baroyfakis

Την κωδική ονομασία Plan Χ έφερε το εναλλακτικό σχέδιο που ανέλαβε την ευθύνη να εκπονήσει –κατόπιν σχετικής εντολής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα– ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως ο ίδιος δήλωσε χθες στην εκπομπή «Ιστορίες» (ΣΚΑΪ).

Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι, αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και την απόφαση για κλείσιμο των τραπεζών, εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό και στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο αυτό, ως μέσον πίεσης προς την άλλη πλευρά.

«Εκρινα λοιπόν ότι αν κάναμε αυτό που είχαμε αποφασίσει ως διαπραγματευτική ομάδα, ούτε καν να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση των ομολόγων, αλλά να ανακοινώσουμε την αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων (σ.σ. πρόκειται για τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 27 δισ. ευρώ, που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ) και ότι θα βάλουμε μπροστά το παράλληλο σύστημα πληρωμών, θεωρώ ότι εκείνη τη στιγμή, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, πριν από το δημοψήφισμα, θα υπήρχε η συζήτηση μεταξύ Μέρκελ και Ντράγκι, που περιμέναμε». Μάλιστα προσθέτει ότι «το παράλληλο σύστημα πληρωμών ο πρωθυπουργός το σκέφτηκε, υπήρξε αρνητική αντίδραση στην πρότασή μου από τον κ. Δραγασάκη, ο πρωθυπουργός το σκέφτηκε πολύ συγκροτημένα και τον είδα να προβληματίζεται ιδιαίτερα τι θα έκανε και, τελικά, αποφάσισε να πάει με την εισήγηση του κ. Δραγασάκη και να απορρίψει τη δική μου».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται σε εντολή που είχε λάβει από τον κ. Τσίπρα για την προετοιμασία του Plan Χ. «Η εντολή που είχα από τον πρωθυπουργό ήταν να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένη μελέτη όλων αυτών των ζητημάτων, χωρίς να ξεφύγει αυτό από τα 5-6 άτομα». Πέραν της λειτουργίας του παράλληλου συστήματος πληρωμών, παραδέχεται ότι «υπήρχε ένα κεφάλαιο για όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα», απαντώντας σε ερώτηση εάν το σχέδιο περιείχε προβλέψεις για φάρμακα, τρόφιμα, καύσιμα.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στις προσπάθειες της τότε κυβέρνησης να βρει χρηματοδότηση από τρίτες χώρες, δηλώνει ότι ο ίδιος ήταν αντίθετος στην προσέγγιση να ζητηθεί βοήθεια από τη Ρωσία. «Φαινόταν λάθος η οποιαδήποτε προσπάθεια να πάρουμε χρήματα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν», αναφέρει σχετικά. Προσθέτει ότι είχε πει στον πρωθυπουργό: «Εστω παίρνουμε 5 δισ. για τον αγωγό. Τι να τα κάνουμε; Θα τα βάλουμε στον κοινό λογαριασμό κράτους και Εθνικής Τράπεζας; Αμέσως η τρόικα θα ξέρει ότι έχουμε άλλα 5 δισ., και απλά θα καθυστερήσει κι άλλο τη διαπραγμάτευση μέχρι να εξαντληθούν μέσα από τις πληρωμές μας στο ΔΝΤ». Μιλάει, επίσης, για μιαν άτυπη συμφωνία που επετεύχθη με την Κίνα για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και για συμφωνία πιστωτική, σε περίπτωση που η Αθήνα προχωρούσε σε έκδοση ομολόγων. «Αυτή η συμφωνία επήλθε, ανετράπη όμως με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο προς το Πεκίνο».

Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι την πρώτη επιστολή παραίτησης τη συνέγραψε «γιατί κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% για την επόμενη δεκαετία, κάτι το οποίο είναι μακροοικονομικά αδύνατο». Μάλιστα, ουσιαστικά λέει ότι αυτό έγινε χωρίς ο ίδιος να έχει καμία γνώση, προφανώς διότι ο κ. Τσίπρας είχε σε ανύποπτο χρόνο πάρει ο ίδιος τα ηνία της διαπραγμάτευσης.

«Οταν έμαθα ότι αυτό δόθηκε πίσω από την πλάτη μου, έθεσα το θέμα στον πρωθυπουργό», ο οποίος τού απάντησε ότι «θα δώσουμε αυτό για να πάρουμε το χρέος». Και συμπληρώνει δηκτικά: «Πραγματικά δεν έχω πολλά μαλλιά, αλλά τότε τράβηξα αυτά που είχα». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε αναλυτικά και στο Eurogroup της Ρίγας, όπου ουσιαστικά άρχισε για τον ίδιο η αντίστροφη μέτρηση, κάνοντας αναφορά σε επίθεση από τους ομολόγους του, όχι κατά του ιδίου, αλλά σε «επίθεση εναντίον της Ελλάδας».

Για τη διαχείριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για «συνθηκολόγηση άνευ όρων» και αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας τού ζήτησε να παραμείνει στην κυβέρνηση, σε κάποιο άλλο πόστο, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.

«Τεράστια ευθύνη»

Τέλος, κάνοντας αποτίμηση των εξελίξεων και της κατάληξης της διαπραγμάτευσης με τη συμφωνία που τελικά επετεύχθη, αναγνωρίζει ότι έχει «τεράστια ευθύνη» και ότι «βεβαίως απέτυχα», εξηγώντας ότι στόχος του ήταν μια έντιμη συμφωνία. «Η ευθύνη είναι μεγάλη, θα έκανα αρκετά πράγματα διαφορετικά», παραδέχεται.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη στην εκπομπή «Ιστορίες» και τον Αλέξη Παπαχελά.

Για τη σχέση με τον πρωθυπουργό

Α.Π.: Όταν αρχίσατε να μιλάτε με τον κ. Τσίπρα συμφωνούσατε σε όλα;

Γ.Β.: Ήταν ενδιαφέρουσα η συζήτηση, γιατί ήταν ξεκάθαρο ότι είχαμε μια διάσταση απόψεων όσο αφορά το θέμα της δραχμής, αλλά μου’ κανε εντύπωση ότι πολύ σύντομα ότι η δεύτερη...

Α.Π.: Εκείνος θεώρησε ότι η δραχμή είναι λογική διέξοδος.

Γ.Β.: Ότι είναι οπωσδήποτε κάτι το οποίο πρέπει να το σκεφτούμε. Αλλά πολύ σύντομα είδα μία σημαντική, αν θέλετε ωρίμανση στη σκέψη του Αλέξη Τσίπρα, γιατί μετά είχαμε και άλλες συνομιλίες στη διάρκεια των 2 ετών που ακολούθησαν μέχρι τις εκλογές του 2012.

Συνέντευξη τύπου με τον κ. Ντάϊσελμπλουμ

Α.Π.: Θα μας πείτε τί ακριβώς συνέβη εκεί γιατί έχουμε ακούσει πολλές ερμηνείες, έχουμε ακούσε το «η ΤΡΟΙΚΑ τελείωσε», έχουμε ακούσει ότι... τί ακριβώς συνέβη;

Γ.Β.: Στη συνέντευξη τύπου είχαμε συμφωνήσει ότι.

Α.Π.: Ξεκίνησε πολύ ομαλά.

Γ.Β.: Πολύ ομαλά διότι ήταν συμφωνημένο ότι θα ξεκινήσει ομαλά. Είχα ελέγξει τί θα πεί, είχε ελέγξει τί θα πώ, γιατί πάρα πολύ σωστά, και είμαι χαρούμενος που έγινε αυτό. Όλα πήγαν καλά μέχρι που ήρθε η ώρα, η στιγμή των ερωταπαντήσεων. Ένας έλλην δημοσιγράφος μου έθεσε το ερώτημα τί θα κάνουμε την ΤΡΟΙΚΑ. Και έδωσα μια απάντηση που θεωρώ ότι ήταν ιδιαίτερα μετριοπαθής.. Και μου’κανε πολύ μεγάλη εντύπωση όταν μετά από αυτήν την ιδιαίτερα μετριοπαθή τοποθέτηση θύμωσε, σε βαθμό που ουσιαστικά να χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι, αρνήθηκε να μου δώσει το χέρι, έσκυψε στο αυτί μου και μου λέει «You just killed the Troika», «Μόλις σκότωσες την Τρόικα».

Για τις ηχογραφήσεις των Eurogroup

Α.Π.:Αντιλαμβάνομαι ότι εσείς έχετε ηχογραφήσει, να το πώ έτσι, όλα τα Eurogroups πλήν του πρώτου;

Γ.Β.: Ναι είναι αλήθεια και να σας πώ γιατί. .... Ήταν ηθική μου υποχρέωση ως ΥΠΟΙΚ μιας χώρας, η οποία βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού να μπορώ να απαντώ στα ερωτήματα του Πρωθυπουργού, των συναδέλφων στο Υπουργικό συμβούλιο, των βουλευτών και των δημ/φων στο τί είπε ποιός, πού, εφόσον κρίνω ότι πρέπει να το πω.

Α.Π.: Αυτά θα φάνουν σε κάποιο βιβλίο, κάπου αλλού, κάποια στιγμή;

Γ.Β.: Δε γνωρίζω να σας πώ, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν.

Α.Π.: Τα’χει ακούσει  ο πρωθυπουργός κάποια στιγμή όταν σας έλεγε τί ακριβώς έγινε;

Γ.Β.: Κοιτάξτε, όταν μετά τη Ρίγα, το Eurogroup εκείνο της 24ης Απριλίου, εμφανίστηκαν στον Τύπο όλα αυτά τα απίστευτα ρεπορτάζ για το δήθεν τί ειπώθηκε εναντίον μου, πρέπει να σας πώ ότι έδωσα στικάκια με την ηχογράφηση στα μέλη της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Αν τα άκουσαν ή δεν τα άκουσαν, δε γνωρίζω. Αλλά εγώ τα κατέθεσα για να γνωρίζουν πολύ καλά τί ειπώθηκε σε σχέση με αυτό που έλεγαν ότι ειπώθηκε.

                                        

Για το σχέδιο «Χ»

Α.Π.: Τώρα, όμως επείδη είναι και ειδικότης σας η θεωρία παιγνίων και  η διαπραγμάτευση, ξέρατε όπως λέτε πολύ σωστά ότι μπορεί να γίνει το πράγμα πολύ σκληρό. Πώς ετοιμαστξκατε γι’αυτό;

Γ.Β.: Με δύο τρόπους.

Α.Π.: Δηλαδή υπήρχε plan b, πραγματικό plan b όμως;

Γ.Β.: Υπήρχαν, εδώ πρέπει να υπάρξει ένας σημαντικός διαχωρισμός μεταξύ αυτό που αναφέρεται ως plan b, το οποίο εμείς το λέγαμε plan x.

Α.Π.: To plan x.

Γ.Β.: Ναί.

Α.Π.: Υπήρχε κάποια ομάδα που είχε ευθύνη για το plan x ή ήταν; Ο επικεφαλής ήσασταν εσείς;

Γ.Β.: Επικεφαλής ήμουν εγώ.

Α.Π.: Απλώς για να το καταλάβω μου λέτε ότι υπήρχε ένας σχεδιασμός συγκεκριμένος.

Γ.Β.: Συγκεκριμένο. το plan x, plan b πείτε το έτσι, ο λόγος που το έκανα x είναι γιατί η ΕΚΤ είχε ένα τέτοιο πράγμα

Α.Π.: Το plan z.

Γ.Β.: Το plan z, εμείς το είπαμε x. Τελείωσε το λατινικό αλφάβητο.

Α.Π.: Αυτό πόσο συγκεκριμένο ήταν;

Γ.Β.: Αυτό ήταν το πλάνο στην περίπτωση που ο κ. Σόϊμπλε και άλλοι, όπως ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας, της Φινλανδίας, που συνεχώς απειλούσαν με εκπαραθύρωση της Ελλάδας από το ευρώ, όχι μόνο εμάς, και τον κ. Βενιζέλο αν ρωτήσετε φαντάζομαι έτσι θα σας πει. Σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθούσαν να  μας εκδιώξουν, εκπαραθυρώσουν, πώς θα αντιδρούσαμε. Αυτό είναι το plan x.

Α.Π.: Να τελειώσουμε με το θέμα του Plan X. Πόσο είχε προχωρήσει αυτό το σχέδιο και είχε δοθεί ποτέ η εντολή ενεργοποίησης του;

Γ.Β.: Όχι, σε καμία περίπτωση. Σε καμια περίπτωση δεν δόθηκε.

Α.Π.: Προέβλεπε φάρμακα, τρόφιμα… τι θα γινότανε με τα πετρέλαια και όλα αυτά;

Γ.Β. Υπήρχε ένα κεφάλαιο για όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα. ... Η εντολή που είχα από τον πρωθυπουργό να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο εμπεριστατωμένη μελέτη όλων αυτών των ζητημάτων χωρίς να ξεφύγει αυτό από τα 5-6 άτομα.

Για τα ρώσικα και κινέζικα κεφάλαια

Α.Π.: Εγώ να σας ρωτήσω, αυτή η περίφημη ιστορία ότι θα βρισκόντουσαν ρωσικά ή κινεζικά κεφάλαια, είχε γίνει σοβαρή προσπάθεια και τί έγινε με αυτό;

Γ.Β.: Να σας απαντήσω. Έγινε προσπάθεια και αυτό δεν είναι κάτι το μεμπτό, δεν υπάρχει χώρα στην Ε.Ε. η οποία να μην προσπαθεί να βρεί πόρους όταν τους έχει ανάγκη (...)

Α.Π.: Τώρα όμως αυτά λεφτά για να τα δανειστούμε για να πληρωθούν οι κρατικές υποχρεώσεις καταλαβαίνω.

Γ.Β.: Μια χώρα η οποία δεν έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2010 ουσιαστικά έχει υποχρέωση, και το Υπουργείο Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός να βρούν πρόσβαση σε πιθανές πηγές δανεισμού.

Α.Π.: Εκεί υπήρχε αρνητική απάντηση;

Γ.Β.: Κοιτάξτε, εγώ δεν είχα καμία απόλυτως επαφή με τη ρωσική διάσταση των πραγμάτων, με την οποία ήμουν ιδιαίτερα αρνητικός. Φαινόταν λάθος η οποιαδήποτε προσπάθεια να πάρουμε χρήματα απ’ τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Αν θέλετε μπορούμε να συζητήσουμε γιατί; Δε νομίζω ότι έχει σημασία ...

Α.Π.: Οι Κινέζοι;

Γ.Β.: Η Κίνα είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση. Αυτή η συμφωνία επήλθε, ανετράπη όμως, με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο.

Α.Π.: Στο Πεκίνο.

Γ.Β.: Στο Πεκίνο. Δε θα πώ περισσότερα τώρα κύριε Παπαχελά.

Α.Π.: Είστε σίγουρος γι’αυτό;

Γ.Β.: Κοιτάξτε, όσο μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος. Όσο πιστεύει στον Κινέζο πρωθυπουργό.

Για το όπλο που είχαν έτοιμο

Γ.Β.: Κύριε Παπαχελά το βλέπαμε απ’την αρχή ότι το κυπριακό μοντέλο της ασφυξίας και της προσπάθειας να συνθηκολογήσουμε μέσα στην απειλή του κλεισίματος των τραπεζών θα το αντιμετωπίσουμε. Εαν μια κεντρική τράπεζα έρθει να σου κλείσει τις τράπεζες... έχεις κάθε δικαίωμα, έχεις υποχρέωση να απαντήσεις σε αυτό, σ’αυτήν την απίστευτη επιθετική κίνηση λέγοντας ότι κοίταξε να δείς εσύ μου’κλεισες τις τράπεζες, εγώ δε μπορώ όμως να αποπληρώσω τα ομόλογα τα οποία σου χρωστώ, είναι ελληνικού δικαίου, θα κάνω μία αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων, δε θα τα κουρέψω 55¨35.

Α.Π.: Θα βρίσκεσαι εκτός ευρω-συστήματος μετά.

Γ.Β.: Σε καμία περίπτωση. Γιατί; Ποιός το λέει αυτό;

Α.Π.: Aν δεν υπάρχει χρηματοδότης των ελληνικών τραπεζών πλέον; αυτό είναι ο ομφάλιος λώρος

Γ.Β.: Όχι, όχι δεν είναι έτσι, χάσατε την ακολουθία. Σε καμία περίπωση ούτε θα απειλούσα με αναδιάρθωση αυτών των ομολόγων ούτε θα την έκανα ως πρώτη κίνηση. Αν κλείναν τις τράπεζες, εαν σου αφαιρέσουν τη ρευστότητα, τότε έχεις σηματοδοτήσει ότι σε δεύτερο στάδιο, μια μέρα μετά, μια βδομάδα μετά, κουρεύεις αυτά τα ομόλογα ή τα στέλνεις στο 2042 που μας το’ χανε κάνει. Και ξέρετε γιατί αυτό έχει σημασία κύριε Παπαχελά; Γιατί ήταν μεγάλο όπλο αυτό.

Α.Π.: Το’ χατε έτοιμο αυτό;

Γ.Β.: Ναί αυτό είναι μία υπογραφή υπουργού, μία υπουργική απόφαση .

Α.Π.: Δηλαδή είχατε έτοιμο το διάταγμα και τα πάντα;

Γ.Β.: Αυτό είναι θέμα μιας ώρας. Και ο κ. Ντράγκι το ήξερε αυτό εξαρχής..

Eurogroup Ρίγα

Γ.Β.: Πρέπει να σας διαβεβαιώσω και έχω την ηχογράφηση αυτού πως δεν υπήρξε ούτε μια κουβέντα εναντίον μου. Ήταν επίθεση έναντιον της Ελλάδας. Ποια ειναι η σημασία από ιστορικής πλευράς όσων ειπώθηκαν; Ας επικεντρωθούμε σε αυτά που έχουν σημασία. Πρώτον ήταν η πρώτη φορά που ο κος. Τόμσεν εκπροσωπώντας το ΔΝΤ έκανε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη ανάλυση της ελληνικής οικονομίας.... Αντίστοιχα σκληροί ήταν και οι υπόλοιποι, όχι τόσο ο κος Ντράγκι και ο κος Μοσχοβισί αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον ήταν το στήσιμο των υπόλοιπων υπουργών οικονομικών οι runers του κου Σόιμπλε, οι οποίοι  ξεκινώντας από τον Σλοβάκο και τον Σλοβένο οι οποίοι έθεσαν θέμα Grexit.1:10Q42 Η απάντηση μου ήταν όσο πιο μετριοπαθής μπορούσε να είναι, θεωρώντας πως...

Α.Π.: Ο Γάλλος;

Γ.Β.: ο Γάλλος δεν μπορώ να θυμηθώ, ίσως επειδή δεν είχε μεγάλη σημασία αυτό που είπε, δεν ήταν η 1η φορά άλλωστε) ο κος Σαπέν ποτέ δεν ήταν ακραίος, πάντα προσπαθούσε κάπως να κρατήσει τις ισορροπίες χωρίς να παίρνει θέση.

Α.Π.: Δεν καθάρισε το παιχνίδι για εσάς;

Γ.Β.: Ποτέ δεν έχει καθαρίσει το παιχνίδι ο κος Σαπέν, ποτέ δεν έχει καθαρίσει κανείς γιατί θα ήταν γελοίο να καθαρίσει για εμάς. Το καλό του να μην είσαι υπουργός οικονομικών είναι πως μπορείς να μιλήσει ανοιχτά. Στην δική μου τοποθέτηση που πρέπει κάποια στιγμή να καταγράψω και όχι των άλλων, προσπάθησα να επαναθέσω την συζήτηση στο πλαίσιο του συμβιβασμού και του διαλόγου . Βγαίνοντας, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο συγκροτημένος τρόπος με τον οποίο οτι είχε ειπωθεί.

Α.Π.: Το βασικό όμως είναι ότι  ο πρωθυπουργός μοιάζει να πείθεται από όλα αυτά και ουσιαστικά σας αφαιρεί τη διαπραγμάτευση.

Γ.Β.: Να το πω με τα δικά μου λόγια. Εκείνο το βράδυ που γύρισα από τη Ρίγα πήγα κατευθείαν από το αεροδρόμιο στο Μαξίμου. Καθίσαμε οι δυο μας, και δε νομίζω να ενοχληθεί ο ίδιος που το αναφέρω. Του εξήγησα τι έγινε και του είπα “κοίτα Αλέξη ήλθα από το Τέξας για να βοηθήσω σε μια αυθεντική διαπραγμάτευση. Αν κρίνεις ότι δε βοηθώ και ότι έχω μαζέψει πάνω μου όλα τα πυρά και θα σε διευκόλυνε η απομάκρυνσή μου θα είμαι ο πρώτος που θα υποστηρίξω την απομάκρυνσή μου.” Απέρριψε μετά βδελυγμίας την παραίτηση και μάλιστα χρησιμοποίησε τη μεταφορά του ξηλωμένου πουλόβερ, λέγοντάς μου ότι αν γίνει αυτό θα ξηλωθεί το πουλόβερ, πάνε να  χτυπήσουν εσένα για να αποδυναμώσουν εμένα. Δε θα γίνει ποτέ αυτό συνεχίζουμε. Δύο-τρείς μέρες μετά υπήρξε παρέμβαση Ντάϊσελμπλουμ ο οποίος απαίτησε όχι τόσο την απομάκρυνσή μου όσο να αναλάβει τη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός ο ίδιος.

Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος

Γ.Β.: Ηταν μια στιγμή που με έκανε να συγγράψω την πρώτη επιστολή παραίτησης... κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός είχε αποδεχθεί το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3.5% για την επόμενη δεκαετία, κάτι το οποίο είναι μακροοικονομικά αδύνατον, οδηγεί σε μια αναξιοπιστία τη χώρα. Γιατί δεν θα καταφέρουμε να τον πετύχουμε.. Εαν προσπαθήσουμε να το πετύχουμε θα συνθλίψουμε τον ιδιωτικό τομέα..... αυτό ήταν το σκεπτικό. Τόσο αντέχει η ελληνική οικονομία. Όταν το έμαθα ότι αυτό δόθηκε πίσω από την πλάτη μου έθεσα το ερώτημα στον πρωθυπουργό. Του είπα Αλέξη φαντάζομαι οτι ο λόγος που δεν με ρώτησες είναι πως ήξερες ότι θα πω όχι. Και μου λέει προφανώς. Και  του  λέω καλά εγώ είμαι αποδυναμωμένος επειδή δεν πιστεύω σε αυτό και πες οτι βάζεις κάποιον άλλον στη θέση μου. Τι περιμένεις ότι θα κερδίσεις, ποιο είναι το δούναι και λαβείν.

Α.Π.: Tί περίμενε; Το χρέος;

Γ.Β.: Ναί μου λέει θα δώσουμε αυτό για να πάρουμε το χρέος. Πραγματικά δεν έχω πολλά μαλλιά αλλά τότε τράβηξα αυτά που είχα... Του είπα ότι είναι σαν να είσαι ψαράς και να ρίχνεις αίμα για να διώξεις τον καρχαρία. Γιατί δεν παρέδωσε εκείνη την παραίτηση; Πολύ απλά γιατί διέβλεπα ότι παρ’όλη την λανθασμένη παραχώρηση, δεν μας έδιναν συμφωνία. Ήθελαν την πλήρη κατάρρευση της κυβέρνησης, του ήθους μας, της Άνοιξης των Αθηνών, ήθελαν τον εξευτελισμό του Αλ. Τσίπρα και της κυβέρνησής μας. ‘Εκρινα λοιπόν οτι κάποια στιγμή ο Αλ. Τσίπρας θα πει ως εδώ. Και εκείνη τη στιγμή θα του ήμουν χρήσιμος και για το παράλληλο  σύστημα πληρωμών, για το κούρεμα των ομολόγων.

Απόφαση για το δημοψήφισμα

Γ.Β.: Την επόμενη ημέρα, μετά από εκείνο το τελεσίγραφο που μου παρέδωσαν στο  Eurogroup, που πρέπει να σας πω ηταν μια φρικιαστική στιγμή. Γιατί ο πρωθυπουργός μας ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα. Και παρ’ όλα αυτά μας έδωσαν ένα κείμενο που αποτελείτο από τρία κεφάλαια που δεν άξιζε το χαρτί πάνω στο οποίο ήταν γραμμένο. Μέσα σε εκείνο το Eurogroup ο κ. Σόϊμπλε διαφώνησε με αυτό το κείμενο, είπε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να το περάσει μέσα από την γερμανική Βουλή.. Προς τιμήν του ο κ. Σόϊμπλε σηκώθηκε και είπε δεν το δέχομαι. Θέτω το θέμα στην κα. Λαγκάρντ και της λέω πιστεύετε ότι αυτό είναι βιώσιμο; Προσπάθησε στην αρχή να αμβλύνει τις εντυπώσεις αλλα λέει στο τέλος «όχι δεν είναι». Και τότε την διακόπτει ο κ. Ντάισελμπλουμ  και μου θέτει ένα θέμα, μου λέει ή το αποδέχεσαι τώρα ή κλείνουν οι τράπεζές σου. Εκείνη τη στιγμή ήταν ένα θλιβερότατο θέαμα της Ευρώπης. Την άλλη μέρα ο κ. Τσίπρας μας μάζεψε στις 9 η ώρα το πρωί σε ένα conference room στο ξενοδοχείο όπου για να μας ανακοινώσει ότι αυτό δεν πάει άλλο και θα γυρίσει στην Αθήνα να προκηρύξει δημοψήφισμα.

Α.Π.:  Εμένα μου έχουν πει ότι δεν σας το ανακοίνωσε εκείνη την στιγμή, ζήτησε την γνώμη σας, ότι υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από τον κ. Σαγιά.

Γ.Β.: Οχι δεν υπήρξαν αντιδράσεις από κανέναν.  Και μάλιστα έδωσε εντολή να μείνουμε στις Βρυξέλλες εγώ και ο κ Χουλιαράκης, εντολή να μην υπάρξει καμία συζήτηση για κανέναν εως ότου κάνει το κυβερνητικό συμβούλιο εκείνο το βράδυ το οποίο ήταν ξεκάθαρο πως θα κάνει αυτό. Οποιος σας έχει πει κάτι αντίθετο δεν είναι καλά πληροφορημένος ή ψεύδεται.

Α.Π.:  Εκείνη την ώρα ξέρατε οτι θα κλείσουν οι τράπεζες;

Γ.Β.: Προφανώς. Προφανώς. κοιτάτε πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι γι’ αυτό, γιατί αυτές ήταν πολύ σημαντικές στιγμές εκείνης της περιόδου. Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να σας πώ ότι με τις συνεχείς υποχωρήσεις χωρίς αντάλλαγμα, είχα πλησιάσει τον πρωθυπουργό και του είχα πει, αν θέλεις να υποχωρήσεις, αν θέλεις να υποχωρήσεις να συνθηκολογήσεις κάν’ το. Εγώ διαφωνώ αλλά είσαι ο πρωθυπουργός της χώρας.  Αλλά καν’ το με μια έντιμη ομιλία προς τον ελληνικό λαό, βγές στην τηλεόραση. Μάλιστα του είχα ετοιμάσει έναν λόγο.

Α.Π.: Εσείς περιμένατε ότι μόλις προκηρυχθεί το δημοψήφισμα πρώτον οι αγορές θα αντιδρούσαν με πανικό το οποίο δε συνέβη όπως ξέρουμε εκείνη τη Δευτέρα και δεύτερο οτι θα σας ερχόταν μια καλύτερη συμφωνία μέσα σε εκείνη την εβδομάδα. Αυτή δεν ήταν η προσδοκία;

Γ.Β.: Η προσδοκία μου ήταν ότι θα χρησιμοποιούσαμε το εργαλείο των 27 δις ομολόγων smp ήταν η ειδοποιός διαφορά. ‘Εκρινα οτι μας κλείναν τις τράπεζες, και αυτό δεν το ήθελε ο κ. Ντράγκι, πιέστηκε να μας κόψει τον ΕΛΑ , ήταν σε δύσκολη θέση. ‘Εκρινα λοιπόν οτι αν κάναμε αυτό που είχαμε αποφασίσει ως διαπραγματευτική ομάδα, ούτε καν να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση ομολόγων αλλά να ανακοινώσουμε την αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων και ότι θα βάλουμε μπροστά το παράλληλο σύστημα πληρωμών θεωρώ ότι εκείνη τη στιγμή Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη... πριν το δημοψήφισμαθα υπήρχε η συζήτηση μεταξύ Μέρκελ και Ντράγκι που περιμέναμε

Α.Π.:  Πήγατε στον κ. Τσίπρα και του είπατε να ξεκινήσετε αυτόν τον σχεδιασμό;

Γ.Β.: Όχι μόνο στον κ. Τσίπρα, στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης και μειοψήφισα, ήμασταν τέσσερις εναντίον δύο. Μην με ρωτήσετε ποιοί ήταν οι τέσσερις και ποιοί ήταν οι δύο.

Α.Π.:  Μαζί σας ποιος ήταν ;

Γ.Β.: Δεν πρόκειται να σας πώ. Μπορείτε να φανταστείτε.

Α.Π.:  Τέσσερις-δύο.

Γ.Β.: Τέσσερις δύο.

Α.Π.:  Αυτό πότε έγινε;

Γ.Β.: Εκείνο το βράδυ που ξέραμε ότι θα κλείσουν οι τράπεζες, που ο κ Ντράγκι πήρε τηλέφωνο και μας είπε σας κλείνω τον ELA.

Το βράδυ του δημοψηφίσματος

Α.Π.: Πείτε μας την εικόνα που αντικρίζετε εσείς μπαίνοντας στο Μαξίμου εκείνο το βράδυ γιατί έχει μια ιστορική σημασία.

Γ.Β.: Όταν μπήκα στο Μαξίμου πριν καν δω κανέναν, πριν συνειδητοποιήσω ότι είδα κάποιον, να αντιληφθώ ότι είδα κάποιον ένιωσα μια ηλεκτρισμένη αρνητικά ατμόσφαιρα, όχι απέναντι μου αλλά και απέναντι μου. Αλλά γενικότερα, η αναντιστοιχία του κλίματος του δρόμου με το Μαξίμου.

Α.Π.: Δηλαδή υπήρχε φόβος ανησυχία;

Γ.Β.: Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς. Ήταν ένα συναίσθημα το οποίο το ένιωσα. Ένιωσα πως μπήκα σε μια ηλεκτρισμένη, δυσάρεστη ατμόσφαιρα. Όταν αργότερα είδα τον πρωθυπουργό, ήμασταν οι 2 μας και τον είδα σε μια συναισθηματική κατάσταση, ψυχολογική, που ήταν εντελώς αναντίστοιχη με αυτά που συνέβαιναν έξω. Μου εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει, της αποδοχής αυτών που θα μας έδιναν, παίρνοντας.

Α.Π.: Αυτό σας το είπε τόσο ξεκάθαρα;

Γ.Β.: Δεν θα σας πω τα λόγια και δεν υπάρχει λόγος, σημασία έχει ότι μου μετέφερε ξεκάθαρα την πρόθεσή του την επόμενη ημέρα να γίνει ένα συμβούλιο ώστε να μετατρέψει την δυναμική του δημοψηφίσματος σε μία συμφωνία.

Α.Π.: Καταλάβατε, σας είπε, αντιληφθήκατε εάν είχε μιλήσει με τον πρόεδρο Ολάντ ή με κάποιον  στην Ουάσιγκτον, που τον τρόμαξε;

Γ.Β.: Είχαμε μια μακρά συζήτηση, θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω ακριβώς τί είπαμε. Υπήρχε μια αίσθηση σε εμένα ότι ήθελε να με πείσει οτι δεν υπάρχει εναλλακτική, οτι μας έχουν εγκαταλείψει και σύντροφοί μας εντός της κυβέρνησης, οι οποίοι θέλουν μια οικουμενική κυβέρνηση, η οποία μετατρέπει το όχι σε ναι ουσιαστικά. Υπήρξε μια αίσθηση φόβου, υπήρξε μια αίσθηση παράδοσης. Μου ζήτησε να παραμείνω στην κυβέρνηση σε κάποιο άλλο πόστο.

Α.Π.: Στο δικό σου μυαλό λύγισε φοβήθηκε ήταν θύμα μιας ιστορίας;

Γ.Β.: Θέλω να σας πω επειδή αρνούμαι να μπαίνω στο μυαλό του άλλου και να ερμηνεύω τις σκέψεις του άλλου, θα σας πω κάτι που μου είπε ο ίδιος. Στο κείμενο αν θέλετε αυτή η  αναφορά αφορούσε ένα μεγάλο ψάρι ένα ξιφία, που έχει δαγκώσει το αγκίστρι αλλά είναι πολύ δυνατό να το τραβήξει ο ψαράς έξω. Το τραβάνε το σχοινί, την πετονιά, τον αφήνουν, τον τραβάνε, τον αφήνουν ... μέχρι να κουραστεί αρκετά και κάποια στιγμή να τον τραβήξουν. Αυτή η παραβολή μου απ’ τον ίδιο.

Α.Π.: Ο Τσίπρας είναι το ψάρι σε αυτή την παραβολή υποθέτω.

Απολογισμός

Τώρα εδώ έγινε μια μεγάλη ζημιά στην ελληνική οικονομία και με τα capital controls και απο όλη αυτή την αναστάτωση. Και τελικά βρεθήκαμε σε μια απίστευτη κατάσταση όπου ούτε δοκιμάστηκε η θεωρία παιγνίων να το πω ετσι. Και υπήρχε ένας συμβιβασμός που δεν ήταν πολύ διαφορετικός απο αυτόν που θα υπήρχε τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.  Εσείς  προσωπικά νιώθετε μια ευθύνη γι’ αυτό;

Γ.Β.: Τεράστια ευθύνη, βεβαίως  απέτυχα. Στόχος μου ήταν να αναλάβω την διαπραγμάτευση έτσι ώστε να υπάρξει μία έντιμη συμφωνία, σταθεροποίησης της ελληνικής κοινωνίας ώστε να μπορούμε μετά να έχουμε διαφωνίες μεταξύ μας για το αν θα φορολογηθεί η εργασία το κεφάλαιο κτλ.  Γιατί έτσι όπως είμαστε τώρα δεν υπάρχει καν περιθώριο διαφωνίας. Μεταξύ φιλελεύθερων αριστερών, μαρξιστών κτλ. Αυτό το πράγμα που λέγεται ελληνική κοινωνική πολιτική οικονομία από το 2010 και μετά δεν είναι βιώσιμο.

Η ευθύνη είναι μεγάλη θα έκανα αρκετά πράγματα διαφορετικά. Αυτό που δεν θα έκανα διαφορετικό είναι η αποφασιστικότητα με την οποία πίστευα οτι θα έπρεπε να είχα μια σταθερή γραμμή... να μην βάζουμε καμία σταθερή, για το θέμα, διαπραγμάτευση του χρέους  της αναδιάρθρωσης στην βάση αυτών των  swaps που είχαμε προτείνει, του χαμηλού πρωτογενούς πλεονάσματος, κάποιων βασικών παραμέτρων προστασίας κοινωνικών ομάδων και μετά σε όλα τα άλλα θα έπρεπε να είμαστε απολύτως ελαστικοί. 

Το πρόβλημα είναι, κ. Παπαχελά, θα μου επιτρέψετε  να σας πω ποια είναι η δική μου ερμηνεία για τον Σοιμπλε., για  Νταισεμπλουμ., για την Τρόικα, δεν θέλανε συμφωνία, εμείς θέλαμε συμφωνία. Ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε  πολύ μεγάλους συμβιβασμούς

Α.Π.: Γιατί δεν κάνατε; Τον Φεβρουάριο θα μπορούσατε να κάνετε μια πολύ καλύτερη συμφωνία.

Γ.Β.: Δεν υπήρχε πιθανότητα,

Α.Π.: Δεν σας την δίνανε;

Γ.Β.: Θυμάστε τι σας είπα προηγουμένως; Ούτε μια σελίδα προτάσεων από την αλλη μεριά. Η κρίση μου είναι οτι η ιστορία ξεκινάει απο τον Ιούνιο 2014 όταν ο κ. Σόιμπλε και κάποια κομβικά στοιχεία αν θέλετε της Τρόικας έχασαν την εμπιστοσύνη τους στον κ. Σαμαρά. Ήξεραν οτι χρειάζεται ένα 3ο μνημόνιο, δεν εμπιστεύονταν μετά τις ευρωεκλογές ιδίως παρά το δώρο της δήθεν εξόδου στις αγορές του Απριλίου είδαν οτι η ΝΔ δεν τράβαγε και αποφάσισαν να διακινδυνεύσουν με μια ανατροπή του κ. Σαμαρά ή να αφήσουν τον κ. Σαμαρά στην τύχη του, ώστε να εκλεγούμε εμείς και να γίνει αυτό που έγινε, να περάσει το 3ο μνημόνιο με 250 ψήφους. Δεν είναι καμία συνομωσία αν το σκεφτείτε. Από την μεριά της τρόικας έχει λογική.

Τι τού εκμυστηρεύτηκε ο Σόιμπλε για το πρόγραμμα

Έθεσα κ. Παπαχελά το ερώτημα στον κ. Σόιμπλε τελευταία μας συνάντηση και του λέω κάποια στιγμή γιατί είχαμε καλή σχέση προσωπική. Πέραν των μεγάλων αντιπαραθέσεων, του λέω κ. Σόιμπλε, για την ακρίβεια Βόλφγκανγκ, οι ΥΠΟΙΚ έχουν μια παράδοση να μιλάνε στον ενικό. Μπορούμε μια στιγμή να βγάλουμε τα καπέλα μας, των ΥΠΟΙΚ της Ελλάδος και της Γερμανίας;  Είσαι στα πράγματα 40 χρόνια. Εγώ είμαι υπουργός βουλευτής 6 μήνες, θέλω μια προσωπική χάρη να μου δώσεις συμβουλή- αυτό το πράγμα θα το υπέγραφες εσύ; Με δεδομένα της ελληνικής οικονομίας; Εάν το υπογράψω ενθουσιωδώς και βγούμε όλοι στην κυβέρνηση να προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε. Υπάρχει πιθανότητα σε 6 μήνες, 12 μήνες να μην ξαναβρεθούμε πάλι στα ίδια. Και μου είπε κάτι συγκλονιστικό, δεν θα το υπόγραφα. Σαν πατριώτης.

Kathimerini

pavlopoulos

«Η πορεία της Καγκελαρίου είναι θαρραλέα», είναι ο τίτλος συνέντευξης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της «Sueddeutsche Zeitung», ενόψει της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο κ. Παυλόπουλος αύριο στην Γερμανία, στο πλαίσιο της οποίας θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ και την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ.

«Ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος θαυμάζει την προσφυγική πολιτική της 'Αγγελα Μέρκελ, κατηγορεί δε την Τουρκία ότι στηρίζει τους διακινητές προσφύγων», αναφέρει η εφημερίδα στον υπότιτλο της εκτενούς συνέντευξης, στην οποία ο κ. Παυλόπουλος σημειώνει ότι «η Μέρκελ είναι μεγάλη πολιτικός» και με τις αποφάσεις της στο προσφυγικό προσέφερε πολλά στην Ευρώπη και στην Γερμανία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης, αλλά και ότι η Ευρώπη χρειάζεται εξίσου την Ελλάδα, ενώ, σε ό,τι αφορά το χρέος, διευκρινίζει ότι «δεν μιλάμε για κούρεμα χρέους, αλλά για αναδιάρθρωση στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πολεμικές επανορθώσεις, εξηγεί ότι οι ελληνικές διεκδικήσεις δεν έχουν παραγραφεί και θα τεθούν στο κατάλληλο διεθνές forum, π.χ. στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

- Πώς βιώσατε το 2015 μεταξύ κρίσης χρέους και προσφυγικής κρίσης;

Ο ελληνικός λαός αποφάσισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποβλήθηκε σε πολλές θυσίες. Και έχει πίσω του δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Στην Ευρώπη επικράτησε η άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει μόνο εντός Ευρωζώνης και ΕΕ. Αλλά κατέστη σαφές και το εξής: Η ΕΕ και η Ευρωζώνη χρειάζονται την Ελλάδα εξίσου.

- Με ποια αισθήματα ταξιδεύετε στην Γερμανία;

Αισθάνομαι μεγάλη αισιοδοξία. Πριν από την κρίση οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας ήταν εξαιρετικές. Είχαμε καταφέρει να υπερβούμε όλα τα προβλήματα τα οποία είχαν δημιουργηθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θέλω να επιστρέψουμε και πάλι εκεί. Πάντα πίστευα ότι θα το καταφέρουμε. Η σχέση μας έχει βελτιωθεί τους περασμένους μήνες. Η απόφαση της Καγκελαρίου Μέρκελ και άλλων αρχηγών κρατών υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη επανόρθωσε πολλά.

- Στο αποκορύφωμα της κρίσης είχατε διαμαρτυρηθεί ότι η Γερμανία επιβάλλει στην Ευρώπη την οικονομικοπολιτική της πορεία, αντί να εργάζεται για την συνοχή της ΕΕ. Πώς το βλέπετε αυτό σήμερα;

Όλοι έχουμε μάθει από την προσφυγική κρίση το εξής: Στον πυρήνα της Ευρώπης δεν θα έπρεπε να βρίσκεται το νόμισμα, αλλά ο άνθρωπος. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή η νοοτροπία χαρακτηρίζει τους αληθινούς Ευρωπαίους.

- Η κυβέρνηση της Μέρκελ έπαψε να βλέπει τους ανθρώπους;

Πριν από την προσφυγική κρίση για την Γερμανία είχε προτεραιότητα η οικονομία. Σήμερα γνωρίζουμε ότι πρέπει να λύσουμε τα ανθρωπιστικά προβλήματα για να εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη. Αλλιώς δεν θα είμαστε σε θέση να υπερβούμε οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις. Βλέπω να έρχονται δύσκολοι καιροί για την παγκόσμια οικονομία.

- Η Μέρκελ ακολουθεί στην προσφυγική κρίση μια πορεία κατανόησης. Έχει δίκιο;

Η πορεία της είναι θαρραλέα. Αυτό συνεπάγεται βεβαίως ένα υψηλό πολιτικό κόστος. Πιστεύω ότι με τις αποφάσεις της έδωσε πολλά στην Γερμανία και στην Ευρώπη και ότι θα πρέπει να συνεχίσει έτσι. Η Μέρκελ είναι μια μεγάλη πολιτικός και η Ιστορία θα το αποδείξει.

- Πώς αξιολογείτε τα συμβάντα στην Κολωνία, όπου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπήρξαν μαζικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις από πρόσφυγες;

Πρέπει όλοι μας να ασχοληθούμε με τους ανθρώπους οι οποίοι έρχονται στην Ευρώπη με εγκληματική πρόθεση και όχι για να βρουν προστασία. Πρέπει να τους βλέπουμε ως εχθρούς της ευρωπαϊκής κοινωνίας. Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγήσει στο να εγκαταλείψουμε την ευρωπαϊκή μας υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πραγματικούς πρόσφυγες.

- Υπάρχουν παρόμοια συμβάντα και συζητήσεις στην Ελλάδα;

Κι εμείς χρειάστηκε να αποκτήσουμε παρόμοιες εμπειρίες, αλλά όχι σε τέτοιες διαστάσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την προσφυγική πολιτική. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, αν σκεφτεί κανείς τι έχει περάσει αυτή η χώρα.

- Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη εκτός από το να βοηθήσει;

Πρέπει οπωσδήποτε να περιορίσουμε την προσφυγική ροή. Και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αιτία. Αυτή είναι ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία. Πρέπει να συνεννοηθούμε και με την Τουρκία ώστε να ανακόψει την ροή.

- Η Ελλάδα είναι, έπειτα από χρόνια κρίσης, μια χώρα σε ανοικοδόμηση. Πώς μπορεί να αντεπεξέλθει με πολλές χιλιάδες πρόσφυγες καθημερινά;

Παρά τα τεράστια προβλήματα πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση. Οι Έλληνες στα νησιά έλαβαν διεθνώς μεγάλη αναγνώριση για την προσπάθειά τους για τους πρόσφυγες. Είμαστε έτοιμοι και με τις υποδομές, τα «Hotspots» για την καταγραφή και τα καταλύματα. Βεβαίως χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε όμως και την προσπάθεια της ΕΕ να πείσει την Τουρκία να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Εάν ακολουθήσουμε και τις δηλώσεις του αναπληρωτή Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς, δεν το κάνει.

- Τι πρέπει να κάνει η Τουρκία;

Η Τουρκία έπρεπε να είχε περιορίσει την προσφυγική ροή κατά το δυνατόν περισσότερο. Η χώρα έχει δεσμευθεί για αυτό. Πέραν αυτού θα έπρεπε να είχε σταματήσει τους διακινητές ανθρώπων.

- Γιατί, πιστεύετε, δεν το κάνει αυτό η Τουρκία;

Έχω την μεγάλη ανησυχία ότι οι Τούρκοι διακινητές λαμβάνουν στήριξη από τις αρχές. Ιδιαίτερα οι λιμενικές υπηρεσίες προσποιούνται ότι δεν αντιλαμβάνονται τίποτα. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου φέρονται να έχουν βοηθηθεί διακινητές. Έχουμε αποδείξεις για αυτό. Πρόκειται για μια μορφή δουλεμπορίου. Δεν διστάζω να ξεστομίσω αυτή τη λέξη: δουλεμπόριο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.

- Συνεργάτες των αρχών οι οποίοι δωροδοκούνται; Αυτό είναι βαριά κατηγορία.

Δεν μιλάω εδώ για την τουρκική ηγεσία. Έχουμε όμως, μέσω των παρατηρητηρίων μας στα νησιά, αποδείξεις ότι προπάντων οι λιμενικές αρχές συνεργάζονται με τους διακινητές.

- Συζητήθηκε αυτό σε πολιτικό επίπεδο;

Το πρόβλημα συζητήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τη δική μας πλευρά μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για αυτό με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

- Η ΕΕ προσφέρει στην Τουρκία τρία δισεκατομμύρια ευρώ ως βοήθεια για τους πρόσφυγες και ώθηση στις ενταξιακές συζητήσεις, εάν η χώρα διαφυλάξει καλύτερα τα σύνορά της. Ποια είναι η άποψή σας για αυτή την συμφωνία;

Είναι μια σωστή συμφωνία. Η ιδέα ανάγεται και σε μας. Το θέμα τώρα είναι η Τουρκία να σεβαστεί την συμφωνία και να την εφαρμόσει.

- Θα πληρώσει η Ελλάδα το οικονομικό μερίδιό της στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ για την Τουρκία;

Η Ελλάδα θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της, όταν η Τουρκία θα έχει εκπληρώσει τις δικές της υποχρεώσεις. Μέχρι τώρα η Τουρκία δεν το έχει κάνει.

- Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν θα διαθέσει χρήματα;

Αυτή η συμφωνία είναι μια ευρωπαϊκή συμφωνία. Ό,τι αποφασιστεί στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα το υλοποιήσει. Πέρα από αυτό, τα ευρωπαϊκά όργανα είναι εκείνα που ελέγχουν εάν η Τουρκία έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Εκεί λένε: όχι.

- Εν μέσω κρίσης χρέους και προσφυγικής κρίσης - έχετε την εντύπωση ότι πραγματικά βιώνεται αλληλεγγύη στην Ευρώπη;

Δεν βιώνεται όπως θα έπρεπε να βιώνεται. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται για αυτόν τον λόγο να εγκαταλείψουμε αυτή την ευρωπαϊκή ιδέα. Ο ευρωσκεπτικισμός είναι ένα πράγμα, το να είσαι σε βαθιά ανησυχία για την Ευρώπη είναι κάτι άλλο. Εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε γενικά ευρωσκεπτικιστές. Δεν αμφισβητούμε το αν αξίζει να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Αγωνιζόμαστε προκειμένου η Ευρώπη να ξαναβρεί την βάση επί της οποίας ιδρύθηκε.

- Η κρίση χρέους ταλαιπώρησε πολύ την ΕΕ. Θα αποτύχει τώρα στην προσφυγική κρίση;

Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι Ευρωπαίοι δεν πιστέψαμε ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια βαριά κρίση. Για αυτό αφιερωθήκαμε στην οικονομική και νομισματική ένωση χωρίς να εμβαθύνουμε στην θεσμική ενοποίηση της Ευρώπης. Σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό, η εικόνα της Ευρώπης έχει θολώσει. Εκείνοι οι οποίοι ίδρυσαν την ΕΕ ήθελαν μια Ένωση με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Η προσφυγική κρίση κατέστησε σαφές το τι χάσαμε στην πορεία.

- Η Ελλάδα αναγκάζεται να δέχεται ακόμη κριτική ότι δεν εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις αρκετά γρήγορα. Είναι δικαιολογημένη αυτή η κατηγορία;

Εν μέρει ναι, εν μέρει όχι. Η κατηγορία ισχύει για εκείνες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα έπρεπε να εφαρμόσουμε από μόνοι μας εδώ και χρόνια. Αναφέρω ως παράδειγμα την Δημόσια Διοίκηση. Είναι άδικο να επιμένουμε σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες από την αρχή δεν είχαν καμία προοπτική ανάπτυξης. Ακόμη και η ίδια η ΕΕ και το ΔΝΤ παραδέχτηκαν ότι τα προηγούμενα προγράμματα είχαν ως αφετηρία εσφαλμένες εκτιμήσεις. Εδώ εμποδίστηκαν μεταρρυθμίσεις που θα ήταν καταστροφικές για την Ελλάδα.

- Θα αναφερθείτε στο Βερολίνο στο θέμα «αναδιάρθρωση χρέους» για να δημιουργήσετε προοπτική για την Ελλάδα;

Αυτό ανήκει στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Είμαι όμως της άποψης ότι η ΕΕ βεβαίως θα τηρήσει την υποχρέωσή της να ανοίξει την συζήτηση μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Αυτή ήταν η συμφωνία. Και δεν μιλάμε για ένα κούρεμα χρέους, αλλά για μια αναδιάρθρωση στη βάση των κανόνων του ΕΜΣ (ESM).

- Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ ζήτησε συγγνώμη στην Ελλάδα για τα εγκλήματα των Ναζί. Είπατε τότε ότι επρόκειτο για ένα σημαντικό μήνυμα, αλλά δεν ήταν ακόμη αρκετό. Εξακολουθείτε να επιμένετε για καταβολή αποζημιώσεων από την Γερμανία;

Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής: Οι απαιτήσεις μας δεν έχουν παραγραφεί. Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε παραιτηθεί ούτε από το αναγκαστικό δάνειο ούτε από τις αποζημιώσεις. Θα παρουσιάσουμε την θέση μας σε ένα κατάλληλο για αυτό διεθνές forum. Αυτό θα μπορούσε να είναι π.χ. το Διεθνές Δικαστήριο στην Χάγη.

- Τι θέλετε να εκφράσετε με το ταξίδι σας στο Βερολίνο;

Θέλω να δείξω ότι υπάρχει η Ευρώπη και ότι αυτή η Ευρώπη έχει πολύ μέλλον.

- Με την Ελλάδα;

Χωρίς καμία αλαζονεία και εγωισμό επαναλαμβάνω: Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει εκτός Ευρώπης. Αλλά και η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα.

soible

Δεν υπάρχει γερμανική «δικτατορία» στο Eurogroup, δηλώνει ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Liberation.

Oλοι και οι 18 υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup συμφώνησαν ότι πρέπει να απαιτήσουμε από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αν θέλει και άλλα χρήματα. 

Oι 15 από τους 19 υπουργούς ήταν υπέρ του timeout της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους, τονίζει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε έρθει στο Βερολίνο πριν την νίκη του στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και μου είχε εξηγήσει ότι θεωρούσε την πολιτική μας λάθος και πως ήθελε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Εγώ του απάντησα πως αν υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του ότι θα παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ χωρίς να εφαρμοστεί το πρόγραμμα βοήθειας, κάνετε μία υπόσχεση που δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε, όπως σημειώνει γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε ότι δεν μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, χωρίς την αποδοχή του προγράμματος. Έτσι προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Σκέφτηκε ότι θα βρει μεγάλη υποστήριξη μέσα και έξω από την Ευρώπη και ότι κανείς δεν θα έλεγε «ναι» σε μια έξοδο της Ελλάδα από την ευρωζώνη. Γι 'αυτό και τράβηξε το σχοινί. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό ήταν ότι χρειάστηκε χρόνος για τους Έλληνες πολίτες να παραδεχτούν ότι η υπόσχεση που έκανε ο Τσίπρας για να κερδίσει τις εκλογές, δεν ευσταθούσε», σημειώνει.

Σε ότι αφορά την απόφαση για το δημοψήφισμα, ο Σόιμπλε απάντησε πως όταν το άκουσαν στο Βερολίνο έμειναν εμβρόντητοι. Ο Τσίπρας το ανακοίνωσε ακριβώς μετά τη Σύνοδο και δεν είχε προειδοποιήσει κανέναν. Έκανε το αντίθετο από αυτό που τους είχε πει.

Κανείς δεν κατάλαβε ποια ήταν η στρατηγική του ή αν είχε πραγματικά προγραμματιστεί αυτό το δημοψήφισμα. Αφού οι Έλληνες ακολούθησαν τις οδηγίες του και καταψήφισαν το πακέτο βοήθειας με 60%, στη συνέχεια αποφάσισε να το εφαρμόσει ούτως ή άλλως. Και οι Έλληνες αποδέχτηκαν αυτή την αλλαγή. Αυτό εγώ δεν το καταλαβαίνω. Αλλά πάλι εγώ δεν είμαι Έλληνας, είπε.

Σε ότι αφορά το αίτημά του για Grexit στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου, ο Σόιμπλε απαντά πως «θεωρώ ότι ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας να εγκαταλείψει το ευρώ για λίγο, για να ανακάμψει οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, πριν επιστρέψει και πάλι. Αλλά δεν είπα να διώξουμε την Ελλάδα. Είπα απλώς ότι, αν η ίδια η Ελλάδα ήταν της άποψης ότι θα ήταν καλύτερο γι 'αυτήν, θα την στηρίζαμε σε αυτό».

Σε ερώτηση σχετικά με το ότι ο συμβιβασμός της 13ης Ιουλίου θεωρήθηκε από όλους ένα «τελεσίγραφο» της Γερμανίας, ο Σόιμπλε απαντά πως δεν υπήρχαν γερμανικές υπαγορεύσεις

Οι 18 υπουργοί Οικονομικών, όλοι συμφώνησαν να απαιτήσουμε η Ελλάδα να τηρήσει τους όρους του προγράμματος βοήθειας. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν το ήθελε. Το υποσχέθηκε κατά καιρούς, αλλά δεν το έκανε.

Και για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους, 15 υπουργοί ήταν υπέρ του timeout της Ελλάδας από το ευρώ και πως οι μόνοι που αντιτάχθηκαν σε αυτό ήταν οι υπουργοί της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου. Δεν ήταν γερμανική δικτατορία λοιπόν. Και αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα στη χειρότερη περίπτωση ή παρανόηση, στην καλύτερη περίπτωση.

Ερωτηθείς γιατί άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία κατάφεραν να βγουν από την κρίση, ο Σόιμπλε απάντησε πως το ζήτημα του κατά πόσον η πολιτική λιτότητας είναι η αιτία του ελληνικού προβλήματος είναι ένα θέμα που συζητείται τακτικά, αλλά επαναλαμβάνει πως θα πρέπει να θυμόμαστε την κατάσταση στην Ελλάδα πριν το 2009. «Το δημόσιο έλλειμμα στην Ελλάδα ήταν 15% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 15% επίσης. Μια οικονομία με αυτά τα στοιχεία δείχνει πως λειτουργεί πάνω από τις δυνατότητές της.

Αναφορικά με τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Σόιμπλε από μερίδα του ελληνικού πολιτικού κόσμου και την παρουσίασή τουως Ναζί, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υποστηρίζει πως αυτές οι επιθέσεις δεν τον έθιξαν προσωπικά, αλλά του προκάλεσαν δυσπιστία για τους πολιτικούς που προσπαθούν να κερδίσουν ψήφους με μια τέτοια ρητορική.  

«Ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε πριν και μετά τις εκλογές, ότι αν η Γερμανία πλήρωνε αποζημιώσεις στην Ελλάδα για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν οι Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό θα μείωνε το δημόσιο χρέος. 

Κάποιος που λέει τέτοιες ανοησίες στον λαό του δεν μπορεί να τηρήσει την υποχρέωσή του, που είναι να πει την αλήθεια. Αυτός ο εθνικισμός, αυτές οι ανεύθυνες κουβέντες θα μπορούσαν να στραφούν μόνο ενάντια σε εκείνους που τις χρησιμοποιούσαν». 

thetoc

tsakalotos market watch

Κλειδί για το μέλλον της οικονομίας της χώρας είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Marketwatch, o πρώην υπουργός Οικονομικών,  Ευκλείδης Τσακαλώτος, ωστόσο επισημαίνει ότι φοβάται ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε αυτήν.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει το ενδεχόμενο - και κυρίως τον φόβο- ότι η συζήτηση για το χρέος, το οποίο είναι και το σημαντικότερο χαρτί του Αλέξη Τσίπρα, θα βγει από το τραπέζι.

Το Μarketwatch, το οποίο ανήκει στην «οικογένεια» του πρακτορείου Dow Jones, σημειώνει ότι ο Τσακαλώτος θεωρείται από Έλληνες πολιτικούς αναλυτές ότι είναι ένας εκ των δύο υποψηφίων για να γίνει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, με τον τωρινό υπουργός, Γ. Χουλιαράκη να είναι ο άλλος, εάν βάβαια ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον Τσακαλώτο, ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια δέσμευση από τους πιστωτές της Ελλάδας να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την επαναδιαπραγμάτευση χρέους, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης στην οποία η Ελλάδα θα παρουσίαζε την πρόοδό της στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στη διάσωση. Η αξιολόγηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Ο Τσακαλώτος συνέκρινε τις προηγούμενες υποσχέσεις για αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους με το...«όπως όταν τα παιδιά μου λένε: πήγαινε με στο Λονδίνο, και εγώ λέω, "ναι, κάποια στιγμή», έτσι ήταν και αυτές οι υποσχέσεις.

Τώρα όμως, ο Τσακαλώτος ανησυχεί ότι θα υπάρξουν «πιέσεις από κάποιους εχθρικούς πιστωτές της Ελλάδας για να γίνει η πρώτη αξιολόγηση τόσο δύσκολη ώστε ποτέ να μην έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το χρέος. Αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί και θα ήταν κακή τη πίστει».

Ο Τσακαλώτος θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίστηκε άδικα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οπως σημειώνει, «υπήρξαν προφανώς πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν να αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ –όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί θεωρούσαν πως η επιτυχία μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, θα αποτελούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

«Αρκετά συχνά ήταν σχιζοφρενικά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν, "μόνο εσείς μπορείτε να διαχειριστείτε αυτά τα ζητήματα διότι δεν εμπιστευόμαστε την παλιά πολιτική ελίτ", αλλά από την άλλη πλευρά έλεγαν επίσης ότι, "εάν το αντιμετωπίσετε, οι φίλοι μας στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, θα θυμώσουν διότι θα μοιάζει σαν να υποστηρίζουμε την αντιπολίτευση σε αυτές τις χώρες και όχι την τωρινή κυβέρνηση», σημείωσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

«Υπάρχει πάντα κάτι που μπορεί να χειραγωγηθεί σε ένα δημοψήφισμα, γιατί είναι μια απλή ερώτηση ναι-ή-όχι, και μπορούμε όλοι να ψηφίσουμε το ίδιο για διαφορετικούς λόγους. Οι άνθρωποι που ψήφισαν όχι, το ψήφισαν για διάφορους λόγους. Κάποιοι ήθελαν την έξοδο από το ευρώ, αλλά η πλειοψηφία δεν το ήθελε Δεν υπάρχει μία ταυτότητα εκείνων που ψήφισαν “οχι”», σημείωσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα.

«Η άποψή μας είναι πως η συμφωνία έπρεπε να γίνει διότι δεν είχαμε άλλη επιλογή. Διαπραγματευόμασταν με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη μας. Αλλά αυτή η συμφωνία μπορεί να λειτουργήσει. Είτε πετύχει είτε όχι, ελπίζω πως μια νεότερη γενιά, μια μελλοντική γενιά, θα πει ότι αυτή η κυβέρνηση όντως προσπάθησε να το κάνει αυτό», τόνισε ο Τσακαλώτος κλείνοντας την συνέντευξη.

ubs stelexos

Η UBS διέθετε ειδικό υπεράκτιο τμήμα ειδικά για τους Έλληνες πελάτες. Ήταν, από άποψη πλούτου, ένα από τα μεγαλύτερα των ευρωπαϊκών χωρών. Οι Έλληνες πελάτες, όπως και όλων των εθνικοτήτων, δέχονταν και άλλες «παροχές» από την τράπεζα.

Οι πλούσιες Ελληνίδες σύζυγοι είχαν την ευκαιρία να παρίστανται σε πολυτελείς εκδηλώσεις που διοργάνωνε γι' αυτές η UBS. Στόχος της τράπεζας ήταν η καλή πελατεία, τα μεγάλα τζάκια, οι πάμπλουτοι επιχειρηματίες και τα golden boys της αγοράς να μεταφέρουν το σύνολο του πλούτου τους στην τράπεζα.

Η whistleblower Stephanie Gibaud, μία εκ των βασικών πληροφοριοδοτών του σκανδάλου της UBS μιλά στο tvxs.gr και αποκαλύπτει...

Η UBS διέθετε ειδικό υπεράκτιο τμήμα ειδικά για τους Έλληνες πελάτες. Γνωρίζετε πόσοι ήταν οι Έλληνες πελάτες και για τι ποσά χρημάτων μιλάμε;

Στα γραφεία της UBS στην Ελβετία όλα τα κράτη εκπροσωπούνταν όπως στον ΟΗΕ. Υπήρχε η αμερικανική σημαία πάνω στα γραφεία της υπεράκτιας ομάδας που εξυπηρετούσε τους Αμερικανούς πελάτες, η γαλλική σημαία στα γραφεία της γαλλικής υπεράκτιας ομάδας κ.ο.κ. Η ελληνική UBS εκπροσωπούνταν επίσης στη Ζυρίχη και χειριζόταν τον υπεράκτιο πλούτο των πλούσιων Ελλήνων. Η Γαλλία ανήκε στο τμήμα της Δυτικής Ευρώπης, ενώ η Ελλάδα και η Τουρκία ήταν μέρος της αγοράς της Νότιας Ευρώπης.

Η στρατηγική που εφαρμοζόταν κατά το 2007 ήταν σαφής: «προσελκύουμε, αναπτύσσουμε, διατηρούμε» (σ.σ. τον πλούτο). Τα έγγραφα για την «πορεία προς τα εμπρός» της τράπεζας και τις συνέργειες μεταξύ των χερσαίων και των υπεράκτιων γραφείων δίνονταν χέρι - χέρι στους συμβούλους των πελατών. Οι τραπεζικοί των χερσαίων και των υπεράκτιων υπηρεσιών είχαν στενή συνεργασία, προκειμένου να αναπτύξουν τις εργασίες τους και να αυξήσουν τα μπόνους τους. Υπήρχε ειδικό πρόγραμμα εξέλιξης εργαζομένων που είχε οργανωθεί για την προώθηση της κινητικότητας των συμβούλων των πελατών μεταξύ των χερσαίων και των υπεράκτιων γραφείων. Ένας τραπεζίτης είναι ουσιαστικά ένας πωλητής, πράγμα που σημαίνει ότι όσα περισσότερα λεφτά φέρνει κι όσους περισσότερους λογαριασμούς ανοίγει, τόσο μεγαλύτερα είναι τα μπόνους του.

Επιχειρηματίες και μεγαλοστελέχη είναι οι βασικοί στόχοι της τράπεζας που διαχειρίζεται επίσης και τα κεφάλαια των παλαιών πλούσιων οικογενειών. Η διαδικασία παραπομπής είναι αυτή που καθορίζει τα ποσοστά που παίρνουν οι σύμβουλοι, για να μεταφέρουν έναν πελάτη από το ένα γραφείο στο άλλο ή να παραπέμψουν έναν πελάτη σε άλλο γραφείο.

Μια άλλη διαδικασία εξηγεί ξεκάθαρα πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι σύμβουλοι πελατών των υπεράκτιων γραφείων (δηλαδή της Ελβετίας) κατά τους τελωνειακούς ελέγχους, όταν ταξίδευαν για να συναντήσουν τους πελάτες τους στις χερσαίες τοποθεσίες. Είναι ένα εγχειρίδιο για τον Τζέιμς Μποντ. Αυτό, μέχρι που η τράπεζα αποφάσισε να συγχωνεύσει τις χερσαίες και τις υπεράκτιες επιχειρήσεις στην Ευρώπη σε μια ενιαία αγορά στις αρχές του 2012.

Η μεταφορά των χρημάτων γίνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί να γίνει μέσω αντιστάθμισης. Για παράδειγμα: Κάποιος έχει έναν λογαριασμό στην Ελβετία κι εσείς έναν στην Ελλάδα. Εκείνος χρειάζεται χρήματα στην Ελλάδα και εσείς θέλετε να κρύψετε χρήματα στη Ελβετία. Θα γίνει μια τραπεζική συναλλαγή onshore και μία offshore, καθώς δεν υπάρχουν διασυνοριακές μεταφορές. Υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες. Μέσω μεσαζόντων, μέσω επενδύσεων σε έργα τέχνης και για τους ιδιαίτερα πλούσιους πελάτες (Ultra High Net Worth Individual - UHNWI), μέσω καταπιστευμάτων.

Τα διάφορα events για τους πελάτες της τράπεζας διοργανώνονταν για να παίρνει η UBS νέες δουλειές. Τα UBS Golf Trophies για παράδειγμα διοργανώθηκαν στην Ελλάδα για να προσελκύσουν νέους πελάτες, όπως γινόταν και στη Γαλλία αλλά και παντού στον πλανήτη. Στη Γαλλία, θυμάμαι να υποδέχομαι τις συζύγους των Ελλήνων πελατών του offshore τμήματος σε μια επίδειξη μόδας.

Άκουγα ότι το ελληνικό υπεράκτιο τμήμα ήταν πάντα ένα από τα μεγαλύτερα - από άποψη πλούτου - στην Ευρώπη. Στη Γενεύη υπήρχε μια ομάδα από 120 - 150 σύμβουλους πελατών που ήταν υπεύθυνοι για τη Γαλλία, άλλοι τόσοι για την Ισπανία. Για το Βέλγιο ήταν λίγο λιγότεροι. Κάθε χρόνο οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ συγκεντρώνονταν στην Ελβετία για να ανταλλάξουν απόψεις για τις «βέλτιστες πρακτικές» και θυμάμαι ότι υπήρχαν συμμετέχοντες από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Γνωρίζετε αν υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί που βρίσκονται στη λεγόμενη λίστα της UBS, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να φοροδιαφεύγουν χρησιμοποιώντας τις πρακτικές της τράπεζας;

Οι πολιτικοί ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους πάντα υπάγονταν στο γραφείο των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (PEP) της Ζυρίχης. Λόγων της ευαισθησίας των πληροφοριών, αυτό το γραφείο ήταν υπό την ευθύνη των ανώτατων στελεχών και συγκεκριμένα του κ. Raoul Weil, που διώκεται πλέον στη Γαλλία.

Μπορείτε να εκτιμήσετε τα ποσά που χάθηκαν για το ελληνικό κράτος εξαιτίας της φοροδιαφυγής μέσω της UBS;

Πρόκειται για δισεκατομμύρια ευρώ.

Από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο και μέχρι σήμερα προσπάθησαν να σας προσεγγίσουν οι ελληνικές αρχές για στοιχεία; Ή αν απευθυνθήκατε εσείς στις αρχές, ανταποκρίθηκαν;

Ποτέ δεν ήρθα σε επαφή με οποιονδήποτε από τις ελληνικές αρχές. Όμως γνώρισα έναν Έλληνα ευρωβουλευτή κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο Λουξεμβούργο φέτος (σ.σ. εννοεί τον ευρωβουλευτή της ευρωπαϊκής αριστεράς Στέλιο Κούλογλου) και είπε ότι θα βοηθήσει για να αντιμετωπιστεί σωστά το θέμα στην Αθήνα.

Προχθές, υπήρξε μια επιδρομή στα ελληνικά γραφεία της UBS. Πώς θα σχολιάζατε το γεγονός;

Όλα όσα έχει κάνει η UBS στη Γαλλία έχουν γίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στην Ευρώπη σε Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελλάδα... Αν οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να ψάξουν τα ελληνικά γραφεία της UBS αυτή είναι μια σαφής ένδειξη ότι ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση του θέματος της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι ενέργειές μας δεν ήταν μάταιες και η αξιοπιστία μας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πια. Σημαίνει επίσης ότι οι κυβερνήσεις επιτέλους αναλαμβάνουν δράση. Είναι ένα καλό σημάδι.

Θεωρείτε ότι η ελληνική κυβέρνηση και γενικότερα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η διοίκηση των Βρυξελλών είναι πρόθυμες να αντιμετωπίσουν τις παράνομες πρακτικές των τραπεζών και τον «κώδικα σιωπής», όπως έχετε περιγράψει το απόρρητο που τις διέπει;

Μετά το σκάνδαλο Luxleaks που ήρθε στη δημοσιότητα πριν από περίπου ένα χρόνο οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να συστήσουν μια επιτροπή για την επιβολή φόρων. Αυτή είναι μια αρχή για να σπάσει η «ομερτά» και να αναγνωριστεί το έργο που έχουμε κάνει για οκτώ χρόνια. Έχω μιλήσει σε αυτή την επιτροπή.

Αφού αποκαλύψατε το σκάνδαλο καταγγείλατε την UBS για παρενοχλήσεις. Υπήρξαν στιγμές που αισθανθήκατε ότι η ζωή σας ήταν σε κίνδυνο;

Απολύτως. Τα χειρότερα χρόνια ήταν μεταξύ του 2009 και του 2012, κυρίως επειδή το σκάνδαλο δεν είχε ακόμη δημοσιοποιηθεί. Με απομόνωσαν, με παρενοχλούσαν, απέρριπταν και υπονόμευαν τα όσα έλεγα, με πήγαν στα δικαστήρια για δυσφήμηση. Ήταν αδύνατο να βρω δουλειά μετά την αποκάλυψη ενός τέτοιου σκανδάλου. Έπαθα κατάθλιψη, μου είχαν πάρει τη ζωή. Όλα έγιναν για να με λιώσουν, σαν ένα έντομο. Όταν κάποιος σπάει το «νόμο της σιωπής», το αποτέλεσμα είναι αντίστοιχο με αυτό που συμβαίνει στον χώρο της μαφίας.

Ο Εβρέ Φαλσιανί, ο Τζούλιαν Ασάνζ αλλά και άλλοι πληροφοριοδότες που αποκάλυψαν σκάνδαλα, όπως αυτό, φυλακίστηκαν ή διώχθηκαν. Πιστεύετε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα σύστημα προστασίας των πληροφοριοδοτών;

Οπωσδήποτε πρέπει. Όλοι έχουμε ζήσει φοβερά πράγματα. Ο Έντουαρντ Σνόουντεν είναι εξόριστος στη Μόσχα, η Τσέλσι Μάννινγκ στη φυλακή για 35 χρόνια. Όλοι μας τιμωρούμαστε αυστηρά γιατί είπαμε την αλήθεια. Τιμωρούμαστε παρ’ ότι αποκαλύψαμε τα σκάνδαλα για το κοινό συμφέρον. Τιμωρούμαστε επειδή αποκαλύψαμε την ατιμωρησία κάποιων πολύ καλά προστατευμένων ατόμων. Τιμωρούμαστε περισσότερο από τους γκάνγκστερ και από τους ενόχους.

Στη Γαλλία υποτίθεται ότι ένας νόμος για την προστασία των πληροφοριοδοτών θα έρθει εντός του έτους. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει, επειδή η Γαλλία είναι η χώρα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και υποτίθεται ότι πρέπει να είναι υποδειγματική όσον αφορά τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ας ελπίσουμε επίσης ότι οι Βρυξέλλες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό, χάρη στις ακροάσεις μας στην επιτροπή για την επιβολή των φόρων αλλά κι επειδή η Γαλλία είναι μια χώρα που ακούγεται στις Βρυξέλλες.

Ήμουν στο Βερολίνο στις 13 Νοέμβρη για να ενημερώσω την Bundestag, καθώς ούτε η Γερμανία προστατεύει τους πληροφοριοδότες. Ταξίδεψα και στη Βαρκελώνη στα τέλη του Οκτώβρη για τον ίδιο λόγο. Ούτε η Ισπανία έχει δίχτυ προστασίας.

Ποια είναι η Stephanie Gibaud

Η Stephanie Gibaud είναι Γαλλίδα whistleblower (πληροφοριοδότης), ένα από τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη του σκανδάλου της UBS.

Δούλεψε για οκτώ χρόνια στην UBS της Γαλλίας και η δουλειά της ήταν κλείνει συνεργασίες με πλούσια «τζάκια» και να οργανώνει εκδηλώσεις για τους πάμπλουτους πελάτες της τράπεζας.

Το 2007 ο Αμερικανός τραπεζίτης Bradley Birkenfeld γνωστοποιεί στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τις παράνομες πρακτικές της ελβετικής τράπεζας. Οι αποκαλύψεις του οδηγούν σε μια μαζική έρευνα εναντίον της UBS αλλά και άλλων τραπεζών με την κατηγορία της απάτης, επειδή διευκόλυναν τους πελάτες τους να φοροδιαφεύγουν.

Τον Ιούνιο του 2008 ο διευθυντής της Stephanie Gibaud της ζητά να διαγράψει το περιεχόμενο του σκληρού της δίσκου επειδή θα γινόταν έρευνα στα κεντρικά του Παρισιού. Τα αρχεία αυτά περιείχαν ονόματα και συντεταγμένες των πελατών, καθώς και τα ονόματα των συμβούλων των πελατών για πλήθος ευρωπαϊκών χωρών.

Η Gibaud αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την εντολή, η οποία επαναλήφθηκε. Της ζητήθηκε επίσης να πετάξει το περιεχόμενο του έντυπου αρχείου της. Από τότε, όπως έχει καταγγείλει η Gibaud, ξεκίνησε ένας πόλεμος εναντίον της.

Πολλά στελέχη της τράπεζας επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες της ότι οι υπηρεσίες πωλήσεων της τράπεζας που προτείνονταν από τους Ελβετούς συμβούλους πελατών ήταν παράνομες στη Γαλλία. Επιπλέον, εξήγησαν ότι η UBS της Γαλλίας εφάρμοζε ένα παράλληλο λογιστικό με την ονομασία «milk notebook» που συγκέντρωνε σε μηνιαία βάση τις συναλλαγές της φοροδιαφυγής των Γάλλων πελατών σε υπεράκτιες περιοχές.

Η UBS της Γαλλίας προσπάθησε να απολύσει το 2009 τη Gibaud αλλά η απόλυση δεν έγινε δεκτή. Το 2010 η τράπεζα μήνυσε την πληροφοριοδότη για δυσφήμιση αλλά έχασε τη δίκη. Η Gibaud από την πλευρά της πήγε την εταιρεία στο δικαστήριο για τα εργασιακά θέματα και κέρδισε τη δίκη. Η τράπεζα της κατέβαλε αποζημίωση 30.000 ευρώ για την παρενόχληση και δεν άσκησε έφεση στην υπόθεση. Η Gibaud απολύθηκε τελικά το 2012. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τις γαλλικές αλλά και τις βελγικές αρχές για την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Τον Φεβρουάριο του 2014 εξέδωσε το βιβλίο «La Femme qui en savait vraiment trop» («Η γυναίκα που ήξερε πάρα πολλά») όπου αναφέρεται στις παράνομες πρακτικές και υπηρεσίες των Ελβετών τραπεζικών συμβούλων.

Αγγελική Δημοπούλου

tsakalotos sakellaridis
 
Όπως δήλωσε αν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης είναι θετικό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα
 
Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016, εφόσον είναι θετική η αξιολόγηση του προγράμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στους FT που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
Ο κ. Τσακαλώτος αναμένει η αξιολόγηση των πιστωτών να γίνει προς τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση να κάνει μία ισχυρή αρχή με τις μεταρρυθμίσεις τον Οκτώβριο, επειδή αυτό θα ξεκλείδωνε την υποδόση των 3 δισ. ευρώ του προγράμματος με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου.

Επιπλέον είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πρόσθεσε, να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα επιβάλουν «κούρεμα» των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό, αναφέρει η εφημερίδα.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανοίξει τη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τα Χριστούγεννα.

«Είναι απόλυτα σημαντικό να πάρουμε κάτι όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους», είπε, προσθέτοντας: «Εάν έχουμε θετική αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ελάφρυνση του χρέους, δεν βλέπω τον λόγο να μην επιστρέψει (η ελληνική οικονομία) στην ανάπτυξη έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016».

Η διεξαγωγή της αξιολόγησης στα τέλη Νοεμβρίου θα συνιστά μία καθυστέρηση σχεδόν ενός μήνα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που προβλέφθηκε τον Αύγουστο, όταν η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη ένα πρόγραμμα βοήθειας 86 δισ. ευρώ, σημειώνει η εφημερίδα. 

Η καθυστέρηση, προσθέτει η εφημερίδα, έγινε αναπόφευκτη μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση - σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ - θα κάνει σοβαρή προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής των πλούσιων ολιγαρχών. «Θα είναι κεντρική πλευρά των πολιτικών μας, που θα προσδιορίσει την επιτυχία της κυβέρνησης, επειδή είναι ο μόνος τρόπος να αποδεχθούν οι Έλληνες δύσκολα μέτρα, δείχνοντας ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα», τόνισε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις σχετικά με το ότι η κυβέρνηση θα συναντήσει αντίσταση, καθώς θα αρχίζει τις μεταρρυθμίσεις που θέλουν οι πιστωτές στο φορολογικό σύστημα, τις αγορές προϊόντων και εργασίας και την αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Ένας άλλος κίνδυνος, σήμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα είναι ότι θα υπάρξουν διαμάχες για την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών και των επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτών και για το μέλλον της ΔΕΗ, το συνδικάτο της οποίας είναι εχθρικό στις απαιτήσεις των πιστωτών για απελευθέρωση.

«Υπάρχουν πολλές ομάδες συμφερόντων, ορισμένες για καλούς λόγους, ορισμένες για όχι τόσο καλούς λόγους, που αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, εκτιμώντας πάντως πως οι προοπτικές είναι καλές. «Στο μυαλό μας, είμαστε πιο οργανωμένοι τώρα στην κυβέρνηση απ' ό,τι ήμασταν», ανέφερε.

Ο κ. Τσακαλώτος είναι εντελώς ανοικτός σχετικά με τις αριστερές απόψεις του, σημειώνουν οι FT. «Είμαι ένας από τους πιο αριστερούς υπουργούς της κυβέρνησης, μιλώντας πολιτικά», δήλωσε, προσθέτοντας: «Ωστόσο, θέλω να κάνω πράγματα, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Μπορώ να κάνω πράγματα που δεν είναι ιδιαίτερα αριστερά».

meimarakis synenteyxi deth

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε και ανέλυσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την επίσκεψή του στην ΔΕΘ.

Στη συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης απάντησε επί 3 ώρες και 25  λεπτά σε κάθε ερώτηση που του έγινε δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε αναφορά στο πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία, τις συνεργασίες που θα προτείνει προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα στη χώρα, ενώ έκανε και την σύγκριση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα πεπραγμένα του Αλέξη Τσίπρα. 

Στο σύντομο πρόλογό του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπογράμμισε πως «όσα έχουμε πει μέχρι σήμερα είναι  πραγματοποιήσιμα και εφικτά. Στις 20 Σεπτεμβρίου οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν χωρίς ακόμη να γνωρίζουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε. Γι’ αυτό ζητήσαμε επιπλέον χρόνο και να μην γίνουν τόσο άμεσα οι εκλογές. Σήμερα κινούμαστε σε ένα πλαίσιο που μας ήρθε στις 14 Αυγούστου. Και στις 20 Σεπτεμβρίου καλούνται οι πολίτες να αποφασίσουν πώς θα πορευτούν τα επόμενα τρία χρόνια. Κατά συνέπεια οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν, θέλουν να πάμε μπροστά ή πίσω; Αλήθειες ή ψέμματα; Συνεργασίες ή αλαζονείες που δεν επιτρέπουν να πάμε την Ελλάδα μπροστά».

Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεψε τις ψήφους των Ελλήνων με τις υποσχέσεις του στις προηγούμενες εκλογές . «Ας σκεφτούν οι πολίτες πώς ήταν οι ζωές τον Ιανουάριο του 2015 και πώς είναι σήμερα και ας κάνουν τις συγκρίσεις τους». 

Συνεργασίες

Ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας για τις συνεργασίες και συγκεκριμένα για την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, εάν το μετεκλογικό σκηνικό το επιβάλλει, ανέφερε:

«Ρωτήστε τον κ. Τσίπρα αν δέχεται να συνεννοηθεί ή να συνεργαστεί με τα άλλα κόμμα. Ο κ. Τσίπρας δυστυχώς δεν θέλει να συνεργαστεί με κανέναν. Ας μας πει αν δέχεται συνεργασίες και μόλις απαντήσει θα αναφέρω κι εγώ τους όρους μου και τα χαρακτηριστικά με τα οποία μπορεί να προχωρήσει η συνεργασία». 

«Σε στρατηγικό κενό ο Τσίπρας»

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και στην επιμονή του να μην συνεργαστεί με τη ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν ανταποκρίνεται θετικά; Τι φοβάται; Γιατί θέλει ν να μείνει απ’ έξω; Για να πετροβολάει; Για να μας πει ότι αυτά που υπέγραψε ο ίδιος δεν πρόκειται να τα εφαρμόσει;  Εγώ πιστεύω ότι ο Τσίπρας βρίσκεται σε στρατηγικό κενό. Φταίει και το επιτελείο του και πέφτει σε τεράστιες αντιφάσεις. Υπέγραψε το μνημόνιο, το ξέρει, αναγνωρίζει ότι είναι επώδυνο, να έρθει να το εφαρμόσει. Εάν είμαι  εγώ πρωθυπουργός, θα έχω μαζί μου κάποια στελέχη που θα επιλέξει αυτός από το ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους θα έχουμε την ίδια πολιτική  γραμμή. Δεν νομίζω ο ίδιος να θέλει να συνεργαστεί ή να έχει καμία θέσει κυβερνητική με εμένα πρωθυπουργό.

Αν το θέλει όμως, ευχαρίστως. Αν δεν θέλει ο ίδιος, θα τον προσπεράσω και θα πάω στα επόμενα κόμματα, θα απευθυνθώ σε άλλους που να θέλουν να σώσουμε τη χώρα. Κι εγώ είχα στην αρχή μια αντίληψη ότι πρέπει να έχουμε μονοκομματικές κυβερνήσεις. Εξελίχθηκαν όμως τα πράγματα, άλλαξαν. Άλλαξαν οι ανάγκες. Οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να είναι μονοκομματικές. Ακόμη και ως Πρόεδρος της Βουλής, που είχα τρικομματικές κυβερνήσεις να συντονίσω, απέδειξα ότι μπορώ να συνθέσω. Μπορώ να συντονίσω». 

«Αλλάζουμε τη χώρα , αλλάζουμε κι εμείς»  

Απαντώντας σε ερώτηση για τα λάθη της Νέα Δημοκρατίας ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε: «Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας. Την ώρα της μάχης όμως δεν κάνεις τέτοιες αναφορές. Τα λάθη τα αναγνωρίζουμε και έχουμε διδαχθεί από αυτά τα λάθη. Και ξέρουμε και διαβεβαιώνω ότι τα όποια λάθη έγιναν, δεν θα επαναληφθούν. Έχουμε εμπειρία πια και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα ακόμη και τις πιο δύσκολες αποφάσεις. Ακόμη και οι Ευρωπαίοι, και η ίδια η τρόικα αναγνώρισε λάθη. Λάθη που τους τα είχαμε επισημάνει κι εμείς.

Όμως προκειμένου να μην κλείσουν οι τράπεζες, να μην καταρρεύσει η οικονομία της χώρας, αποδεχτήκαμε κάποια σημεία του προγράμματος που εμείς κληθήκαμε να υλοποιήσουμε. Ο ΕΝΦΙΑ δεν ήταν για κανέναν ένας εύκολος φόρος. Όταν η τροικα εμμένει σε συγκεκριμένα ζητήματα και έχεις να ρισκάρεις την αβεβαιότητα της χώρας, παίρνεις δύσκολες αποφάσεις. Τώρα όμως με την εμπειρία που έχουμε μπορούμε να εξορθολογήσουμε τον συγκεκριμένο φόρο.

Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, έχουμε παραδεχτεί τα λάθη μας, κι έχουμε διδαχτεί από αυτά. Οι πολίτες είναι πολύ πιο ώριμοι. Αλλάζουμε την χώρα, αλλάζουμε κι εμείς. 

«Ο Τσίπρας κάνει εκλογές για να φύγει»

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Μεϊμαράκης με την τακτική του Αλέξη  Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «Ο Αλεξης Τσίπρας φεύγει και αφήνει τον λογαριασμό. Υπάρχουν ουρές στο ασφαλιστικό και σε άλλα ζητήματα. Δεν ξέρουμε τι θα παραλάβουμε!

Δεν ξέρουμε τι κρύβει κάτω από την κρυφή του ατζέντα! Γι’ αυτό κάνει εκλογές και θέλει να φύγει τώρα. Είδε το 2014 ότι ο κόσμος πήγε λίγο να «χαμογελάσει» και τα ανέτρεψε όλα. Τι ακριβώς προχωράει;  Είτε είναι στην κυβέρνηση ο Τσίπρας, είτε είναι στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε όχι, εμείς θέλουμε να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Εκείνος δεν ήθελε. Γιατί; Τι έκρυβε;

Εδώ ο κυβερνητικός του εταίρος ο κ. Καμμένος καταγγέλλει τον κ. Βαρουφάκη για κρυφές κινήσεις. Οφείλουν απαντήσεις. Πρέπει να βρει ο κ. Τσίπρας, να απαντήσει στον κυβερνητικό του εταίρο για τον Βαρουφάκη. Τον καλύπτει ή δεν τον καλύπτει; Και να μας πει τι ακριβώς έχει γίνει». 

Αγρότες

Η κοινωνική πολιτική δεν γίνεται με δανεικά. Όσον αφορά για τους αγρότες, εγώ δεν είπα ότι θα σχίσουμε τα μνημόνια. Μέχρι τον Ιανουάριο ο κ. Τσίπρας μας έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Μετά τις εκλογές μας είπε ότι θα το συζητήσει. Και σε εφτά μήνες υπέγραψε νέο πιο επώδυνο μνημόνιο. Ο Βαρουφάκης δε, έλεγε ότι δεν θέλουμε καν τα λεφτά τους. Εμείς δώσαμε δύο μήνες παράταση γιατί μέχρι τότε έφτανε η ρευστότητα. Και τους λέγαμε ότι χρειάζονται τα χρήματα, εκείνοι επέμεναν, άκουγαν τον Βαρουφάκη που έλεγε «ντάρλινγκ έκλεισα τις τράπεζες σήμερα» και είχε και κεφάκι.

Φέρουν ακέραια την ευθύνη για όσα έκαναν. Εμείς δεν προχωρήσαμε σε καμία δέσμευση, σε αντίθεση με όσα έκανε και συνεχίζει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάναμε εκτιμήσεις όμως. Είπαμε ότι εάν προχωρήσει το πρόγραμμα και το ΕΣΠΑ και το πακέτο Γιούνγκερ τότε θα έχουμε αποτελέσματα. Για το αγροτικό θέμα δεν είναι συντεχνιακό. Τα όριά τους εξαντλήθηκαν.

Ζητήσαμε να υπάρξουν ισοδύναμα και αυτό θα κάνουμε. Θα παλέψουμε για να μην φορολογείται ο αγρότης 100%. Ο αγρότης δεν έχει βασικό εισόδημα. Τι να φορολογήσουμε; Τον αγρότη των 5.000 και των 7.000; Εμείς θα προτείνουμε ισοδύναμα για να ελαφρύνουμε τον αγρότη. Όλα πρέπει να εξεταστούν. Ποιο είναι το εισόδημα του αγρότη και πώς προκύπτει. Μόνο έτσι και με καλή προετοιμασία θα έχουμε αποτέλεσμα. 

Δημοσκοπήσεις

«Τις διαβάζω, τις μελετάω τις δημοσκοπήσεις, τις κρίνω όμως κιόλας», ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης σχετικά με τις δημοσκοπήσεις. «Δεν θέλω να μπω σε τέτοια σενάρια, αλλά πιστεύει κανείς ότι την επόμενη ημέρα των εκλογών ,θα είναι ο Τσίπρας πρωθυπουργός και αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ; Από πού κι ως που η ΚΟ του θα είναι συμπαγής και σταθερή; Είδαμε τι έγινε με την Αριστερή Πλατφόρμα. Το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοιο ποσοστό είναι φαινόμενο της εποχής.

Και απαντώντας στο παλιό και στο νέο, θέλω να πω ότι είναι πολύ παλιό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, κλείνει 18 χρόνια, απλώς ήταν το 3% και κανείς δεν το έδινε σημασία. Ο κόσμος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, από αντίδραση. Επειδή ο κόσμος επιστρέφει στην κανονικότητα θα επιστρέψει και ο ΣΥΡΙΖΑ στα πραγματικά ποσοστά του. Αυτό που απασχολεί τον κόσμο είναι οι πολιτικές και το ποιος θα τις εφαρμόσει. Οι πολίτες έχουν ωριμάσει πλέον. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραδεχθεί στην πράξει ότι είναι μονόδρομος το ευρώ και δεν συνεργαστεί με τα κόμματα που πιστεύουμε στο ευρώ, τότε θα καταρρεύσει. Θα επιστρέψει στα κανονικά ποσοστά του, αυτά του 3%». 

Παιδεία-ανεργία

Σε ερώτηση σχετικά με την παιδεία, αλλά και την ανεργία των νέων ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε: «Εμείς είμαστε υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στόχος μας είναι να μην φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό για σπουδές. Να κάνουν σπουδές εδώ, με λιγότερα δίδακτρα και έξοδα και ταυτόχρονα τα Πανεπιστήμια να είναι κέντρα ερευνών, ώστε να έρχονται και φοιτητές του εξωτερικού. Αυτό που μας απασχολεί όμως ιδιαίτερα είναι αυτό που ακούγεται «δωρεάν παιδεία».

Πόσο δωρεάν είναι τελικά η Παιδεία; Αυτό το συζητούσαμε από τότε που ήμουν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κι ακόμη και τώρα το συζητάμε. Πόσα χρήματα θα ξοδέψει ένας γονιός από την Θεσσαλονίκη για ένα παιδί που σπουδάζει στην Αθήνα ή στην Κρήτη; Αναγκάζεται να ξοδέψει ή να μην στείλει το παιδί του για σπουδές. Γιατί να μην σπουδάζει στον τόπο του; Πάνε τα παιδιά μας στα Σκόπια και στη Βουλγαρία για να σπουδάσουν γιατί;

Το ζητούμενο είναι όχι μόνο να μην πλήξουμε την ανώτατη παιδεία, αλλά να την βελτιώσουμε. Αλλά ο σημαντικός παράγοντας που καθορίζει το μέλλον ενός ανθρώπου, όσα πτυχία και να έχει, είναι η αγορά.

Η δωρεάν παιδεία τελικά, είναι μύθος. Και οφείλουμε να τα εξηγούμε συνεχώς στους νέους όλα αυτά τα ζητήματα».

Ανεργία

«Το μαγικό κουμπί, που πατάω για μειωθεί η ανεργία ή να εξαφανιστεί δεν υπάρχει. Όλοι οι πολιτικοί δεν είμαστε ίδιοι. Είμαστε επιλογή των πολιτών. Και ίσως παλιά οι πολίτες να είχαν διαφορετικά κριτήρια.  Τώρα γνωρίζει ο κάθε πολίτης και έχει άλλες ανάγκες. Εγώ προβληματίζομαι και με την ανεργία των νέων, αλλά και με την ανεργία του 50άρη. Πρέπει να βάλουμε πλάτη για να σηκώσουμε τους γονατισμένος. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε όλοι προς τα κάτω. Γι’ αυτό θα διεκδικήσουμε προγράμματα που θα ανοίξουν θέσεις εργασίες και επιμόρφωσης». 

Διαπραγμάτευση

«Μας είπε ότι δεν είχε υπολογίσει τις αντιδράσεις, τους Γερμανούς και διάφορες δικαιολογίες και έφερε στην χώρα το πιο σκληρό μνημόνιο. Δεν πας έτσι στις διαπραγματεύσεις. Πας μελετημένος. Δεν είναι δικαιολογία ότι κάθισε 17 ώρες και διαπραγματεύτηκε σκληρά. Ο λαός κρίνει επί του αποτελέσματος». 

«Δεν την έχω ψωνίζει για να γίνω πρωθυπουργός»

Στο θέμα της σύνθεσης της κυβέρνησης εθνικής Ελλάδος, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε: Δεν την έχω ψωνίσει 100% για να γίνω πρωθυπουργός. Την Δευτέρα θα αρχίσω να σκέφτομαι, ποια θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης, εφόσον έχω την εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι οι πολιτικές. Και πρέπει να τις υπηρετήσου άνθρωποι, που τις πιστεύουν και που ψυχολογικά είναι ώριμοι και έτοιμοι για να τις υλοποιήσουν. Πώς θα υλοποιήσουμε το Μνημόνιο; Με ανθρώπους που δεν πιστεύουν σ’ αυτό; Αν δεν είναι για το καλό του τόπου να το αλλάξουμε το μνημόνιο, βέβαια. Αλλά ο Τσίπρας γιατί μας έφερε αυτό το Μνημόνιο αν δεν ήταν για το καλό του τόπου.

Δεν με απασχολεί αν θα κρατηθούν οι ισορροπίες οι κομματικές ισορροπίες. Με απασχολεί να πιάσουμε αμέσως δουλειά. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που μπορούν να βοηθήσουν. Θα κάνουμε την επιλογή του ικανού γι’ αυτό το έργο. 

Εξεταστικές

Απαντώντας σε ερώτηση του ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, σχετικά με τις εξεταστικές ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απάντησε: «Δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον ότι είχε δόλο για μια απόφαση που πήρε. Πολιτικά την πήρε. Παρασύρθηκε. Άρα οι ευθύνες είναι πολιτικές και αποδίδονται από τους πολίτες. Εκείνη είναι η μοναδική και κυρίαρχη ώρα που οι πολίτες κάνουν την επιλογή τους. Εμείς αυτό που έχουμε υποχρέωση είναι να αναδείξουμε όλα αυτά τα οποία αναφέρονται σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και όπου βρεθούν ευθύνες για αυτά εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό να καταδικάσει το ΣΥΡΙΖΑ και να εμπιστευτεί τη Νεά Δημοκρατία. Δεν θα ποινικοποιήσουμε την πολιτική ζωή. 

Κρυφή ατζέντα

Για την κρυφή ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε εξηγήσεις λέγοντας: «Φτάνουν σε μένα πολλές καταγγελίες, αν τις διέρρεα χωρίς να τις ελέγξω θα ήμουν επιπόλαιος. Υπάρχουν ζητήματα που προέκυψαν μετά από τα capital controls. Αλλά κάποια πράγματα που γνωρίζω για την κρυφή ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι π.χ. συζητήθηκε το θέμα του ασφαλιστικού και πήρε αναβολή για τον Νοέμβριο.

Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως είναι κάποια ζητήματα που εξαιτίας της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκαν στην καθημερινότητα του πολίτη. Το θέμα της κρυφής ατζέντας είναι το γεγονός πως κατανοούμε όλοι αυτή υπάρχει και γι’ αυτό προσέφυγε στις κάλπες.

Αφού υπέγραψε γιατί έκανε το δημοψήφισμα. Αφού υπέγραψε γιατί έκανε εκλογές; Ήρθε και ως δια μαγείας μας είπε ότι το ΌΧΙ του δημοψηφίσματος δεν ήταν τελικά … όχι. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα και ουρές. Γι’ αυτό θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή του να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης».  

Καραμανλής και Σαμαράς

Για τα εσωκομματικά, αλλά και για τον Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή ο κ. Μεϊμαράκης σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε απάντησε: «Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για το ποιος θα είναι αρχηγός στη ΝΔ. Ούτε τι θα κάνει μετά ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Καραμανλής. Είναι δύο μεγάλα πολιτικά κεφάλαια για την ιστορία της παράταξης και του τόπου. Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αύριο υπερήφανος για τον Αλέξη Τσίπρα ως πρώην πρωθυπουργό του κόμματος ,όσο είμαστε εμείς για τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή». 

Λίστα Λαγκάρντ

Ο κ. Μεϊμαράκης ρωτήθηκε και για το θέμα της Λίστας Λαγκάρντ, αλλά και για την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε «μην τολμήσει να παρέμβει κανείς προκειμένου να σκεπάσει την υπόθεση». Ο Πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε σχετικά: «Εμείς δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία διάθεση να παρέμβουμε σε μια υπόθεση που έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Θέλουμε να πέσει φως στην υπόθεση. Εμείς άλλωστε στα θέματα διαπλοκής κάναμε σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να υπάρξει στη χώρα διαφάνεια.

Είναι μεγάλο το έργο των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην δικαιοσύνη και στα θέματα διαφάνειας και μπορείτε να τα συγκρίνεται με το έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορείτε να βρείτε έστω και ένα έργο της κυβέρνησής του, υπέρ της διαφάνειας; Ό,τι έχει να μας πει ο κ. Τσίπρας, να βγει και να μας το πει. Αν υπάρχει κάποια πρόταση να βγει και να μας το πει. Ας μας πει και τι έκανε ο ίδιος για την λίστα Λαγκάρντ. Έστειλαν τώρα προχθές πριν μια εβδομάδα τους εισαγγελείς για να πουν ότι έκαναν κάτι. Φοβούνται παρεμβάσεις. Μα αυτοί κυβερνούν, πώς να κάνουν οι άλλοι παρεμβάσεις»; 

Συνταξιοδοτήσεις-εργασιακό

«Για το συνταξιοδοτικό δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» ξεκαθάρισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και τόνισε: «Διαισθάνομαι ότι την Δευτέρα θα πάρω την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης και δεν θέλω να δώσω ψεύτικες υποσχέσεις και να πω πράγματα που δεν μπορώ να κάνω.  Θα κάνουμε σίγουρα βελτιωτικές κινήσεις  για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό όμως αποκλείεται για το 2016».

Αναφορικά με το εργασιακό ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε: «Ο Αριστερός κ. Τσίπρας, υπέγραψε τις ομαδικές απολύσεις. Από εμάς, όχι μόνο δεν υπογράφηκε, αλλά δεν υπήρχε καν στο τραπέζι. Έχουμε δώσει τις εκτιμήσεις και τις απόψεις μας για το εργασιακό. Θα πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσει το εργασιακό, εφόσον όμως υπάρχουν δουλειές. Πρέπει να ανοίξουμε δουλειές για να λύσουμε το εργασιακό. Όμως υπάρχει δέσμευση μέσα στο μνημόνιο για τις ομαδικές απολύσεις και τις έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας και φοβάμαι ότι αυτό ήταν μια από τις ουρές του Αλέξη Τσίπρα». 

Περισσότερα Άρθρα...