τσιπρασ συνεντευχι κοντρα

Την πρώτη προεκλογική συνέντευξη του έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel. 

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης:  

-Είχα επίγνωση ότι ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Η μάχη που δώσαμε ήταν μάχη ασύμμετρη με δυνάμεις υπέρτερες από εμάς. Μια μάχη έντιμη, δίκαιη.

-Είχαμε να αντιμετωπίσουμε και μέσα και έξω εχθρούς.

-Υπήρχε σχέδιο αριστερής παρένθεσης. Το σχέδιο ήταν να προσπαθήσουν να μας οδηγήσουν στην πιστωτική ασφυξία, στη χρεοκοπία για να ρίξουν την κυβέρνηση. Δεν τα κατάφεραν. Τους διαψεύσαμε. 

-Για τους 30 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ: Όλοι γνωρίζουμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε οργανωμένη μειοψηφία που υποστήριζε την έξοδο από το ευρώ. Τα τελευταία χρόνια δεν ψήφιζαν ποτέ τις αποφάσεις της ΚΕ. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα έφταναν στο σημείο ότι θα συγκροτούσαν άλλο κόμμα και θα οδηγούσαν στην πτώση της κυβέρνησης.

Ζήτησα εξουσιοδότηση να φέρω συμφωνια, αλλά δεν μου έδωσαν ουτε αυτή, άρα η απόφασή τους ηταν δεδομένη. Δεν περίμεναν ουτε το συνεδριο να εκφράσουν τις απόψεις τους, ουτε ηταν διατεθειμένοι να μου δώσουν ψηφο εμπιστοσύνης. Δεν μπορούσα να παριστάνω τον πρωθυπουργο με τις υποκριτικές ψήφους της ΝΔ. Απειλείται η εκπλήρωση του σχεδίου Σόιμπλε μέσα από το σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Εκ των πραγμάτων βρισκόμαστε σε εκλογική διαδικασία επειδή χάσαμε τη δεδηλωμένη ακόμη και των 120.

-Είναι οξύμωρο άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν στην συγκυβέρνηση με τη δεξιά το 1989 να μας κατηγορούν οτι παμε να συνεργαστούμε τωρα με τη ΝΔ, ενω έριξαν την κυβερνηση της Αριστεράς, η ιστορία θα το γράψει αυτο

-Πως να συνεργαστούμε με τη ΝΔ, όταν ο πυρήνας της πολιτικής μας είναι  εκ διαμέτρου αντίθετος. 

-Η συμφωνία που ψηφίσαμε στη Βουλή ήταν το προαπαιτούμενο για να μην οδηγηθεί η χώρα στην άτακτη χρεοκοπία. Η συμφωνία αν θα εφαρμοστεί στη λογική της σκληρής διαπραγματεύσης προς όφελος του λαού ή στη λογική του νεοφιλελευθερισμού είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής. 

-Παρά το ότι διαπραγματεύτηκαμε σκληρά με το πιστόλι στον κρόταφο, αυτή η κυβέρνηση άφησε έργο. Για παράδειγμα το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση. 

-Πιο προσγειωμένοι έχουμε μια προοπτική εξόδου από την κρίση. Έχουμε εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση της χώρας για την επόμενη τριετία. Συν ένα πρόγραμμα επενδυτικό, το πρόγραμμα Γιούνκερ. Και τη δυνατότητα σε ένα σχεδιασμό για άμεσες επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη. Ο δρόμος είναι δύσκολος. Αλλά έχουμε μια προοπτική να τον βαδίσουμε, να ξεφύγουμε από τη μέγγενη των μνημονίων. Το είχαμε αυτό πριν; Δεν το είχαμε. 

-Γιατί τον Δεκέμβρη του 2014 ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να πάει στο σχέδιο της παρένθεσης. Γιατί έβλεπε ότι δεν έβγαινε. Μόνο το 2015 έπρεπε να φέρει μέτρα 7 δισ. Και βεβαίως τα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης. 

- Είχαμε την αυταπάτη ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε από το Μνημόνιο άμεσα, όμως έχουμε καταφέρει πολλά. Έχουμε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων, πλήρη κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών, την πλήρη δέσμευση ότι το χρέος θα συζητηθεί τελη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου με την προοπτική της απομείωσης. 

-Ο μεγάλος στρατηγικός στόχος, έχοντας θετικούς ρυθμούς αναπτυξης και έχοντας επιτύχει απομείωση του χρέους, τελη του 2016, αρχές του 2017 να ξαναρχίσουμε να έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τις αγορές.

-Το μεγάλο ζήτημα είναι να καταφέρουμε να αυξήσουμε τα έσοδα, όχι να περικόψουμε τις δαπάνες. 

-Για τις δημοσκοπήσεις: Οι δημοσκοήσεις αποτυπώνουν μια εικόνα της στιγμής, όμως όπως συνέβη σε σειρα εκλογικών αναμετρήσεων επεσαν έξω πολλές μονάδες. Δείχνουν αυτές οι μετρήσεις μια συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ χαμηλή. Είναι αποτελεσμα του μεγάλου κουρνιαχτού μετά την αποχώρηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγαίνοντας προς τις κάλπες αυτή η συσπείρωση θα αυξηθεί. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι μια καθαρή εντολή. Και με συνεργασίες με έντιμες δυνάμεις όπως οι ΑΝΕΛ. Οι δυνάμεις του παλιού έχουν στόχο να εγκλωβίσουν και να περιορίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό. 

-Η κ. Γεννηματά μπορεί να μην επωμίζεται τις αμαρτιες του παρελθόντος. Κουβαλάει όμως πολλά βαρίδια στις πλατες της. Η κ. Γεννηματά είχε μια αναντίστοιχη στάση με αυτή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Αν δεν αλλάξει...Εγώ θα χαιρόμουν πολύ να αλλάξει. Αλλά θα πρέπει αυτά τα βαρίδια να απομονωθούν. Κάθε πολιτικη συλλογικότητα έχει το δικαίωμα στον επανακαθορισμό. 

-Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Η αδυναμία της διακυβέρνησης θα υπάρχει εάν στην επόμενη βουλή υπάρχουν ποσοστά όπως αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. 

-Η τελική επιλογή είχε κόστος και για εμένα. Η επιλογή ήταν να μην εφαρμόσω το σχέδιο Σόιμπλε. 

-Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Ή θα συνεχιστεί για να ολοκληρωθεί η πολιτική επιλογή που άρχισε τον Γενάρη ή θα γίνει η Αριστερή παρένθεση και θα επανέλθει το παλιό καθεστώς. 

-Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι μια από τις δεσμεύσεις που θα υλοποιηθούν μπροστά.

-Το σύστημα της διαπλοκής που ταλαιπώρησε τον τόπο πρέπει να σταματήσει εδώ. Επιτέλους κλήθηκαν να πληρώσουν τα χρέη που όφειλαν οι καναλάρχες. Έχουμε το ν/σ έτοιμο που αφορά τη νέα διαδικασία για την αδειοδότηση. Αυτές είναι τομές για το πολιτικό σύστημα. 

-Για το αν θα υπάρξουν νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια. Θα δούμε νέα πρόσωπα. Μην περιμένετε να δείτε ριζική αλλαγή στα ψηφοδέλτια. Τα πρόσωπα αυτά δεν θα έχουν ως βασικό κριτήριο την αναγνωρισιμότητα αλλά την ποιότητα. Από τα μαθήματά μας, με τα σταριλίκια έχουμε πάθει στην Αριστερά.

-Ποιό ήταν το πιο σημαντικό λάθος από το Γενάρη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εγιναν λάθη. Το σημαντικότερο είναι ότι την απόφαση να πάνε τα πράγματα σε μια μετωπική σύγκρουση δεν την πήραμε τον Φλεβάρη, αλλά την πήραμε στο τέλος. 

-Μέσα στη Συνοδο των 17 ωρών, υπήρξαν 3 στενοί υποστηρικτές, ο αυστριακός καγκελάριος, ο Φ. Ολάντ και ο Μ. Ρέντσι.

-Για τη στάση του κ. Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ πράγματι η στάση του ήταν να κρατησει ισορροπίες και δεν ήθελε το σχέδιο Σόιμπλε. 

-Για τον Β. Μεϊμαράκη. Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα υπηρεσιακό αρχηγό αυτή τη στιγμή. Έχει μια αστάθεια. Και με τη λαίκή δεξιά του Καραμανλή και με τον νεοφιλευθερισμό της Ντόρας και με την ακραία δεξιά του Βορίδη, του Άδωνι και του Μπαλτάκου. Η ΝΔ εκφράζει το παλαιότερο από το παλιό. 

-Ακόμη και αν δεν με έριχναν οι δικοί μου βουλευτές θα πήγαινα σε εκλογές. 

tsipras grafeio synentyejh

Θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο με στόχο να απεγκλωβιστούμε σταδιακά από αυτό, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. «Δεν πρόκειται να βάλω από το παράθυρο, αυτούς έβγαλε από την πόρτα ο ελληνικός λαός» σημείωσε, μιλώντας για την προοπτική συνεργασίας με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ«Δεν θα είμαι πρωθυπουργός, σε μία κυβέρνηση με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη» υπογράμμισε.

Για τις πρόωρες εκλογές 

Αισθάνομαι άνετα που έχω τη δυνατότητα να δώσω στον ελληνικό λαό το λόγο να με κρίνει, για όσα πέτυχα και όσα δεν πέτυχα. Να αποφασίσει ο λαός για το πως θα πορευθούμε, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Εξάντλησα τα όρια της εντολής που έλαβα. Τα πράγματα οδηγήθηκαν στα όρια, καταλήξαμε σε ένα συμβιβασμό. Δεν είχα το δικαίωμα να συνεχίσω με εντολή που είχε δοθεί σε τελείως διαφορετικές συνθήκες. Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη, πρόσθεσε.

Για δημοψήφισμα

Πιστεύω ότι ήταν μια ιστορική στιγμή ανάτασης για τον ελληνικό λαό και για την Ευρώπη. Πολλές φορές τα όχι στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε εξελίξεις υπαναχώρησης αλλά έμειναν στην ιστορία. Έτσι και αυτό. Κάποιοι μπορεί να ήθελαν να με εκδικηθούν για αυτό το όχι. Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου να μην οδηγήσω τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή. Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν μια οικονομική καταστροφή, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας

Σε ερώτημα για το αν μετέτρεψε το όχι του δημοψηφίσματος σε ναι σημείωσε: Το όχι σε μια κακή συμφωνία, το έκανα ναι σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα αλλά δίνει προοπτική. Ο ελληνικός λαός ήθελε συμφωνία, αλλά δεν ήθελε επιτροπεία, εξευτελισμό, υποταγή. Μέσα στο 63% υπάρχει ένα μειοψηφικό μέρος που δεν ήθελε συμφωνία. Το δημοψήφισμα κερδήθηκε επειδή δεσμεύτηκα ότι την επόμενη εβδομάδα θα πάω σε συμφωνία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Για τη συνεδρίαση της Συνόδου που οδήγησε στην συμφωνία

Μετά το τέλος της 17ωρης προσπάθειας, είχα ένα κρίσιμο δίλημμα. Εάν θα σηκωθώ να φύγω όπως μου έλεγε η καρδιά μου, γυρίζοντας πίσω ως ήρωας για κάποιες στιγμές, αλλά την επόμενη μέρα έχοντας να αντιμετωπίσω μια μεγάλη κρίση. Κρίσιμη επιλογή να μην γίνει κανείς ήρωας λίγων ημερών, αλλά να πάρει την επιλογή να αποτρέψει μια οικονομική καταστροφή. Αισθάνομαι υπερήφανος για αυτήν την επιλογή επειδή ήταν μια επιλογή ευθύνης, σημείωσε ο Α. Τσίπρας.

Δεν ήταν επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ η επιστροφή στη δραχμή, επειδή γνωρίζω ότι η δραχμή δεν είναι μια επαναστατική επιλογή, πρόσθεσε.

Για την Ευρώπη

Βλέπω την Ευρώπη σαν ένα υπερωκεάνιο που πορεύεται σε λάθος πορεία. Κάποιοι είναι στην πρώτη θέση και κάποιοι στο κατάστρωμα. Όμως η επιλογή δεν είναι να πέσεις στη θάλασσα. Δεν ήταν ποτέ επιλογή να φύγουμε από την Ευρώπη, ανέφερε.

Υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκιου

Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είχαμε υπολογίσει το μέγεθος της αντίδρασης από συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης. Υπερτιμήσαμε τη δύναμη του δίκιου και υποτιμήσαμε τη δύναμη του χρήματος και των τραπεζών. Θέλω να ομολογήσω ότι η μεγάλη διάψευση δεν έγινε στη συμφωνία την τελική. Αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο Βαρουφάκης και μου μετέφερε το μήνυμα του Σόιμπλε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ανέφερε ο Α. Τσίπρας.

Για την ιδιοκτησία του προγράμματος

Ζητούν να οικειοποιηθώ τη συμφωνία. Όχι δεν είναι τυχαίο. Θέλουν αυτή τη ζημιά σε ηθικό επίπεδο που υπέστησαν, θέλουν αυτή την ηθική ήττα να την κάνουν και δική μας ηθική ήττα. Θα τηρήσουμε τη συμφωνία, αλλά δεν θα δεχθούμε την ιδιοκτησία αυτού του προγράμματος, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως τα πρώτα δύο μνημόνια ο πυρήνας της φιλοσοφίας τους ήταν η εσωτερική υποτίμηση. Το 1ο μνημόνιο είχε 40 δισ μέτρα, το 2ο μνημόνιο είχε 25δισ, ενώ το 3ο μνημόνιο 9 δισ μέτρα.

Θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο με στόχο τον απεγκλωβισμό

Θα εφαρμόσουμε το μνημόνιο με στόχο να απεγκλωβιστούμε σταδιακά από αυτό , ανέφερε ο Α. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι θα την εφαρμόσει αλλά δεν την υιοθετεί τη συμφωνία. 

Το μνημόνιο που υπογράψαμε, αν δεν εφαρμοστεί θα ήταν καλύτερα. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε. Το αν θα βγούμε από την κρίση εξαρτάται από το αν η κυβέρνηση που θα προκύψει θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε τομές και αλλαγές στο εσωτερικό. Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση αν δεν αλλάξει και η ίδια. Εναντιώθηκα στα μνημόνια. Αλλά πάντοτε έλεγα πως για τα δεινά μας δεν φταίνε οι ξένοι. Φταίμε και εμείς, πρόσθεσε.

Για τη δυνατότητα διακυβέρνησης

Ο Καραμανλής και ο Σημίτης είχαν τη δυνατότητα να κυβερνήσουν και κρίθηκαν. Εγώ είχα αυτή τη δυνατότητα; Με το πιστόλι στον κρόταφο και με συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας; Δεν μπορεί να χρεώσει κανείς σε εμένα σε 7 μήνες τις αμαρτίες 40 χρόνων. Δεν είχα τη δυνατότητα να κυβερνήσω διότι βρισκόμασταν σε μια συνεχή αβεβαιότητα για το αν θα κλείσει η συμφωνία. Ζητώ τον ελληνικό λαό να κρίνει τι έκανα, τι μπορούσα να κάνω και τι προτίθεμαι να κάνω, είπε ο κ. Τσίπρας. 

Για το θέμα των συνεργασιών

Αναφερόμενος στα μετεκλογικά σενάρια, διαβεβαίωσε ότι ακόμη και με 151 βουλευτές, θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

«Δεν πρόκειται να βάλω από το παράθυρο, αυτούς έβγαλε από την πόρτα ο ελληνικός λαός» συνέχισε, μιλώντας για την προοπτική συνεργασίας με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ«Δεν θα είμαι πρωθυπουργός, σε μία κυβέρνηση με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη» ξεκαθάρισε.

Για τον Γ. Βαρουφάκη

Αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «έχει πει τόσα πολλά, έχει κάνει πολλές μεταστροφές, αλλά ποτέ δεν βγήκε να υποστηρίξει το μνημόνιο».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ο κ. Βαρουφάκης έδωσε μία σημαντική ώθηση στη διαπραγμάτευση στην αρχή, αλλά σταδιακά έχασε την αξιοπιστία του. Τόνισε ακόμη ότι ως οικονομολόγος έχει σπουδαίες περγαμηνές, αλλά όπως εξήγησε, «ο Γιάνης είχε τη λογική να ρισκάρει τη χώρα για να κερδίσουμε στη διαπραγμάτευση».    

Για την αποχώρηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με την αποχώρηση στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «με πληγώνει ο εσωτερικός εμφύλιος», σημείωσε ωστόσο πως «δεν ήταν μία αναπάντεχη εξέλιξη». Ερωτηθείς για τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γ. Βαρουφάκη, δήλωσε πως όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας.

Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

«Αξίζουν τα εύσημα για τη συμφωνία στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, πρέπει να παραδεχθώ, ότι αρχικά αδικήθηκε από τις επιλογές μου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως θα είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

tsipras varoufakis piso

Μια ακόμη συνέντευξη αυτή τη φορά στο περιοδικό Monthly και τον ελληνοαυστραλό πεζογράφο Χρήστο Τσιόλκα έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης περιγράφοντας με εξαιρετικό λυρισμό το «διαζύγιο» του με τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος.

Μιλώντας για το παρασκήνιο της νύχτας του δημοψηφίσματος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών σημείωσε:

«Έκανα μία δήλωση στο υπουργείο Οικονομικών και έπειτα πήγα στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντήσω τον Πρωθυπουργό και το υπόλοιπο επιτελείο του υπουργείου. Ήμουν συνεπαρμένος. Το ηχηρό "όχι", μη αναμενόμενο, ήταν σαν μία αχτίδα φωτός που διαπερνούσε το πολύ βαθύ, πηχτό σκοτάδι. Περπατούσα στα γραφεία μεταφέροντας μαζί μου την απίστευτη ενέργεια των ανθρώπων έξω. Υπερνίκησαν τον φόβο.

Όμως από τη στιγμή που εισήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου, όλη αυτή η αίσθηση απλώς εξαφανίστηκε. Εκεί επικρατούσε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, αλλά αρνητικά φορτισμένη. Ήταν σαν η ηγεσία να έχει ξεπεραστεί από τον λαό. Και η αίσθηση που έλαβα ήταν αυτή του τρόμου. "Τι κάνουμε τώρα;"».

Μιλώντας για την αντίδραση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα τόνισε: «Μπορώ να πω πως ήταν αποκαρδιωμένος. Ήταν μια μεγάλη νίκη την οποία πιστεύω ότι γεύτηκε κατά βάθος, αλλά που δεν μπορούσε να τη διαχειριστεί. Γνώριζε πως το υπουργικό του συμβούλιο δεν μπορούσε να τη διαχειριστεί. Ήταν ξεκάθαρο πως άνθρωποι μέσα στην κυβέρνηση ήδη άρχισαν να τον πιέζουν. Ήδη μέσα σε ώρες, πιέστηκε από υψηλόβαθμους αξιωματούχους μέσα στην κυβέρνηση να μετατρέψει ουσιαστικά το "όχι" σε "ναι", να παραδοθεί».

«Από την πίστη του στον Τσίπρα, και για να τιμήσει την υπόσχεση που έδωσε, ο Βαρουφάκης δεν θα αναφέρει ονόματα. Αλλά μου είπε ότι υπήρχαν άνθρωποι εντός της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού "οι οποίοι εκλάμβαναν το δημοψήφισμα ως μια στρατηγική εξόδου, όχι ως μια στρατηγική πάλης"» σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου.

«Όταν το αντιλήφθηκα αυτό, του επεσήμανα πως είχε μία ξεκάθαρη επιλογή: Να χρησιμοποιήσει αυτό το 61,5% ως μία αναζωογονητική δύναμη, ή να παραδοθεί. Και του είπα πριν καν απαντήσει, ότι εάν κάνει το δεύτερο, "εγώ θα παραιτηθώ". Θα παραιτηθώ εάν επιλέξεις μια στρατηγική παράδοσης. Δεν θα σε υπονομεύσω αλλά θα χαθώ μέσα στη νύχτα», προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης.

Και του είπα πριν καν απαντήσει, ότι εάν κάνει το δεύτερο, "εγώ θα παραιτηθώ". Θα παραιτηθώ εάν επιλέξεις μια στρατηγική παράδοσης. Δεν θα σε υπονομεύσω αλλά θα χαθώ μέσα στη νύχτα

«Πάντα πιστεύαμε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο, παρά τις αδυναμίες του θα ήταν μία ευκαιρία για την Ευρώπη να ενωθεί, ότι ίσως υπάρξει μια ευκαιρία να ανατρέψει τις αρχικές της προθέσεις και να μετατραπεί σε ένα είδος Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο να κινηθούν προς αριστερές προοδευτικές πολιτικές. Αυτή ήταν η ιδεολογία μας, ο τρόπος που γαλουχηθήκαμε από πολύ νεαρή ηλικία» ανέφερε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Και πρόσθεσε:

«Ο Τσίπρας με κοίταξε και μου είπε: "Αντιλαμβάνεσαι ότι δεν πρόκειται να δώσουν συμφωνία σε εμένα και σε σένα. Θέλουν να μας ξεφορτωθούν ". Και στη συνέχεια μου είπε την αλήθεια, ότι υπήρχαν άλλα μέλη της κυβέρνησης που πίεζαν προς την κατεύθυνση της παράδοσης. Ήταν πραγματικά στεναχωρημένος.

Του απάντησα: Κάνε το καλύτερο στο πλαίσιο της απόφασης που έλαβες, μία απόφαση με την οποία διαφωνώ από καρδιάς, αλλά δεν είμαι εδώ για να σε υπονομεύσω».

eurogroup varoyfakis

Αποκαλύψεις για το παρασκήνιο του Eurogroup της περασμένης Πέμπτης κάνει μέσω άρθρου του στους Irish Times ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζοντας ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν επέτρεψε να παρουσιάσει τις ελληνικές προτάσεις στη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου.

«Το Eurogroup της Πέμπτης πέρασε στην ιστορία ως μια χαμένη ευκαιρία για να υπάρξει μια ήδη καθυστερημένη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Ίσως το πιο αποκαλυπτικό σχόλιο από κάθε άλλο υπουργό Οικονομικών έκανε ο Μάικλ Νούναν (στμ. υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας). Διαμαρτυρήθηκε γιατί οι υπουργοί δεν είχαν γίνει κοινωνοί των προτάσεων των δανειστών πριν να τους ζητηθεί να συμμετέχουν στη συζήτηση.

Στη διαμαρτυρία του να προσθέσω τη δική μου: Δεν μου επετράπη να μοιραστώ με τον κ. Νούναν ή με οποιονδήποτε άλλο υπουργό Οικονομικών τις γραπτές μας προτάσεις. Όπως, μάλιστα, επιβεβαίωσε αργότερα ο Γερμανός ομόλογός μας, κάθε γραπτή πρόταση σε υπουργό Οικονομικών είτε από την Ελλάδα είτε από τους θεσμούς ήταν «μη αποδεκτή» καθώς θα έπρεπε να την θέσει στη Bundestag αναιρώντας τη χρησιμότητά του ως διαπραγματευτικό χαρτί» γράφει ο κ. Βαρουφάκης.

«Η ευρωζώνη κινείται μυστυριωδώς. Βαρυσήμαντες αποφάσεις λαμβάνονται από υπουργούς Οικονομικών οι οποίοι παραμένουν στο σκοτάδι για τις λεπτομέρειες, την ώρα που μη εκλεγμένοι αξιωματούχοι ισχυρών θεσμών συνεχίζουν σε μονόπλευρες διαπραγματεύσεις με μια μοναχική κυβέρνηση που βρίσκεται σε ανάγκη» συνεχίζει.

«Είναι σαν η Ευρώπη να έχει καθορίσει ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν σε τεχνικές λεπτομέρειες αφήνοντας το έργο αυτό σε "ειδικούς" που αντιπροσωπεύουν όχι ψηφοφόρους αλλά θεσμούς. Είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς σε ποια έκταση τέτοιου είδους συμφωνίες είναι αποτελεσματικές για να μην πω ελάχιστα δημοκρατικές».

«Δυστυχώς την παρουσίασή μου ακολούθησε εκκωφαντική σιωπή. Με την εξαίρεση της παρατήρησης του Μάικλ Νούναν όλες οι άλλες παρεμβάσεις αγνόησαν τις προτάσεις μας και τόνισαν την ενόχληση των υπουργών επειδή η Ελλάδα... δεν είχε προτάσεις» συνεχίζει την περιγραφή όσων συνέβησαν στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη αυτό που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα δεν είναι περισσότερες περικοπές ή υψηλότεροι φόροι που θα συνθλίψουν ό,τι έχει απομείνει από την οικονομική δραστηριότητα. Αυτά τα παραμετρικά μέτρα αποδείχθηκαν υπερβολικά με αποτέλεσμα τώρα ένα έθνος να έχει γονατίσει, γράφει ο υπουργός Οικονομικών.

«Όχι αυτό που τώρα χρειάζεται η Ελλάδα απελπισμένα είναι σοβαρές και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε ένα νέο φορολογικό σύστημα που θα μας επιτρέψει να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή, διαδικασίες έκδοσης αδειών φιλικές προς τους επιχειρηματίες, μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, εξάλειψη των σκανδαλωδών πρακτικών πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ρύθμιση του χώρου των ΜΜΕ και της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων κτλ» προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήριζει τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών ως ένα «παράξενο φόρουμ λάθος εξοπλισμένο να παράγει καλές, σκληρες αποφάσεις όταν η Ευρώπη τις χρειάζεται». «Η Ελλάδα και η Ιρλανδία δέχθηκαν ένα ισχυρό χτύπημα στην αρχή της κρίσης γιατί το eurogroup δεν ήταν σχεδιασμένο να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις κρίσεις. Και ακόμα δεν μπορεί να το κάνει».

Θέτει, τέλος, το ερώτημα στους Ιρλανδούς αναγνώστες: Είναι πιο πιθανό η ευρωζώνη να γίνει μια καλύτερη ένωση να βρίσκεται κανείς αν η Ελλάδα πέσει στους λύκους παρά τις προτάσεις που τέθηκαν στη συνάντηση της Πέμπτης; Ή μια συμφωνία που περιστρέφεται γύρω από τις προτάσεις αυτές θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη δημοκρατία;»

lapavitsas vouli

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Λαπαβίτσας μίλησε στο Βήμα FM για τη συμφωνία, τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εκλογές: «Πότε έγιναν διαπραγματεύσεις και δεν το πήραμε χαμπάρι; - Δεν είναι το μνημόνιο συμφωνία δύο φύλλων για ενοικίαση διαμερίσματος – Οι εκλογές δεν είναι απάντηση για τίποτα – Δεν είναι δουλειά και δικαιοδοσία του Π. Λαφαζάνη η δημιουργία κόμματος» είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Λαπαβίτσας.

Αναλυτικά:

Για το ενδεχόμενο να ψηφίσει η Βουλή τη συμφωνία την Πέμπτη

Θεωρώ ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα να παίζεται και να διακυβεύεται αυτή τη στιγμή η τύχη της χώρας έτσι. Να έρχεται ολόκληρο μνημόνιο αυτή τη βδομάδα... Τι είναι το μνημόνιο; Μια συμφωνία δύο φύλλων, για την ενοικίαση διαμερίσματος; Το μνημόνιο είναι σύνολο όρων και αλλαγών που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πότε έγιναν διαπραγματεύσεις και δεν το πήραμε χαμπάρι; Ποιος διαπραγματεύτηκε αυτό το πράγμα και πώς θα έρθει στη Βουλή για να ψηφιστεί, χωρίς οι βουλευτές να το διαβάσουν και να το κοιτάξουν γραμμή-γραμμή; Τι θα έχουμε; Φαινόμενα του παρελθόντος και θα βγαίνουν μετά οι βουλευτές να λένε «α, δεν πρόλαβα να το διαβάσω»; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά...

Για το τι επιδιώκει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός

Επιτάχυνση των διαδικασιών επιχειρεί και το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απ' ό,τι καταλαβαίνω, για να γίνει αυτή η συμφωνία και να δεθεί το πράγμα πριν συνειδητοποιήσει ξεκάθαρα ο ελληνικός λαός τι συμβαίνει και να αντιδράσει.

Για τα σενάρια εκλογών

Εκλογές; Μάλιστα... Θα ακολουθήσουν με ρυθμό-εξπρές μετά από μια τέτοια διαδικασία; Θα είναι απλώς καταστροφή. Γιατί η χώρα δεν χρειάζεται άμεσα εκλογές και το έχω δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο. Ούτε χρειάζεται εκλογές σ' αυτές τις συνθήκες. Τι δηλαδή να αποφασίσει η χώρα και με ποιον τρόπο; Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να μην μπει ξανά σε μνημονιακό δρόμο. Αυτό είναι και όχι να γίνουν εκλογές. Οι εκλογές δεν είναι απάντηση για τίποτα αυτή τη στιγμή.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το plan B του

Ο κ. Βαρουφάκης δεν είχε «σχέδιο Β». Είχε ορισμένες ιδέες για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια κρίσιμη κατάσταση, μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ήταν ορισμένες ωραίες ιδέες, οι οποίες ήταν ρηξικέλευθες, αλλά δεν συνιστούν εναλλακτικό σχέδιο, κατά την άποψή μου. Το έχω καταθέσει πολλές φορές αυτό το πράγμα (ως άποψη).

Για την Αριστερή Πλατφόρμα και το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη

Κατ' αρχήν, δεν θέλει κανένας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ διάσπαση.

Δεύτερον, δεν είναι θέμα δημιουργίας κόμματος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Δεν είναι δουλειά του αυτό ούτε είναι στη δικαιοδοσία του.

Είναι ένα πολύ σημαντικό στέλεχος της Αριστεράς, με πολύ σημαντική παρουσία στα πράγματα και θα συνεχίσει να την έχει, αλλά δεν είναι στη διακριτική του ευχέρεια να το κάνει. Αυτό που χρειάζεται σήμερα η κοινωνία δεν είναι να φτιάξει ένα νέο κόμμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αλλά να βρει τρόπο για να εκφραστεί πολιτικά το «όχι» (του δημοψηφίσματος).

nikos papasvouli

Τα σενάρια περί εκλογών είναι λογικό να ανακυκλώνονται όταν το κυβερνητικό κόμμα έχει τόσες κοινοβουλευτικές απώλειες, δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Επένδυση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τιςδιαφοροποιήσεις μεγάλου αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ψηφοφορίες για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές επισημαίνει ότι «η ψήφιση ή μη της συμφωνίας είναι μια οριακή στιγμή» και «ηκαταψήφιση σημαίνει και άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

«Η χώρα δεν θα μπορεί να πορεύεται με κυβέρνηση μειοψηφίας για πολύ. Χρειάζονται καθαρές συμπαγείς και σταθερές λύσεις» τονίζει, ενώ στην ερώτηση αν σε ενδεχόμενες εκλογές θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερή Πλατφόρμα, απαντά:«Αν πάμε σε εκλογές θα πάμε για να εξασφαλιστεί η απολεσθείσα σταθερότητα και πλειοψηφία».

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να αντιστοιχηθεί ο "κομματικός" με τον "κοινωνικό" ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα κόμμα και η μορφή, η μαζικότητα και η λειτουργία του αφορά συνολικά τη δημοκρατία.

«Είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα. Το πως εμείς λειτουργούμε επηρεάζει και διαμορφώνει και τον τρόπο που λειτουργεί συνολικά η δημοκρατία μας».

Απωθητική εικόνα στη Βουλή

Σχετικά με τη στάση της προέδρου της Βουλής και την σχέση της με το Μαξίμου, σημειώνει ότι η λειτουργία του κοινοβουλίου, οι πολύωρες καθυστερήσεις και η διαρκής ανακάλυψη διαδικαστικών ζητημάτων δημιουργούν μια εικόνα απωθητική και πρέπει να μας προβληματίσει όλους. 

Επισημαίνει ότι η κ. Κωνσταντοπούλου «έχει εκφράσει καθαρά τη διαφωνία της με τις κυβερνητικές επιλογές» και προσθέτει ότι «η κάθετη διαφωνία και η κατοχή μιας τόσο σημαντικής θέσης είναι έναςαπολύτως ασυνήθιστος συνδυασμός. Ειδικά όταν καταγγέλλονται διάφορα με λεκτικές ακρότητες ανοίκειες στις αναλύσεις αριστεράς».

«Η αριστερά ποτέ δε θεώρησε ότι θα λύσει κοινωνικά προβλήματα στέλνοντας σε δικαστήρια πολιτικούς αντιπάλους εντός και εκτός της χώρας. Είναι άλλο να προτάσσουμε και απαιτούμε την απόδοση δικαιοσύνης για διάφορα σκάνδαλα και άλλο να υποκρινόμαστε ότι εάν πάμε στα διεθνή δικαστήρια τον ένα και τον άλλο θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τα εισοδήματα του λαού. 

Η αριστερά προέταξε πάντα τον πολιτικό αγώνα τη συγκρότηση συμμαχιών για την κατάκτηση της πλειοψηφίας του λαού. Τη διεθνοποίηση του οικονομικού ζητήματος της Ελλάδας με όρους πολιτικής και όχι δικαστηρίων» συμπληρώνει.

Και προσθέτει: «Δυστυχώς βλέπουμε να αναπαράγεται μια λογική που λέει ότι "η κυβέρνηση είχε δυνατότητα να διαγράψει όλο το χρέος και δε το έκανε". Πρόκειται για απόλυτη ανακρίβεια.

Η αριστερά, ποτέ δεν έθεσε το θέμα του χρέους ως πρόβλημα λογιστικής αποτύπωσης, αλλά ως πολιτικό ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα που απορρέει από κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις και ταυτόχρονα τις αναπαράγει. Αυτή η ανάλυση επέτρεψε στην Αριστερά να πλειοψηφήσει, όχι οι πρόβες δικαστηρίου και οι λεκτικές υπερβολές».

Σε ερώτηση για το σενάριο του Grexit, απαντά ότι συνεχίζει να προωθείται από ακραίους γερμανικούς κύκλους και δυστυχώς και από κάποιους στην Ελλάδα και προσθέτει ότι αυτό «είναι όμως το ερώτημα και το ενδεχόμενο της φάσης που πάμε να αφήσουμε πίσω μας. Το ερώτημα της νέας φάσης είναι όχι το "μέσα ή έξω από την Ευρώπη", αλλά το "Ποια Ελλάδα, σε ποια Ευρώπη"». 

«Η Ελλάδα κατάφερε να αναδείξει τα πραγματικά διλήμματα πολιτικής. Θα ήταν ευχής έργο, αν στην Ελλάδα οι πολιτικές δυνάμεις συντόνιζαν τις αναλύσεις τους με αυτό το κρίσιμο δίλημμα», επισημαίνει.

 

lapavitsas

Αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί τις προτάσεις των δανειστών, θα είναι σαν να αυτοκτονεί, αναφέρει σε άρθρο του στον Guardian ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας.

Ο κ. Λαπαβίτσας χαρακτηρίζει ανεφάρμοστες τις προτάσεις των δανειστών, σημειώνοντας ότι αναπαράγουν την καταστροφική λιτότητα των προηγούμενων ετών.

Όπως σημειώνει, τα προτεινόμενα μέτρα που πλήττουν εκ νέου τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, ενώ δεν υπάρχει καμία αναφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους.

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεχθεί μία τέτοια συμφωνία τότε υπογράφει όχι μόνο τη δική του αυτοκτονία αλλά και την αυτοκτονία της χώρας.

Το ελληνικό χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί, πρέπει να εφαρμοστεί ένα βιώσιμο επενδυτικό πρόγραμμα και μία βαθιά μεταρρύθμιση της οικονομίας, του κράτους και της κοινωνίας.

Έχει καταστεί σαφές ότι αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν εντός της ευρωζώνης», αναφέρει ο κ. Λαπαβίτσας.

Περισσότερα Άρθρα...