anatolyantonov1

Ο Ρώσος ΑΝ.ΥΠ.ΑΜYNAΣ Α.Αντόνωφ ηταν κατηγορηματικός " από τις άλλες χωρες το περιμέναμε από την Ελλάδα όχι" αναφερόμενος στις κυρώσεις που ενέκρινε και η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου εναναντίον της Ρωσίας υπό τις εντολές της Ουάσιγκτον και της ΕΕ.

Δεν έκρυψε την οργή της Μόσχας για την κυβέρνηση των Αθηνών και αναφέρει χαρακτηριστικά "Τί θα κερδίσει από αυτές τις κυρώσεις η χώρα σας;"

Ακολουθεί η συνέντευξη του Ρώσου ΑΝΥΠΑΜ, που ΄δοθηκε στον ανταποκριτή του ΜΕGA Θ.Αυγερινό.

Α. Αντόνοφ: Δεν είναι δική μας ευθύνη, που η ελληνική πολιτική ηγεσία αποφάσισε να στοιχηθεί με τα κράτη του ΝΑΤΟ. Τί χρειάζονταν οι κυρώσεις στην Ελλάδα; Τί θα κερδίσει από αυτές;

Βαρυσήμαντη συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας της Ρωσίας σε ελληνικά ΜΜΕ. Διαψεύδει οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία, καταγγέλλει τη χρήση ενόπλων δυνάμεων και βαρέος οπλισμού κατά του λαού τους από το Κίεβο, καθώς και την υποκρισία της Δύσης.

Ο Ανατόλι Αντόνοφ είναι ο Νο 2, ο «διπλωμάτης» του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Από την αρχή κιόλας της συνέντευξης έδειξε τη θετική του διάθεση προς τη χώρα μας, μια διάθεση, που μοιράζεται βέβαια κι ο τελευταίος σχεδόν Ρώσος πολίτης.

«Η Ελλάδα δεν είναι για μένα μια οποιαδήποτε άλλη χώρα, δεν είναι ούτε ο Καναδάς, ούτε οι ΗΠΑ, η Ελλάδα είναι Ελλάδα, γι' αυτό και πραγματικά μου προκαλεί θλίψη, που η Ελλάδα στέκεται στη σειρά με τις ΝΑΤΟϊκές χώρες». Κάπως έτσι αρχίσαμε τη συνομιλία μας στο υπουργείο Άμυνας, που δεν θα μπορούσε να αποφύγει το θέμα των κυρώσεων, παρά το γεγονός ότι επέμενε πως δεν είναι δική του αρμοδιότητα:

«Με την Ελλάδα έχουμε παλαιότατες φιλικές σχέσεις και δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Ρώσοι έχουν κάποια προβλήματα με τους Έλληνες. Είμαστε πάντοτε υπέρ της ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων. Σχετικά πρόσφατα επισκέφθηκε την Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού. Εξετάσαμε ζητήματα ανάπτυξης της αμυντικής-τεχνικής μας συνεργασίας και των στρατιωτικών μας σχέσεων.

Αλλά δεν είναι δική μας ευθύνη, που η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας αποφάσισε να στοιχηθεί με τα κράτη του ΝΑΤΟ, να κηρύξει μποϊκοτάζ και να ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Θα ήθελα πραγματικά να ρωτήσω τους αναγνώστες σας: Σε τί χρειάζονταν οι κυρώσεις αυτές στην Ελλάδα; Τί θα κερδίσει από αυτές η χώρα σας; Μου φαίνεται ότι αυτές οι κυρώσεις οδηγούν στο πουθενά και δεν θα προσφέρουν τίποτε στην επίλυση του προβλήματος.

Συχνά δεν καταλαβαίνω τί συμβαίνει, τί κάνουν οι ΝΑΤΟϊκοί, μαζί τους και η Ελλάδα, συγχωρείστε με.

Κάθε εβδομάδα επιβάλλονται κάποιες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δεν κατανοώ πλέον γιατί; Ό,τι και να πούμε μας λένε το ίδιο; Πρέπει να έχετε θέση ίδια, όπως του ΝΑΤΟ. Εάν δεν υποστηρίξετε τη θέση αυτή, θα εισπράξετε κυρώσεις. Αν κάνετε ένα βήμα αριστερά ή δεξιά, κυρώσεις. Δεν καταλαβαίνουν ότι έρχεται μια στιγμή, που θα μας είναι εντελώς αδιάφορο όποιες κυρώσεις κι αν ισχύουν ως προς τη Ρωσία και ότι οι ΝΑΤΟϊκές χώρες, πράγμα, που σημαίνει και η Ελλάδα, οδηγούν την κατάσταση σε αδιέξοδο, από το οποίο μετά θα είναι πολύ δύσκολο να βγούμε;

Υπολογίζω πολύ σε χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης των σχέσεων με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς και επιτέλους θα πουν τη δική τους άποψη στις Βρυξέλλες και δεν θα επιτρέψουν στις Βρυξέλλες να υπαγορεύουν την πολιτική τους σε ανεξάρτητα κράτη, όπως είναι και η Ελλάδα».

Ρωτήσαμε ειδικότερα τον κ. Αντόνοφ, αν η συμπόρευση της Ρωσίας με την Τουρκία θα μπορούσε να σημάνει κάποιες αλλαγές στη ρωσική πολιτική, πχ στο Κυπριακό. Μας απάντησε και πάλι ότι δεν καθορίζει αυτός την εξωτερική πολιτική της χώρας, που είναι προτεραιότητα του προέδρου και του υπουργείου Εξωτερικών, όμως δεν απέφυγε να τοποθετηθεί:

«Δεν μπορώ καν να διανοηθώ ότι θα επανεξετάσουμε με κάποιο τρόπο τις φιλικές μας σχέσεις με την Ελλάδα. Την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, που θίξατε, θα την υποστηρίξουμε και προωθήσουμε όχι εις βάρος, ούτε σε αντίθεση με τα συμφέροντα της φιλικής και αδελφικής προς εμάς Ελλάδας.

Ό,τι κάνουμε είναι να προσπαθούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση ακριβώς μέσω των διαύλων, που υπάρχουν, και να πετύχουμε παν το δυνατόν ώστε να εκμηδενιστούν οι πολιτικές και οικονομικές τριβές, που υπάρχουν στην περιοχή μας, ώστε η ανάπτυξη των σχέσεων να γίνεται προς το συμφέρον των λαών όλων των χωρών της περιοχής σας».

Αναφερόμενος στην περιοχή μας ο Α.Αντόνοφ υπογράμμισε ότι ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας δραστηριοποιείται στη λεκάνη της περισσότερο από 200 χρόνια:

«Είναι η ιστορία και η περηφάνεια μας. Είναι η βάση της ασφάλειάς μας και οχυρό για την άμυνα της κυριαρχίας μας. O Στόλος της Μαύρης Θάλασσας υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Όταν ακόμη η Κριμαία ήταν υπό ουκρανικό έλεγχο υπήρχαν πολλές δυσκολίες. Οι ουκρανικές Αρχές δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στη λειτουργία του, αρχίζοντας ακόμη και από την εξασφάλιση των καυσίμων του.

Σήμερα έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια στην ανάπτυξη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Πρωτίστως γίνεται λόγος για τον εκσυγχρονισμό του, γιατί δεν μπορούμε να στεκόμαστε στο ίδιο σημείο και δεν μπορούμε να διατηρούμε τον ίδιο οπλισμό, που ήταν αποτελεσματικός πριν από 50 χρόνια. Σήμερα είναι διαφορετική η κατάσταση, εμφανίστηκαν νέα εξοπλιστικά συστήματα και φυσικά πρώτη μας προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων συστημάτων».

Στη λεκάνη της Μ.Θάλασσας αναπτύσσεται η συνεργασία των χωρών, που βρέχονται από αυτήν, χωρίς τη συμμετοχή δυνάμεων εκτός περιοχής και η συνεργασία αυτή είναι πολύ ωφέλιμη, κατά το Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας. Όμως «στη Μ.Θάλασσα εμφανίστηκαν σήμερα νέες προκλήσεις και απειλές», οπότε η σημασία αυτής της συνεργασίας αυξάνεται. «Φυσικά και μας ανησυχεί το γεγονός ότι ΝΑΤΟϊκά πλοία όλο και συχνότερα άρχισαν να εμφανίζονται στη λεκάνη της Μ.Θάλασσας. Εννοείται ότι ο Στόλος μας παρακολουθεί τις κινήσεις αυτών των πλοίων, καθώς είναι ο υπερασπιστής της κυριαρχίας των νότιων συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και αυτό δεν αλλάζει».

Μιλώντας για την επανεμφάνιση του ρωσικού Στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Αντόνοφ τόνισε:

«Τα πλοία μας στην περιοχή αυτή αποτελούν δύναμη, η οποία αποτρέπει άλλα κράτη από μη δικαιολογημένες κινήσεις. Γνωρίζετε πόσα πολλά έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας για να μην επιτρέψει μια βίαιη εκδοχή ανάπτυξης των γεγονότων στη Συρία. Μπορείτε να φανταστείτε τί θα ήταν εκεί σήμερα, εάν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν χτυπήσει αυτό το κράτος;

Μου είναι πολύ δύσκολο να φανταστώ και η περιοχή αυτή βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα και εκεί παρατηρείται σήμερα μια υψηλή στρατιωτικο-πολιτική αναταραχή. Πίσω από τα ωραία λόγια και τα ωραία συνθήματα, που διακηρύσσουν οι ΝΑΤΟϊκές χώρες και η Ελλάδα δυστυχώς είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, κρύβονται στην πραγματικότητα όλα αυτά, που υφίστανται οι χώρες της περιοχής, αίμα, διάλυση, φτώχεια.

Δείτε τί συνέβη και τί συμβαίνει με τη Λιβύη, δείτε με το Ιράκ. Και το πιο εκπληκτικό είναι ότι στη μία περίπτωση, για παράδειγμα στη Συρία, οι ΗΠΑ και οι ΝΑΤΟϊκές χώρες υποστηρίζουν τις ομάδες των ισλαμιστών ανταρτών, ας τους πούμε έτσι, ενώ στο Ιράκ πολεμούν εναντίον τους. Αυτή είναι η πολιτική διπλών μέτρων και σταθμών.

Ο Στόλος της Ρωσίας στη Μεσόγειο είναι στήριγμα και οχυρό για εκείνες τις χώρες, οι οποίες επιθυμούν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να μην επιτρέψουν να γλιστρήσει η κατάσταση σε βαθύτερη κρίση. Ο Στόλος μας είναι σταθεροποιητικός παράγοντας, ο οποίος δεν επιτρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα με δυσμενέστερο σενάριο στην περιοχή».

tsipras profil

Ο ίδιος και η Μέρκελ «θέλουν να δημιουργήσουν μια ειδική οικονομική ζώνη στην περιφέρεια της Ευρώπης με χαμηλούς μισθούς, μια ζώνη απελευθερωμένη από τους περιορισμούς της εργατικής νομοθεσίας συνδυασμένη με την άνοδο της διαρθρωτικής ανεργίας».

Αποσπάσματα από... τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη γαλλική εφημερίδα «Le monde» 

Ποια είναι η γνώμη σας για την εντυπωσιακή άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωπαϊκές εκλογές; 

Το αποτέλεσμα είναι ένα αρνητικό σοκ σε όλη την Ευρώπη, κυρίως το γαλλικό αποτέλεσμα, καθώς η Γαλλία είναι μια χώρα με ειδικό οικονομικό και δημοκρατικό βάρος. Αυτά τα τερατουργήματα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας, που καταστρέφουν τις μεσαίες τάξεις και τα πιο αδύναμα στρώματα, πετώντας τα στην αγκαλιά των νεοναζί. Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι πρέπει να σταματήσουμε την πολιτική της λιτότητας άμεσα. 

Εντούτοις, αν πιστέψουμε την κυβέρνησή σας, η Ελλάδα πάει καλύτερα, έχει επιστρέψει στις αγορές, και έχει αρχίσει να ξαναβρίσκει το μονοπάτι της ανάπτυξης μετά από 7 χρόνια ύφεσης. 

Καταρχήν πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο στόχος της λιτότητας δεν ήταν να βγει η Ελλάδα από την κρίση αλλά το να δημιουργήσει μια εσωτερική υποτίμηση η οποία υποτίθεται θα ενίσχυε την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Το ότι στην πραγματικότητα ήταν ένα πρόγραμμα που οδηγεί στην ύφεση δεν ήταν τυχαίο! Η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Σόιμπλε έχουν ένα στρατηγικό σχέδιο που ονομάζεται γερμανοποίηση της Ευρώπης και εποικισμός της Νότιας Ευρώπης. Θέλουν να δημιουργήσουν μια ειδική οικονομική ζώνη στην περιφέρεια της Ευρώπης με χαμηλούς μισθούς, μια ζώνη απελευθερωμένη από τους περιορισμούς της εργατικής νομοθεσίας συνδυασμένη με την άνοδο της διαρθρωτικής ανεργίας. Θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο η ευρωπαϊκή οικονομία θα είναι ανταγωνιστική. Αλλά η ανταγωνιστικότητα δε βασίζεται στη μείωση του κόστους εργασίας, κυρίως σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Γιατί με αυτή τη λογική θα έπρεπε τώρα το Μπαγκλαντές να είναι η πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο. Αυτή η στρατηγική είναι λάθος γιατί μια Ευρώπη χωρισμένη σε Βορρά και Νότο με μια περιφέρεια στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι μια Ευρώπη αποδυναμωμένη. Το μέλλον της Γερμανίας και των Γερμανών είναι αυτό μιας Γερμανίας ισορροπημένης και δυνατής και όχι μιας Γερμανίας ηγεμονικής με πήλινα πόδια. 

Ήσασταν υποψήφιος για την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι σε έναν σκληρό αντίπαλο, τον κύριο Jean Claude Junker, αλλά σήμερα υποστηρίζετε την υποψηφιότητά του… 

Έχω ήδη πει ότι αν και αντιτίθεμαι έντονα στην πολιτική του, αναγνωρίζω το δικαίωμά του να λάβει πρώτος από τους πέντε μας εντολή διερεύνησης πλειοψηφίας για την προεδρεία του Κοινοβουλίου, καθώς το κόμμα του κέρδισε την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η Ευρώπη δεν έχει μέλλον. Αναλάβαμε μια διαδικασία – έστω κι αν ήταν απλώς ένα πρώτο βήμα - προς τον εκδημοκρατισμό, να τεθούν στην ψήφο των λαών τα ευρωπαϊκά κόμματα μέσω των υποψηφίων που αντιπροσώπευαν το κάθε κόμμα. Κάναμε μια καμπάνια, αγωνιστήκαμε και τώρα μας λένε ότι όλα αυτά έγιναν για το τίποτε! Απλώς για να ακούνε 5 παράξενους τύπους να συζητούν για ευρωπαϊκά θέματα; 

Γιατί η Ευρώπη θα σας έκανε τη χάρη μιας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους; 

Γιατί το χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό απειλεί τη σταθερότητα όλης της Ευρώπης. Και είναι αυτός ακριβώς ο συστημικός κίνδυνος που υποκίνησε το ενδιαφέρον της Ευρώπης για το ελληνικό πρόβλημα το 2010. Η απειλή μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ήταν ένας εκβιασμός γιατί όλοι ήξεραν πολύ καλά πως αυτό θα οδηγούσε στη διάλυση της Ευρωζώνης. 
Βλέπουμε, λοιπόν, πως η Ελλάδα δεν χρησιμοποίησε όλα τα διαπραγματευτικά όπλα της. Και οι ευρωπαϊκοί ηγέτες διάλεξαν τους Έλληνες πολιτικούς που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν - Σαμαρά και Βενιζέλο - και επέβαλαν τον Στουρνάρα στη θέση του Υπουργού Οικονομίας. 

Και σήμερα οι ίδιοι ηγέτες ζητούν να γίνει ο Στουρνάρας διευθυντής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο Στουρνάρας από την αρχή ήταν μια επιλογή του Βερολίνου. Δέχεται τις διαταγές του Σόιμπλε. Τοποθετώντας τον στη θέση του διευθύνοντα της ελληνικής τράπεζας προσπαθούν να βραχυκυκλώσουν και να μειώσουν τις διαπραγματευτικές ικανότητες της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης.

Γιατί ο κ. Σόιμπλε έχει ένα στρατηγικό σχέδιο: να μονιμοποιήσει για τα επόμενα 20 χρόνια τη λιτότητα στην Ελλάδα. Αυτό ακριβώς το σχέδιο θέλουμε να εμποδίσουμε με μια λαϊκή εντολή. Στην Ευρώπη του Νότου μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει ένα παράδειγμα.

eklog tmima
 
Τα ποσοστά των κομμάτων είναι υπό διαμόρφωση και τα ερωτηματικά που γέννησε το 41% της αδιευκρίνιστης ψήφου στην δημοσκόπηση της Public Issue για την Εφημερίδα των Συντακτών, δεν θα έπρεπε να προβληματίζουν, σύμφωνα με τον δημοσκόπο Χριστόφορο Βερναρδάκη.
 
Μιλώντας στο tvxs.gr λέει ότι είναι πολύ νωρίς να γίνεται λόγος για τάσεις στις ευρωεκλογές καθώς δεν έχει τεθεί ακόμη η ατζέντα της κάλπης.

Επιπλέον, λόγω των κοινωνικών συνθηκών το κοινό που απαντά στις δημοσκοπήσεις είναι τέτοιο που διαμορφώνει μονόπλευρα το αποτέλεσμα και συνεπώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα ως εργαλεία ανάλυσης. 


Πως ερμηνεύεται το τεράστιο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου στην δημοσκόπηση της Public Issue;

Είναι λογικό. Πρέπει να συνεκτιμήσουμε ότι η ερώτηση αφορούσε τις ευρωεκλογές οι οποίες είναι σε τρεις μήνες. Είναι πολύ νωρίς. 

Επίσης, δήλωση ψήφου κάνει περίπου ο ένας στους δυο. Στην διαμόρφωση αυτής της εικόνας συμβάλλουν και οι αρνήσεις, τα κλειστά σπίτα, τα ακατάλληλα άτομα. Σκεφτείτε ότι πλέον εκτός του «φακού» των δημοσκοπήσεων είναι το 80%-90%. Άρα έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ μικρό κομμάτι του εκλογικού σώματος, λόγω κοινωνικών συνθηκών, κάτι που κάνει και το εργαλείο των δημοσκοπήσεων κάπως επισφαλές. Κάποτε δουλεύαμε με το 50% του εκλογικού σώματος. 

Όμως αυτό το 90% κάπως θα πρέπει να κινηθεί εκλογικά. 

Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον σημείο, αλλά δεν επιδέχεται απάντησης. Υπάρχει ένα ερώτημα, εάν θα πάει το ποσοστό αυτό στην κάλπη. Πόσο θα πάει; Οι μισοί; Σχεδόν όλοι; Κανένας; 

Επιπλέον, εφόσον φτάσουν όλοι αυτοί στην κάλπη, η ψήφος τους δεν θα είναι συστημική: δηλαδή δεν θα είναι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ελιά, ΔΗΜΑΡ ή άλλοι σχηματισμοί των τελευταίων ετών. Το που θα πάει βέβαια είναι ασαφές. 

Η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως κλείνει. Μάλιστα, στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση εμφανίζονται να έχουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό. Γιατί συνέβη αυτό; Έχει κάνει λάθη ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν μπορεί να αξιολογηθεί αυτό βάσει των λαθών που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος που εμφανίζεται το κλείσιμο είναι ότι το 10% του πληθυσμού το οποίο πλέον απαντά στις δημοσκοπήσεις, όπως προείπαμε, είναι ένα κομμάτι που δεν αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα μέσα στην κρίση. Είναι πιο άνετο και ενός πιο ανεβασμένου επιπέδου. Είναι κάπως πιο ήσυχο, πιο εξασφαλισμένο και λιγότερο εκτεθειμένο. Συνεκτιμώντας αυτά, το ποσοστό που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιο. 

Κανονικά θα έπρεπε η Νέα Δημοκρατία να έχει υπεροπλία σε αυτό το κομμάτι και το ΠΑΣΟΚ να είναι ελαφρώς πιο ανεβασμένο. 

Αλλά και εδώ να τονίσουμε ότι οι ερωτήσεις αφορούσαν τις ευρωεκλογές και όχι τις βουλευτικές - όπου τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Όμως είμαστε τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές, χωρίς διακύβευμα, με έντονο ευρωσκεπτικισμό. Συνεπώς είναι νωρίς για να αντιμετωπίζουμε αυτά τα νούμερα ως τάση. 

Το Ποτάμι μπορεί να ξεφουσκώσει;

Προφανώς. Αλλά το πως εξηγείται το ποσοστό του ακριβώς θα πρέπει να περιμένουμε ένα δεκαπενθήμερο για να το δούμε. Μέχρι στιγμής υπάρχει η απήχηση στα μίντια. Και επειδή μιλάμε, όπως είπαμε για ένα 10% του εκλογικού σώματος πιο ασφαλές οικονομικά και πιο εκτεθειμένο στα μίντια είναι επόμενο να βλέπουμε αυτά τα ποσοστά. Όμως όπως είπαμε, όλα αυτά δεν εκφράζουν απολύτως την γενική τάση. 

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κινδυνεύουν να τους… πάρει το ποτάμι;


Βέβαια. Εάν δούμε όλα όσα προείπαμε αντίστροφα, στο συγκεκριμένο κοινό έχουν το ΠΑΣΟΚ 3,5% και η ΔΗΜΑΡ 1,5%. Εάν τα πάρω αυτά τοις μετρητοίς, στις εκλογές θα δούμε την ΔΗΜΑΡ στο 0,3% και το ΠΑΣΟΚ στο 1,8%. 

Όταν στο κομμάτι που έχει μια πιο συστημική συμπεριφορά τα κόμματα αυτά έχουν τέτοια ποσοστά, σε ένα σύνολο όπου θα μπει και το αντισυστημικό και η διαμαρτυρία και η φτώχεια και η ανέχεια μόνο κάτω μπορούν να πάνε. 

Η Χρυσή Αυγή εμφανίζει κάποια σταθερά ποσοστά. Μπορούμε να πούμε ότι «μέχρι εκεί είναι» ή έχει κρυμμένους ψηφοφόρους;

Δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα. Είναι πολύ πιθανό να έχει κρυμμένους ψηφοφόρους. Το ζήτημα της μεγάλης αποχής από τις δημοσκοπήσεις και το ζήτημα ότι μιλάμε για ευρωεκλογές κάνουν το τοπίο πιο θολό. 

Έτσι δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν οι διώξεις της Χρυσής Αυγής δημιουργούν κρυμμένους ψηφοφόρους ή απομακρύνουν το κοινό από το κόμμα. Η δημοσκόπηση, μια ποσσοτική έρευνα, δεν μπορεί να το δείξει αυτό. Θα πρέπει να έχουμε άλλα δεδομένα για να μελετήσουμε τις διακυμάνσεις που έχουν γίνει. 

Άλλα, και πάλι, όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών εν γένει θα πρέπει να είμαστε πιο επιφυλακτικοί καθώς δεν υπάρχει το δίλημμα, δεν υπάρχει το διακύβευμα και δεν έχει τεθεί ατζέντα...

 
 

nigel Farage Samaras

Τι δήλωσε ο Βρετανός ευρωβουλευτής που επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό εντός Ευρωκοινοβουλίου. Νέα επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς. Τα "έχασε" σε ερώτηση για τα μάρμαρα του Παρθενώνα (Vid)

Δεύτερη επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, εξαπέλυσε ο Βρετανός ευρωβουλευτής, Nigel Farage, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Αναφερόμενος στα ποσοστά του κόμματός του, το οποίο βάσει δημοσκοπήσεων, είναι στη δεύτερη θέση στη Βρετανία, με ποσοστό 26%, είπε:

"Το κόμμα μας κάνει μεγάλες προόδους σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Θέλω να σας πω, ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ Ευρώπης και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς είμαστε υπέρ της Ευρώπης που συνεργάζεται, είμαστε κατά της Ευρώπης που κυβερνάται από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Έχουμε συμφέρον να συνεργαστούμε κατά των γραφειοκρατών, που πολεμούν για την ολοκλήρωση της Ευρώπης. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος".

"Θέλω ένα διαζύγιο κοινή συναινέσει από τους γραφειοκράτες τύπου Ρομπάι, Μπαρόζο και άλλους. Θέλω κοινή συνεργασία όπως συμβαίνει με άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Ελβετία, χωρίς να είναι μέλη της ΕΕ. Πιστεύω ότι στις επόμενες εκλογές ο κόσμος θα ψηφίσει υπέρ του διαζυγίου και θα δώσουμε το παράδειγμα και σε άλλες χώρες", είπε.

"Η χώρα σας ξεπουλήθηκε με τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη"

Κληθείς να σχολιάσει την επίθεσή του στον Έλληνα πρωθυπουργό στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Farage είπε πως δεν πιστεύει πως όσα είπε, ήταν προσβλητικά.
"Αυτό που είναι προσβλητικό, είναι η υποκρισία του Σαμαρά, που υποδύεται ότι αντιπροσωπεύει τη βούληση του ελληνικού λαού. Η χώρα σας ξεπουλήθηκε με την συμμετοχή σας στην Ευρωζώνη. Ο ελληνικός λαός δεν έχει επιλογή".

"Ο Σαμαράς ψεύδεται ότι εκπροσωπεί τη λαϊκή βούληση, όταν κυβερνά η Τρόικα. Ήμουν προσεκτικός στις εκφράσεις που χρησιμοποίησα. Δεν είναι μόνο ο Σαμαράς. Αυτό συμβαίνει με όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπου κυβερνά η Τρόικα. Εμείς είμαστε τυχεροί που ξεφύγαμε από αυτήν την Ευρωζώνη", είπε.

"Αν συνεχίσετε έτσι θα πάτε στην καταστροφή"

Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, είπε:
"Αυτό θέλω να πω στον ελληνικό λαό. Σας ζήτησαν να κάνετε φοβερές θυσίες, για να μείνετε στον ζουρλομανδύα της Ευρωζώνης. Αν συνεχίσετε έτσι, θα πάτε στην καταστροφή".
Ακόμη, εκτίμησε θα έχει η Ελλάδα το δικό της νόμισμα. "Θα ανακτήσετε την Δημοκρατία σας", είπε χαρακτηριστικά.

"Όταν έσκασε το πρόβλημα, το 2008, ανέφερα το παράδειγμα της Ισλανδίας, που σήμερα έχει ανάπτυξη 3% και έχει επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα.

"Η Ελλάδα δεν έχει καμία βελτίωση, το κοινό νόμισμα έχει παγιδεύσει την Ελλάδα σε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να ακολουθήσει. Πρέπει να έρθει πίσω η δραχμή. Υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο, έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα, όταν επιστρέψει στη δραχμή. Θα μπορέσετε κι εσείς να παράγετε πράγματα σε πολύ λίγο κόστος και να τα πουλάτε σε καλή τιμή. Αν μείνετε μέσα στον ζουρλομανδύα του ευρώ, δεν θα μπορέσετε να ανακάμψετε", σημείωσε.

Επενδυτές χωρίς όνομα

Κληθείς ωστόσο να αναφέρει ονόματα επενδυτών, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, ο Farage δεν απάντησε, αλλά είπε:

"Έχω μιλήσει με μέλη της βρετανικής επιχειρηματικής κοινότητας και όλοι έχουν την άποψη, ότι η Ελλάδα θα είναι σαγηνευτικός προορισμός επενδύσεων, όταν επανέλθει στο νόμισμά της. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν είναι προορισμός επενδύσεων. Νομίζω, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν ουρά, μόλις η Ελλάδα βγει από το ευρώ και υποτιμήσει το νόμισμά της".

"Αυτή τη στιγμή, αν ερχόμουν να επενδύσω σε σας, θα ήμουν ανόητος. Αν όμως αυτό γίνει, θα είμαι από τους πρώτους που θα έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές. Υπάρχει πολύ χρήμα, όχι μόνο στο Λονδίνο, αλλά γενικά στα επιχειρηματικά κέντρα, που ετοιμάζονται να επενδύσουν στην Ελλάδα, όταν έχει το σωστό νόμισμα, τη σωστή ισοτιμία", πρόσθεσε.

"Μην ψηφίζετε τα κόμματα που σας έφεραν σε αυτά τα χάλια"

Ερωτηθείς, ποιο κόμμα στην Ελλάδα είναι πιο κοντά στην ιδεολογία με το δικό του κόμμα, απάντησε:

"Είχα συναντήσεις με τον Γιώργο Καρατζαφέρη στο Λονδίνο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, να υπάρξουν κανονικές εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις και ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την άνοδο της Χρυσής Αυγής, είναι να ψηφίσουμε τέτοια κόμματα. Αυτή τη στιγμή, δεν θέλω να δώσω γραμμή στους Έλληνες, για το τι θα ψηφίσουν. Εάν δεν αλλάξετε όμως, μην ψηφίζετε τα κόμματα που σας έφεραν σε αυτά τα χάλια".

Απορία ψάλτου... βηξ;

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν είναι υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αφού έβαλε τα γέλια, γιατί όπως είπε, του κάνουν την ερώτηση αυτή, κάθε φορά που δίνει συνέντευξη σε ελληνικό μέσο, απάντησε:

"Δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην Αθήνα σήμερα, υπήρξαν και κλοπές έργων τέχνης από την Αθήνα, θα σας απαντήσω όταν έχετε πίσω τη δραχμή, όταν έχετε πίσω τη Δημοκρατία σας κι όταν θα έχετε ανακάμψει".

"Δεν είμαι σε θέση ισχύος για να μπορώ να αποφασίσω κάτι τέτοιο. Στο μέλλον μετά από μία εύλογη διαπραγμάτευση, θα γυρίσουν τα μάρμαρα. Λέω, ως φίλος της Ελλάδας, ότι αυτό που ενδιαφέρει το 30% των ανέργων, είναι όχι τα μάρμαρα, αλλά να γυρίσει η Ελλάδα σε μία προοπτική οικονομικής ανάπτυξης".


Ο Φάρατζ για τον Α. Σαμαρά από allthewebnews

Дугин. А.Л

Συνέντευξη του πολιτικού επιστήμονα Aleksandr Dugin, στενού συνεργάτη του V. Putin

 
Κληθείς να σχολιάσει την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα, ο Aleksandr Dugin υπογράμμισε πως «η Ελλάδα έχει διπλή ταυτότητα κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Από τη μία έχετε μια προοπτική, αυτή της στροφής σε μια επιδίωξη της αυτοκρατορίας όπως την περιγράψαμε παραπάνω κι αυτή η προοπτική εκφράζεται από την πολιτική ελίτ της χώρας σας.
 
Αυτή έχει να κάνει με την προάσπιση των συμφερόντων της Αμερικής, με την ταύτιση ή εξυπηρέτηση δηλαδή της επεκτατικής πολιτικής του υπερατλαντικού σας συμμάχου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Από την άλλη έχετε την προοπτική της επιστροφής στις παραδόσεις σας και τις σταθερές αξίες που επιβίωσαν μέσα από τους αιώνες. Αυτό το δίπολο περιγράφει εν ολίγοις το γεωπολιτικό πρόβλημα της Ελλάδος».
 
Συνεχίζοντας την συνέντευξή του στον ιστότοπο της Χ.Α.  παρότρυνε την Ελλάδα να επιλέξει το δεύτερο δρόμο, καθώς «αυτομάτως η Ελλάς θα είναι και ο φυσικός σύμμαχος της Ρωσίας, γιατί έτσι υπηρετεί τις ίδιες αξίες με εμάς, λόγω της κοινής πολιτιστικής μας διαδρομής. Για τους Ρώσους οι Έλληνες είναι οι προπάτορες τους, αφού οι ίδιοι θεωρούν, και σωστά, τους εαυτούς τους ως πολιτιστικούς σας απογόνους.
 
Έτσι εξηγείται και το γενικό αίσθημα αγάπης και σεβασμού που τρέφει ο λαός μας για τους Έλληνες. Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική εξουσία εκφράζει ανοιχτά τον αμερικανισμό. Αλλά η ελληνική κοινωνία, η οποία κατατάσσεται πολύ πιο κοντά στους Ρώσους παρά στους Αμερικανούς, θα μπορούσε να συσπειρωθεί γύρω από μια πολιτική δύναμη που θα προκαλέσει την πολιτική εξουσία, η οποία είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα του. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στην πολιτιστική της μήτρα, στα ιδανικά του αρχαίου κόσμου. Έτσι, πράγματι η προοπτική αρχίζει και γίνεται ξεκάθαρη: η συμμαχία ανάμεσα στα δύο κράτη είναι επιβεβλημένη! Είμαι απόλυτος πάνω σε αυτό. Οι λαοί μας μοιράζονται πολλά κοινά, άρα πρέπει αυτή η συμμαχία να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν».
 
usa epektatism
 
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μίας γεωπολιτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, διαμήνυσε πως «η Ρωσία είναι μια δύναμη παγκόσμιου βεληνεκούς και η Ελλάδα τοπικού. Το γεγονός ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες σημαίνει ότι μπορούμε να προβούμε και σε δίκαιη κατανομή ισχύος. Η Ελλάδα πρέπει να βρει το ρόλο της μέσα στο ζωτικό της χώρο αλλά, προσέξτε, η αποστολή της δεν είναι αυτή. Τελική αποστολή της Ελλάδος είναι η ηγεμονία μιας πολιτιστικής αυτοκρατορίας την οποία θα ακολουθήσουν όλα τα ομόδοξα έθνη.
 
Η Ελλάς θεωρείται ο φυσικός διάδοχος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας κι ως εκ τούτου ο λαός σας κατέχει δίκαια μια στρατηγική και μια πνευματική πρωτιά, θέση και πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων. Εσείς θα πρέπει να ηγηθείτε μιας πνευματικής ηγεμονίας γιατί σε εσάς ανήκει αυτό το δικαίωμα. Πιστέψτε με, οι Ρώσοι είναι πολύ ενθουσιασμένοι για μια τέτοια προοπτική και θέλουν να γίνουν περισσότερο ενεργοί εις ότι αφορά την πραγμάτωση μιας ουσιαστικής συμμαχίας ανάμεσα στα δύο κράτη».
 
Όσον αφορά την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, διέτεινε πως «γνωρίζω πως η πολιτική κατάσταση στη χώρα σας είναι πολύ ασταθής και εύθραυστη. Η πολιτική ελίτ δε θα επιβιώσει σε μια κρίση τέτοιας έκτασης και θεωρώ απολύτως βέβαιο πως αυτή θα αντικατασταθεί από μια ανερχόμενη πολιτική δύναμη που προτείνει τη ρήξη με το παλαιό. Είμαι το ίδιο βέβαιος ότι αυτή η δύναμη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το υπάρχον πολιτικό σύστημα γιατί βασίζεται στις παραδόσεις, τις οποίες εκλαμβάνει ως τη μοναδική σταθερά που ασπάζεται και κατανοεί η πλειοψηφία του λαού σας. Θα επαναλάβω κάτι που είπε ο πρόεδρος Πούτιν, ότι φυσικός σύμμαχος της Ρωσίας θα είναι εκείνος που αντιτίθεται στην παγκοσμιοποίηση, τον φιλελευθερισμό και κάθε τι που συνιστά την πραγμάτωση της αμερικανικής ηγεμονίας. Εάν λοιπόν αυτή η δύναμη είναι η Χρυσή Αυγή, τότε ναι, εφόσον προστατεύετε την ταυτότητα και τη συνείδηση του λαού σας είστε φίλος μας και σίγουρα θα προβούμε στην συνεργασία που τόσο είναι επιθυμητή με τη χώρα σας!».
 
Αναφερόμενος στις διώξεις εναντίον της Χρυσής Αυγής, υπογράμμισε πως «θεωρώ ότι η δαιμονοποίηση σας δεν είναι τυχαία και προφανώς αυτό δεν αφορά το γεγονός ότι είστε κατ᾽ αυτούς ένας πολιτικός αντίπαλος, αλλά το ότι δεν πορεύεστε στον ίδιο δρόμο με όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Διαφέρετε γιατί πιστεύετε σε παραδοσιακές αξίες κι αυτό το λέτε ανοιχτά. Γνωρίζω επίσης τις θέσεις σας εις ότι αφορά την γεωπολιτική στροφή προς τη Ρωσία, κάτι που δεν είναι και τόσο ελκυστικό να λέγεται σήμερα στην Ελλάδα όταν αυτή κυβερνάται από αυτούς που κυβερνάται.
 
 
Εκφράζετε τα συμφέροντα των Ελλήνων κι αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Με τη συμμετοχή σας στις εκλογές για το ευρωκοινοβούλιο θα επιδιώξετε αυτές τις θέσεις σας, θέσεις που έχουν να κάνουν με παραδοσιακές αξίες όπως ο θεσμός της οικογένειας, της θρησκείας, της αγάπης για την πατρίδα κ.ο.κ. Έχει αποδειχτεί πως οι διώξεις εις βάρος σας έχουν πολιτικό κίνητρο, αλλά η βέβαιη είσοδος σας στην ευρωβουλή θα μας δώσει από κοινού τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε το γεωπολιτικό μας όραμα, το όραμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία που θα αποτελέσει την απαρχή της ανοικοδόμησης της Ευρώπης των Εθνών!»
 
newsbomb, avatonpress

 

samaras ee

Ο πρωθυπουργός σε συνεύντευξή του απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σενάριο πρόωρων εθνικών εκλογών και επιτίθεται με δριμύτητα στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «είναι σε παράκρουση».

Ταυτόχρονα προαναγγέλει επιστροφή σημαντικού τμήματος του πρωτογενούς πλεονάσματος στην ελληνική κοινωνία, με σταδιακή μείωση φόρων.

Ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι με τα πρωτογενή πλεονάσματα θα στηριχθεί η νέα ελάφρυνση του χρέους και η έξοδος στις αγορές, ενώ διευκρινίζει ότι στόχος του είναι να αρχίσουν να μειώνονται σταδιακά οι συντελεστές του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος, των κερδών των επιχειρήσεων και βεβαίως των ακινήτων. «Βγαίνουμε από το φαύλο κύκλο... γεννιέται μια νέα Ελλάδα» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σενάριο πρόωρων εθνικών εκλογών και επιτίθεται με δριμύτητα στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «είναι σε παράκρουση». «Η 'πρόταση' του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα 'σκίσει τα μνημόνια' και θα 'αμφισβητήσει το χρέος' ουσιαστικά αποτελεί αναγγελία εθνικής χρεοκοπίας» δηλώνει.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ξεκαθαρίζει ότι δεν δίνει επίσημες στηρίξεις σε υποψήφιους δημάρχους, ούτε απαξιώνει τους αντάρτες, ενώ δεν πιστεύει ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα απειλήσουν την κυβέρνηση.

«Ώς τα τέλη της εφετινής χρονιάς η βελτίωση θα έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Υπάρχει εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που περιλαμβάνει συγκεκριμένες αναγκαίες αλλαγές ακόμη και στο Σύνταγμά μας. Η ελπίδα θέλει πρόγραμμα, θέλει σχεδιασμό, θέλει αποφασιστικότητα και πάνω απ' όλα λίγα λόγια» επισημαίνει ο κ. Σαμαράς.

tsipras

Συνέντευξη του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο η γαλλική εφημερίδα Humanite.

Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει στη συνέντευξή του στο δημοσιογράφο Φαμπιάν Περιέ, την ανάγκη να λάβει τέλος η πολιτική της λιτότητας, μέσω ακόμη και της ακύρωσης ενός μέρους του χρέους των χωρών του Νότου. Τονίζει επίσης την ανάγκη αναδιάρθρωσης του υπόλοιπου χρέους, ενώ κάνει λόγο για χρηματοδότηση πολιτικών ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν απασχόληση και σταθερή και όχι επισφάλεια.

Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: »Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το μέσο, που είναι η υποψηφιότητα για την προεδρία της Επιτροπής ώστε να υπερασπιστούμε τις θέσεις μας. Είμαστε οι μόνοι που εκφράζουν μια εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό. Αυτή είναι μια ευκαιρία.

Και παρότι είμαστε το αουτσάιντερ σε αυτήν τη μάχη, έχουμε ένα πλεονέκτημα στον αγώνα μας: οι αντίπαλοί μας είναι υπέρμαχοι ενός συστήματος που έχει αποτύχει, είναι δυνάμεις που ανήκουν σε ένα σύστημα που δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη του λαού.

Φυσικά, η υποψηφιότητά μου έχει ένα συγκεκριμένο συμβολισμό, επειδή προέρχεται από μια χώρα που έχει γίνει το πειραματόζωο της κρίσης. Αλλά ο πόλεμος κατά των λαών διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη. Και δημιουργεί θύματα άνεργους, άστεγους, φτωχούς. Δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης αναδύθηκε η ιδέα να είμαι υποψήφιος. Αλλά όταν δέχτηκα, είπα ότι δεν θα είμαι ένας υποψήφιος της Ελλάδας, του Νότου και της περιφέρειας, αλλά ένας υποψήφιος όλων των λαών της Ευρώπης. Διότι η αριστερά είναι αυτή που υποστηρίζει τον αγώνα για τα δικαιώματα των λαών, ενάντια στα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών αγορών, των τραπεζών και των πλουσίων».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να πειστούν οι λαοί του Βορρά πώς μια λύση για τις πληττόμενες από την κρίση χώρες του Νότου είναι και προς το δικό τους συμφέρον, αφού σε αντίθετη περίπτωση οι τελευταίες θα καταφεύγουν σε δανεισμό, ο οποίος όμως δεν στηρίζει την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, αλλά τις τράπεζες οι οποίες ήδη έχουν χρεοκοπήσει.

«Κατά τη γνώμη μας, οι διαχωρισμοί δεν είναι γεωγραφικοί, αλλά πολιτικοί. Η μεγάλη πρόκληση για μας είναι να πείσουμε τις κοινωνίες και τους λαούς του Βορρά ότι το πραγματικό συμφέρον τους δεν είναι να συνεχίσουμε τις πολιτικές που επιβάλλονται και περιλαμβάνουν τη συστηματική καταφυγή σε νέα δάνεια. Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος: λιτότητα-ύφεση-χρέη-δάνεια. Θέλουμε να τον σπάσουμε. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους λαούς του Βορρά ότι μια λύση για τους λαούς του Νότου είναι και προς το δικό τους συμφέρον.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι χώρες του Νότου πρέπει συνεχώς να καταφεύγουν σε δάνεια, τα οποία όμως δεν στηρίζουν την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, αλλά τις τράπεζες που έχουν ήδη χρεοκοπήσει και τις οποίες συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε. Η Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας είναι μια υπόθεση όλων των λαών. Μόνο μια δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη μπορεί να υπάρξει, αλλιώς είναι καταδικασμένη να διαλυθεί», λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

atticafreepress

Περισσότερα Άρθρα...