεννόηση για όσα συνέβησαν και πως πρόκειται για «κακοστημένο θέατρο για να βολευτούν και οι δύο» εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «είναι μια συνεννοημένη υπόθεση, ένα σκηνοθετημένο διαζύγιο. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξακολουθούν να υπάρχουν, απλά συγχωνεύτηκαν».

Σημεία από την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον ΑΝΤ1:

Οχι δεν πιστεύω τους λόγους Καμμένου. Τέσσερις στους 7 βουλευτές των ΑΝΕΛ θα παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης. Οι 2 παραμένουν υπουργοί, ο κ. Τσίπρας τους κρατάει.

Και οι 2 που δεν είναι υπουργοί δεν διαγράφονται από ΚΟ Καμμένου ώστε να εξακολουθεί να έχει όλα τα προνόμια του αρχηγού κόμματος επικεφαλής ΚΟ
Είναι μια συνεννοημένη υπόθεση, ένα σκηνοθετημένο διαζύγιο. Οι συριζανελ εξακολουθούν να υπάρχουν, απλά συγχωνεύτηκαν.

Οι Τσίπρας και Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση για όσα συνέβησαν. Δεν υπάρχει καμια καιμνούρια αρχή μόνο κακοστημένο θέατρο για να βολευτούν και οι 2. ο καμμένος τυπικά για να μην βάλει υπογραφή στη συμφωνία, για να λέει ότι είναι μακεδονομάχος αυτός που έδωσε το στιλό στον τσίπρα κ τώρα του δανείζει τους βουλευτές του για να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Καλώ τους βουλευτές και κυρίως τους διεκδικούμενους να αναλογιστούν τις συνέπειες αυτής της επιλογής τους. Ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει ψήφος σε μια κυβέρνηση που αμέσως μετά θα φέρει τη συμφωνία. Ίσον ναι στη συμφωνία. Και παράταση μιας κυβέρνησης που κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα.

Για το άνοιγμα Τσίπρα στην Κεντροαριστερά

Ο Τσίπρας είναι ταυτισμένος με ψέμα, κυνισμό, εξαπάτηση εθνική ταπείνωση. Αυτά τα χαρακτηριστικά τον συνδέουν με Καμμένο. Μεγάλη μερίδα πολιτών δεν τοποθετούνται δεξιά ή αριστερά. Οταν πιέζονται λένε ανήκουν στον κεντρώο χώρο. Αυτό που θέλουν είναι σοβαρή κυβέρνηση που θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Δεν έχουν να προσβλέπουν τίποτα από επικοινωνιακά ανοίγματα τσίπρα. Από τον δικό μας λόγο αρχίζουν να βλέπουν ότι ΝΔ μπορεί να είναι η λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

Με κατηγορούν ότι εντάσσονται στη νδ αφού έχουν περάσει περίοδο ως ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από μεσαίο χώρο. Να αποφασίσει η κυβέρνηση που θέλει να εστιάσει την κριτική της. Η πραγματικότητα είναι ότι η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα. Κάθε φορά που κατάφερνε και πετύχαινε μεγάλα εκλογικά ποσοστά ήταν όταν ξεπερνούσε τα όρια του κόμματος και ξαναγινόταν παράταξη. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου.

Όταν το Μείζον διακύβευμα η ανάταξη της χώρας, ξεθωριάζουν οι γραμμές. Το διακύβευμα είνα σήμερα να τελειώνουμε με αυτή την κυβέρνηση και να έρθει κάτι καλύτερο

Για το αν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση

Αν κρίνω από τις δηλώσεις της ετερόκλητης ομάδας βουλευτών που ξαφνικά ανακάλυψαν τη γοητεία του τσίπρα θεωρώ πιθανό να μπορέσει να πετύχει τους 151 που χρειάζεται για να απολαμβάνει εμπιστοσύνης βουλής. Της εμπιστοσύνης του λαού δεν απολαμβάνει. Η πιο καθαρή λύση είναι εκλογές τώρα.

Είχα άδικο που ζητώ εκλογές; πιστεύω ακράδαντα ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν οι εκλογές είχαν γίνει πολύ νωρίτερα. Το αίτημα για εκλογές είχε και νόημα να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, εκπροσωπούμε ένα διαφορετικό ύφος και ήθος εξουσίας και μια διαφορετική άποψη για το πώς θα δημιουργήσουμε πλούτο, δουλειές, θα ξαναχτίσουμε τη μεσαία τάξη. Είχα δίκιο όταν ζητούσα τις εκλογές.

Δεν μπορώ να προεξοφλήσω αν θα εξαντλήσει την τετραετία. Θεωρώ δύσκολο να ξεπεράσει τον σκόπελο των ευρωεκλογών. Εκλογές μέσα στο 2019 θα γίνουν. Τον φάγαμε τον γάιδαρο ή την καμήλα όπως έλεγε ο πρωθυπουργός. Ομως η περίοδος μέχρι τις εκλογές εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Ποιος επενδυτής θα έρθει αν δεν έχει πολιτική ορατότητα για την επόμενη ημέρα. Αυτή η περίοδος που θα ξεσαλώσει ο τσίπρας, θα διορίσει και θα πει πολλά ψέματα. Εδώ είπε πολλά όταν ήξερε ότι θα γίνει πρωθυπουργός, θα πει άλλα τόσα τώρα που ξέρει ότι θα χάσει.

«Ο Καμμένος κινείται μεταξύ γραφικότητας και τραγικότητας»

Αυτό το είπε ο ίδιος που διαρρήγνυε ιμάτια ότι θα χύσει το αίμα του για το όνομα της Μακεδονίας. Κινείται μεταξύ γραφικότητας και τραγικότητας σε όλο το δημόσιο βίο του. Οταν είχε δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση και να μην υπογραφεί η συμφωνία δεν το έκανε. Αν συμφωνούσαμε ότι η ονομασία των Σκοπίων θα ήταν δημοκρατία της κεντρικής βαλκανικής και οι Σκοπιανοί θα διατηρούσαν μακεδονική γλώσσα, εθνότητα, ταυτότητα, εμένα δεν θα μου άρεσε αυτή τη συμφωνία. Το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα υπόλοιπα στοιχεία που υποκρύπτουν τον αλυτρωτισμό.

Δεν άλλαξε η θέση της ΝΔ

Η θέση της ΝΔ δεν έχει αλλάξει. Είναι η ίδια που πορεύτηκε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που ουδέποτε αναγνώρισε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα γιατί ήξερε τους εθνικούς κινδύνους. Η ίδια θέση Κώστας Καραμανλής Ντόρα Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι.

Ο Ζάεφ λέει για πρώτη φορά πήρε αυτό που ζητούσε από την Ελλάδα. Είμαστε μακεδόνες λέει. Η συμφωνία του δίνει τη δυνατότητα να το λέει. Προφανώς θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία και σε περίπτωση που έχουν μεσολαβήσει εκλογές δεν πρόκειται η κυβέρνηση της ΝΔ να την κυρώσει.

Είναι χρέος μου να είμαι ρεαλιστής και έντιμος. Από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί από τη βουλή και ταυτόχρονα το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ, έγινε. Δεν μπήκαν στην ΕΕ. Θέλω να είμαι σαφής. Δεν πρόκειται ποτέ να πω καλωσορίζω τον μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα μας. Η πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ είναι μια πορεία μακρά, αν τα Σκόπια επιδείξουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

«Κι άλλοι προσπάθησαν μοιράζοντας χρήματα να εξαγοράσουν ψήφους πολιτών»

«Κι άλλοι προσπάθησαν μοιράζοντας χρήματα να εξαγοράσουν ψήφους πολιτών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς αν μπορεί να γυρίσει τις δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός, με φιλολαϊκά μέτρα.

«Ο Τσίπρας έχει δώσει απτά δείγματα γραφής. Οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

Ο κ. Τσίπρας έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και τιμώρησε τους πιο αδύναμους. Εκοψε το ΕΚΑΣ, αύξησε 29 φόρους, πολλούς εκ των οποίων έμμεσους που ζημιώνουν τους πιο αδύναμους, 17 παρεμβάσεις που μείωσε το εισόδημα των συνταξιούχων. Αυτοί βίωσαν τις συνέπειες της πολιτικής τους. Κι άλλοι προσπάθησαν μοιράζοντας χρήματα να εξαγοράσουν ψήφους πολιτών. Η κοινωνία είναι πιο ώριμη από το παρελθόν. Το να δίνουμε κάποιο συγκυριακό επίδομα, μια φορά τα Χριστούγεννα, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα.

Για αυτό μιλάμε για διαφορετική οικονομική πολιτική, με επίκεντρο μείωση εισφορών και δημιουργία καλών θέσεων εργασίας. Δεν μιλά κανείς για τους νέους συνταξιούχους που βλέπουν συντάξεις περικομμένες κατά 30%. Τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Θέλουν το παιδί τους να μην είναι εξαρτημένο από τα 200 ευρώ του παππού, αλλά να βρουν μια δουλειά και να στηρίξουν τον παππού» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε με ποιους τρόπους θα ενισχύσει κοινωνικές ομάδες που δεινοπάθησαν τα χρόνια της κρίσης.

«Αναρωτιέμαι όταν η ΝΔ και εγώ προσωπικά μιλάω για ανάγκη πρότυπων σχολείων, ξεκινώντας από τις πιο φτωχές περιοχές, αν αυτή η πολιτική ευνοεί τους πιο πλούσιους ή πιο αδύναμους. Οταν μιλάω για ευνομία, να μην υπάρχει εικόνα διάλυσης όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και δυτική, αφορά τους πλούσιους της Εκάλης που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους; Οταν μιλάμε για επέκταση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αναφερόμαστε στους πιο πλούσιους ή πιο αδύναμους. Οταν μιλάμε για δημιουργία θέσεων εργασίας και κατάρτιση για τους μακροχρόνια άνεργους που είναι παγιδευμένοι στη φτώχεια, για να γίνουν και πάλι παραγωγικοί» είπε.

Θα μειώσω οριζόντια κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια

«Ολα αυτά έχουν στόχο να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων. Ξεκινάμε με τους πιο αδύναμους αλλά δεν ξεχνάμε κανέναν. Θέλουμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ για όλους και κυρίως τη μεσαία τάξη. Η διαφορά μας είναι ότι δεν είπα ποτέ ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ. Εχω πει ότι θα μειωθεί κατά 30% οριζόντια για όλους εντός μιας διετίας. Αυτό αντέχει η οικονομία. Αλλά αυτό θα ωφελήσει όλους, όχι μόνο κάποιους. Κυρίως τη μεσαία τάξη» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «θα ήταν εύκολο να πω ότι δεν θα δεχθώ τα πρωτογενή πλεονάσματα που υπέγραψε ο Τσίπρας. Δεν το κάνω γιατί γνωρίζω την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Οπως εξήγησε «μια κυβέρνηση που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη πιστωτών και αγορών μπορεί να συζητήσει μετά από ένα χρόνο τα πρωτογενή πλεονάσματα και να βρει χώρο για περισσότερες στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες. Η εικόνα που θα παραλάβουμε θα είναι προβληματική. Χώρα που δεν έχει βγει ακόμη στις αγορές. Προτεραιότητα άμεση η μείωση του κόστους δανεισμού για τη χώρα και για τις επιχειρήσεις. Να λειτουργήσει πάλι το τραπεζικό σύστημα».

aigaio

Την ανησυχία του για τις τούρκικες προκλήσεις στο Αιγαίο διατύπωσε ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης παρουσιάζοντας ένα άκρως ανησυχητικό σενάριο, που αφορά στην δημιουργία ουδέτερης ζώνης στην περιοχή, με τοποτηρητή το ΝΑΤΟ.

Ο καθηγητής όπως είπε, φοβάται ότι σε περίπτωση θερμής ρήξης με την Τουρκία θα παρέμβει το ΝΑΤΟ: «Και λέει θα σας φτιάξουμε μια ουδέτερη ζώνη από τα Δαρδανέλια, ως την Κύπρο που θα ελέγχεται από το ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για να μην πλησιάζετε.

Και εσείς οι Τούρκοι επειδή έχετε διπλωματικό φλερτ με την Ρωσία, να μην τη δούμε να κατεβαίνει από τα Δαρδανέλια στο Αιγαίο, γιατί εκεί έχουμε ανατροπή του δόγματος ασφαλείας των ΗΠΑ. Αυτό φοβάμαι... Αυτό που είπε ο νάυαρχος Αποστολάκης, έπρεπε να ειπωθεί για να τα ακούσουν αυτοί που ασχολούνται με την ασφάλεια της Ν.Α πτέρυγας του ΝΑΤΟ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάζης.

Στην ίδια συνέντευξή του στον Πάρη Καρβουνόπουλο για το militaire, ο καθηγητής αναλύει λεπτομερώς τι συμβαίνει στην “καυτή” περιοχή της Μέσης Ανατολής με επίκεντρο την ιδιαίτερα κινητική Τουρκία.

«Ο Ερντογάν πάει να χτίσει μια αυτοκρατορία στην περιοχή απέναντι σε μια άλλη, την Ρωσική αλλά και την Κινεζική. Δεν χωράνε δύο αυτοκρατορίες στην περιοχή, είπε ακόμη αναφερόμενος στο θέμα της Συρίας ο καθηγητής Ιωαν. Μάζης.

Για την επέμβαση των Τούρκων στη Συρία εξηγεί γιατί η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για την Άγκυρα και τον Ερντογάν. Το δύσκολο όπως λέει δεν είναι να κάνει την εισβολή. Το πολύ δύσκολο είναι να κρατήσει όσα κατακτήσει, μόνος του και με δεδομένες τις αντιρρήσεις Ισραηλινών και Γάλλων.

“Πολλούς για πάντα δεν γίνεται να τους κοροϊδεύεις”, λέει ο κ.Μάζης σχολιάζοντας την πολιτική που προσπαθεί να ασκήσει ο Ερντογάν.

Δεν είναι καθόλου βέβαιος ότι η αποχώρηση των Αμερικανών είναι δεδομένη. Δεν αρκεί όπως εξηγεί μια απόφαση προέδρου για να γίνει. Το σύστημα διοίκησης των ΗΠΑ δεν είναι τόσο απλοϊκό όσο θέλουμε να πιστεύουμε.

Αναλύει ποιο είναι το λάθος που κάνει ο πρόεδρος Τραμπ με την απόφαση που ανακοίνωσε περί απόσυρσης των στρατευμάτων του από τη Συρία. Η οποία όπως λέει δεν πιστεύει ότι τελικά θα γίνει.

Αποδίδει την απόφαση σε “επιχειρηματική μπλόφα” του Αμερικανού προέδρου γιατί ορθολογικά όπως λέει αν επιμείνει σ΄ αυτή όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σ΄ έναν ακόμη μεγάλο πόλεμο.

Ποια είναι η πραγματική σχέση Τραμπ-Πούτιν; Και τι είναι ο Ερντογάν γι΄ αυτή τη σχέση; “Μια ανορθογραφία” , λέει ο κ.Μάζης και εξηγεί το γιατί.

Για τον κ.Ερντογάν υποστηρίζει ότι όσο υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, θα έχει πρόβλημα γιατί “δεν μπορείς να ικανοποιήσεις και τη φωτιά και το νερό”. Επισημαίνει ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί από τις ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και από το ενεργειακό παιχνίδι που παίζεται εκεί.

Παράλληλα ο κ. Μάζης, είναι καταιγιστικός για την συμφωνία των Πρεσπών και απολύτως αρνητικός για το ενδεχόμενο να “περάσει”.

Για τη βομβιστική επίθεση στο Κολωνάκι, έκανε λόγο για ένα νέο είδος τρομοκρατίας που πιθανόν “επωάζεται” στην Ελλάδα. Τρομοκρατίας που έχει να κάνει με τη θρησκεία. Εξηγεί στη συνέντευξή του ποια είναι τα σημάδια που τον ανησυχούν.

tsipras deth typos

H συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Για συμφωνία Πρεσπών

Αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψη του, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς για το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.Προσέθεσε ότι είχε μια ποιοτική διαφορά σε σχέση με τα συλλαλητήρια του περασμένου Φλεβάρη, πέρα από την έλλειψη μαζικότητας. «Το είδαμε να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία».Απευθυνόμενος στους πολίτες σημείωσε ότι στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Τόνισε ότι έχουμε μια σημαντική συμφωνία που θα δώσει μια σημαντική ώθηση στη Θεσσαλονίκη. Διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη.

Ανοίγει τον δρόμο στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων.Είπε ότι παρακολουθούμε τη ρητορική των γειτόνων μας, ορισμένες φορές περνά τα πλαίσια, παρακολουθούμε και θα πρέπει παρότι είναι πριν το δημοψήφισμα τους, να μην υπερβαίνουν τα πλαίσια αλλά να βρίσκονται στα πλαίσια όλων όσων έχουμε συμφωνήσει.

Για τις χθεσινές εξαγγελίες και παροχές

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ότι τον ενοχλεί η χρήση του όρου "παροχολογία", ιδιαίτερα από αυτούς «που γονάτισαν τη χώρα». Σημείωσε ότι αυτά που εξήγγειλε είναι οι ελάχιστες ελαφρύνσεις για εκείνους που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης και τη μεσαία τάξη.«Εμείς πηγαίνουμε με σχέδιο. Είχα πει από πέρυσι ότι από το 2019 θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο», υπογράμμισε.

«Εμείς χτες παρουσιάσαμε το σχέδιο μας, το όραμά μας για την Ελλάδα της νέας εποχής, και μέσα στο συνολικό πλαίσιο εντάξαμε και τις αναγκαίες ελαφρύνσεις και μέτρα κοινωνικής στήριξης για να απαλύνουμε τις πληγές και να άρουμε αδικίες της μνημονιακής εποχής», τόνισε.Ο πρωθυπουργός είπε πως το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε και αφορά τα επόμενα τρία χρόνια είναι ισορροπημένο γιατί ενισχύει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Για Πάνο Καμμένο και Σκοπιανό

Σέβομαι την στάση του Πάνου Καμμένου καθώς είναι οι αρχές που πιστεύει, αλλά διαφωνώ μαζί του, είπε ο πρωθυπουργός όσον αφορά τον κυβερνητικό του εταίρο και την στάση του στο Σκοπιανό. Οσον αφορά τα όσα λέει ο κ. Καμμένος, πως δεν πρόκειται δηλαδή να ψηφίσει την συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή, ανέφερε πως «πιστεύω ότι δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία της χώρας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων».Παράλληλα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη, πως εμπαίζει εκείνους που έχουν ευαισθησίες με το ζήτημα, καθώς κρατά διαφορετική στάση εντός και εκτός Ελλάδος.

Για την αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών

Η διαδικασία θα προχωρήσει και θα υπάρξει κανονικά η αδειοδότηση. Εξορθολογίζουμε τα πράγματα, προχωρήσαμε σε μια αναγκαία μεταρρύθμιση, είπε και σχολίασε πως «η αντιπολίτευση με τη στάση της απέδειξε ότι αυτό που ξέρει πάρα πολύ καλά να κάνει είναι το παιχνίδι της διαπλοκής με τα οικονομικά συμφέροντα».

Για τον αν η συμφωνία των Πρεσπών ήταν προϊόν διεθνών πιέσεων

«Ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα α αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό. Αδράξαμε τις ευκαιρίες που έδωσε η πολιτική αλλαγή στην γείτονα χώρα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε έναν εθνικιστή στην ηγεσία της ΠΓΔΜ που όχι μόνο δεν ήθελε να μιλά για αλλαγή αλλά ήθελε καθημερινά να κλέβει την Ιστορία και να γεμίζει τις πόλεις με Μεγαλέξανδρους και Βουκεφάλες.

Τη στιγμή που εξελέγη μια προοδευτική κυβέρνηση εμείς αδράξαμε την ευκαιρία. Τον αν αυτή η λύση ικανοποιεί και τον διεθνή παράγοντα είναι άλλο θέμα. Εάν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση για ζητήματα που δεν ήταν επωφελή για τη χώρα δεν υπήρχε καμία περίπτωση να ενδώσουμε.

Ο κ. Τσίπρας επανήλθε στο ζήτημα αυτό ερωτηθείς από τον ανταποκριτή της «Κ» Σταύρου Τζίμα πως σχολιάζει την πρόσφατη τοποθέτηση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ ότι «η αμερικανική διπλωματία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην επίλυση της διαφοράς Ελλάδας – Μακεδονίας».

Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε εκ νέου κάθε ανάμειξη του διεθνούς παράγοντα λέγοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και υποδείξεις δεν δεχόμαστε από κανέναν. Εμείς πήραμε τη πρωτοβουλία αυτή. Και δεν είμαστε εμείς αυτοί που κάναμε εκπτώσεις από τη γεωπολιτική μας θέση».

Ερωτηθείς για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του Κοσόβου είπε πως «αν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στη σερβική κυβέρνηση και την πλευρά του Κοσόβου που θα έδινε την προοπτική μιας λύσης, εμείς δεν θα είχαμε κανέναν λόγο παρά να τη χαιρετίσουμε».

Για επανεκλογή Παυλόπουλου και σενάρια προεδροποίησης του Κ. Καραμανλή

«Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας που κάνει καλά τη δουλειά του, τιμά τη χώρα και στο εξωτερικό με τη στάση του. Ως εκ τούτου δεν έχει κάποιο νόημα να μπω περαιτέρω σε αυτή τη συζήτηση.

Για το αν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1//1 του 2019

Στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους. Άρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει».

Η κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χτες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών.

«Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο. Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», προσέθεσε.

Για τη μείωση του αφορολόγητου

Η εκτίμησή μας είναι ότι θα είμαστε πάνω από το στόχο του πλεονάσματος και άρα δεν θα υπάρξει διακινδύνευση. Η μη εφαρμογή του μέτρου θα επιτευχθεί εάν συνεχιστεί η σοβαρή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι σίγουρος αν αυτό θα συνεχιστεί επί Νέας Δημοκρατίας , στον πυρήνα του προγράμματος της οποίας βρίσκεται η ιδεολογία του ΔΝΤ και τα σχέδια Πινοσέτ.

Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Το σχέδιό μας για το ασφαλιστικό σε σχέση με το σχέδιο του κλ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα. Γιατί όπως φαίνεται το σχέδιο της ΝΔ – το είπε ο κ. Καραγκούνης ή του ξέφυγε- είναι ένας «κουμπαράς» τύπου Πινοσέτ. Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για οριζόντια μείωση όλων των εισφορών., Αυτό θα μας ξαναγυρίσει πίσω στα ελλείμματα.

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση αιτήματος εξεταστικής για την τραγωδία στο Μάτι

Η προσπάθεια περαιτέρω εκμετάλλευσης μιας τραγωδίας θα είναι κατακριτέα από τον ελληνικό λαό. Συνιστώ στην αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει την τυμβωρυχία.

Για τον χρόνο των εκλογών

Η βασική μου στρατηγική επιλογή είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, αυτό θα επιδιώξω κι αυτό έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συμβεί, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.

Για επίσκεψη στη Μόσχα

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι έχει πρόσκληση προκειμένου να επισκεφθεί τη Μόσχα. «Πέρασαν μια μικρή περιπέτεια οι σχέσεις μας, δώσαμε τα μηνύματα που έπρεπε να δώσουμε» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι δουλεύουμε για να αποκατασταθεί η κανονικότητα.

Για το αν γνώριζε για τους νεκρούς στο Μάτι την ώρα της σύσκεψης

Ο κ. Τσίπρας έκανε αρχικά «ένα γενικό σχόλιο» λέγοντας πως υπάρχει ένα όριο μεταξύ κριτικής και στρατευμένης προπαγάνδας. Στο δια ταύτα ανέφερε πως δεν μπορείς να κρύψεις τους νεκρούς καθώς «ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται» και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βγήκε με δική του εντολή το ίδιο βράδυ και ανακοίνωσε τον αριθμό των νεκρών.

Για την συστράτευση με δυνάμεις της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δύναμη που αρνείται τον διάλογο, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως συγυβερνά εδώ και 3,5 χρόνια με ένα «κεντροδεξιό κόμμα (σσ ΑΝΕΛ), αλλά και τους οικολόγους». Επιπλέον τόνισε πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με την κεντροαριστερά. Καταλήγοντας είπε πως το κόμμα του αναζητά ευρύτερες συναινέσεις, χωρίς να αλλοιώνει την κεντρική του στρατηγική.

Για κατώτατο μισθό

Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΕΒ είναι ένας από τους κοινωνικούς εταίρους και πως οι άλλοι εταίροι έχουν δείξει διάθεση συνεννόησης. Η διαδικασία θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας πριν βγούμε από τα μνημόνια, είπε, και εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι διάρκειας περίπου 4 μηνών και θα περιλαμβάνει και τον διάλογο με τους κοινωνικού φορείς. Επισήμανε ότι είναι διαδικασία που έχει ακολουθήσει άλλη μια χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, η Πορτογαλία.

kathimerini

rosos presvis ath

«Η Ρωσία ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση των διμερών μας σχέσεων. Προσβλέπουμε στο ότι οι ευκαιρίες για πρακτική συνεργασία θα πολλαπλασιαστούν, δεδομένης της συνεχούς βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο «Sputnik» ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ. «Ευχόμαστε στους Έλληνες φίλους μας κάθε πρόοδο και επιτυχία σε αυτό τον δρόμο» προσθέτει.

 Ερωτηθείς για τις πρόσφατες συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ελλάδας, Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα, ο κ. Μάσλοβ τόνισε: Είχαν πολύ περιεκτικές ουσιώδεις συζητήσεις.
 
Επιβεβαιώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον να διαφυλάξουμε και να πολλαπλασιάσουμε την παρακαταθήκη των μακραίωνων σχέσεων μεταξύ των χωρών και λαών μας.

Η επίσκεψη Κοτζιά στη Μόσχα

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα ήταν ο πρώτος σταθμός της προετοιμασίας της ρωσοελληνικής συνάντησης Κορυφής το Φθινόπωρο. Συμφωνήθηκε ότι η προπαρασκευή θα συνεχιστεί κατά την απαντητική επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο. Βεβαίως, έγινε και ανταλλαγή απόψεων για τα επίκαιρα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Επιβεβαιώθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι θέσεις μας είναι κοινές ή πολύ κοντά. Η Ελλάδα είναι μια εποικοδομητική και υπεύθυνη χώρα που, όπως και η Ρωσία, τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας βάσει της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Αντί για αντιπαράθεση, κατηγορίες, υπονόμευση των άλλων, επιλέγουμε τον ισότιμο διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, τον σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων του καθενός και την αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου.

Η επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία

Αναφορικά με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία εντός του έτους και τις προοπτικές ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας, ο Αντρέι Μάσλοβ σημειώνει: «Αναμφίβολα, οι ρωσοελληνικές σχέσεις βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Οι χώρες μας με συνέπεια αναπτύσσουν εντατικό πολιτικό διάλογο. Εντούτοις, πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας.

Δυστυχώς, εδώ και τέσσερα χρόνια βλέπουμε τον αρνητικό αντίκτυπο από τις παράνομες κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση εις βάρος της Ρωσίας και τα συνακόλουθα ρωσικά αντίμετρα. Παρ' όλα αυτά, πρέπει να αναζητάμε τρόπους, προκειμένου η συνεργασία μας να αναβαθμιστεί και να διευρυνθεί σε νέα πεδία για να αποδώσει καρπούς.

Ήδη πετύχαμε από κοινού πολλά προς αυτή την κατεύθυνση. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο διανύουμε το κοινό Έτος Τουρισμού, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και συνοδεύεται από πολλές και διάφορες εκδηλώσεις. Είναι συνέχεια του επιτυχημένου Αφιερωματικού Έτους που είχαμε το 2016 υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας και του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Πέρυσι, ενισχύθηκε η τάση αποκατάστασης του διμερούς εμπορίου μετά την υποχώρηση του 2014- 2015.

Οι συναλλαγές το 2017 αυξήθηκαν κατά 27,4% στα 3,7 δισ. δολάρια. Τώρα η προτεραιότητα είναι η σύγκληση της 11ης συνόδου της διμερούς Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία. Μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης έχει η συνεργασία μας στον ενεργειακό κλάδο. Η Ρωσία είναι επί δεκαετίες παραδοσιακός και αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα, άλλωστε, και σε πολύ ευνοϊκές τιμές.

Το 2017 οι εξαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 9,3% στα 2,9 δισ. κυβικά μέτρα. Η χώρα μας είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση των Ελλήνων καταναλωτών. Στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας και άλλων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συμβάλει η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Για να επεκταθεί αυτός ο αγωγός στις ευρωπαϊκές χώρες, χρειάζονται γερές εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν θα εμποδίσει την κατασκευή, ούτε τη μετέπειτα λειτουργία του αγωγού.

Aύξηση του αριθμού των Ρώσων Τουριστών

«Σίγουρα η Ελλάδα είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των συμπατριωτών μας» τονίζει ο κ. Μάσλοβ. «Τα τελευταία δύο χρόνια, το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία παρουσιάζει αυξητική τάση, βάσει και των ρωσικών και ελληνικών στατιστικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, το 2017 την Ελλάδα επισκέφθηκαν 856.000 Ρώσοι, παρουσιάζοντας αύξηση 9% σε σύγκριση με το 2016.

Αυτό το γεγονός επιβεβαιώθηκε κατά τις συζητήσεις στο 2ο Τουριστικό φόρουμ Ρωσίας- Ελλάδας στη Χαλκιδική στις 10-12 Ιουνίου, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του κοινού Έτους Τουρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τουριστικών πρακτορείων, ο αριθμός των κρατήσεων στην Ελλάδα από τη Ρωσία, για την τρέχουσα σεζόν, είναι ήδη αισθητά μεγαλύτερος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος».

reporter

tsipras sto euronews 

Συνέντευξη στην ελληνική υπηρεσία του Euronews και την δημοσιογράφο Έφη Κουτσοκώστα παραχώρησε, με την ευκαιρία της παρουσίας και της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ερωτάται και για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, τονίζοντας ότι ήταν ξεκάθαρος στη Θεσσαλονίκη, κατά την παρουσία του στην 83η Διεθνή Έκθεση.

«Είπα ότι ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία και μάλιστα εξήγησα το πόσο μας συμφέρει πολιτικά αυτή η εξέλιξη, στο βαθμό που στις ευρωπαϊκές εκλογές που μεσολαβούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τους πραγματικούς συσχετισμούς που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία που δεν έχουν καμία σχέση με τις διαρκώς υποτιμημένες -εγώ δεν θα πω εσκεμμένα, ίσως για μεθοδολογικούς λόγους- δημοσκοπικές μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας» υπογραμμίζει.

Και συνεχίζει: «Συνεπώς, θα επαναλάβω αυτό που είπα: στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της 4ετίας και οι εκλογές τον Οκτώβριο του 2019». «Δεν αποτελεί στόχο ούτε στρατηγική ούτε επιθυμία μας να έχουμε τριπλές εκλογές» σημειώνει, ερωτηθείς εάν αποκλείει το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο.

Αναλυτικά:

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρουσία σας στο Global Conversation και από εδώ, από το Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και εγώ ευχαριστώ.

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Θέλω να ξεκινήσουμε από την παρουσία σας εδώ και από την ομιλία σας και θέλω να κάνω και μια σύγκριση με το παρελθόν. Όταν εσείς αναλάβατε την κυβέρνηση στην Ελλάδα, πρώτη φορά το 2015, ασκούσατε πολύ σκληρή κριτική για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη ασκεί την πολιτική στα κράτη-μέλη, προφανώς και με πολλές προεκτάσεις στο θέμα της οικονομικής πολιτικής. Τι έχει αλλάξει από τότε σε σας, εάν εσείς, δηλαδή, αλλάξατε γνώμη για την Ευρώπη ή αν η Ευρώπη άλλαξε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κριτική άσκησα και σήμερα για τα λάθη της Ευρώπης, αλλά και για τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων. Για το γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάστηκε οκτώ ολόκληρα χρόνια, κάτω από σκληρά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ άλλες χώρες, μέσα σε τρία χρόνια, κατάφεραν να ξεφύγουν. Και βεβαίως, άσκησα σκληρή κριτική και για το γεγονός ότι αυτά τα προγράμματα και οι πολιτικές που επιλέγονταν, επιλέγονταν πίσω από κλειστές πόρτες. Υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει σε μεγάλο βαθμό ένα έλλειμμα Δημοκρατίας, που αποτελεί, μαζί με τον δημοσιονομικό φετιχισμό μια νεοφιλελεύθερη προσέγγιση οικονομίστικη στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτά τα δύο μαζί αποτελούν τις βασικές αιτίες για τις οποίες η Ευρώπη έχει πάψει να είναι ελκυστική προς τους πολίτες της και τη βασική αιτία για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Τώρα, αν με ρωτάτε εάν έχει αλλάξει η Ευρώπη, η Ευρώπη βεβαίως και αναγκάστηκε να προσαρμοστεί, αλλά αναγκάστηκε πολύ αργά και πολύ λίγο να προσαρμοστεί. Και οι αλλαγές που έκανε, έγιναν αργά και έπρεπε να είναι βαθύτερες. Το αν άλλαξα εγώ, όλοι οι άνθρωποι αλλάζουν, ξέρετε. Προσαρμόζονται στις δυσκολίες για να τις αντιμετωπίσουν. Δεν άλλαξε, όμως, η βασική μου κατεύθυνση. Ο βασικός πυρήνας των ιδεών μου, ο βασικός πυρήνας της ιδεολογίας μου και της πολιτικής μου στόχευσης. Ήταν να βγει η χώρα από την κρίση, βγήκε η χώρα από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνική πλειοψηφία.

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Θέλω να μείνουμε λίγο στα ευρωπαϊκά, γιατί σε μερικούς μήνες έχουμε και ευρωεκλογές και θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Τώρα, το τοπίο στην Ευρώπη έχει αλλάξει. Βλέπουμε και τις τελευταίες έρευνες ότι και το Ευρωκοινοβούλιο το επόμενο δεν θα είναι πια το ίδιο. Εσείς, ποιον θα στηρίζατε; Και σας ρωτάω, επειδή είχατε και μια συνάντηση με τον Επίτροπο, τον κ. Μοσκοβισί. Θα τον βλέπατε ως πιθανό υποψήφιο για την Προεδρία της Κομισιόν, ακόμη κι αν είναι με τους Σοσιαλδημοκράτες και όχι με το κόμμα της Αριστεράς;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, πριν πάμε στα πρόσωπα, είναι να δούμε τις πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη στιγμή, μπορεί να παίξει έναν κρίσιμο ρόλο. Ρόλο καταλύτη στη δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου σύγκλισης προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων από τον χώρο της Αριστεράς, από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, αλλά και από τον χώρο της Οικολογίας. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, χωρίς να αλλάζουμε πολιτική οικογένεια.

Αλλά θεωρώ ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια βρίσκομαι στην καρδιά της συνεννόησης, προσκεκλημένος κάθε φορά με τον ρόλο του παρατηρητή, γιατί εγώ το έχω επιλέξει, στις συναντήσεις των σοσιαλιστών ηγετών και βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά πολύ κοντά σε αυτές τις διεργασίες. Διότι θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο για την Ευρώπη και για τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνική πλειοψηφία.

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Γυρνώντας στην Ελλάδα τώρα και στα θέματα οικονομίας, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ναι, βγήκε από τα μνημόνια, μάλιστα πολύ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνεχάρησαν όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει, παρ΄  όλα αυτά, ο κόσμος στην Ελλάδα περιμένει κάποια μέτρα, τα οποία ήδη έχουν προνομοθετηθεί και φυσικά αναφέρομαι στο θέμα των συντάξεων. Και ακόμα ο κόσμος ανησυχεί και περιμένει μια απάντηση στο αν εσείς είστε διατεθειμένος τελικά να παρακάμψετε το ΔΝΤ, το οποίο ζητούσε το συγκεκριμένο μέτρο και να προβείτε ακόμα και σε μονομερείς ενέργειες, όσον αφορά αυτό.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, η δομική αλλαγή σε σχέση με λίγους μήνες πριν, είναι ότι η χώρα τελείωσε το πρόγραμμα προσαρμογής, βγήκε από τα μνημόνια και έγινε ξανά μια κανονική χώρα με περιορισμούς, βεβαίως, που προβλέπονται για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Και βεβαίως, με ιδιαίτερες συνθήκες συνεννόησης με την Κομισιόν και τους θεσμούς, που προβλέπονται για όλες τις χώρες που έχουν φύγει από προγράμματα προσαρμογής. Αυτό που έχει αλλάξει, ίσως το πιο σημαντικό, είναι ότι η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν αυτές για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες θα επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Εμείς, λοιπόν, έχουμε τη σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στο βαθμό, λοιπόν, που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται και τα στατιστικά στοιχεία δείξουν ότι αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται, τότε θα καταθέσουμε, όπως προβλέπεται τον Προϋπολογισμό του 2019, στις 15 του Οκτώβρη στην Κομισιόν.

Θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και είναι βέβαιο, κατά την άποψή μου, ότι αυτό το οποίο θα επικρατήσει, είναι αυτό που είναι ωφέλιμο για την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και βεβαίως για την κοινωνική πλειοψηφία. Και ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας είναι να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική, που μειώνουν τη ζήτηση, μειώνουν την κατανάλωση και άρα σπρώχνουν την οικονομία ξανά σε ένα σπιράλ ύφεσης, το οποίο μόλις τώρα αποφύγαμε, μόλις τώρα ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι, λοιπόν, αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα, θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας, αλλά και προς όφελος των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας.

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Άρα, λέτε ότι εάν πετύχετε τους στόχους δεν θα κόψετε τις συντάξεις. Μπορείτε να το πείτε καθαρά αυτό;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους, στο βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα μέτρο, το οποίο και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό είναι, αλλά και μη διαρθρωτικό είναι.

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τώρα, σε μια τελευταία του συνέντευξη, είπε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση σταματήσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα, τότε και οι Ευρωπαίοι θα σταματήσουν και θα αναστείλουν τα μέτρα για το χρέος. 

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, βεβαίως. Σωστό είναι αυτό.

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Και το λέω αυτό, γιατί και το θέμα των συντάξεων είναι διαρθρωτικό μέτρο, έτσι θεωρείται και όχι ένα δημοσιονομικό μέτρο.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας εξηγήσω: Είναι σωστό, κατ΄ αρχάς, αυτό. Τα συμφωνηθέντα είναι το 3,5% του πλεονάσματος, το οποίο πρέπει να πετυχαίνουμε για να αποπληρώνουμε το χρέος μας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων, της σπατάλης, της διαφθοράς, της κακοδιαχείρισης. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τον δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που της έδωσε τη δυνατότητα να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά.

Άρα, λοιπόν, οι δομικές μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει επ’ουδενί να αντιστραφούν και δεν θα αντιστραφούν. Αυτό το οποίο σας εξήγησα, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς, δεν είναι δομική μεταρρύθμιση, δεν είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Άρα, να λοιπόν ένα ακόμα επιχείρημα που συντείνει στην άποψη ότι αν πιάνουμε τους στόχους δεν θα περικοπούν οι συντάξεις.

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Αν δεν τους πιάνουμε;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αν δεν τους πιάνουμε τους στόχους, βεβαίως και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους πιάσουμε. Αυτό είναι υποχρέωσή μας. Ξέρετε κάτι; Πρέπει να το καταλάβουμε. Όταν μια χώρα έχει υποχρεώσεις, όπως και ένα νοικοκυριό όταν έχει υποχρεώσεις, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να εξοικονομεί τα χρήματα να πληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις. Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν μια χώρα υπερχρεωμένη. Όχι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, μια χώρα χρεοκοπημένη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία έχει 180% του ΑΕΠ χρέος.

Αυτό το οποίο καταφέραμε εμείς, είναι να καταστήσουμε βιώσιμη την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους. Αυτό, λοιπόν, είναι που έχει δημιουργήσει ασφάλεια στις αγορές, ασφάλεια στους επενδυτές, συν το γεγονός ότι φτιάξαμε και αυτό το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 30 περίπου δισ. ευρώ, που μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε εμείς μέχρι και το 2020 πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πάρουμε ζεστό χρήμα από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια.

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Τώρα θέλω να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα που, επίσης, καίει την Ευρώπη και αν θέλετε την έχει αλλάξει κιόλας κατά πολύ, που είναι η  μετανάστευση. Και η Ελλάδα παραμένει πάντα στην πρώτη γραμμή της συγκεκριμένης ιστορίας. Και θέλω να σας ρωτήσω για την τελευταία προειδοποίηση από την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, που είπε ότι το Κέντρο Υποδοχής των προσφύγων στην Μόρια ενδέχεται να κλείσει μέσα σε 30 ημέρες, γιατί απλά οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν εκεί, είναι πραγματικά άθλιες. Και σας ρωτάω: μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα, γιατί δεν έχει καταφέρει τελικά να διαχειριστεί ποτέ αυτή την κατάσταση;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τον πολύ απλό λόγο του ότι ακόμα και αν είχαμε το πιο πολυτελές ξενοδοχείο, το οποίο έχει μια χωρητικότητα άλφα, αλλά αναγκάζεσαι να φιλοξενείς πέντε φορές το άλφα ή έξι φορές το άλφα τους φιλοξενούμενους εκεί, τον αριθμό εννοώ των ανθρώπων εκεί, είναι εκ των πραγμάτων δεδομένο ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς. Αυτή είναι η πραγματικότητα στα νησιά. Είναι μία πραγματικότητα η οποία ορίζεται από την πολύ δύσκολη συμφωνία την οποία έχουμε υπογράψει με την Τουρκία, την ευρωτουρκική συμφωνία, την οποία πρέπει να τηρήσουμε. Και πρέπει να την τηρήσουμε όσο το δυνατόν…

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Δεν τηρείται αυτή τη στιγμή;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τηρείται και τηρείται με έναν τρόπο που εμείς επιδιώκουμε να – αν θέλετε- ικανοποιεί πλήρως τη διεθνή νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα των ανθρώπων, που σημαίνει ότι δεν μπορούμε ούτε να πνίγουμε ανθρώπους στο Αιγαίο. Και όχι μόνο δε μπορούμε αλλά δεν το θέλουμε βεβαίως. Που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να επιστρέφουμε ανθρώπους χωρίς να εξετάσουμε σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο βαθμό, όπως ορίζει η διεθνής νομιμότητα και οι διεθνείς συνθήκες, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε όπως ορίζεται για αυτούς που ζητάνε άσυλο στη χώρα μας.

Που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην φύγει πίσω ούτε ένας άνθρωπος, ο οποίος χρίζει, δικαιούται προστασίας με βάση τη διεθνή νομοθεσία στη χώρα μας και την Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις. Οι ροές την ίδια στιγμή δεν μειώνονται. Έχουν, βεβαίως, μειωθεί σε σχέση με αυτή την τραγική κατάσταση που επικρατούσε το 2015, αλλά υπάρχουν ακόμα. Είναι ροές κάποιων δεκάδων ανθρώπων καθημερινά που δημιουργούν αυτή την υπερσυγκέντρωση προσώπων στα νησιά, μεταναστών και προσφύγων στα νησιά. Που, πιστέψτε με, καμία χώρα και καμία δομή και καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά στον βαθμό που –επαναλαμβάνω- έχει ως προτεραιότητα να ανταποκριθεί στο διεθνές δίκαιο και στη διεθνή νομιμότητα.

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Ποια είναι η σχέση σας με τον κύριο Σαλβίνι και τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας; Θεωρείτε ότι είστε στην ίδια πλευρά στο θέμα το Προσφυγικό;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ε, δεν θα το έλεγα. Παρόλα αυτά, μου δίνετε την ευκαιρία να σας πω ότι η ιταλική κυβέρνηση αναδεικνύει τη μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στους υποστηρικτές της σκληρής στάσης απέναντι στο Προσφυγικό. Και η αντίφαση έρχεται ακριβώς ανάμεσα σε αυτούς που έχουν την ίδια προσέγγιση, θα έλεγα σχεδόν ακροδεξιάς κοπής, τη διαφορά που έχουν μεταξύ τους αν κατοικούν σε χώρες του Νότου ή σε χώρες του Βορρά. Διότι ναι μεν οι ακροδεξιές δυνάμεις στην Ιταλία έχουν το ίδιο θεωρητικό υπόβαθρο με τις ακροδεξιές δυνάμεις στη Βόρεια Ευρώπη, εντούτοις το κρίσιμο ερώτημα είναι το αν θα αφεθεί η χώρα μόνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Αν είναι στη Βόρεια Ευρώπη, δεν βρέχεται από θάλασσα, είναι μια χώρα περίκλειστη και μπορεί να υψώσει τείχη, λέει, μόνη ας το αντιμετωπίσω και ας κόψει ο καθένας το λαιμό του. Η Ιταλία δεν μπορεί να πει το ίδιο και δεν λέει το ίδιο. Αυτή είναι η μεγάλη αντίφαση ανάμεσα σε αυτούς που θεωρούν ότι μια τεράστια παγκόσμια κρίση, όπως η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, μπορεί να λυθεί χωρίς αλληλεγγύη και χωρίς συνεργασία.

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Άρα θεωρείτε ότι έχει δίκιο όταν κρατάει αυτή τη σκληρή γραμμή στο Προσφυγικό, όπως έχουμε δει να κάνει;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η Ιταλία, η ιταλική κυβέρνηση κρατάει –επαναλαμβάνω- μια στάση, η οποία έχει πολλές αντιφάσεις. Διότι από τη μία αρνείται να παραλάβει καράβια με μετανάστες, από την άλλη μόλις αυτά φτάσουν στα νερά της, ζητάει βοήθεια από γειτονικές χώρες να παραλάβουν αυτές. Άρα, δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης και κανείς δεν μπορεί να λύσει μόνος του το πρόβλημα αυτό. Η δική μου η άποψη, γιατί δεν θεωρώ και τόσο σκόπιμο να ασκώ κριτική σε άλλες κυβερνήσεις, θα σας πω τη δική μου άποψη και την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι ότι η προσφυγική κρίση είναι διεθνής και ευρωπαϊκή. Δεν είναι κρίση των χωρών πρώτης υποδοχής, δεν είναι ελληνική κρίση, δεν είναι ιταλική κρίση, δεν είναι ισπανική κρίση. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Άλλωστε, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν θέλουν να μείνουν στις χώρες πρώτης υποδοχής. Ο στόχος τους είναι να πάνε σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Συνεπώς, ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσουμε είναι, επίσης, συλλογικός. Ένα συλλογικό πρόβλημα, πρέπει να βρούμε συλλογικό τρόπο αντιμετώπισης. 

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Πάμε, λοιπόν, σε ένα γεωπολιτικό θέμα στο οποίο βρέθηκε η Ελλάδα να είναι στο επίκεντρο και μιλώ φυσικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη συμφωνία που κάνατε με τα Σκόπια. Και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία να δούμε πού τελικά θα καταλήξει αυτό. Και θέλω να σας ρωτήσω: Όλα δείχνουν –και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στα Σκόπια- ότι η  Συμφωνία, τουλάχιστον στο δημοψήφισμα θα περάσει. Αν περάσει, λοιπόν, και η Συνταγματική Αναθεώρηση και φτάσουμε στην ελληνική Βουλή, τι θα γίνει; Και ρωτάω φυσικά γιατί ο κυβερνητικός σας εταίρος, και πάρα πολύ πρόσφατα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξει αυτή τη Συμφωνία. Θεωρείτε ότι μπορεί τελικά αυτή η κυβέρνηση, αν αυτό γίνει, να έχει νομιμοποίηση να συνεχίσει ή μπορεί να πάμε σε εκλογές, τελικά, λόγω Σκοπιανού;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχάς, εύχομαι και ελπίζω η Συμφωνία αυτή να προχωρήσει. Εύχομαι, ελπίζω και στηρίζω την προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να κερδίσει το δημοψήφισμα. Και, βεβαίως, την ακόμη πιο δύσκολη προσπάθεια μετά, να βρει 2/3 στη Βουλή, στο Κοινοβούλιό του, προκειμένου να επικυρώσει τη συνταγματική αλλαγή. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή. Λύνει ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και δεκαετίες, το λύνει με θετικό τρόπο για τη χώρα, κατά την άποψή μου. Άλλωστε, 140 χώρες σε όλον τον κόσμο αναγνώριζαν με τη συνταγματική της ονομασία τη γείτονα χώρα.

Πλέον, υπάρχει ο γεωγραφικός προσδιορισμός για όλες τις χρήσεις και κυρίως, υπάρχει η αναγνώριση και αποδοχή από τους γείτονές μας ότι η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, είναι ελληνική. Και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση. Στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, να σας απαντήσω ευθέως. Η Συμφωνία θα έρθει στη Βουλή, όπως ακριβώς ορίζει η ίδια η Συμφωνία όταν ολοκληρωθεί στην άλλη πλευρά η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης και, βεβαίως, όταν προχωρήσει η συγγραφή του πρωτοκόλλου ένταξης και η υπογραφή του στο ΝΑΤΟ για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία και να μπορούμε να κυρώσουμε και το πρωτόκολλο ένταξης.

Η Συμφωνία αυτή θα βρει απόλυτη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή. Και σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, το οποίο το απάντησα και στη ΔΕΘ, σέβομαι και διαφωνώ με τη στάση του κυβερνητικού μου εταίρου, με τον οποίο έχω μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία και είμαι βέβαιος ότι θα τηρήσει τις αρχές του, έτσι όπως και ο ίδιος τις πιστεύει, αλλά δεν θα διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάκαμψη και την πολιτική σταθερότητα.

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Επειδή έκανα μια ερώτηση για τις εκλογές, στη ΔΕΘ δεν το κλείσατε ακριβώς αυτό το θέμα, τώρα μπορείτε να το κλείσετε; Μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι εκλογές θα γίνουν όταν τελειώσει η τετραετία ή μπορεί να περιμένουμε και κάτι άλλο;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στη Θεσσαλονίκη νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος. Είπα ότι ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία. Και μάλιστα εξήγησα, το πόσο μας συμφέρει πολιτικά αυτή η εξέλιξη στο βαθμό που στις ευρωπαϊκές εκλογές που μεσολαβούν, θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε τους πραγματικούς συσχετισμούς που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, που δεν έχουν καμία σχέση με τις διαρκώς υποτιμημένες, εγώ δεν θα πω εσκεμμένα, ίσως για μεθοδολογικούς λόγους, δημοσκοπικές μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Συνεπώς, θα επαναλάβω αυτό που είπα. Στόχος και στρατηγική της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της τετραετίας και οι εκλογές τον Οκτώβρη του 2019.

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Άρα, αποκλείετε το σενάριο των τριπλών εκλογών το Μάιο;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν αποτελεί στόχο, ούτε στρατηγική, ούτε επιθυμία μας να έχουμε τριπλές εκλογές.

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Θέλω να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση, πιο προσωπική, για ένα θέμα το οποίο, βασικά είχε συγκλονίσει και όλη την Ευρώπη το καλοκαίρι και μιλάω φυσικά για τις φωτιές στην Αττική και στο Μάτι, που είχε και αρκετούς νεκρούς, σχεδόν 98 νεκρούς. Και ήθελα να σας ρωτήσω ,προσωπικά αν εσείς νιώσατε ή νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε συγγνώμη από τους ανθρώπους που βίωσαν αυτή την τραγωδία το καλοκαίρι;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Κουτσοκώστα, συγγνώμη ζήτησα έμπρακτα και όχι επικοινωνιακά, όχι για να αντιμετωπίσω με έναν επικοινωνιακό τρόπο την τραγωδία, όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και άλλων κυβερνήσεων και όχι μονάχα της δικής μου. Διότι μια από τις βασικές αιτίες αυτής της τραγωδίας δεν ήταν μόνο το φυσικό φαινόμενο, ο αέρας των 11 μποφόρ, ή τα όποια λάθη και όποιες παραλείψεις μπορεί να έγιναν, αλλά –εν πάση περιπτώσει- για αυτά θα κρίνουν άλλοι, όχι εγώ.

Άλλωστε, όλοι καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο κανείς είναι να αντιμετωπίσει σε αυτές τις συνθήκες μια καταστροφή μέσα σε μιάμιση ώρα γιατί τόσο διήρκησε από την έναρξη της φωτιάς, ώσπου να φτάσει στην παραλία. Αλλά, έλεγα ότι ένα μεγάλο μέρος των ευθυνών και των αιτιών έχει να κάνει με το πώς οικοδομήθηκαν αυτές οι περιοχές, το πώς δεν είχαν πρόσβαση οι πολίτες να βγουν στην ακτή, το πώς εγκλωβιστήκαν εξαιτίας της αυθαίρετης δόμησης και των παρανομιών που είναι κοινή ομολογία, που δεν είναι ευθύνες της δικής μου διακυβέρνησης.

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Ωστόσο, η δική σας διακυβέρνηση διαχειρίστηκε.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ωστόσο, ανέλαβα πλήρως την πολιτική ευθύνη και σε ό,τι μας αναλογεί αναλάβαμε πλήρως και μια μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια καθημερινής μάχης για την αποκατάσταση, την επούλωση των πληγών. Τους ανθρώπους που χάθηκαν δεν μπορούμε να τους γυρίσουμε πίσω, αλλά την επούλωση των πληγών αυτών που έμειναν, της περιοχής, ούτως ώστε το Μάτι να αναγεννηθεί στον πιο γρήγορο δυνατό χρόνο.

ΚΟΥΤΣΟΚΩΣΤΑ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

soults tsipras

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην DW ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει απολογισμό των μνημονίων, μιλά για τον Τσίπρα, τον Βαρουφάκη και επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση για την στάση της απέναντι στο ΔΝΤ.

Συναντήσαμε τον πρώην υποψήφιο Καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών στην πόλη Βίρζελεν, αφετηρία της πολιτικής ανέλιξής του. Ο Μάρτιν Σουλτς, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που επισκέφθηκε τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ιανουάριο του 2015, αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης.

Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Σήμερα ως απλός πλέον Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής επιχειρεί έναν απολογισμό. Συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό ότι με την αυτοχρηματοδότηση του προϋπολογισμού της, η Ελλάδα ανακτά μεγάλο τμήμα της ανεξαρτησίας της και αποκαλεί τα προγράμματα στήριξης άδικα.

Επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση διότι, εάν και επέμενε στη συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα, δεν αποδέχθηκε ποτέ την θέση του ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο."Κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλήσουμε για απομείωση ή άφεση χρέους" λέει χαρακτηριστικά. Για τους Έλληνες λέει ότι πλήρωσαν μεγάλο τίμημα. Ο Σουλτς αποκαλεί τον Γιάνη Βαρουφάκη "κυνικό" και για τον Αλέξη Τσίπρα δηλώνει ότι πέρασε πολλές διακυμάνσεις, πολεμήθηκε από το ίδιο του το κόμμα, αλλά ότι ο ίδιος τον εμπιστεύεται. Τώρα τον συμβουλεύει να φέρει επενδύσεις στη χώρα.

Ολόκληρη η συνέντευξη: 

Ερώτηση: Έχετε έτοιμο συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον Αλέξη Τσίπρα για την τεράστια επιτυχία του;

Απάντηση: Δεν θα του στείλω τηλεγράφημα, αλλά επικοινωνούμε τακτικά, συχνά-πυκνά με sms, τηλεφωνιόμαστε καμιά φορά. Του ευχήθηκα ήδη καλή επιτυχία. Είναι μια καλή ημέρα για εκείνον αλλά ιδιαίτερα για τον ελληνικό λαό.

Ερώτηση: Μα, ο ελληνικός λαός είναι υπερχρεωμένος. Η ανεργία καλπάζει, η νέα γενιά μορφωμένων Ελλήνων εργάζεται ήδη στο εξωτερικό, οι συντάξεις θα μειωθούν κι άλλο, το δημόσιο χρέος είναι τεράστιο. Ποιος ο λόγος για γιορτές;

Απάντηση: Η Ελλάδα έκανε τεράστια βήματα προς την αυτοχρηματοδότησή της. Πρόκειται για βασική προϋπόθεση προσέλκυσης επενδυτών στη χώρα. Οι αρνητικές εξελίξεις που περιγράφετε θα απορροφηθούν από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Και όταν εισρεύσουν και πάλι κεφάλαια στη χώρα από τους επενδυτές, τότε και οι νέοι θα βρουν και πάλι δουλειά.

Ερώτηση: Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχώς τονίζει ότι από την 21η Αυγούστου η Ελλάδα επανακτά την οικονομική της κυριαρχία. Λέει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό;

Απάντηση: Νομίζω ότι ναι. Εάν ορίσουμε ως ανεξαρτησία, όταν μια χώρα χρηματοδοτεί από τις αγορές και πάλι τον προϋπολογισμό της και τα ελλείμματά της από δάνεια άλλων χωρών, τότε γίνεται λόγος για ανάκτηση μεγάλου τμήματος ανεξαρτησίας.

Ερώτηση: Εποπτεία θα συνεχίσει να υφίσταται;

Απάντηση: Δόθηκαν τεράστια δάνεια, είναι φυσικό. Ακόμη και άλλες χώρες που πήραν μεγάλα προγράμματα στήριξης βρίσκονται υπό επιτήρηση. Δεν θα γίνει κάτι διαφορετικό από ότι σε ανάλογες περιπτώσεις. "Ο Τσίπρας βίωσε πολλές διακυμάνσεις"

Ερώτηση: Μπορεί να γίνει λόγος για ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης;

Απάντηση: Τα προγράμματα βοήθειας δεν ήταν ποτέ στην πραγματικότητα δίκαια. Δίκαιο θα ήταν, εάν γίνονταν με άλλον τρόπο ο διάλογος για το χρέος από ότι έγινε σε αυτό το χρονικό διάστημα, ή εάν η Ελλάδα έπαιρνε μεγαλύτερη βοήθεια ως προς τον όγκο των επενδύσεων. Ελήφθησαν μέτρα όπως μείωση των μισθών και των συντάξεων, ωστόσο κατά την άποψή μου θα μπορούσαν να έχουν ληφθεί κάποια άλλα τα οποία θα απέδιδαν ακριβώς το ίδιο.

Ερώτηση: Την κρίσιμη χρονιά του 2015 σε τηλεοπτική σας συνέντευξη είπατε ότι ο κ. Τσίπρας σας απογοήτευσε, ότι περιμένατε από αυτόν περισσότερη λογική. Συνεχίζει να σας απογοητεύει;

Απάντηση: Ο Αλέξης Τσίπρας βίωσε πολλές διακυμάνσεις στην πολιτική του καριέρα, πέρασε δυσκολίες στη χώρα, κυρίως μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Πρέπει να αντιληφθείτε ότι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν άνθρωποι που του έκαναν τη ζωή πραγματική κόλαση. Γι αυτό επέκρινα καμιά φορά τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα έπρεπε ίσως να ασκούσε σε κάποιους στο κόμμα του περισσότερη κριτική.

Ερώτηση: Στην πολιτική διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να γραφτεί ειδικό κεφάλαιο για το ΔΝΤ. Μπορέσατε ποτέ να καταλάβετε γιατί η γερμανική κυβέρνηση επέμενε στη συμμετοχή του Ταμείου αλλά δεν αποδέχθηκε ποτέ την άποψή του ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο;

Απάντηση: Επρόκειτο για μια πολιτική ενέργεια, την οποία ουδέποτε αντελήφθην. Δεν υπήρξα ποτέ θιασώτης της υποχρεωτικής του συμμετοχής. Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε επέμεναν γιατί το Ταμείο είχε τη μεγαλύτερη τεχνογνωσία και έτσι κι έγινε.

Αλλά αυτό που ακολούθησε ήταν εν μέρει αλλοπρόσαλλο. Δηλαδή να απορρίπτονται προτάσεις του ΔΝΤ επειδή δεν μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο πολιτικό κόνσεπτ του κ. Σόιμπλε παρά την υψηλή τεχνογνωσία του Ταμείου. Ήταν, πιστεύω, ένα αξιοσημείωτο κομμάτι αυτού του δράματος. "Υπήρξαν κυνικοί, όπως ο κ.Βαρουφάκης"

Ερώτηση: Εσείς θεωρείτε βιώσιμο το ελληνικό χρέος;

Απάντηση: Εξαρτάται από το εάν η οικονομία της χώρας τώρα που θα αυτοχρηματοδοτείται, αναρρώσει σε τέτοιο βαθμό που να επιτύχει βιωσιμότητα του χρέους. Κάποια στιγμή πάντως θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος απομείωση του χρέους ή και άφεση χρέους. Για την ώρα προέχει το βήμα της 21ης Αυγούστου, ως βασική προϋπόθεση προσέλκυσης επενδυτών στη χώρα.

Ερώτηση: Ποια τα διδάγματα από την διάσωση της Ελλάδας; Ήταν μια ιστορία επιτυχίας;

Απάντηση: Θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος, προς το παρόν βρισκόμαστε στη διαδικασία. Θέλω να επισημάνω όμως τρία πράγματα:

Πρώτον, όλο το διάστημα μιλούσαμε υπερβολικά πολύ για τους Έλληνες και όχι με τους Έλληνες.

Δεύτερον, θα πρέπει διδαχθούμε και να μην έχουμε προκαταλήψεις απέναντι σε μια αριστερή κυβέρνηση. Αυτή η αριστερή κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί να ασκεί αξιόπιστη και σοβαρή πολιτική. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο Τσίπρας έκανε πολλές θυσίες και παραχωρήσεις ακόμη και απέναντι στις ίδιες τις πεποιθήσεις του.

Υπήρξαν βέβαια και κυνικοί σε αυτήν την χώρα, όπως ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος νόμισε ότι από τη στιγμή που γεννήθηκε είχε δίκαιο.

Το τρίτο σημείο αφορά στις θυσίες του ελληνικού λαού. Θυμάμαι πολύ καλά τη συζήτηση για αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, όταν το 1/3 του πληθυσμού κινδύνευε να αποκοπεί από το εθνικό σύστημα υγείας. Τότε σκέφτηκα ότι έτσι δεν μπορείς να πάρεις με το μέρος σου ένα λαό, να εξυγιάνεις την οικονομία του. Ανάμεσα στα σημεία κριτικής πάντως ανήκει - και ισχύει για όλους - ότι δεν μπορείς να δίνεις υποσχέσεις στον λαό, όταν μετά δεν μπορείς να τις εκπληρώσεις.

Ερώτηση: Η πολιτική διάσωσης άφησε πικρή γεύση στις διμερείς σχέσεις. Μπορεί να διορθωθεί το κλίμα;

Απάντηση: Ναι, αναμφίβολα! Με τους φίλους μου και τους φίλους της Γερμανίας θα προσπαθήσουμε να διαμορφώσουμε μια άλλη ευρωπαϊκή πολιτική, πιο ανθρώπινη, πιο κοινωνική, πιο υπεύθυνη, πιο ανεκτική. Οι Έλληνες αξίζουν μεγάλης αλληλεγγύης, πλήρωσαν υψηλό τίμημα. Είχα την ευκαιρία να δω στη Λέσβο την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες. Κυρίως η Γερμανία θα έπρεπε να τους ευχαριστήσει και να τους βοηθήσει.

Ερώτηση: Εάν συναντήσετε τον Τσίπρα, τι θα τον συμβουλεύατε εν όψει της εξόδου;

Απάντηση: Να φέρει επενδυτές στη χώρα ταξιδεύοντας σε ολόκληρο τον κόσμο. Να πείσει τους ανθρώπους ότι πολλές από τις προκαταλήψεις απέναντι στην Ελλάδα είναι λανθασμένες. Ως άνθρωπος, να είναι έτοιμος να ρίξει το προσωπικό του βάρος στη ζυγαριά και να βοηθήσει τη χώρα. Νομίζω ότι ο Τσίπρας, περισσότερο ίσως στο εξωτερικό από ότι στο εσωτερικό, έχει κερδίσει σε αξιοπιστία.

Η Ελλάδα έχει γεωργία που μπορεί να αναπτύξει ακόμη περισσότερο και να επενδύσει σε εξαγωγικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα πολιτικά σταθερή σε σχέση με άλλες και έχει επιτύχει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στον τουρισμό.

Ερώτηση: Εμπιστεύεστε τον Πρωθυπουργό Τσίπρα;

Απάντηση: Τον εμπιστεύομαι. Αν παραμείνει Πρωθυπουργός, θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αλλά νομίζω ότι του αξίζει να του εμπιστευτεί κανείς το μέλλον της Ελλάδας. Το λέω βέβαια με την καρδιά μου να χτυπά στους φίλους μου στο ΠΑΣΟΚ που επίσης πλήρωσαν βαρύ πολιτικό τίμημα σε αυτήν τη χώρα.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

tsipras ramone le monde

Μια πολύ ωραία συνέντευξη πήρε η  δημοσιογράφος Κορίνα Βασιλοπούλου από τον πρ. διευθυντή της Monde Diplomatique και εξέχοντα διανοούμενο της Αριστεράς, Ιγνάσιο Ραμονέ. Μια αισιόδοξη ματιά του στο μέλλον των ευρωπαϊκών χωρών και της ίδιας της Αριστεράς.

Διαβάζουμε: «Μια Αριστερά που έχει επιτυχία αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι στην Πορτογαλία, όπου στην κυβέρνηση συμμετέχουν και οι κομμουνιστές.

Οι Πορτογάλοι αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε. Αύξησαν τους μισθούς και τις συντάξεις, δεν ανέβασαν τους φόρους στα ύψη, όπως προέβλεπαν οι αντίπαλοί τους, οι επενδυτές διαγκωνίζονται για να κάνουν δουλειές στη χώρα... Εν τέλει, δεν είναι τόσο περίπλοκο να πάρεις την κυβέρνηση και να εφαρμόσεις αριστερή πολιτική».

Τ’ ακούν αυτά οι πέρα - βρέχει - «αριστεροί» της ελληνικής κυβέρνησης; Που από την τρομάρα τους μη χάσουν την πρώτη τους κυβέρνηση έδωσαν γην και ύδωρ στους αλαζόνες δανειστές;

Εδώ που τα λέμε, οι τελευταίοι δεν περίμεναν τέτοια προθυμία εκ μέρους των Ελλήνων να υπογράφουν τα πάντα· μόλις είδαν με ποιους έχουν να κάνουν βρήκαν την ευκαιρία να μας πατήσουν στο κεφάλι.

Τι μπορούν να απαντήσουν (να δικαιολογηθούν;) οι κυβερνώντες; Να πουν ότι κάθε χώρα έχει τις ιδιοτροπίες της και διαφορετικές κοινωνικές διαστρωματώσεις; Οτι οι εδώ κομμουνιστές αρνήθηκαν συνεργασίες;

Ή μήπως εδώ τρεις λαλούμε και δυο χορεύουμε -και όποιον πάρει ο χάρος...

Τον ερωτά η συνάδελφος γι’ αυτό που είχε πει ο ίδιος προτού ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει την εξουσία, ότι δηλαδή φανταζόταν έναν Τσίπρα στο τιμόνι της Γαλλίας ή της Γερμανίας ώστε να γίνει δυνατή η αλλαγή της Ε.Ε. Απαντά (και τι άλλο να πει;):

«Οταν αναφερόμουν στον Τσίπρα, είχα στο μυαλό μου τον Τσίπρα που διεκδικούσε την εξουσία με μια συγκεκριμένη γραμμή. Εναν Τσίπρα που παίρνει την κυβέρνηση και αμέσως παραδίδεται και ευθυγραμμίζεται με τις εντολές της Γερμανίας, προφανώς δεν μπορούσαμε να τον φανταστούμε.

Πιστεύω πως είναι πια κάποιος άλλος... Τώρα έχουμε έναν Τσίπρα στη θέση της Μέρκελ. Επομένως δεν μπορούμε πια να τον κατατάσσουμε στην Αριστερά...».

Μάλιστα. Τα ακούει ο συνεχώς υποσχόμενος (ψευδόμενος) και ακαταπαύστως διαψευδόμενος διακορευτής της κοινωνικής οικογένειας; Αλλά προφανώς είναι στη δική του πραγματικότητα, στον δικό του κόσμο -και ψύχραιμος! Και, όντως, είναι ένας άλλος (ή ο πραγματικός, αυτός δηλαδή τον οποίο εκάλυπτε με αριστερό μανδύα και ρητορικούς αγώνες).

Καταλήγουμε στη δεύτερη ερμηνεία, διότι δεν είναι δυνατόν να αλλάζει ένας άνθρωπος με αρχές από τη μια στιγμή στην άλλη· αυτός που είναι τώρα ήταν πάντα, αλλά ουδείς το έβλεπε. Πιθανώς η ίδια ερμηνεία να ισχύει και για πολλούς άλλους, που εξουσιάζουν αυτή τη στιγμή τη χώρα.

Σημασία έχει ότι θα μπορούσαν να αντιδράσουν (με βάση το παράδειγμα της Πορτογαλίας) απέναντι στις αιμοσταγείς απαιτήσεις των «εταίρων».

Θα χρειαζόταν βεβαίως σθένος και όπως αποδείχτηκε οι «αριστεροί» μας δεν το διέθεταν (γιατί έπρεπε κάπου να το είχαν χρόνια μέσα τους και, φευ, δεν φαίνεται να το είχαν).

Τέλος πάντων, ας κρατήσουμε τον παρήγορο λόγο του Γάλλου στοχαστή: «Δεν είναι τόσο περίπλοκο να πάρεις την κυβέρνηση και να εφαρμόσεις αριστερή πολιτική». Αυτιά (γαϊδάρου) χρειάζονται -και σθένος...

efsyn.

Περισσότερα Άρθρα...