xrisogonos

Αίσθηση προκαλεί η δήλωση στα Παραπολιτικά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου, ο οποίος μιλώντας θεωρητικά και κάνοντας λόγο για ένα απευκταίο σενάριο στο οποίο δεν θα υπήρχε συμφωνία, τότε θα έπρεπε να συγκεντρώσουν ότι χρήματα υπάρχουν σε φυσική μορφή στα χέρια των Ελλήνων.

Ειδικότερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «σε ένα θεωρητικό και απευκταίο σενάριο στο οποίο δεν θα υπήρχε συμφωνία τότε μπορεί να προέκυπταν έκτακτες συνθήκες και οι αρχές που θα αναλάμβαναν εκτός κοινοβουλευτικού πλαισίου θα έπρεπε να συγκεντρώσουν ότι χρήματα υπάρχουν σε φυσική μορφή στα χέρια των Ελλήνων – περίπου 55 δισεκατομμύρια όπως είπε - προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση της χώρας».

Και συνέχισε ο κ. Χρυσόγονος πως «Ένα άλλο σενάριο τόνισε θα ήταν να βρεθεί χορηγός – που θα μπορούσε να είναι η Κίνα- ο οποίος θα παρέχει στην Ελλάδα 20 δισ. για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ και άλλα 25 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η οικονομία για τη μετάβαση σε άλλο νόμισμα».

Με αφορμή την δήλωση του κ. Παππά για την επιβολή κομματικής πειθαρχία σε ότι αφορά την ψήφιση της συμφωνίας ο κ. Χρυσόγονος σημείωσε: «Είναι λογικό. Βέβαια όταν λέμε κομματική πειθαρχία δεν εννοούμε διαγραφές με μονομερή απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εννοούμε προφανώς ότι κάποιοι που δεν θα στοιχηθούν προς τη γραμμή του κόμματος θα πρέπει να δώσουν λόγο στα προβλεπόμενα από το καταστατικό συλλογικά Όργανα. Εκτός αν αποφασίσουν οι ίδιοι να ανεξαρτητοποιηθούν και βέβαια αν ως αποτέλεσμα της διαφοροποίησης κάποιων βουλευτών χαθεί η δεδηλωμένη και τυχόν οδηγηθούμε σε εκλογές επίσης για τη σύνθεση των ψηφοδελτίων αρμόδια είναι η Κεντρική Επιτροπή. Θέλω να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με διαδικασίες και πρέπει να γίνουν σεβαστές, δεν πρέπει να ακολουθήσουμε την πεπατημένη κομμάτων που άσκησαν εξουσία πριν από εμάς».

Για να μπορεί να γίνει ρήξη με όρους στοιχειωδώς αποδεκτούς δηλαδή όρους συνέχισης μιας στοιχειώδους κανονικότητας στην κοινωνική οικονομική και πολιτική ζωή πρέπει να βρεθεί «χορηγός». Δηλαδή να βρεθεί κάποιος για να μας χορηγήσει κατά κυριολεξία γιατί για δάνειο δεν μπορεί να μιλάμε πλέον αν έχουμε κάνει παύση πληρωμών, να μας κάνει μια χορηγία καμιά 20αρια δισ. ίσως και λίγο παραπάνω για να ξεπληρώσουμε το ΔΝΤ σε ένα βάθος δύο-τριών ετών όποτε ωριμάζουν οι δόσεις του. Διότι το ΔΝΤ κανένας στον κόσμο δεν έχει καταφέρει να μην το πληρώσει στο τέλος. Το πολύ –πολύ που κατάφεραν κάποιες χώρες της Αφρικής ήταν να το καθυστερήσουν από 3 ως 5 χρόνια.

Ένα αυτό και δεύτερον άλλα τόσα περίπου τουλάχιστον 20 με 25 για να μπορέσουμε να σχηματίσουμε συναλλαγματικά αποθέματα που θα είναι απολύτως απαραίτητα τουλάχιστον τους πρώτους μήνες που η ισοτιμία της νέας δραχμής θα είναι εντελώς αβέβαιη άρα κανείς δεν θα παίρνει το νόμισμά σου στο εξωτερικό άρα δεν θα μπορείς να εισάγεις τα στοιχειωδώς απαραίτητα, θα καταρρεύσει τελείως η οικονομία σου. Αν δεν βρεθεί τέτοιος «χορηγός»...

Μιλώντας για τη συμφωνία και τη λογική του μονόδρομου ο Κώστας Χρυσόγονος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "μονόδρομος δεν είναι τίποτα στην ζωή. Φοβάμαι ότι δεν μπορεί να γίνει διαχείριση αυτού του πράγματος, της εξόδου μέσα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος" ενώ στην ερώτηση αν βλέπει εκτροπή αποκρίθηκε "Μιλάμε τελείως θεωρητικά.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στα 50-45-43 λένε άλλοι, δισεκατομμύρια ευρώ σε φυσική μορφή στα χέρια των ελλήνων εάν υπήρχε ένα καθεστώς το οποίο θα έστελνε την Αστυνομία, δεν ξέρω ποιους μηχανισμούς θα έστελνε στα σπίτια για να τα μαζέψει αυτά θεωρητικά θα μπορούσε να σχηματίσει συναλλαγματικά αποθέματα και να ξεπληρώσει το ΔΝΤ με αυτό τον τρόπο. Αυτό είναι κάτι υποθέτω που δεν το θέλουμε, εγώ τουλάχιστον δεν το θέλω"

Στη συνέχεια ερωτώμενος για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει ένα σχέδιο για να μαζευτούν τα λεφτά από τους πολίτες απάντησε " Δεν ξέρω να υπάρχει τέτοιο σχέδιο και δεν ξέρω αν το υποστηρίζει κανείς επαναλαμβάνω, θεωρητικώς πάντως είναι κάτι. Το λέω, επαναλαμβάνω, όχι ως απλώς απευκταίο αλλά ως μη πραγματοποιήσιμο. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κάποιος που θα έκανε τέτοια θηριωδία διότι αυτό καταλαβαίνετε ότι θα ήταν σενάριο ουσιαστικά"

euro2day

SEVASTAKIS

Ο Νικόλας Σεβαστάκης μιλά στο LIFO.gr για το αδιέξοδο του Σύριζα, τους τυχοδιωκτισμούς του τώρα και τον κίνδυνο ανόδου μιας μνησίκακης, λαϊκής Δεξιάς:

Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Αριστοτέλειο, ο Νικόλας Σεβαστάκης ασχολήθηκε με την ποίηση, το φιλοσοφικό δοκίμιο, την κριτική και την πολιτική θεωρία. Τον συναντήσαμε στη Θεσσαλονίκη και μιλήσαμε για την πολιτική, την κοινωνία, τη νοσταλγία, τη λογοτεχνία και τη ρουτίνα.    

Στα κείμενά σας ασκείτε κριτική στη νοσταλγία, αντιθέτως τη συναντάμε τόσο στα λογοτεχνικά σας κείμενα όσο και στις μουσικές που διαλέγετε και ανεβάζετε στο facebook.

Ζούμε μια κρίση. Είναι μια φάση όχι ακριβώς μετάβασης αλλά στασιμότητας. Αυτό που βλέπω είναι ότι δε βγήκε κανένα νέο παράδειγμα όχι απλώς διακυβέρνησης, αλλά ακόμα και απλής διαχείρισης...

Αυτό δε είναι κάπως αντιφατικό;

Νομίζω δεν υπάρχει αντίφαση γιατί το πρόβλημα είναι να μη μεταβάλλεται κάτι σε ιδεολογία. Από τη στιγμή που ο τόπος, η ιδιαίτερη πατρίδα, οι σχέσεις μεταβληθούν σε ιδεολογία και κατασκευάσεις ένα πρόταγμα, υπάρχει πρόβλημα. Γίνεται ιδεολογική χρήση του βιώματος. Γίνεται εθνοφολκλόρ. Αν, αντίθετα, αποδραματοποιήσεις τη νοσταλγία και τη δεις σαν μια ατομική σχέση που μπορεί να εμπλουτίσει την κατανόηση του παρόντος είναι κάτι άλλο.   Ας μιλήσουμε λοιπόν για το παρόν και την κατανόησή του Ζούμε μια κρίση. Είναι μια φάση όχι ακριβώς μετάβασης αλλά στασιμότητας.

Αυτό που βλέπω είναι ότι δε βγήκε κανένα νέο παράδειγμα όχι απλώς διακυβέρνησης, αλλά ακόμα και απλής διαχείρισης       Το «εμείς ή αυτοί» λειτούργησε καταστροφικά. Δε μπορεί να παράγει τις συναινέσεις ή τις συναντήσεις που χρειάζεται οποιαδήποτε στιγμή κρίσης για να ξεπεραστεί. Δε μπορείς να λειτουργείς με όρους ενός μεταφυσικού εμφυλίου, ενοχοποιώντας την αντίπαλη άποψη ως εθνικά και κοινωνικά ύποπτη.   

Υπάρχει κάποια εξήγηση γι αυτό;

Είμαστε στη λογική της ευκολίας. Ο ριζοσπαστισμός που γεννήθηκε μέσα στα τελευταία χρόνια ως αντίδραση, ως άρνηση του προηγούμενου συστήματος εξουσίας των ανθρώπων, δε γονιμοποίησε κάτι καινούργιο, πραγματικές αλλαγές, αλλά δημιουργεί ουσιαστικά μια τάση παλινόρθωσης του προμνημονιακού καθεστώτος ή πλευρών του προμνημονιακού συστήματος.   Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί δε συνοδεύτηκε από μια αυτοκριτική, από μια σκέψη για το τι πάει άσχημα στο εσωτερικό σύστημα. Η κυβερνητική λογική λειτούργησε και λειτουργεί με όρους μνημόνιου-αντιμνημόνιου. Αυτός ο όρος, το «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», παράγει αντιπολιτική ή επιστροφή σε πλευρές ενός παρελθόντος, χωρίς να δημιουργεί κάτι μεταρρυθμιστικό, έστω αριστερά μεταρρυθμιστικό με όρους του κοινωνικού ζητήματος.

Στην Ελλάδα υπήρξε κοινωνικό ζήτημα. Υπήρξε διεύρυνση της φτώχειας, των ανισοτήτων, της ανεργίας. Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με ένα πολιτισμικό ζήτημα, με πρόβλημα κοινωνικών συμπεριφορών και λαϊκισμού. Υπήρξε κοινωνική οδύνη. Η απάντηση δε θα μπορούσε να είναι λοιπόν συμβατική. Έπρεπε να πάει κανείς παραπέρα, να επινοήσει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Αυτό το πράγμα δεν έγινε και η κύρια δύναμη που της ανέθεσε η δυναμική των πραγμάτων να το φέρει εις πέρας, ο ΣΥΡΙΖΑ, -όχι μόνη της, αλλά σε διάλογο με άλλες δυνάμεις-, πήγε στην ευκολία. Πήγε σε έναν ιδιότυπο εθνικισμό βασισμένο περισσότερο στη μνήμη, τη νεανική μνήμη, τη μνήμη του ΕΑΜ ή σε άλλες μνήμες, όπως τον αντιφασισμό. Όμως αυτό δεν παράγει κάτι καινούργιο, δεν είναι δημιουργικό και κατέληξε σε αυτό το υβρίδιο με τους ΑΝΕΛ. Και αυτό ως λογική κατάληξη του αντιμνημονιακού.

Έχουμε καταλήξει στα πολιτικά αδιέξοδα της στιγμής επειδή δε φτιάχτηκε μια πραγματική κατάφαση στο «τι θέλω εγώ να συμβεί στο ελληνικό σύστημα εξουσίας, στην ελληνική οικονομία, στο ελληνικό πανεπιστήμιο». Η επένδυση έγινε σε μια εύκολη αρνητική προσέγγιση, στην απόρριψη του άλλου ως κακού, μειοδότη ή προδότη.  

Αυτές οι διαπιστώσεις σας ενοχλούν σήμερα;

Το λέω με στενοχώρια γιατί το 2010 και το 2011 έκανα την υπόθεση ότι χρειάζεται μια αλλαγή παραδείγματος και ότι δε μπορούσες να πας προς αυτή την αλλαγή με όρους κέντρου ή συναίνεσης. Υπέθετα ότι χρειάζεται να τραβήξεις τη διαπραγμάτευση προς τη ριζοσπαστικότητα. Όχι όμως προς τον εθνικισμό, όχι προς την αθώωση της ελληνικής κοινωνίας συνολικά. Το να μιλάς για την κοινωνία απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό είναι ένα εξαιρετικά αφηρημένο πράγμα. Γιατί μέσα στην κοινωνία υπάρχει το μεγάλο τμήμα των μεσοστρωμάτων που αναπαρήγαγε ανισότητες, αναπαρήγαγε πολιτική διαφθορά, εκμεταλλευτικά συστήματα.

Και ξαφνικά τι γίνεται; Υπάρχει μια συνολική οπισθοδρόμηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την αντίληψη μητρόπολης -περιφέρειας. Ξαναγυρίζουμε στην ανάλυση που έκανε το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ το 75-77. Η μητρόπολη και η περιφέρεια, ο ιμπεριαλισμός - ο λαός, σχήματα που μας γυρίζουν στις πιο παρωχημένες εκδοχές της αριστεράς και κεντροαριστεράς. Είναι σχήματα που λειτούργησαν και έφεραν ψήφους, αλλά δεν προκύπτει από αυτά καμία σκέψη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.    

Η δική σας ανάλυση θα ήταν αποτελεσματική για ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει;

Ομολογώ ότι αν εισακουγόταν η δική μου ανάλυση μπορεί να μην έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί έπρεπε να μιλήσει διαυγώς και ορθολογικά, να κάνει μια πιο ζόρικη ανάλυση της ελληνικής κοινωνίας βγάζοντας ευθύνες και προς τα κάτω, όχι μόνο προς τα πάνω, χωρίς όμως ισοπεδωτισμούς.   Αυτό προφανώς και δεν εξυπηρετεί μια μελλοντική κυβέρνηση. Όχι, δεν εξυπηρετεί. Εξυπηρετούν άλλες απλουστεύσεις όπως η λογική που επικράτησε τα τελευταία χρόνια, το «εμείς ή αυτοί».

Το αποδομώ γιατί το θεωρώ ένα πολύ μοιραίο και αρνητικό σύνθημα. Παίρνεις την πολυπλοκότητα της κατάστασης και φτιάχνεις ένα δυαδικό σχήμα, μανιχαϊστικό, το οποίο -για να μιλήσω ρεαλιστικά- συναθροίζει και συνασπίζει τις δυσαρέσκειες, τις δυσφορίες, τις αρνήσεις. Αυτή είναι η μισή δουλειά. Η υπόλοιπη είναι η θέση και η σύνθεση. Εκεί λοιπόν το «εμείς ή αυτοί» λειτούργησε καταστροφικά. Δε μπορεί να παράγει τις συναινέσεις ή τις συναντήσεις που χρειάζεται οποιαδήποτε στιγμή κρίσης για να ξεπεραστεί. Δε μπορείς να λειτουργείς με όρους ενός μεταφυσικού εμφυλίου, ενοχοποιώντας την αντίπαλη άποψη ως εθνικά και κοινωνικά ύποπτη.  

Αυτά τα χρόνια βγήκαν εντάσεις που πέρασαν και στο προσωπικό. Χάσαμε και μαλώσαμε με φίλους, με ανθρώπους που ήταν κοντά μας. Το πολιτικό μπήκε στο προσωπικό ξανά. Στη δεκαετία του ‘90 ή του 2000, στην εποχή της ευημερίας, το πολιτικό και το προσωπικό είχαν μια απόσταση... Φωτo: Γιώργος Πλανάκης/LIFO     Εννοείτε την καχυποψία που διαπερνά και την κοινωνία σήμερα; Όλες οι ύστερες μοντέρνες κοινωνίες, ακόμα και αυτές με ιδιόμορφες ή αρχαϊκές πλευρές όπως η ελληνική, είναι κοινωνίες της καχυποψίας και όχι της δημιουργικής αμφιβολίας. Δε θέτουν σε διερώτηση μια πραγματικότητα ή προηγούμενες θέσεις. Υπάρχει η κουλτούρα της καχυποψίας και της διαβολής. Η καχυποψία παράγει μόνο ένα μικρομίσος, έναν κοινωνικό φθόνο.    

Πού πιστεύετε ότι οδηγούμαστε;

Ο φόβος μου είναι ότι οι αδεξιότητες, οι ανεπάρκειες, οι αποτυχίες, οι τυχοδιωκτισμοί του τώρα μπορεί να οδηγήσουν σε μια άλλη ριζοσπαστικότητα νέου τύπου. Στο εκκρεμές, όπου ο εθνικισμός θα χάσει αυτά τα εθνικοαπελευθερωτικά χαρακτηριστικά και θα γίνει σκέτα μνησίκακος. Θα δούμε, ενδεχομένως, μια στροφή, γιατί η ματαίωση προσδοκιών στα λαϊκά στρώματα τείνει συχνά προς μια λαϊκή δεξιά και όχι προς μια δημιουργική και έλλογη κεντροαριστερά η οποία θα συνδιαλεγόταν με την αριστερά.    

Το παιχνίδι της κεντροαριστεράς συγκρότησης θεωρείτε ότι χάθηκε;

Είναι πολύ δύσκολο. Δε θεωρώ ότι χάθηκε οριστικά, είναι όμως δύσκολο γιατί υπάρχει υποκειμενισμός και αγώνας δικαίωσης για ομάδες και πρόσωπα. Ο καθένας μπαίνει στην αρένα της πολιτικής ή της ιστορίας γιατί πρέπει να δικαιώσει την ταυτότητά του και το άτομό του. Και θεωρώ μοιραίο ή πολύ αρνητικό -που αποδείχτηκε αυτά τα χρόνια- ότι δε σκεφτόμαστε τα προβλήματα, αλλά την ταυτότητά μας. Η αριστερά πολλές φορές σκέφτεται με όρους δικαίωσης της ιστορίας ή της ήττας της. Επιχειρεί να αναπληρώσει τις απώλειες του παρελθόντος ή να δικαιώσει το παρελθόν της και υποτιμά το καθήκον του να απαντήσει στο σημερινό πρόβλημα, το οποίο περνά σε δεύτερο πλάνο. Αυτό το συναντά κανείς και στην κεντροαριστερά αλλά και σε πιο μετριοπαθείς χώρους.

Στην Ελλάδα παίζουν ρόλο και τα πρόσωπα και οι παρέες. Και τι άλλο είναι ο εύκολος εθνικισμός και η κοινωνική δημαγωγία παρά το να επαναπαύεται κάποιος σε αυτό που του φέρνει κέρδος και τον κολακεύει. Είναι όμως πολύ εύθραυστο το ελληνικό καφενείο. Η επιβράβευση μπορεί την επόμενη στιγμή να είναι απόρριψη. Φοβάμαι ότι αριστερά και κεντροαριστερά μπορεί να βρεθούν χαμένες από μια συντηρητική παλινόρθωση με ακραία χαρακτηριστικά.     Δε θέλω να πω ψέμματα, ούτε στον εαυτό μου ούτε στους άλλους. Ούτε να αποσιωπήσω πράγματα που είναι άβολα ή ενοχλητικά για το κοινό, στα αμφιθέατρα, τις συγκεντρώσεις, στα κοινωνικά κέντρα. Γιατί ο άλλος περιμένει τον εχθρό. Αυτό σημαίνει πολιτική μέσα στην κρίση. Να ονοματίζει κανείς τον εχθρό του.  

lifo

kammenos
 
Απαντήσεις για μια σειρά από ζητήματα έδωσε ο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας στην εκπομπή "Στον Ενικό" ο κ. Κάμμενος αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, την εξεταστική για το μνημόνιο, το ελληνικό χρέος και τη στάση της Γερμανίας.

Υπογράμμισε ότι η κυριαρχία της χώρας, ο ορυκτός της πλούτος, τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των Ελλήνων πολιτών δεν υποθηκεύονται. Δεν αρνήθηκε τον "έντιμο συμβιβασμό" με τους δανειστές, πρόσθεσε όμως ότι η μη τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους τους οδηγεί στο να μην έχει ο συμβιβασμός τέτοιο χαρακτήρα. Εκτίμησε με βάση την συμπεριφορά των δανειστών ότι "δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία".

Υπενθύμισε ότι η εντολή του ελληνικού λαού συνοψίζεται στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, το σταμάτημα της εσωτερικής υποτίμησης και το σταμάτημα της πολιτικής "που διέλυσε την χώρα".

Αν οι δανειστές της χώρας, αρνηθούν τα συμφωνηθέντα που συμπεριλαμβάνουν την καταβολή των δόσεων στη χώρα, τότε δεν θα πληρώνουμε τις δόσεις και θα φροντίσουμε να αναπτύξουμε την ελληνική οικονομία, όπως μπορούμε, αλλά αυτό σημαίνει πως "εκείνοι επιλέγουν το αδιέξοδο" ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι αν προκύψουν διλήμματα που θέτουν σε αμφισβήτηση τη βούληση του ελληνικού λαού, τότε "εκείνος θα μιλήσει με εκλογές ή δημοψήφισμα". Ανέφερε ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες η χώρα δεν έχει πάρει τίποτα, εντούτοις πληρώνει τις δόσεις της και ταυτόχρονα λειτουργεί, ενώ σε ότι αφορά τις πληρωμές δεν αμφισβήτησε "τα μετρητά του ΔΝΤ που θα πληρωθούν", αλλά την ΕΚΤ και τους δανειστές.

Συμπλήρωσε ότι συνιστούν "κόκκινες γραμμές" η μη περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων, οι ομαδικές απολύσεις καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις παραγωγικών μονάδων, της ΔΕΗ, του ΟΛΠ ή του Ελληνικού. Απέκλεισε, επίσης, την επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά ενώ ερωτηθείς για σχετική συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, παρέπεμψε σε απαντήσεις εκ μέρους του κ. Σακελλαρίδη.

Στάθηκε ιδιαίτερα οξύς απέναντι στη Γερμανία, λέγοντας πως θέλει την πολιτική υποταγή της χώρας, καθώς και να στείλει το μήνυμα πως "στην Ευρώπη κάνει κουμάντο η Γερμανία" και έθεσε το ερώτημα "πότε ξανά πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε σε αλλαγή της κυβέρνησης μιας χώρας;"

Ο κ. Καμμένος είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών, δεν έχουν συμφωνήσει ή υπογράψει οτιδήποτε δεσμευτικό για τη χώρα.

Ερωτηθείς ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση ρήξης, αφού διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί Grexit, πρόσθεσε ότι θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία του ελληνικού λαού.

Ανέφερε ότι σε τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα συνάψει συμφωνίες με όσους μπορεί, εκτός των δανειστών, ενώ ως παραδείγματα έφερε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και χώρες της Μ. Ανατολής. "Έχουμε απλωθεί σε όλο τον κόσμο, και οι επαφές μας αποδίδουν" είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Καμμένος. Πρόσθεσε δε ότι αν οι δανειστές αποφασίσουν να θέσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, πέραν του ότι τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται, επιπλέον αναλαμβάνουν "να σβήσουν" και ένα χρέος 320 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ανακήρυξη της ΑΟΖ και η συνεκμετάλλευση 

Ερωτηθείς περί συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου με τις ΗΠΑ, είπε ότι μίλησε για "διεθνώς αναγνωρισμένα ποσοστά συνεκμετάλλευσης", πρόσθεσε δε ότι η κ. Νούλαντ του είπε ότι μια τέτοια συμφωνία είναι δύσκολο να επιτευχθεί μεταξύ κυβερνήσεων, ωστόσο μπορεί να διερευνηθεί η δυνατότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υπογραφής σύμβασης με εταιρείες.

Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι προϋπόθεση τέτοιου μεγέθους και σημασίας projects είναι η ανακήρυξη ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας και τη σημασία στρατηγικής στήριξης της επένδυσης, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων και αναφέροντας ότι τέτοια δυνατότητα έχουν χώρες όπως, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ισραήλ.

Τόνισε ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ και η περίπτωση συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, συνδέονται με τις στρατηγικές επιλογές που θα κάνει η χώρα.

Ο κ. Καμμένος τάχθηκε υπέρ της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος, τονίζοντας ότι αν αποδειχθεί πως υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση στην διάρκεια παλαιότερων διαπραγματεύσεων και κάποιοι κέρδισαν, τότε αυτό συνιστά δόλο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει χρέος. Διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει αν "κέρδισε Έλληνας πολιτικός", ενώ ερωτηθείς για την δικαστική του διένεξη με τον Αντρίκο Παπανδρέου, είπε ότι "κέρδισα διότι δεν καταδικάστηκα για τα στοιχεία που παρουσίασα".

Επίσης, σχετικά με την εξαίρεση της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή, είπε ότι τότε η χώρα δεν μπήκε ούτε σε μηχανισμό, ούτε υπέγραψε μνημόνια, ωστόσο πρόσθεσε ότι αν από τη διερεύνηση της Επιτροπής προκύψουν στοιχεία, τότε αυτή "μπορεί να διευρύνει το αντικείμενό της".

"Το swap του Σημίτη και η διόγκωση του χρέους" 

Μιλώντας επί του ιδίου θέματος είπε ότι το χρέος της χώρας ανέβηκε μετά το PSI έκανε λόγο για αποτυχημένη πολιτική, την οποία οι μόνοι που αρνούνται είναι οι 'Α. Μέρκελ, Γ.Παπανδρέου, Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος, ενώ εκτίμησε ως αρχή της διόγκωσης του χρέους, "το swap του κ. Σημίτη με την Goldman Sachs το 2000".

Απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση, είπε ότι την περίοδο εισόδου της χώρας στο ευρώ "όλοι ήξεραν και παραποιούσαν στοιχεία για να μπει η χώρα στην Ευρωζώνη", προσθέτοντας ότι "έβαζαν τις βιομηχανίες τους να πουλούν σε εμάς και ανέβαινε το δικό μας χρέος, τώρα να πληρώσουν το αντίτιμο".

Ερωτηθείς για την αναβάθμιση των αεροσκαφών P3 Orion, ανέφερε ότι αυτήν την απόφαση -που χαρακτήρισε σωστή- την είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση στις 13 Οκτωβρίου 2014.

Σε ότι αφορά νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης περί αποφυλάκισης κρατουμένων με 80% αναπηρία που θεωρείται ότι "φωτογραφίζει" και τον Σάββα Ξηρό, επισήμανε: "Όπου έχουμε (οι ΑΝΕΛ) κόκκινες γραμμές, δεν θα ψηφίζουμε" προσθέτοντας ότι υπάρχουν οι εναλλακτικές είτε να βρίσκονται σε φυλασσόμενους χώρους, είτε να παρακολουθούνται με "ηλεκτρονικό βραχιόλι", "αν δεν γίνουν δεκτές, θα πούμε όχι".

Ο κ. Καμμένος είπε ότι ουδείς, "ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ", είναι υπέρ των καταλήψεων και έθεσε το ερώτημα "μήπως κάποιοι που ήταν πίσω από τις κλούβες με κουκούλες έχασαν το μεροκάματο;" αφήνοντας σαφείς αιχμές για προβοκάτσια με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων.

Τέλος, ερωτηθείς για την αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας, της ελληνικής κυριαρχίας επί 16 νησιών του Αιγαίου, την απέδωσε σε "εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας".

news

 

lafazanis

«Φωτιά» στη διαπραγμάτευση βάζει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης με μια συνέντευξη – χείμαρρο που παραχωρεί στο «Κεφάλαιο».

Ο κ. Λαφαζάνης που όταν μιλάει είναι προφανές ότι εκπροσωπεί και την Αριστερή Πλατφόρμα, επέλεξε μια οικονομική εφημερίδα όπως το «Κεφάλαιο» για να προειδοποιήσει επι της ουσίας ότι δεν θα γίνου ανεκτοί συμβιβασμοί σε μια περίοδο που η κυβέρνηση είναι στο πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καλεί ευθέως την Κυβέρνηση να συγκρουστεί με τους Εταίρους της, αμφισβητώντας ότι η λύση που προσφέρεται από τους «Θεσμούς» είναι βιώσιμη για την χώρα ενώ περιγράφει ως εκβιαστικά τα διλήμματα που θέτουν οι δανειστές, εγκαλώντας τους για στραγγαλισμό της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, προκρίνει ως μονόδρομο για τη χώρα «την σκληρή αντιπαράθεση, αν όχι σύγκρουση, με τη γερμανική Ευρώπη» αλλά και τους «κατεστημένους κύκλους της Ε.Ε», εγκαλώντας τους ότι επιδεικνύουν μια συμπεριφορά «αδίστακτων ιμπεριαλιστών προς μια μακρινή αποικία τους».

Ο Υπουργός ΥΠΑΠΕΝ παράλληλα, απορρίπτει κάθε σενάριο συμβιβασμού με τους πιστωτές που θα περιλαμβάνει πάγωμα των προεκλογικών εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι: «Καμία «λίστα» δεν μπορεί να τεθεί και δεν θα τεθεί, υπεράνω της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας».

Επ αυτού προσθέτει : «Κανένας «θεσμός», κανένας εκβιασμός και κανένα δίλημμα δεν πρόκειται να ενταφιάσει αγώνες δεκαετιών των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκαν με την Αριστερά και τις αρχές της».

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε: «Αυτήν την ώρα απαιτούνται στη χώρα, επειγόντως και χωρίς καμία καθυστέρηση, μεγάλες και τολμηρές επιλογές, εναλλακτικές απέναντι στη γερμανική Ευρώπη» καθώς όπως εξηγεί: «Η Ελλάδα έχει πολλούς, βιώσιμους και ρεαλιστικούς εναλλακτικούς δρόμους για να αντιδράσει και μάλιστα να αντιδράσει επιτυχώς».

Τέλος, ρίχνει «προειδοποιητικές» βολές προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας: «Και ο Τσίπρας και ο Λαφαζάνης και όλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μία και μόνη εντολή και επιλογή: να πάμε μπροστά με τις αρχές, τις αξίες μας και το πρόγραμμα μας, στηριγμένοι στις καλύτερες ιστορικές παραδόσεις μας και στους κοινωνικούς αγώνες».

tsipras maximou exodos

Η συγκυρία επέβαλλε στον Αλέξη Τσίπρα να δώσει την πρώτη τηλεοπτική μετεκλογική συνέντευξη στο Star την ημέρα που ανασχημάτισε την ομάδα διαπραγμάτευσης παρακάμπτοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη και δημιουργώντας ερωτηματικά στο εγχώριο ακροατήριο για το «πού το πάει».

Ως εκ τούτου, ακροβάτησε ανάμεσα στα μηνύματα για συμβιβασμό σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες και στη σκληρή γλώσσα προς ένα τμήμα των εταίρων που «παγίδεψαν και παραπλάνησαν» τη νέα κυβέρνηση για να παραδοθεί άνευ όρων. Ομολογώντας πάντως ότι και η κυβέρνηση έκανε λάθη, όπως το κλείσιμο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση.

Σ΄ αυτή την ακροβασία αποδίδεται και το ορθάνοικτο παράθυρο που άφησε για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αποκλείοντας τις πρόωρες εκλογές, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα του "ναι ή όχι" χωρίς να διευκρινίσει ποιο ακριβώς θα είναι το δίλημμα που θα τεθεί.

Επομένως, το μήνυμα στους εταίρους είναι "μία κακή συμφωνία θα απορριφθεί από τον λαό, μην παίξετε με την Δημοκρατία", ενώ οι Ελληνες πολίτες που, κατά τις δημοσκοπήσεις, ζητούν να κλείσει "ο έντιμος συμβιβασμός", θα κληθούν να τον "νομιμοποιήσουν" - και να τον επιβάλλουν σε ένα τμήμα βουλευτών της συμπολίτευσης που φλερτάρουν με τη ρήξη.

Σε κάθε περίπτωση, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία (και χρηματοδότηση) στις επόμενες δύο εβδομάδες, με τη φράση: "πιστεύω ότι μέχρι τις 9 Μαϊου η ΕΚΤ θα κάνει αυτό που υποχρεούται να κάνει». Ενώ διευκρίνισε (σ.σ. όπως και όλα τα κυβρνητικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες) πως εάν τεθεί δίλημμα ποιές υποχρεώσεις προηγούνται, για την κυβέρνηση η προτεραιότητα είναι μισθοί και συντάξεις...

 

ΕΝΦΙΑ και φέτος

Τα μηνύματα περί συμβιβασμού εστάλησαν πιο καθαρά στην περίπτωση της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και της επαναφοράς του αφορολόγητου: και τις δύο δεσμεύσεις τις μετέθεσε για το 2016, εάν εντός του 2015 δεν πιάσουμε τους στόχους του πρωτογενούς πλειονάσματος (1,2%) και του ρυθμού ανάπτυξης (1,4%).

Αποσύνδεσε μάλιστα αυτή την υπαναχώρηση από τις απαιτήσεις των δανειστών, λέγοντας ότι ότι "ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες της Οικονομίας".

 

Αλλά κρατάμε τις κόκκινες γραμμές

Γενικότερα, ο κ.Τσίπρας είπε ευθέως ότι θα υπάρξουν "καθυστερήσεις και αυξομειώσεις των προσδοκιών μας" σε σχέση με το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ωστόσο δεσμεύθηκε ότι από τις "εκπτώσεις" θα μείνουν έξω οι κόκκινες γραμμές.

Είπε μάλιστα ότι η διαπραγμάτευση δεν κλείνει επειδή η κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί ομαδικές απολύσεις, μείωση συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά – για το τελευταίο μάλιστα εμφάνισε ως ισοδύναμη τον φόρο διανυκτέρευσης.

 

Ιδιωτικοποιήσεις εάν έχουμε συμφωνία

Μήνυμα ... και δη ξεκάθαρο έστειλε (στους εταίρους) με την αναφορά του στις ιδιωτικοποιήσεις: "λέμε ναι κι αυτό είναι μία από τις υποχωρήσεις μας", είπε, κι αφού αναφέρθηκε στις περιπτώσεις, κατέληξε στη εμφατική διευκρίνηση: "όλα αυτά θα γίνουν ΑΝ υπάρξει συμφωνία" – με την προσθήκη ότι οι περιπτώσεις των αεροδρομίων (σ.σ. γερμανικού ενδιαφέροντος) και ΟΛΠ (κινεζικού) "χρήζουν επαναδιαπραγμάτευσης"..

 

Σκληρός με Ντράγκι – ήπιος με Μέρκελ

Γνωρίζοντας ότι τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία (και δη, τα γερμανικά) θα περάσουν... από κόσκινο την συνέντευξη, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε πολύ προσεκτικές εκφράσεις για την άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης, διαχωρίζοντας το τεχνοκρατικό τμήμα από το πολιτικό.

* Χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την ΕΚΤ και τον επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι αφενός, "πάνω" στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, μείωσε τα όρια έκδοσης εντόκων γραμματίων των ελληνικών τραπεζών και, αφετέρου, δεν τήρησε την προφορική δέσμευση ότι θα προχωρούσε στη συνέχεια σε αύξηση. "Ηταν λάθος μας που δεχτήκαμε προφορική και όχι γραπτή δέσμευση", είπε.

* Μίλησε για "πολιτικές δυνάμεις και κέντρα εξουσίας" στους κόλπους των εταίρων που κινήθηκαν, αυτό το τρίμηνο, με σκοπό να "πνίξουν" την κυβέρνηση με την ταμειακή ασφυξία ώστε να παραδοθεί. Ανέφερε μάλιστα ως αρωγούς τους και εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις – την ... τρόικα εσωτερικού, όπως την αποκάλεσε.

* Την ίδια στιγμή, διαχώρισε από αυτές τις δυνάμεις "τους πολιτικούς προϊσταμένους των διαπραγματευτών" αναφερόμενος ονομαστικά στην Ανγκελα Μέρκελ (έχει διαφανεί η πρόθεσή της για λύση) και στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (παραδέχθηκε την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα με το 'πακέτο' που διέθεσε για την αντιμετώπισή της). 

 

Κάλυψη στον Βαρουφάκη

Οπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός στήριξε τον Γιάνη Βαρουφάκη – είπε μάλιστα ότι η απόφαση για τη νέα ομάδα διαπραγμάτευσης που ανακοινώθηκε χθες είχε ληφθεί αρκετές ημέρες πριν την «επίθεση» που δέχθηκε ο υπουργός στο Eurogroup της Ρίγας.

Χαρακτήρισε τον ΥΠΟΙΚ «πλεονέκτημα για τη χώρα, που δεν κάνει πίσω εύκολα και επιμένει στις απόψεις του», κάλυψε τη στάση του αυτό το τρίμηνο (η διαπραγμάτευση είναι ευθύνη συνολικά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού) και ερμήνευσε τις φραστικές επιθέσεις στη Ρίγα ως «μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού διότι ήθελαν να έχουν απέναντί τους έναν... forget it Giannis (σ.σ. εννοούσε τον Γ.Στουρνάρα) και όχι έναν Βαρουφάκη».

 

Πως είδε ο γερμανικός Τύπος τη συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα

Στην πρόθεση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει στον λαό με ένα δημοψήφισμα στην περίπτωση που οι πιστωτές της Αθήνας ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα που δεν μπορεί να δεχθεί αναφέρονται στα πρωτοσέλιδά τους οι μεγαλύτερες γερμανικές εφημερίδες, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η εφημερίδα Die Zeit στο άρθρο της παρουσιάζει εκτενώς τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι κ. Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων εκλογών και εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της Αθήνας.

Η Handelsblatt έχει τίτλο: «Ο Τσίπρας σκέφτεται ένα δημοψήφισμα», προσθέτοντας όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές.

«Ο Τσίπρας απειλεί με δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine στο άρθρο της για την χθεσινή συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, στο οποίο αναφέρεται και στην αλλαγή στη διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας, όπως και στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να έρθει σε συμβιβασμό με τους πιστωτές της στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Η Suddeutsche Zeitung φιλοξενεί σήμερα δύο άρθρα για την Ελλάδα. Στο πρώτο, με τίτλο: «Ο Τσίπρας βάζει στο παιχνίδι το δημοψήφισμα», αναφέρεται στη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού προτάσσοντας τρία σημεία: ότι ο κ. Τσίπρας αναμένει ότι θα βρεθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τις 9 Μαΐου, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος στην περίπτωση που η Αθήνα δεν μπορεί να δεχθεί τις απαιτήσεις των πιστωτών της και ότι αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών.

Σε δεύτερο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρεται στην αλλαγή στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα χρησιμοποιώντας έναν σκληρό τίτλο: «Ο Τσίπρας παραπλάνησε τον Βαρουφάκη».

Η Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί με τη μερική αποδυνάμωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της Αθήνας και έτσι να προστατεύσει τη χώρα του από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Η εφημερίδα σημειώνει εξάλλου ότι κύκλοι των πιστωτών της Ελλάδας είχαν επισημάνει ότι περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον κ. Βαρουφάκη δεν θα είχαν νόημα και αντ' αυτού θα μπορούσαν πλέον να συνομιλούν μόνο με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είχε αρχίσει να κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Την άποψη αυτή συμμεριζόταν και το Βερολίνο, όπως έδειξε η συνομιλία του κ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ την Κυριακή, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung.

Παρόλα αυτά, καταλήγει η εφημερίδα, στη γερμανική κυβέρνηση εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο επίτευξης ενός συμβιβασμού μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Και η εφημερίδα Die Welt προτάσσει την ανάθεση στον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο τον συντονισμό της διαπραγματευτικής ομάδας με τον τίτλο: «Ένας μαρξιστής πρέπει να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποδυναμώθηκε, ένας καινούργιος άνθρωπος πρέπει να σώσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία χαρακτηρίζει τον κ. Τσακαλώτος μεθοδικό, αλλά και κάποιον με τον οποίο οι Βρυξέλλες μπορούν να συνεργαστούν πολύ καλύτερα.

Τέλος, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στον ιστότοπό του αναφέρεται στη χθεσινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού για την κ. Μέρκελ με την οποία δήλωσε ότι έχει καλές σχέσεις, αν και δεν έχει αλλάξει γνώμη για την πολιτική που εκείνη ακολουθεί.

 

Σακελλαρίδης: Kοντά σε συμφωνία που θα αναπτερώνει οικονομία και κοινωνία

Είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα αναπτερώνει την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και έντιμη λύση, επισήμανε την Τρίτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας την χθεσινοβραδινή συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Για το δημοψήφισμα τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως σαφής. Ενώ άφησε ανοιχτό της προσφυγής στο λαό για την επικύρωση της συμφωνίας, τόνισε μόνο θα γίνει αν δεν κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων, δεν θα χρειαστεί προσφυγή αν είναι έντιμη».

Ερωτηθείς αν θα τεθεί θέμα ευρώ σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ο κ. Σακελλαρίδης αρκέστηκε πάντως να δηλώσει ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για έντιμη συμφωνία που δεν θα ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές της λαϊκής εντολής για πραγματική ανάσα, εκτιμώντας πάντως ότι δεν θα χρειαστεί η προσφυγή σε δημοψήφισμα.

«Όσο αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται θα κάνει ό,τι μπορεί για έντιμη συμφωνία. Είμαστε κοντά σε συμφωνία με χαρακτηριστικά αξιοπρέπειας που θα αναπτερώνει την οικονομία και την κοινωνία, στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη. Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει η συμφωνία σε σειρά από ζητήματα δικής της επιλογής» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν θα είναι επιβλαβής η συμφωνία με τους εταίρους» διαβεβαίωσε.

«Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι προσωπικό ζήτημα του κ. Βαρουφάκη, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια στοχοποίησης του κ. Βαρουφάκη με ένα τρόπο που είναι ανοίκειος» ανέφερε εξάλλου για τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης. «Ο κ. Βαρουφάκης έχει την απόλυτη στήριξή μας, απλά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θεωρήθηκε σημαντικό να γίνει μια αναδιάταξη σε όλα τα επίπεδα της διαπραγμάτευσης (...) και είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι για έντιμη λύση» εξήγησε ο κ. Σακελλαρίδης.

 

 

PUTIN TSIPRAS

Η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία, καθώς είναι ένας «δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά», δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο TASS ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέντευξη, η οποία δόθηκε εν όψει της επίσκεψής του στη Μόσχα στις 8 Απριλίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει πιθανότητα οι εμπορικοί δεσμοί των δυο χωρών να μπουν σε νέο επίπεδο.

«Μπορούμε να έχουμε μια ουσιαστική συνεργασία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εξάγει τα αγροτικά προϊόντα της στη Ρωσική Ομοσπονδία», τόνισε, συμπληρώνοντας: «όπως γνωρίζετε, τον τελευταίο χρόνο επλήγησαν οι σχέσεις αυτές καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις στη χώρα μου δεν έκαναν αυτά που θα μπορούσαν να είχαν κάνει για να αποφύγουν αυτήν την παράλογη πολιτική κυρώσεων, κατά τη γνώμη μου, εν μέσω εντάσεων στην Ουκρανία».

«Το αποτέλεσμα είναι ότι το εμπάργκο που επιβλήθηκε και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχει βλάψει σοβαρά την ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως μόλις ανέλαβε την εξουσία της χώρας έλαβε μήνυμα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος «θεώρησε σχεδόν δεδομένη τη θέση της Ελλάδας υπέρ των κυρώσεων». «Του τηλεφώνησα, όπως και στην Φεντερίκα Μογκερίνι και τους είπα να μην θεωρούν πως η θέση της Ελλάδας είναι γενικά δεδομένη, η κατάσταση έχει αλλάξει και τώρα υπάρχει άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Και τώρα θα πρέπει να μας ρωτάτε πριν λάβετε τις αποφάσεις».

«Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Πιστεύω πως είναι ένας δρόμος προς το πουθενά. Στηρίζω την άποψη πως υπάρχει ανάγκη για διάλογο και διπλωματία, θα πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε τις λύσεις στα μεγάλα προβλήματα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως ατόνισε, ο οικονομικός πόλεμος είναι μια «αδιέξοδη πολιτική». «Είμαι υπέρ της διπλωματίας. Πιστεύω πως η επίτευξη των συμφωνιών του Μινσκ είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Νομίζω πως θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να σταματήσουν οι εντάσεις στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς για τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη και αν βλέπει τη Ρωσία στην «απέναντι πλευρά» ή ως μέρος της διαδικασίας διαλόγου και αμοιβαίας κατανόησης, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «όπως το αντιλαμβάνομαι, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας θα πρέπει επίσης να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία».

eric toussent

Ο Ερίκ Τουσέν είναι παγκοσμίου φήμης ειδικός για θέματα διαγραφής παράνομου και επονείδιστου χρέους και θα αναλάβει τον επιστημονικό συντονισμό της διεθνούς ομάδας ειδικών που θα συμμετέχουν στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους που συγκροτήθηκε με απόφαση της προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, ο Ερίκ Τουσέν πήρε μέρος το 2007 στην αντίστοιχη Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους του Εκουαδόρ, ενώ στο παρελθόν έχει συμβουλεύσει για θέματα χρέους τις κυβερνήσεις της Παραγουάης, του Αν. Τιμόρ, της Βραζιλίας και της Αργεντινής, όπως και την Αφρικανική Ένωση.

Ο Ερίκ Τουσέν βρέθηκε στην Αθήνα για τη συνέντευξη Τύπου με την οποία ανακοινώθηκε επίσημα η συγκρότηση της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου και απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις της «Αυγής».

Μας ξεκαθαρίζει ότι η Επιτροπή έχει στόχο να εξοπλίσει την ελληνική κυβέρνηση με νομικά επιχειρήματα για το ζήτημα της διαγραφής μέρους του χρέους κατά τις σχετικές διαπραγματεύσεις, όπως και ότι το πόρισμα της Επιτροπής θα μπορέσει να αξιοποιηθεί από τη Δικαιοσύνη που ερευνά τους καταχρηστικούς όρους των συμβάσεων που υπέγραψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Εκτιμά ότι υπάρχει μια εκστρατεία για να παραχαραχτεί η πραγματικότητα σχετικά με το τι συνέβη με το χρέος της Ελλάδας και σημειώνει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών της Επιτροπής θα δείξουν στην ελληνική και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη τι πραγματικά συνέβη στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες που μπήκαν στα Μνημόνια.

Συνέντευξη: 

* Τι περιμένετε ως αποτέλεσμα των εργασιών της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους της Ελλάδας;

Θα δουλέψουμε με μια ομάδα από Έλληνες ειδικούς και ειδικούς από πολλές διαφορετικές χώρες, ειδικούς στο Διεθνές Δίκαιο, στην οικονομία, στα χρηματοοικονομικά, στον έλεγχο του δημοσίου χρέους. Θα διακριβώσουμε το μέρος του χρέους που μπορεί να θεωρηθεί ως παράνομο, παράτυπο, επαχθές, μη βιώσιμο.

Θα ερευνήσουμε και θα αποδείξουμε ότι, για παράδειγμα, αυτό το μέρος του χρέους είναι παράνομο γι' αυτόν και για εκείνον τον λόγο. Στη συνέχεια, θα δώσουμε το συμπέρασμά μας στο Κοινοβούλιο και όλες τις αρχές της Ελλάδας.

Αυτοί είναι που θα πάρουν τις αποφάσεις για το τι θα κάνουν με βάση τα συμπεράσματά μας. Η Επιτροπή μας δεν έχει δύναμη να πάρει κάποια απόφαση. Μπορούμε μόνο να βγάλουμε συμπεράσματα, να βοηθήσουμε τους πολίτες της Ελλάδας και τις αρχές της Ελλάδας να στηρίξουν τις θέσεις τους για το θέμα του χρέους σε νομικά επιχειρήματα.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι -και η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου το είπε πολύ καθαρά- η κοινή γνώμη της Ελλάδας, οι πολίτες της Ελλάδας, θα είναι βοηθοί της έρευνάς μας. Είμαστε ανοιχτοί στο να λάβουμε καταθέσεις, να δεχτούμε απόψεις ώστε να κάνουμε την έρευνά μας.

* Η Ελλάδα οφείλει στους «θεσμούς» περίπου το 80% του χρέους της. Αυτό δεν περιπλέκει τη διαδικασία αναδιάρθωσης του χρέους και διαγραφής του επονείδιστου κομματιού του;

Ειλικρινά, νομίζω ότι έτσι είναι πιο απλό, πιο καθαρό. Είναι λίγο σαν ελληνική τραγωδία. Έχετε ενότητα πρωταγωνιστών, ενότητα χρόνου -πέντε χρόνια-, υπάρχουν πολύ καθαροί όροι που επιβλήθηκαν για το χρέος της Ελλάδας. Δεν έχετε πολλαπλούς δανειστές, έχετε το ΔΝΤ, έχετε 14 χώρες που έδωσαν δάνεια στην Ελλάδα, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Σταθερότητας, την ΕΚΤ...

* Και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους...

Όχι ακριβώς. Πιστεύετε ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι αποφάσισαν να δώσουν αυτά τα χρήματα με αυτούς τους όρους στην Ελλάδα; Όχι. Κανείς δεν τους ρώτησε αν θέλουν να δώσουν αυτά τα χρήματα. Οι χώρες που έδωσαν αυτά τα δάνεια στην Ελλάδα δεν πήραν τα χρήματα αυτά κατευθείαν από τις τσέπες των πολιτών. Τα δάνεισαν στις τράπεζες.

Τα χρήματα που δόθηκαν ως δάνεια στην Ελλάδα είναι ήδη στο δημόσιο χρέος αυτών των χωρών. Το γαλλικό χρέος, για παράδειγμα, αυξήθηκε γιατί η Γαλλία δάνεισε αυτά τα χρήματα στις τράπεζες για να τα δανείσουν στην Ελλάδα το 2010-2011 με 5,5% επιτόκιο.

Και η Ελλάδα χρησιμοποίησε αυτά τα χρήματα για να ξεπληρώσει τις ιδιωτικές τράπεζες, τις γαλλικές ιδιωτικές τράπεζες, τις γερμανικές ιδιωτικές τράπεζες, τις ιταλικές ιδιωτικές τράπεζες, κ.λπ. Οι πολίτες αυτών των χωρών δεν πήραν κάποια απόφαση.

Υπάρχει μια εκστρατεία για να παραχαράξουν την πραγματικότητα. Το κάνουν γενικεύοντας ψέματα. Αν επαναλάβεις 100 φορές κάτι, στο τέλος θα πιστέψεις ότι είναι σωστό, ότι είναι η πραγματικότητα. Εμείς θα δείξουμε ότι αυτή δεν είναι η πραγματικότητα.

Η Επιτροπή θα δείξει όχι μόνο στην ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και στη γαλλική κοινή γνώμη, τη γερμανική κοινή γνώμη κ.λπ. τι πραγματικά συνέβη. Θα έπρεπε να είμαστε αισιόδοξοι σχετικά με τη δυνατότητα της κοινής γνώμης να καταλάβει το τι πραγματικά συνέβη με την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Κι όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία.

* Ένα κομμάτι της δουλειάς σας είναι να ελέγξετε τους όρους των συμβάσεων που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Εφόσον βρείτε ότι κάποιες από τις συμβάσεις είχαν καταχρηστικούς όρους, τι θα γίνει μετά με αυτές τις συμβάσεις και όσους τις σύναψαν;

Εμείς θα βγάλουμε καθαρά συμπεράσματα για καθαρές ευθύνες σχετικά με καταχρήσεις. Υπάρχει η διάκριση των εξουσιών και η Δικαιοσύνη είναι που θα πάρει την απόφαση να προχωρήσει εναντίον των υπεύθυνων. Η Δικαιοσύνη είναι ήδη ενεργή στην υπόθεση της Siemens, του ΟΤΕ, στην υπόθεση της ψηφιοποίησης κ.λπ.

Είναι ξεκάθαρο ότι με την έρευνά μας θα βρούμε κι άλλες υποθέσεις κι αυτό θα είναι χρήσιμο για την Δικαιοσύνη στη συνέχεια, για να παρέμβει και να πάρει τις ευθύνες της.

* Πώς σας φαίνονται οι πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα; Πόσο αισιόδοξος αισθάνεστε για θετικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το χρέος;

Πιστεύω ότι είναι θετικά τα πρώτα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση, όπως η επαναπρόσληψη των ανθρώπων που απολύθηκαν ή η απόφαση να δοθεί δωρεάν ρεύμα σε 300.000 οικογένειες. Ή ακόμα η απόφαση να αυξηθεί ο κατώτερος μισθός μέχρι τον Οκτώβρη του 2016.

Αυτά είναι θετικά μέτρα κι ελπίζω ότι θα επιταχυνθούν γιατί η ανθρωπιστική κρίση είναι πολύ μεγάλη στην Ελλάδα και πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να περιμένουν μήνες και μήνες για να γίνουν κάποια πράγματα.

Αλλά είναι καθαρό ότι οι πολίτες είναι πολύ υποστηρικτικοί στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα. Νομίζω ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το 60-70% των πολιτών εγκρίνουν την κυβέρνηση και θεωρούν ότι οι ενέργειές της είναι θετικές.

Τώρα, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Είναι καθαρό ότι οι εταίροι στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ δεν θέλουν να αποδεχτούν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, είναι πολύ άκαμπτοι. Για παράδειγμα, στην απόφαση που υπογράφτηκε στις 25 Φεβρουαρίου δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη της ανθρωπιστικής κρίσης. Νομίζω ότι αυτή η θέση των δανειστών είναι απαράδεκτη.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει αν θα ακολουθήσει αυτόν τον τύπο διαπραγμάτευσης με τον τρόπο που το κάνει μέχρι σήμερα ή αν είναι απαραίτητο να πάρει ισχυρότερη θέση απέναντι σε αυτήν την πολύ σκληρή και άκαμπτη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρκετών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Κώστας Παπαγιάννης

Περισσότερα Άρθρα...