KAMMENOS BILD

Αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη θα ακολουθήσουν Ισπανία και Ιταλία, υποστηρίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος.

Το περιεχόμενο της συνέντευξης Καμμένου στην γερμανική εφημερίδα μεταδίδεται από τοReuters.

«Εάν η Ελλάδα εκραγεί, η Ισπανία και η Ιταλία θα είναι επόμενες και έπειτα σε κάποιο σημείο και η Γερμανία…Επομένως πρέπει να βρούμε μια λύση εντός της ευρωζώνης, αλλά η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι οι Έλληνες να πρέπει να πληρώσουν», επισημαίνει ο Καμμένος ο οποιος προτείνει για την Ελλάδα «ένα κούρεμα σαν αυτό που πήρε η Γερμανία το 1953 κατά τη διάσκεψη του Λονδίνου».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του για τους μετανάστες που θα κατακλύσουν την Ευρώπη αν καταρρεύσει η Ελλάδα ο κ.Καμμένος είπε:

«Έκανα ξεκάθαρο τι σημαίνει αν η Ελλάδα αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη. Δεν είναι απλά οικονομική κρίση, είναι και ανθρωπιστική. Μετά καμία συμφωνία δεν θα ισχύει. Δεν θα είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να φιλοξενούμε τους μετανάστες ως χώρα υποδοχής. Οποιος θέλει να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη πρέπει να το ξέρει αυτό. Και η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι αυτή τη στιγμή είμαστε μόνοι με μία βόμβα. Πώς μία χώρα με κρίση να αντιμετωπίσει μόνη της 1,5 εκατομμύριο μετανάστες;».

Ο ΥΕΘΑ προτείνει και λύση στους Ευρωπαίους για το θέμα των μεταναστών:

«Χρειάζεται μόνο ένα τηλεφώνημα από την Ανγκελα Μέρκελ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στον Ταγίπ Ερντογάν, για να του πουν ότι πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες και να ασφαλίσει τα σύνορά του. Η Τουρκία παίρνει χρήματα από την ΕΕ και μπορούν για παράδειγμα μετανάστες από τη Συρία να περνούν ελεύθερα στην Ελλάδα. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Η Τουρκία πρέπει, όπως και η Ελλάδα, να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις».

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις υπενθυμίζει ότι «όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποζημιώθηκαν για τα εγκλήματα των Ναζί, εκτός από την Ελλάδα…Το χρυσάφι που έφεραν οι Ναζί από την Αθήνα στο Βερολίνο αξίζει πολλά χρήματα. Για αυτό, περιμένουμε αποζημίωση. Οπως και για το αναγκαστικό δάνειο και την καταστροφή των αρχαιολογικών μνημείων. Δεν είναι μία θεωρητική συζήτηση για ένα ή εκατό δισεκατομμύρια, αλλά για την πραγματική αξία».

Ο Πάνος Καμμένος επιτίθεται στον Σόϊμπλε τον οποίο κατηγορεί για ψυχολογικό πόλεμο κατά της Ελλάδας:

«Δεν καταλαβαίνω γιατί κάθε ημέρα κάνει νέες δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας. Είναι σαν ψυχολογικός πόλεμος και ο Σόιμπλε δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Δεν έχω πρόβλημα που ο κ. Σόιμπλε δεν συμπαθεί εμένα και τον κ. Βαρουφάκη. Αλλά και οι δύο εκλεγήκαμε από τον ελληνικό λαό και μιλάμε εκ μέρους τους. Αυτή είναι η Δημοκρατία και πρέπει να τη σεβαστεί. Ο κ. Σόιμπλε τώρα έχει να κάνει μαζί μας… Θυμόμαστε καλά ότι ο κ. Σόιμπλε έπρεπε να εγκαταλείψει τη θέση του ως ηγέτης κόμματος γιατί είχε εμπλακεί σε υπόθεση δωροδοκίας. Αλλά σήμερα είναι υπουργός Οικονομικών. Οσο για τη διαφθορά, είναι σαν την αγάπη ή το τανγκό, πάντα χρειάζεται δύο”.

Η συνέντευξη Καμμένου στην Bild δημοσιεύεται σήμερα.

pisaridis

Το διπλό νόμισμα "ρίχνει στο τραπέζι" ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, λέγοντας ότι μια τέτοια λύση δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην ελληνική κρατική τηλεόραση ο οικονομολόγος υποστήριξε ότι μια τέτοια λύση μπορεί να εφαρμοστεί εάν το Δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών στους μισθούς και τις συντάξεις, καταβάλλοντας τα οφειλόμενα ποσά σε ομόλογα τα οποία θα διαπραγματεύονται σε μια αγορά, κάτι που θα αποτελέσει την αρχή ενός νέου νομίσματος.

Μάλιστα, όπως είπε, υποστηρίζει τη στάση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τη λιτότητα, αλλά τονίζει ότι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν, ενώ σημειώνει ότι «εάν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές, μπορεί να αποφευχθεί το διπλό νόμισμα».

Αναφερόμενος στην ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης, την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, είπε ότι δεν θα καταφέρουν να καθοδηγήσουν την Ευρώπη τα επόμενα δέκα χρόνια εάν επιμείνουν στην τρέχουσα πολιτική τους.

«Πιστεύω πως θα βρεθεί μια μεγάλη χώρα, όπως η Γαλλία, ή η Ιταλία, ή η Ισπανία και θα πει κάποια στιγμή όχι στη γερμανική πολιτική», είπε και πρόσθετε «εκτός εάν βρεθεί ένας Κολ ή ένας Σρέντερ που θα αλλάξουν την πολιτική».

Σχολιάζοντας τις εντάσεις μεταξύ του Γ. Βαρουφάκη και του Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι ο τρόπος που γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση δεν βοηθάει την Ευρώπη, γιατί γίνεται με όρους «η χώρα μου, η χώρα σου, οι ψηφοφόροι μου, οι ψηφοφόροι σου», καταλήγοντας ότι «δυστυχώς η Ελλάδα έχει ανάγκη τη βοήθεια Γερμανίας».

Αναφορικά, με την Κύπρο, ο Χρ. Πισσαρίδης τόνισε ότι η Κύπρος ανέκαμψε χάρη στο «κούρεμα» των καταθέσεων και εξέρχεται πλέον από το πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που σε άλλες χώρες μια τέτοια λύση δεν θα άρεσε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, καθώς η πρώτη έχει πολύ μικρότερο χρέος, ενώ η δεύτερη δέχτηκε βοήθεια και επενδύσεις από τους Ιρλανδούς της Αμερικής.

newmoney

varouf ant1

Με «βόμβες» ξεκίνησε η πρώτη συνέντευξη σε ελληνικό τηλεοπτικό μέσο του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη είπε ότι η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup ήταν ασαφής γιατί το ζήτησαν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν την παράταση του προγράμματος από τα κοινοβούλιά τους.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου για τις ασάφειες στη συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Είμαστε περήφανοι για το βαθμό της ασάφειας της συμφωνίας. Οσον αφορά το πλεόνασμα, το ότι δεν αναγράφεται ακριβώς ο στόχος είναι σαν να μας λένε ότι καταλαβαίνουμε το σκεπτικό που μας παρουσιάζεις, ότι δεν μπορείς να έχεις πλεόνασμα 4,5% τα επόμενα 10 χρόνια γιατί θα καταστρέψεις τον ιδιωτικό τομέα. Δεν βάλαμε νούμερο, γιατί η συμφωνία πρέπει να περάσει από τα άλλα κοινοβούλια. Για αυτό συμφωνήσαμε να το αφήσουμε free. Εγώ θα είμαι  ο πρώτος ΥΠΟΙΚ που δεν θα αναφερθεί ποτέ σε νούμερο αν δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσει να το υλοποιήσει. Αν πω ένα νούμερο θα πω ψέματα», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλα, σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Βαρουφάκη στον ΑΝΤ1 είναι τα εξής:

Για τις ασάφειες στη συμφωνία με τους Ευρωπαίους

  • Είναι μια μεγάλη επιτυχία μια πραγματικά μεγάλη επιτυχία η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής
  • Η Ευρώπη σύρεται τα τελευταία πέντε χρόνια σε μια μνημονική διαδικασία που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα πρώτα
  • Αυτή την αυτοματοποιημένη λιτότητα που δημιουργεί ανθρωπιστική κρίση δεν αφήνει τους λαούς να έχουν ελπίδα
  • Η ασάφεια δεν είναι προϊόν μόνο της δικής μας επιδεξιότητας
  • Εμείς τους είπαμε αφενός ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα, μνημόνιο, όλη αυτή η σκοτοδίνη, αλλά το κράτος έχει συνέχεια, υπάρχει μια υπογραφή που μας δεσμεύει. Από την άλλη είπαμε ότι ο λαός μας έδωσε εντολή να αμφισβητήσουμε το μνημόνιο. Το ερώτημα είναι πώς παντρεύονται αυτά;
  • Ενα πράγμα που ειπώθηκε τις πρώτες φορές που πήγα έξω ήταν ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα, υπάρχει συμφωνία πρέπει να την εφαρμόσετε
  • Αν πηγαίναμε έξω και λέγαμε στους λαούς ότι η δημοκρατία έχει καταργηθεί λόγω της ευρωκρίσης σε ποιους θα κάναμε δώρο; Στην Λεπέν
  • Τι κάναμε; καταθέσαμε βέτο στα δυο πρώτα γιουρογκρουπ, επιμείναμε να κάνουμε πολιτική συζήτηση στο γιουρογκρουπ

Αποστάσεις από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ

  • πετύχαμε από αυτή τη σύγκρουση να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, η απομόνωση αυτή να ανατραπεί πλήρως. Από εκεί που ήμασταν μόνοι μας....
  • Θα είμαι ξεκάθαρος. Πρώτον εγώ δεν ήμουν και δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ζήτησα να γίνω, αλλά δεν...
  • Η σύνδεσή μου με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινα τα δυο τρία χρόνια και κυρίως μέσω του Τσίπρα
  • Οι κορωνες δεν βοηθάνε, είναι η άποψή μου.
  • Το 2012 όταν ψήφιζαν στη Βουλή το δεύτερο μνημόνιο είχα γράψει ένα άρθρο να μην το ψηφίσουν γιατί δένουν τις επόμενες κυβερνήσεις. Οσο μπαίναμε πιο βαθιά σε αυτή τη μαύρη τρύπα όλο και πιο δύσκολο θα ήταν.
  • Νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει καλά τι έκανε εκλέγοντας την κυβέρνησή μας. Εξέλεξε μια κυβέρνηση που θα έλεγε όχι. Εγώ είπα όχι απολύτως σε όλα, έγινα κουραστικός στο γιουρόγκρουπ. Αυτό που έλεγα ήταν ότι το μνημόνιο τελείωσε.

Αυτό που έλεγα και ξαναέλεγα στο Eurogroup, ήταν ότι το Μνημόνιο τελείωσε

  • Το μνημόνιο επιβάλει στο δημόσιο αυτά τα τεράστια δάνεια και συνοδεύεται από μια σειρά μέτρων. Αυτά τα μέτρα έπαιξαν το ρόλο της απαξίωσης της έννοιας της μεταρρύθμισης. Οταν ο συνταξιούχος ακούει οι μαζί τα φάγαμε, ότι ταυτόχρονα θα χτυπήσουν φαρμακεία, ταξί, κομμωτήρια, την ώρα που η μεγάλη φοροδιαφυγή παραμένει στο απυρόβλητο, η μεταρρύθμιση αποκτά την έννοια που έχει στη δημοκρατία του Ιράκ.
  • Η συμφωνία είναι γεμάτη από ασάφειες. Είμαστε περήφανοι για το βαθμό της ασάφειας της συμφωνίας. Καταλαβαίνουμε το σκεπτικό που μας παρουσιάζεις, ότι δεν μπορείς να έχεις πλεόνασμα 4,5% τα επόμενα 10 χρόνια γιατί θα καταστρέψεις τον ιδιωτικό τομέα. Δεν βάλαμε νούμερο, γιατί η συμφωνία πρέπει να περάσει από τα άλλα κοινοβούλια. Για αυτό λένε να το αφήσουμε free. Εγώ θα είμαι  ο πρώτος ΥΠΟΙΚ που δεν θα αναφερθεί ποτέ σε νούμερο αν δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσει να το υλοποιήσει. Αν πω ένα νούμερο θα πω ψέματα.

Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά, φάρμακα, παραμεθόριο, βιβλίο και θέατρα

  • Δεν θα αυξηθεί σε νησιά, φάρμακα, παραμεθόριο, βιβλίο και θέατρα ο ΦΠΑ. Θα ψάξω να βρω κάποιο προϊόν άνευ σημασίας για να αυξήσω τον ΦΠΑ και να δείξουμε καλή θέληση.
  • Η Τρόικα και θεσμοί είναι το ίδιο δεν θα ξανάρθουν στη χώρα μας ως συμμορία τεχνοκρατών
  • Δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες  '

Το ΣΚ έρχεται το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

  • Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες και θα κάνουμε και άλλες ενέργειες υπέρ των των φορολογούμενων που ήταν συνεπείς
  • Αυτό το κείμενο της συμφωνίας γράφτηκε με στόχο το τέλος του Μνημονίου
  • Οι Ευρωπαίοι μου λένε μπράβο για ότι κάναμε και λένε θα το κάνουμε και εμείς στη χώρα μας
  • Στη Θεσσαλονίκη, εγώ δεν ήμουν μαζί τους τότε, εκτός από το πρόγραμμα, είχαν πει και κάτι άλλο,  είχαν πει ότι όλα αυτά θα γίνουν με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ένα μικρό πλεόνασμα.
  • Επίσης, δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν θα πάμε ξανά στην αναξιοπρέπεια των πρωτογενών ελλειμμάτων.
  • Αυτό το κείμενο, η συμφωνία, δεν είναι προγραμματικές δηλώσεις. Είναι φύλο συκής για να τελειώσει το Μνημόνιο
  • Εμείς είπαμε χτυπήστε μας, βασανίστε μας, εμείς το μνημόνιο δεν θα το εφαρμόσουμε
  • Η συμφωνία είναι μεταβατική
  • Ο λαός είναι σοφός, ο λαός μου ζητάει να ανακτήσουμε την αξιοπρέπεια, ζητάει μια κυβέρνηση να πει όχι.

Η απάντηση στον Μηλιό

  • Στεναχωριέμαι όταν ακούω από Συριαζαίους το αφήγημα της ΝΔ
  • Στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε δημιουργική διαφωνία, δεν έβαλε κανείς εναντίον μου

Δεν έχω αστυνομικό, αν αποκτήσω θα παραιτηθώ

  • Ο κ.Βαρουφάκης υποστήριξε πως δεν έχει προσωπική φρουρά γιατί δεν τη χρειάζεται
  • Δεν έχω αστυνομικό να με φυλάει – αν αποκτήσω θα παραιτηθώ
  • Μόνο στο εξωτερικό μου επιβάλλουν οι κυβερνήσεις να έχω
  • Γερμανός αστυνομικός με ευχαρίστησε που αλλάζετε την Ευρώπη

Δεν έχουμε λεφτά, τα ταμεία είναι άδεια

  • Μία συμφωνία σημαίνει εκατέρωθεν συμβιβασμούς. Το βασικό ερώτημα είναι συμβιβάστηκαν οι θεμελιώδεις αρχές;
  • Το κείμενο που κρατάς στα χέρια σου δεν είναι το Μνημόνιο, δεν περιλαμβάνει μείωση μισθών και συντάξεων.
  • Δεν έχουμε λεφτά, τα ταμεία είναι άδεια. Είναι πολλά τα λεφτά που πρέπει να δώσουμε μέχρι τον Ιούνιο.
  • Δεν εκλεχτήκαμε τον περασμένο μήνα για να εφαρμόσουμε νέο μνημόνιο. Αν πίστευα το 2010 ότι ήταν το Μνημόνιο ήταν πικρό φάρμακο αλλά θα γιατρευόμαστε θα το έκανα. Αλλα δεν είναι, είναι τοξικό.

Δεν εκλεχτήκαμε για να υπογράφουμε ό,τι μας έδιναν

  • Ενας απλός τρόπος θα ήταν να υπογράφων ό,τι μου έδιναν από τις Βρυξέλλες, να πάρουμε τη δόση και να πάρουμε τα λεφτά.
  • Εμείς δεν εκλεχτήκαμε για να κάνουμε αυτό
  • εκλεχτήκαμε για να μπει ένα τέλος στην τριπλή κρίση χρέους ιδιωτικού τομέα και τραπεζικού συστήματος
  • θα μας έπαιρναν ποτέ στα σοβαρά αν υπέγραφα αυτό το χαρτί ,το πρώτο;
  • είπα και προεκλογικά και αποδείχθηκε ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει αναθεώρηση του Μνημονίου είναι να να μην υπογράφεις ότι σου λένε
  • λέγοντας όχι στις δόσεις πετύχαμε να έχουμε αυτό το κείμενο

Ηταν λάθος που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν μην πληρώνετε ΕΝΦΙΑ

  • από χθες ξεκινάμε διαδικασίες διαπραγμάτευσης για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό
  • πριν εκλεγούμε είχαμε μια κυβέρνηση που έλεγε ότι με του που θα κλείσουν οι εκλογές θα κλείσουν οι τράπεζες όταν το ακούει αυτός ο λαός σταματά να πληρώνει δάνεια, φόρους και τραβάει τα λεφτά του από τις τράπεζες.
  • Ηταν λάθος που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν μην πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ.
  • Εχουμε και εμείς τα δικά μας μαργαριτάρια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα έχουμε ένα Εβερεστ μπροστά μας

  • Υπάρχει πιθανότητα να υπογραφεί δάνειο χωρίς συμφωνία; όταν πήγα στο πρώτο γιούρογκρουπ και είπα να αναδιαπραγματευτούμε το χρέος έπαθαν εγκεφαλικό
  • Δεν ήθελαν η συμφωνία να γραφτεί με έναν τρόπο που και σε εκείνους θα τους δημιουργούσε προβλήματα με τους δικούς τους υπηρεσιακούς στους Θεσμούς.
  • Τώρα έχουμε ένα Εβερεστ μπροστά μας.
  • Θα έρχονται συνεχή όχι, θα δίνουμε συνεχή αγώνα, θα σπρώχνουν εκείνοι από τη μια πλευρά, θα σπρώχνουμε εμείς από την άλλη.
  • Το βέτο χάνει την αξία του αν το χρησιμοποιείς παντού.  Πρέπει να δείχνεις ευελιξία κάπου κάπου γιατί αλλιώς καταστρέφεσαι.
  • Η δουλειάς μας είναι να βάζουμε φρένο σε ότι δυσχεραίνει τη ζωή των δικών μας ανθρώπων

Το ασφαλιστικό όπως είναι δεν μπορεί να περπατήσει μακροπρόθεσμα

  • Το ασφαλιστικό όπως είναι δεν μπορεί να περπατήσει μακροπρόθεσμα.
  • Δεν είναι δυνατό αυτό το σύστημα να ορθοποδήσει, χρειάζεται  βασικές τομές, με στόχο την προστασία των ασθενέστερων και χωρίς να υποχρεώσουμε τους ανθρώπους να πληρώνουν περισσότερα.
  • Στόχος μας είναι η δημόσια περιουσία να ανακτηθεί. Εχουμε πολλά περιουσιακά που είναι σε κατάρρευση. Στόχος μας είναι αυτή η δημόσια περιουσία να μην πωληθεί και να χρησιμοποιηθεί αναπτυξιακά.

Στις Βρυξέλλες τσακωνόμασταν για κάτι παλιόχαρτα

  • Μέχρι τώρα ήμασταν στις Βρυξέλλες και τσακωνόμασταν για κάτι παλιόχαρτα, γιατί παλιόχαρτα ήταν, θέλω να κάτσω στο  γραφείο μου να δουλέψω.
  • Οι συζητήσεις για τη χρηματοδότηση έχουν ήδη ξεκινήσει, άδεια ταμεία και η πιστωτική κάρτα του κράτους στο κόκκινο
  • Δεν περάσαμε τα  χίλια μύρια για να καταλήξουμε τόσο ένα απειροελάχιστο ποσό να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια που κάναμε

Για τις ενστάσεις του Μανώλη Γλέζου

  • Με στεναχώρησε η αντίδραση του Μανώλη
  • Είμαι πεπεισμένος πως αν μπορούσαμε να κάτσουμε σε ένα δωμάτιο θα τους εξηγούσα και θα καταλάβαινε
  • Οταν πάω Βρυξέλλες θα πιούμε καφέ και τσίπουρο και θα το συζητήσουμε
  • Οι προσωπικές επιθέσεις όπως και οι κολακείες δεν με ενδιαφέρουν καθόλου (αναφερόμενος στον Μηλιό)

Η εναλλακτική από αυτό που πετύχαμε ήταν να βγούμε από το ευρώ

  • Αυτό που πετύχαμε είναι ακόμα καλύτερο
  • Η άλλη εναλλακτική είναι να βγούμε από το ευρώ
  • Αυτό θα ήταν καταστροφή

Τα πρώτα νομοσχέδια θα είναι για την ανθρωπιστική κρίση

  • Εχω βαθιά υποχρέωση απέναντι σε αυτό
  • Καθιέρωση πιστωτικής κάρτας για την ανθρωπιστική κρίση
  • Οσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα τη χρησιμοποιούν σε σούπερ μάρκετ με πίστωση
  • Θα τη χρησιμοποιούν με αξιοπρέπεια χωρίς να στήνεται στην ουρά των συσσιτίων ή να πηγαίνει στα κοινωνικά παντοπωλεία

Σκληρή κριτική από την οικογένεια του

  • Αν αλλάξω εικόνα θα πω στη Δανάη να τραβήξει την πρίζα
  • Οι πιο σκληροί κριτές ου είναι η Δανάη, τα παιδιά της και η κόρη μου
  • Μάλιστα η κόρη μου, μου είπε πως της κατέστρεψα τη ζωή

iefimerida

xardouvelis

«Μια νομισματική πολιτική για όλους, δεν λειτουργεί» είναι ο τίτλος συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους, χαρακτηρίζει «μη ρεαλιστικό» το ενδεχόμενο να παραιτηθούν οι εταίροι από τις απαιτήσεις τους και εκτιμά ως εφικτή λύση την επιμήκυνση των δανείων και τη δέσμευση για χαμηλά επιτόκια.

Ο Χαρδούβελης δηλώνει ότι κατά το γ' τρίμηνο του έτους περιμένει, για πρώτη φορά από το 2008, ανάπτυξη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα μπορέσει να καλύψει μόνη της ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό και επισημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ερ: Κύριε Χαρδούβελη, είστε υπουργός Οικονομικών από τον Ιούνιο. Το έχετε ήδη μετανιώσει;

Απ: Όχι. Έχω ένα έργο γεμάτο προκλήσεις και καθόλου χρόνο για να μετανιώνω. Κάθε εβδομάδα, κάθε ημέρα αντιμετωπίζω νέα ζητήματα. Προσφέρω λύσεις και αυτό με ικανοποιεί. Εργάζομαι για τη στρατηγική για την Ελλάδα, μετά το τέήκυνσηλος του προγράμματος σταθεροποίησης.

Ερ: Μεταξύ των θεμάτων που σας απασχολούν είναι και ο φόρος για τα ακίνητα, για τις αδικίες του οποίου δέχεστε σκληρή κριτική.

Απ: Στις περισσότερες χώρες η ιδιοκτησία ακινήτων φορολογείται. Στην Ελλάδα μέχρι τώρα δεν γινόταν αυτό. Επομένως, αυτός ο φόρος έρχεται αναπάντεχα. Τι τον κάνει ιδιαίτερα δύσκολο: επιβάλλεται σε μια περίοδο ύφεσης. Ακόμα κι αν κάποιος θέλει τώρα να αποχωριστεί το ακίνητό του, θα βρει πολύ δύσκολα αγοραστή.

Ερ: Λέξη-κλειδί «ύφεση»: Πού βρίσκεται η Ελλάδα;

Απ: Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε ξεπεράσει εντελώς την κρίση. Αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Το γ' τρίμηνο περιμένουμε η οικονομία να παρουσιάσει, για πρώτη φορά μετά το 2008, και πάλι ανάπτυξη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το 2014 είναι η χρονιά της σταθεροποίησης. Το 2015 θα μπορούσαμε να πετύχουμε ένα ρυθμό 2,9%.

Ερ: Η αδυναμία της πραγματικής οικονομίας στην Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει δυσκολότερα τα πράγματα για την Ελλάδα;

Απ: Ναι. Αλλά μην παραβλέπετε το γεγονός ότι τώρα η Ελλάδα, χάρη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι πιο ανταγωνιστική. Κι αυτό φαίνεται στις εξαγωγές μας και στον τουρισμό...

enet

xardouvelis

Την άποψη ότι οι εταίροι δεν έκλεισαν την αξιολόγηση το φθινόπωρο με σκοπό να «έχουν την επόμενη κυβέρνηση στο χέρι και να την βάλουν στο μαντρί, όπως και συμβαίνει» εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8.

Αναλυτικότερα απαντώντας στην ερώτηση γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση άρχισε μέσα στο φθινόπωρο να ζητεί την έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, ενώ ήξερε ότι αυτή θα γίνει το 2016, ο ίδιος απάντησε:

«Ως υπουργός Οικονομικών, αν έχεις λεφτά που σου δίνουν θα πεις «όχι», δεν τα θέλω; Φυσικά τα θέλει. Απλώς, θέλει να τα θες με μια άλλη μορφή. Εμείς με το ΔΝΤ θα φτιάχναμε μια πιστωτική γραμμή στήριξης, ήδη είχαμε βγει στις αγορές ως κυβέρνηση, αν μας επικρατούσανε με το κλείσιμο της αξιολόγησης, νομίζω ότι τα σπρεντ θα έπεφταν και θα βγαίναμε εύκολα στις αγορές δεν θα χρειαζόμαστε επιπλέον χρήματα.

Δεν έκατσε το καλό σενάριο και δεν έκατσε και αυτή είναι η υπόθεση μου, ενός ακαδημαϊκού που το βλέπει απ' έξω, είναι πολιτικοί οι λόγοι, επειδή έβλεπαν τις δημοσκοπήσεις ότι δεν θα ήμασταν εμείς κυβέρνηση, θα ήταν μία νέα κυβέρνηση και ήθελαν να βεβαιωθούν ότι θα τους κρατήσουν στο χέρι, θα τους βάλουν στο μαντρί, το οποίο και συμβαίνει».

Παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση θα καταλήξει εκεί που ήταν και το e-mail Χαρδούβελη και ίσως με χειρότερα πράγματα με την εξής έννοια: Το δημοσιονομικό κενό, επειδή έχουμε καθυστερήσει να κλείσουμε την αξιολόγηση θα είναι πολύ μεγαλύτερο, η οικονομία έχει χάσει την ορμή που είχε ξεκινήσει να έχει τον περασμένο Οκτώβριο, δεν θα τρέχει με τους ρυθμούς που περιμέναμε, τα έσοδα ήδη ξεκίνησαν και υπολείπονται των προβλέψεων, θα υπάρχει, δηλαδή, ένα δημοσιονομικό κενό τεράστιο, το οποίο όσο και να μειώσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα –πρέπει να μας το δώσουν ένα μειωμένο πρωτογενές πλεόνασμα- πάλι θα έχουμε προβλήματα» ανέφερε.

Ερωτηθείς πώς βλέπει να εξελίσσονται τα πράγματα σε σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας το Μάρτιο και αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο πιστωτικού επεισοδίου, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε: «Ανησυχώ πάρα πολύ, διότι το Μάρτιο, σύμφωνα με τις δικές μας προβλέψεις τότε, είχαμε ένα κενό, ταμειακό έλλειμμα της τάξεως 4 δισ. Είναι δύσκολο να βρεθούν αυτοί οι πόροι, όσο και να προσπαθεί κάποιος. Αν οι εταίροι δεν δώσουν το πράσινο φως να εκδοθούν περαιτέρω έντοκα γραμμάτια, τα οποία ευχόμαστε να αγοραστούν και από ξένους, είναι πολύ δύσκολο να κλείσει αυτό το κενό».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι υπονομεύει την εθνική προσπάθεια χάριν της «αριστερής παρένθεσης» ο τέως υπουργός Οικονομικών είπε: «Η χώρα υπονομεύεται όταν δεν υπάρχει στρατηγική και ξεκάθαρη πορεία. Θεωρώ ότι η ασάφεια είναι καταστροφική. Σε μία διαπραγμάτευση, ο ανίσχυρος και ο αδύναμος θέλει κανόνες και θέλει σαφήνεια στους κανόνες για να τον προστατεύουν, η ασάφεια είναι το όπλο του ισχυρού.

Δεν μας συμφέρει η ασάφεια, δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην ίδια την κυβέρνηση, η οποία κρατά θολά τα νερά για να έχει ισορροπία στο εσωτερικό της. Για τη χώρα δεν βοηθάει η ασάφεια, η χώρα θέλει να κλείσει γρήγορα την αξιολόγηση, να φέρει τα χρήματα, να πάρει μπρος η οικονομία».

topontiki

moraitis

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που θα συζητηθεί, παραχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραιτης, στην "Ελευθεροτύπια".

Απαντά ανοιχτά για  το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του, την ανάγκη επανακαθορισμού του ιδεολογικού  στίγματος, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τη συγκυβέρνηση με την ΝΔ, τα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το πώς θα σταθεί στο ενδεχόμενο νέων μέτρων. 

 

Oλόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

Συμφωνείτε με την αφομοίωση του ΠΑΣΟΚ από μια ευρύτερη κεντρώα παράταξη;

Είμαι υπέρ της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς αλλά δεν μπορεί μετά από το λάθος της Ελιάς να υπάρξει και δεύτερο. Αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις συμπαράταξης δεν μπορεί να κοροϊδεψουμε τον κόσμο. Είναι άλλο η ανασυγκρότηση της παράταξης και άλλο να φτιάχνεις ένα σχήμα που υποδύεται την παράταξη για να βρουν ρόλο ύπαρξης φίλοι, γυρολόγοι και «πολιτικές κινήσεις – περίπτερα.

 

Το κίνημα όμως, με την σημερινή του ηγεσία, μπορεί να πάει επιτυχώς σε εκλογές;

Λείπει ο μεγάλος μας σύμμαχος, η κοινωνία. Τα μηνύματα που στέλνονται δεν την αφορούν. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι βαθιά πολιτικό. Ξέρετε, δεν αρκεί απλά κάποιος να αυτοπροσδιορίζεται προοδευτικός. Απαιτείται συγκεκριμένη προοδευτική πρόταση για μεταρρυθμίσεις και ρήξεις σε όλα τα επίπεδα.  

 

Πως μπορεί να το πετύχει αυτό, όταν εξακολουθεί να εφαρμόζει μνημόνια με την ΝΔ;

Η συνεργασία ήταν μονόδρομος σε εκείνη τη συγκυρία. Από εκεί και πέρα υπήρξε μια τρικυμία τακτικισμων. Δε βοήθησαν ούτε τα ευχολόγια της προγραμματικής συμφωνίας ούτε η επέλαση δεξιών αντιλήψεων σε νομοσχέδια. Το ΠΑΣΟΚ άργησε να αντιληφθεί ότι έπρεπε να υπάρξει μια σταθερή αντίληψη και μια συγκροτημένη προοδευτική ατζέντα.

 

Μήπως εάν αποχωρούσε από την κυβέρνηση, θα είχε καλύτερη τύχη;

Ο κυβερνητικός συμβιβασμός οδεύει στη λήξη του. Δεν θα κερδίσουμε όμως τους πολίτες με κινήσεις πανικού ή τακτικισμούς. Το πολιτικό σύστημα είναι εγκλωβισμένο μεταξύ μια νεοδεξιάς πολιτικής και μιας λαϊκίστικης λογικής που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που απαιτείται είναι ένα προοδευτικό αφήγημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ένα σχέδιο που θα απαντά στο πώς θα βγούμε από την κρίση.

 

Υπάρχει μια πολιτική σύγκρουση μεταξύ της προηγούμενης και της σημερινής ηγεσίας. Που  θα οδηγήσει;

Είναι λάθος οι διαφορές να αναγάγονται σε επίπεδο προσώπων. Υπάρχει μια σύγκρουση ιδεών, αντιλήψεων και συμπεριφορών. Δεν πίστεψα ποτέ στο ΠΑΣΟΚ όπου όλοι θα λέμε τα ίδια. Οι συγκρούσεις που ζήσαμε και ζούμε σε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος είναι μεταξύ αυτών που πιστεύουν σε προοδευτικές αλλαγές, σε ουσιαστικές ρήξεις με οτι υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και αυτών που είτε εκ δεξιών είτε εξ αριστερών δίνουν μάχες οπισθοφυλακής. Κάτι ανάλογο ζήσαμε και ζούμε και στον δικό μας χώρο.

 

Έχετε νομίζω καλές πολιτικές και προσωπικές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου; Ποιες νομίζετε ότι είναι οι άμεσες πολιτικές του στοχεύσεις;

Δεν ερμηνεύω προθέσεις κανενός. Αυτό που υπάρχει στη δημόσια σφαίρα είναι οι τοποθετήσεις του Γιώργου Παπανδρέου όπως αυτή του Ζαππείου την οποία εγώ προσωπικά βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα.

 

Πως είδατε τη συνάντηση Μέρκελ­ Σαμαρά;. Νομίζω δεν τούδωσε κανένα πολιτικό περιθώριο...

Ας θυμηθούμε οτι και οι δυο ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή ομπρέλα σκέψης, στο ίδιο κόμμα. Δεν θα ήταν καλύτερα για τη χώρα αν ο κ. Σαμαράς στήριζε από το 2010 την εθνική προσπάθεια; Πόσο πίσω πήγαν την χώρα οι μούντζες προς τη βουλή, οι διαδρομές μπαλτάκου με την χρυσή αυγή και τα Ζάππεια. Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα της χώρας είναι η ανυπαρξία σχεδίου και τα αυτογκόλ της ίδιας της κυβέρνησης. Καμια Μέρκελ δεν εμπόδιζε τον κ. Σαμαρά δυο χρόνια να παρουσιάσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Η ίδια η κυβέρνηση εξαΰλωσε το πολιτικό της κεφάλαιο.

 

Και αν δεν υπάρχουν 180 βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση στην εκλογή προέδρου...

Η παράταση του βίου της κυβέρνησης με την εκλογή προέδρου δεν είναι λεύκη επιταγή. Εμάς μας αφορά η χώρα. Δεν μας αφορά ούτε αν μείνει δυο χρόνια ακόμα πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς ούτε καν αν θα είμαστε βουλευτές λίγους μήνες παραπάνω. Εκλογή πρόεδρου και σταθερότητα συμβαδίζουν με καθαρούς θεσμικούς όρους, πρόσωπο πραγματικά ευρείας αποδοχής και κυρίως με αλλαγή πολιτικής.

 

Οδεύουμε προς κυβέρνηση Συριζα. Δεν πρέπει να συνεργαστείτε;

Αυτή η συζήτηση είναι εμποτισμένη από μια μανία κυβερνητισμού. Κάποιοι έχουν μπει στη λογική ότι μια φορά δεκανίκι – για πάντα δεκανίκι είτε της δεξιάς είτε του ΣΥΡΙΖΑ. Εμένα και πολλούς άλλους μας αφορά να ξαναφτιάξουμε τον πολιτικό μας χώρο και να διαμορφώσουμε μια προοδευτική πρόταση για τον τόπο, όχι να είμαστε παρόντες την ώρα που τα πάντα γύρω θα έχουν διαλυθεί. Θέλουμε να ξαναφτιάξουμε την παράταξη μας, όχι να διαπραγματευτούμε τα απομεινάρια της. 

 

Υποθέτω με μια νέα ηγεσία...

Προσωπικά, και δεν είμαι ο μόνος , μίλησα ανοιχτά για όλα αυτά γιατί δεν μπορώ να κρύβομαι περιμένοντας μια καταστροφική κατάληξη για να δηλώσω «δικαιωμένος» ή «προβληματισμένος». Τους τελευταίους μήνες εγώ και άλλα στελέχη θέσαμε δημόσια αυτά που συζητούν άπαντες στ η βάση. Επιλέξαμε να μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας και θέσαμε ανοιχτά πολιτικά ζητήματα. Είπαμε ότι απαιτείται επανακαθορισμός του ιδεολογικού μας στίγματος, αξιόπιστες πολιτικές θέσεις, δημοκρατική λειτουργιά των οργάνων και νέα ηγεσία. Θα ήθελα να πω όμως το εξής: To ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε οριακό σημείο. Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από την ευθύνη του. Απατώνται όσοι θεωρούν ότι δια της σιωπής θα εξασφαλίσουν επανεκλογή και ρόλους την επόμενη μέρα. Πρόκειται για υποκριτικά παιγνίδια προσωπικών τακτικισμών και ισορροπιών που προσβάλλουν τον κόσμο της παράταξης.

 

Έρχονται απολύσεις, νέο ασφαλιστικό, αποδιάρθρωση αγοράς. Θα τα ψηφίσετε;

Το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ούτε νέα μέτρα, ούτε απολύσεις ούτε αλλαγές στο ασφαλιστικό. Στηρίζω απόλυτα αυτή την απόφαση.

 

Εάν ωστόσο η κυβέρνηση επιμείνει. Θα την ρίξετε δηλαδή;

Δεν δέχομαι μονίμως το μπαλάκι να έρχεται έντεχνα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με εκβιαστικά διλλήματα περί σταθερότητας. Υπονομευτές της σταθερότητας ήταν όσοι αποφάσισαν με αυτό τον τρόπο το κλείσιμο της ΕΡΤ. Όσοι υιοθέτησαν άκριτα την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Όσοι διατηρούσαν τους Μπαλτακους και συντηρούσαν το φλερτ με τη χρυσή αυγή. Όσοι έστησαν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα κα τη θεωρία των δυο ακρών. Όσοι χειρίστηκαν το έκτρωμα του ΕΝΦΙΑ, την λίστα Λαγκαρντ η οποία 2 χρόνια μετά αφορά αυτή την κυβέρνηση. Έχουν τεράστιες ευθύνες αυτοί που γελοιοποιούν την συλλογική λειτουργιά της κυβέρνησης και παραμένουν εντελώς αδρανείς μπροστά στην ανάγκη ενός σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Εσείς έχετε τη φιλοδοξία να ηγηθείτε ενδεχομένως του ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά;

Πατούσα πάντα και εξακολουθώ να πατάω στη γη... Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνω υπηρετούν την ανασυγκρότηση της παράταξης όχι φιλοδοξίες. Δεν ανήκω ούτε σε αυτούς που περιμένουν να διαλυθούν όλα για να διαπραγματευτούν καρέκλες ούτε σε αυτούς που ονειρεύονται ένα μικρό ΠΑΣΟΚ που θα κουμαντάρεται εύκολα.

nonews-news

arveler

Η πρώτη γυναίκα πρύτανης της Σορβόνης, βυζαντινολόγος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών, μίλησε πρόσφατα για την Ελλάδα την κρίση και τους Έλληνες. «Όταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελάω», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ:

«Εγώ γνώρισα την κατοχή. Για να πάω στο σχολείο περνούσα πάνω από πτώματα πεινασμένων ανθρώπων, τα οποία μάζευε ένα καροτσάκι του δήμου. Λοιπόν, όταν μου λένε ότι υπάρχει κρίση, γελώ».

Αναφερόμενη στην εικόνα που έχει ο μέσος πολίτης στο εξωτερικό για τους Έλληνες, ανέφερε ένα πρόσφατο περιστατικό που βίωσε:

«Είχα πάρει ένα ταξί πρόσφατα στο Παρίσι», αναφέρει, «και μου λέει ο ταξιτζής "κυρία Αρβελέρ, πρέπει να βοηθήσουμε τους Ισπανούς γιατί είναι εργατικοί, κάνουν ό,τι πρέπει, όχι σαν τους Έλληνες".

"Για στάσου" τον κόβω. "Ξέχασα, είστε Ελληνίδα, αλλά δεν πειράζει αλήθεια λέω" μου λέει». »Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή πάνε με όποιον δίνει τα λεφτά», συμπληρώνει η επιφανής ακαδημαϊκός για την ελληνική στάση στα προβλήματα της χώρας.

«Είναι άσχημο αυτό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Θυμάμαι μία μέρα ταξίδευα με τον Ντελόρ και μου λέει "πες μου λίγα πράγματα για την Ελλάδα". "Είναι μία χώρα, όπου δεν είσαι άνθρωπος, είσαι πακέτο, το πακέτο Ντελόρ" του απάντησα.

Η Ευρώπη δεν είναι μόνο τα χρήματα που δίνει. Η Ευρώπη έχει υποχρεώσεις, αλλά και εμείς έχουμε υποχρεώσεις απέναντί της. Αν ρωτήσεις έναν Έλληνα ποιες είναι οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στην Ευρώπη, δεν θα σου απαντήσει κανείς».

 

«Οι Έλληνες έχασαν την δυνατότητα του οράματος»

«Νομίζεις ότι οι Έλληνες έχουν πάθει καθίζηση. Δεν υπάρχει ένα όραμα. Μνημόνιο-όχι μνημόνιο. Το μνημόνιο είναι όραμα; Τι θα πεις στα παιδιά; Όχι μνημόνιο, καλά, αλλά μετά; Λοιπόν, αυτό με φοβίζει πολύ περισσότερο απ’ όλα. Ότι έχασαν οι Έλληνες τη δυνατότητα -όχι της ελπίδας, την οποία έχουν εναποθέσει στους ξένους- αλλά του οράματος», δήλωσε η κ. Αρβελέρ για την σημερινή πραγματικότητα, συμπληρώνοντας:

 

Περάσαμε από τα τσαρούχια στα Tod’s

«Κάποτε είπα κάτι και μου θύμωσε όλος ο κόσμος. Ότι περάσαμε από τα τσαρούχια στα Tod’s. Είναι μία ατάκα που όμως αν την αναλύσεις έχει αλήθεια. Από τις σκηνές της κατοχής φτάνουμε στο "πάρε δάνειο", "πάρε αυτοκίνητο", "πάρε και δεύτερο και τρίτο".

Εγώ μόνο στην Ελλάδα βλέπω οικογένειες να έχουν δύο αυτοκίνητα, ένα μονό και ένα ζυγό».

 

«Δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε σε εμφύλιο πόλεμο»

«Νομίζω ότι φταίει η εμφυλιακή κρίση. Δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε σε εμφύλιο πόλεμο. Δεν πάψαμε ποτέ να έχουμε αυτόν το διχασμό», δήλωσε δίνοντας την δική της ερμηνεία για τα δεινά που μας κατατρέχουν.

Και μιλώντας για δεινά, η κ. Αρβελέρ δήλωσε περί Χρυσής Αυγής: «Η "Χρυσή Αυγή" καλπάζει, όπως και η Χαμάς στην Παλαιστίνη. Είσαι μεγάλη γυναίκα, πας να πάρεις τις πέντε πεντάρες σου και σε περιμένει ο πεινασμένος μετανάστης να σου τις πάρει, σε παίρνει το αγόρι της Χρυσής Αυγής, σε πηγαίνει πιο κάτω, οπότε το λες στον εγγονό, στην κόρη, στον γιο. Δεν ήρθαν οι δικοί σου να σε πάνε και σε πήγε η "Χρυσή Αυγή". Oπότε να ψηφίσουμε "Χρυσή Αυγή", γιατί αυτοί θα πηγαίνουν στη θέση μας, αντί να παίρνουμε εμείς την γιαγιά την παίρνουν αυτοί.

Δεν έχει εθνικό χαρακτήρα η "Χρυσή Αυγή", γιατί αν είχε θα είχε μια άλλη στάση απέναντι στο μεταναστευτικό κίνημα. Και αυτό είναι το μόνο πράγμα, που φοβίζει τους Ευρωπαίους. Δεν τους φοβίζει η οικονομική κρίση, άλλωστε όλοι περνάνε οικονομική κρίση, αλλά η "Χρυσή Αυγή" δεν θα περάσει στην Ευρώπη. Έχει καταντήσει η Ελλάδα να είναι ένα υπόδειγμα ρατσισμού για τους ξένους. Αν ρωτήσεις ποια είναι η πιο ρατσιστική χώρα στην Ευρώπη, θα σου πουν αμέσως η Ελλάδα. Αλλά έχουν άδικο οι Ευρωπαίοι γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη ανοιχτή χώρα. Είναι το πέρασμα όλων.

Πάντως, αν δεις την παγκοσμιότητα στην καλή της εκδοχή, δεν υπάρχει πια ξένος… Οι Ευρωπαίοι, ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει, γελάνε. Αλλά με τη "Χρυσή Αυγή" δεν γελάνε καθόλου», είπε. Τέλος, η πρύτανης του πανεπιστημίου της Σορβόννης ανέφερε την θλίψη της για το «μαύρο» στην ΕΡΤ: «Με ρώτησαν οι γάλλοι δημοσιογράφοι "τι έγινε" και τους είπα "δεν υπάρχει εθνικός αερομεταφορέας, δεν υπάρχει εθνική τηλεόραση, ε, μένει ο εθνικός ύμνος"».

 ΑΠΕ ΜΠΕ

Περισσότερα Άρθρα...