Για όλους και για όλα μίλησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος στην εκπομπή Κόντρα στο Μνημόνιο (Kontra Channel) και στον δημοσιογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο. Η υπόθεση των υποβρυχίων, το μνημόνιο, οι συνεργασίες, τα επεισόδια στις Σκουριές, το αίτημα για άρση της ασυλίας του είναι μερικά μόνο από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε.

Για την υπόθεση των υποβρυχίων

«Ο Σαμαράς γνώριζε για το σκάνδαλο, ο κ. Σάφα αγόρασε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με αντίτιμο μόνο ένα ευρώ. Είναι άδικο και ανεύθυνο να βρίσκεται στη φυλακή μόνο ο Άκης. Το σύνολο του ΚΥΣΕΑ τότε με πρώτο τον κο Σημίτη γνώριζε τα πάντα. Ο Σάφα αγόρασε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μέσω της off shore ABU DHABI MARE με κεφάλαιο 600ευρώ και μέσα από τη σύμβαση αυτή προσπάθησαν να «καθαρίσουν» τη Γερμανία. Ελπίζω ότι ο κος Σαμαράς δεν θα συνεχίσει την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου αυτού. Υπάρχουν άλλωστε έντιμοι βουλευτές ( όπως οι κ.κ.Νεράντζης και Τζαβάρας), οι οποίοι θεωρώ ότι δεν θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη ΝΔ σε αυτό τον κατήφορο που έχει πάρει με μόνο στόχο να στηρίζει τον κ.Βενιζέλο».

Για την εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια

«Ο Σύριζα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζητάμε εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση των υποβρυχίων. Εμείς εμπλουτίζουμε από την πλευρά μας τα στοιχεία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το νομοσχέδιο που έχει υπογράψει ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν ισχύει και αυτό γιατί πρόκειται για Διεθνή Συμφωνία και όπως ξέρετε οι Διεθνείς Συμφωνίες δεν επιδέχονται τροπολογιών όπως έγινε με τον εν λόγω νόμο. Επομένως στοιχειοθετείται ακύρωση του παρόντος νόμου. Πρόκειται για πολύ σοβαρά αδικήματα και εάν νομίζει ο πρωθυπουργός ότι θα τα «καταπιούμε» κάνει πολύ μεγάλο λάθος»

Για την άρση της ασυλίας του στην υπόθεση των Σκουριών

«Κρυφή κάμερα της Δημόσιας Τηλεόρασης με κατέγραψε να συνομιλώ με γονείς στις Σκουριές για το αρσενικό στο νερό και να μιλώ για τον κο Πάχτα. Ζητώ από μόνος μου την άρση της ασυλίας μου. Τα επιχειρήματά τους είναι σαθρά. Διέταξαν προκαταρκτική εξέταση κατόπιν tweet του Γιώργου Μουρούτη και δεν μου επιτρέπουν ούτε να απολογηθώ. Με το άρθρο 184 του ποινικού Κώδικα προσπαθούν να πείσουν ότι οι κάτοικοι των Σκουριών είναι μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα. Οι κάτοικοι που πίνουν αρσενικό. Σας ενημερώνω ότι 10 ημέρες πριν γίνει αυτό, είχα κάνει μήνυση και στον κο Πάχτα και στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

Θα προσφύγω στα Διεθνή δικαστήρια. Ο εισαγγελέας που ασχολήθηκε με την υπόθεση είναι κομματικός στέλεχος της ΝΔ και η δικογραφία εναντίον μου αντί να πάει στη βουλή δημοσιεύτηκε πρώτα στα ΝΕΑ από τον κο Παπαχρήστο – το 45αρι του κου Ψυχάρη-, ενώ εγώ ρώτησα στη βουλή τον κ. Μεϊμαράκη και με ενημέρωσε ότι δεν είχε διαβιβαστεί η δικογραφία. Ο στόχος είναι σαφής: Πιάστε τους Ανεξάρτητους Έλληνες για προτροπή σε διάπραξη εγκλήματος. Δεν θα τους αφήσω, θα προσφύγω στα δικαστήρια».

Για την άρση χρηματοδότησης της Χ.Α.

«Ψηφίσαμε παρών όχι γιατί θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για νεοναζιστές αλλά γιατί η κυβέρνηση επιδίδεται σε μια προσπάθεια να βγάλουν στην παρανομία όλη την αντιπολίτευση. Η ΝΔ συνομιλούσε με τη Χρυσή Αυγή. Πότε στο παρελθόν η ΝΔ δεν δεχόταν νεοναζιστικά στοιχεία και καθοδηγητές, όπως αυτούς που σήμερα βγήκαν πρωταγωνιστές. Υπάρχει μια προσπάθεια μεταφοράς του κόσμου σε μια πιο λάιτ εκδοχή της Χρυσής Αυγής μέσω ενός νέου σχηματισμού που στη συνέχεια θα συνεργαστεί με τη ΝΔ. Πρόκειται για τους νέο – νεοδημοκράτες που τα οργανώνουν αυτά».

Για την κόντρα με τον Ανδρέα Ψυχάρη

«Δεν υπάρχει καμία κόντρα. Ο Ανδρέας Ψυχάρης με είπε καραγκιόζη στη βουλή μόνο και μόνο για να με προσβάλει και μετά να το επικοινωνεί μέσω twitter. Μα αυτός ως πρόξενος της Ελλάδας στην Κύπρο το 2000 δεν διαχειρίστηκε τους μαϊμού ψηφοφόρους της κυβέρνησης Σημίτη; Τότε που γίνονταν οι αεροπλανιές από την Ουκρανία; Και κατά διαβολική σύμπτωση βρέθηκε στο προξενείο στη Γερμανία όταν διέφυγε ο Χριστοφοράκος;»

Για τη συγκυβέρνηση

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τελείωσαν. Ο Σαμαράς κήδευσε τη ΝΔ και ο Βενιζέλος το ΠΑΣΟΚ. Έχουν μετατραπεί σε δύο μηχανισμούς μεταφοράς ψηφοφόρων και καλύπτει το ένα κόμμα το άλλο. Θεωρώ ότι οι δανειστές μας θα προωθήσουν μια κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου μέχρι να πουλήσουν το όνομα της Μακεδονίας. Φοβάμαι πολύ για τα εθνικά θέματα. Το θέμα της Θράκης αλλά και της Κύπρου για το οποίο όπως μαθαίνω ειδικός διαμεσολαβητής του ψευδοκράτους θα συναντήσει τον κο Βενιζέλο. Εάν αυτό συμβεί θα μιλάμε για μια προδοτική – εγκληματική ενέργεια»

Για την προγραμματική συμφωνία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

«Η προγραμματική συμφωνία στηρίζεται σε αντισταθμιστικά οφέλη. Να μην γίνει εξεταστική επιτροπή για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο και η υπόθεση των Υποβρυχίων να μην ανοιχτεί»

Για τα στελέχη των ΑΝΕΛ και τις συνεργασίες

«Δεν χωρούν σε εμάς όσοι πίστεψαν σε ρουσφέτια και διορισμούς. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν μια πόρτα σαν τα σαλούν που ανοίγει και κλείνει. Εμείς έχουμε μια πλατιά αντιμνημονιακή βάση, είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες αλλά υπό προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα στα εθνικά θέματα για τα οποία βάζουμε κόκκινες γραμμές και απέχει η θέση μας από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ζητάμε πλατιά αντιμνημονιακή βάση, επιθυμούμε ένα αντιμνημονιακό μέτωπο και αυτό θα είναι το πολιτικό μήνυμά μας. Στις περιφερειακές εκλογές θα στηρίξουμε συνεργασίες σε αυτή τη βάση».

npost

 

Ο Μάρτιν Σουλτς στην αποκλειστική του συνέντευξη στην «Εφ. Συν.» τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ως του μόνου μέσου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα και απορρίπτει την επιλογή της τρόικας για μονόπλευρη λιτότητα χωρίς μέτρα ικανά να διασφαλίσουν την ανάπτυξη.

Τάσσεται υπέρ της ουσιαστικής συμμετοχής του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων και ζητά δικαιότερη διανομή του πλούτου, προκειμένου να μειωθεί το εμπεδωμένο αίσθημα αδικίας στην Ε.Ε.

«Η τρόικα να ελέγχεται εξονυχιστικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Τάσο Τσακίρογλου

• Παρότι το ΔΝΤ έχει παραδεχτεί ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι λάθος, η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζουν την ίδια οικονομική συνταγή: λιτότητα, βαριά φορολογία για τα φτωχότερα στρώματα κ.λπ. Προσφέρει αυτή η μέθοδος διέξοδο από τη μιζέρια και την ύφεση;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προειδοποιήσει επανειλημμένως ότι η μονόπλευρη λιτότητα δεν θα μας βγάλει από την κρίση. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τις υπόλοιπες χώρες: δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος για να καταλάβεις ότι μόνο με περικοπές δεν μπορείς να αυξήσεις τα δημόσια οικονομικά και ότι απαιτείται ανάπτυξη για να βελτιώσεις τα έσοδα. Στο Κοινοβούλιο έχουμε απαιτήσει μια στρατηγική, ένα μείγμα πολιτικής που θα συνδυάζει τη δημοσιονομική πειθαρχία –η οποία είναι αναγκαία– με μια στρατηγική για επενδύσεις και απασχόληση. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως τώρα ένα πρόγραμμα που θα διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κονδύλια, προκειμένου να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να επανεκκινήσει την οικονομία της.

• Πολλοί Ευρωπαίοι διανοούμενοι, όπως ο Γιούργκεν Χάμπερμας και ο Ζίγκμουντ Μπάουμαν, θέτουν την έννοια της «αλληλεγγύης» ως το απαραίτητο εργαλείο για δημοκρατία και ευημερία στην Ευρώπη. Τι πιστεύετε εσείς;

Η αλληλεγγύη είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι η βάση και η συγκολλητική της ουσία. Πρέπει να θυμηθούμε για ποιο λόγο φτιάχτηκε αυτό το σχέδιο και ποια είναι τα θεμέλιά του. Βγαίνοντας πιθανώς από τη σκοτεινότερη περίοδο της ιστορίας μας, όπου ο πόλεμος, η καταστροφή, η εκδίκηση, η φτώχεια και η απελπισία αποτελούσαν τον κανόνα, μερικοί φωτισμένοι άνθρωποι κατανόησαν ότι μόνο αντικαθιστώντας την προσπάθεια να κυριαρχήσει ο ένας πάνω στον άλλο με τη συνεργασία των εθνών, βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και έλεγχο, η Ευρώπη θα μπορούσε να εγγυηθεί στους πολίτες της την ειρήνη και την ευημερία. Αυτός είναι ο λόγος που η αλληλεγγύη δεν αποτελεί απλώς ένα συμπλήρωμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά το θεμέλιό του: οπωσδήποτε πρέπει να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, αλλά χωρίς αλληλεγγύη ολόκληρη η κατασκευή κινδυνεύει να καταρρεύσει. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι τόσο ανήσυχος όταν βλέπω νέες μορφές εθνικών εγωισμών να αναδύονται εκ νέου στην Ευρώπη. Πρέπει ωστόσο να θυμίσουμε επίσης ότι η αλληλεγγύη είναι μια αμοιβαία ευθύνη: εκείνοι που προσδοκούν από τους άλλους αλληλεγγύη πρέπει επίσης να κάνουν όσα τους αναλογούν. Η αλληλεγγύη είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης.

• Τα περισσότερα κυβερνητικά κόμματα δείχνουν να πιστεύουν ότι μπορούν να αποφασίζουν περισσότερο αποτελεσματικά χωρίς δημοκρατία, χωρίς «πολλή άχρηστη συζήτηση με τα Κοινοβούλια». Τι συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Τα Κοινοβούλια πάσχουν στις μέρες μας, διότι η κρίση χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για να αποφευχθεί μια δημόσια, διαφανής, επίμαχη συζήτηση σχετικά με τις πιθανές λύσεις, τόσο σ’ ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αρχηγοί των κρατών και οι κυβερνήσεις ενεπλάκησαν σε αμέτρητες «επείγουσες συνόδους», εν μέρει κρατώντας τα Κοινοβούλια μακριά από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, με την αιτιολογία ότι «οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν ταχύτατα» και στο τέλος κατέληγαν χωρίς αποτελεσματικές λύσεις, αλλά έτοιμοι να συγκαλέσουν την επόμενη σύνοδο. Κατά τη γνώμη μου αυτή η μέθοδος είναι όχι μόνο αναποτελεσματική, αλλά και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην εικόνα της Ε.Ε, καθώς οι πολίτες έχουν την εντύπωση ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην τους από κάποιους γκρίζους, γραφειοκρατικούς και αντιδημοκρατικούς οργανισμούς. Γι’ αυτό τον λόγο βασικός μου στόχος ως προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου είναι να διασφαλίσω ότι το Κοινοβούλιο συμμετέχει στις αποφάσεις που έχουν επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και ότι αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται με διαφάνεια και όχι πίσω από κλειστές πόρτες μέσα στη νύχτα. Είμαι πεισμένος ότι η τρόικα, για παράδειγμα, τουλάχιστον όσον αφορά το ευρωπαϊκό της κομμάτι (την Κομισιόν και την ΕΚΤ) θα έπρεπε να ελέγχεται εξονυχιστικά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

• Πώς επηρεάζουν την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη η ανεργία και η φτώχεια και πώς μπορούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες;

Ακόμα και εάν η διάλυση του ευρώ δεν αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο κίνδυνο, το τίμημα που πληρώνουμε εξαιτίας της κρίσης με όρους κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες, είναι πολύ μεγάλο. Στον βαθμό που τα ποσοστά της ανεργίας και ειδικά της νεανικής ανεργίας παραμένουν τόσο ανησυχητικά, δεν μπορούμε να πούμε ότι η κρίση ξεπεράστηκε. Μόνο με μια καλύτερη αναδιανομή του πλούτου, με αυξανόμενη οικονομική δυνατότητα και μείωση των ανισορροπιών μέσα στις χώρες και ανάμεσα στα κράτη μπορεί να ξαναϋφανθεί η κοινωνική συνοχή πάνω σε μια βάση ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, ενώ οι απλοί άνθρωποι υποφέρουν εξαιτίας των περικοπών σε βασικές υπηρεσίες όπως η περίθαλψη και η Παιδεία και αγωνίζονται να ανταποκριθούν στη βαριά φορολογία και στους χαμηλούς μισθούς, οι πλούσιοι Ελληνες αγοράζουν πανάκριβα διαμερίσματα στο Λονδίνο και στο Βερολίνο.

• Πώς επιδρά αυτό στους πολίτες;

Είναι αυτό το αίσθημα αδικίας που θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και το ίδιο συμβαίνει μεταξύ των διαφόρων χωρών της Ε.Ε., όταν κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι πρέπει να πληρώσουν για τους άλλους και κάποιοι άλλοι αισθάνονται ότι τους εγκαταλείπουν ή ακόμα και ότι τους τιμωρούν. Η Ε.Ε. μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις ανισορροπίες μόνο εάν καταφέρει να λάβει υπόψη της τα συμφέροντα όλων και όταν κανένας δεν θα νιώθει ισχυρότερος από τους άλλους. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. είναι ένα πανίσχυρο όργανο για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και χάρη στο Ευρωκοινοβούλιο καταφέραμε να διασώσουμε ορισμένες σημαντικές χρηματοδοτήσεις, οι οποίες βρίσκονταν υπό την απειλή περικοπής, όπως τα Ταμεία Συνοχής. Το νέο Ταμείο για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, αν και δεν είναι επαρκές, μπορεί επίσης να δώσει κίνητρα για την απασχόληση νέων ανθρώπων.

• Πρόσφατα η Ε.Ε. ενεπλάκη στο σκάνδαλο «Data-Gate», με την αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA να κάνει υποκλοπές σε κτίρια της Ενωσης. Γράφτηκε στον Τύπο ότι γνώστης του θέματος ήταν και η γερμανική μυστική υπηρεσία. Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη δημοκρατία;

Ηταν σοκαριστικό διότι νιώσαμε ότι οι καλύτεροί μας σύμμαχοι μας αντιμετωπίζουν σαν εχθρούς: μου θύμισε τις μεθόδους του Ψυχρού Πολέμου και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι έτσι τα πράγματα στον 21ο αιώνα. Σέβομαι απολύτως την ανάγκη για ασφάλεια των αμερικανικών αρχών, αλλά δεν βλέπω με ποιο τρόπο μπορεί η Ε.Ε. να συνιστά απειλή γι’ αυτές. Η αίσθησή μου είναι ότι σε αρκετές χώρες, όχι μόνο στις ΗΠΑ, οι μυστικές υπηρεσίες δρουν εντελώς εκτός ελέγχου, σε μια οιονεί «εκτός νόμου» περιοχή. Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο άνοιξαν ένα διάλογο με τις αμερικανικές αρχές, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τους λόγους και τη λειτουργία της μαζικής αυτής κατασκοπίας και στο Ευρωκοινοβούλιο συστήσαμε μια επιτροπή έρευνας που θα ξεκινήσει τις εργασίες της αυτή την εβδομάδα. Η υπόθεση σχετίζεται επίσης με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, για την οποία χρειαζόμαστε επαρκείς εγγυήσεις σεβασμού της ιδιωτικότητας και προστασίας των δεδομένων. Γι’ αυτό τον λόγο το Κοινοβούλιο αποφάσισε τον Ιούλιο ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις και η διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών θα διεξάγονται ταυτόχρονα. Παράλληλα επεξεργαζόμαστε ένα θεμελιώδη ευρωπαϊκό νόμο για την ενίσχυση της προστασίας των δεδομένων στην Ε.Ε. Αυτό αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

• Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή επιτίθεται σε μετανάστες και προκαλεί τη δημοκρατική τάξη. Τι πιστεύετε για την άνοδο του ακροδεξιού ή ακόμα και φασιστικού εξτρεμισμού σε διάφορες χώρες;

Είναι επικίνδυνο, διότι τέτοια κόμματα, για δικό τους εκλογικό όφελος, πυροδοτούν ξενοφοβικά, ρατσιστικά και εθνικιστικά αισθήματα, τα οποία το μόνο που κάνουν είναι να στρέφουν τον ένα εναντίον του άλλου και να μας οδηγούν όλους στην άβυσσο. Πρέπει να πολεμήσουμε με όλα τα μέσα ενάντια σ’ αυτή την ψευδαίσθηση ότι μόνοι μας μπορούμε να γίνουμε πιο ισχυροί. Αυτό δεν ισχύει σε έναν αιώνα κατά τον οποίο μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις ανταγωνίζονται σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Πόσο θα μετρούσε η Ελλάδα, η Γαλλία, ακόμα και η Γερμανία, εάν ήταν μόνες τους στον κόσμο του 21ου αιώνα; Θα ήταν περισσότερο ανταγωνιστικές απέναντι στην Ινδία ή την Κίνα εάν είχαν κλειστά σύνορα, εθνικά νομίσματα και καθόλου διεθνή συνεργασία; Δεν το νομίζω. Μόνο μαζί μπορούμε να είμαστε ισχυρότεροι και γι’ αυτό χρειαζόμαστε την Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ο καλύτερος τρόπος για να παλέψουμε ενάντια στον λαϊκισμό και την Ακρα Δεξιά είναι η κοινωνική δικαιοσύνη: αυτά τα κόμματα πετυχαίνουν μόνο όταν οι πολίτες νιώθουν ανασφαλείς και έχουν άγχος για το μέλλον. Μια καλύτερη διανομή του πλούτου θα μείωνε σίγουρα την επιρροή τους.

• Συμμερίζεστε την άποψη ότι ίσως η Γερμανία αποδεικνύεται «πολύ μεγάλη για την Ευρώπη, αλλά πολύ μικρή για τον κόσμο»;

Η Γερμανία, παρά την οικονομική της ισχύ, δεν είναι πολύ μεγάλη για την Ευρώπη, αλλά είναι σίγουρα πολύ μικρή για τον κόσμο, όπως και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από μόνη της. Ομως οι δυνατότερες πλάτες πρέπει να κουβαλήσουν μεγαλύτερο βάρος από τις ασθενέστερες και όταν οι Γερμανοί πολίτες παραπονιούνται ότι πληρώνουν πάρα πολλά για τους άλλους, εγώ απαντώ ότι η σταθερότητα του ευρώ και η αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών μέσα στην ευρωζώνη είναι σε μεγάλο βαθμό προς όφελος της Γερμανίας. Χωρίς το ευρώ, ένα γερμανικό νόμισμα θα βρισκόταν στα ύψη, ίσως σε οικονομικώς μη βιώσιμα επίπεδα. Από την άλλη, για χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ένα ισχυρά υποτιμημένο νόμισμα θα συνεπαγόταν ίσως φτηνότερα προϊόντα προς εξαγωγή, αλλά οι τιμές των (εισαγόμενων) πρώτων υλών επίσης θα πήγαιναν στα ύψη προκαλώντας νέα προβλήματα. Ετσι είναι καλύτερα για όλους να μείνουμε μαζί!

efsyn

«Καταλαβαίνω την κούραση και την απογοήτευση, και ότι μερικοί άνθρωποι κυριολεκτικά πεινάνε, αισθάνονται αβοήθητοι και απελπισμένοι. Αλλά δεν πρέπει να τα παρατήσετε. Η εναλλακτική για την Ελλάδα είναι... ο Ισημερινός»

«Η Ελλάδα είναι ήδη κατεστραμμένη. Με ρωτάτε, δηλαδή, εάν είναι καλή ιδέα να πηδήξετε έξω από ένα κτήριο που καίγεται; Πραγματικά είναι λογικό να ανησυχείτε για το τι θα συμβεί όταν πηδήξετε, αλλά εάν μείνετε μέσα, θα καείτε ζωντανοί»

«Με ρωτάτε εάν πρέπει να πηδήξετε έξω από ένα κτήριο που καίγεται; Ε, ναι λοιπόν, να πηδήξετε, γιατί θα καείτε. Και ο Ισημερινός σάς δείχνει το δρόμο... Γιατί το ευρώ έχει ήδη εγκαταλείψει την Ελλάδα. Πιστέψτε με, δεν θέλετε να είστε στην Ευρωζώνη», δηλώνει ο Γκρεγκ Πάλαστ, που μιλά αποκλειστικά στην «Κ.Ε.» για τη νέα διεθνή οικονομική τάξη, η οποία χρησιμοποίησε επιτυχώς το κοινό νόμισμα για να αλώσει το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος και να κάνει τους πλουσίους πλουσιότερους. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος-ερευνητής, με αποκλειστικά ρεπορτάζ και έρευνες που προκαλούν τριγμούς, υποστηρίζει ότι οι λαοί που χρησιμοποιούν το ευρώ και υποφέρουν από τη λιτότητα είναι όλοι «Ελληνες».


* Η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πιστεύει ότι πίσω από τα προγράμματα λιτότητας υπάρχει συνωμοσία εξόντωσης των Ελλήνων και του ελληνικού πολιτισμού. Τι δείχνουν οι έρευνές σας;

- Αυτή η πεποίθηση ή εντύπωση των Ελλήνων μεταφράζεται ψυχολογικά από τον Φρόιντ, που την αποκαλεί «υπεροψία της μικρής διαφοράς», δηλαδή την τάση των ανθρώπων να πιστεύουν ότι είναι ξεχωριστοί και γι' αυτό καταδιώκονται. Αυτή η θεωρία όμως είναι ανόητη. Εχω μια άλλη: όλοι όσοι χρησιμοποιούν το ευρώ είναι «Ελληνες». Είναι, δηλαδή, στόχοι της οικονομικής κατάρρευσης. Ολα τα κράτη που υποφέρουν υπό τη διοίκηση των φανατικών της λιτότητας κυβερνήσεων είναι «Ελλάδες» - όπως και οι ιδιοκτησίες τους... Είναι προγραμματισμένο να κλαπούν μέσω της ιδιωτικοποίησης. Δεν υπάρχει τίποτε ιδιαίτερο στις κακοποιήσεις που ζει η ελληνική οικονομία, ούτε και στο έγκλημα που διαπράττεται στην Ελλάδα. Απλώς είστε ο πρώτος στόχος μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση - μια μικρή, ευάλωτη χώρα με ελκυστικά «περιουσιακά στοιχεία» για... κλοπή.
Ρατσισμός

 

* Υποστηρίζετε ότι η Ελλάδα είναι η σκηνή ενός εγκλήματος, ποιος όμως είναι ο δολοφόνος;

- Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι Ελληνες παρουσιάζονται ως τεμπέληδες που πίνουν ούζο στον ήλιο, δανείζονται πάρα πολλά και δουλεύουν πολύ λίγο. Γι' αυτό και η οικονομία τους κατέρρευσε. Πόσο λάθος ισχυρισμός... Στοιχεία από τον ΟΟΣΑ (από το 2000 έως το 2012), τα οποία και χρησιμοποιώ στο άρθρο μου στο περιοδικό VICE, με τίτλο «My Big Fat Greek Minister», αποδεικνύουν ότι οι Ελληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 619 ώρες το χρόνο περισσότερες από τους Γερμανούς, τους Αγγλους και τους Αμερικανούς. Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι Ελληνες ηγέτες συμφωνούν με αυτή τη ρατσιστική προσέγγιση, που προωθείται από την «ισχυρή γερμανική φυλή». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος...

Η αλήθεια όμως είναι μία: η Ελλάδα είναι θύμα εγκλήματος που διαπράχθηκε σε δύο πράξεις. Η πρώτη πράξη ξεκίνησε όταν η διεθνής οικονομική τάξη αποφάσισε την «εφεύρεση» του ευρώ ως οχήματος για την εφαρμογή των σκληρών οικονομικών θεωριών των Τόμας Φρίντμαν, Μίλτον Φρίντμαν, Τζόσεφ Σούμπετερ και του Ρόμπερτ Μούντελ, που πίστευαν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου μέσω της «δημιουργικής καταστροφής». Μέχρι τώρα βλέπουμε μόνο την καταστροφή. Στην Ελλάδα, η πρώτη πράξη του εγκλήματος ξεκίνησε το 2002 με τα κρυφά παιχνίδια παραγώγων συναλλάγματος, που έπαιξαν τα δύο μεγάλα κόμματα με τη συνεργασία της Goldman Sachs, μια τρελή ταχυδακτυλουργία ώστε οι ελληνικές κυβερνήσεις να προσποιηθούν ότι το έλλειμμα της χώρας δεν ξεπερνούσε το 3% του ΑΕΠ.

«Το Ορνεο»
Η δεύτερη πράξη του οικονομικού εγκλήματος, που αποτελείωσε την Ελλάδα, ήταν η επίθεση που δέχθηκε το ελληνικό υπουργείο Οικονομίας από τον Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή Πολ Σίνγκερ, τον άνθρωπο που είναι γνωστός ως «Το Ορνεο», γιατί παρουσιάζεται σε χώρες με προβληματικές οικονομίες, αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα σε εξευτελιστική τιμή και μέσω δικαστικών προσφυγών απαιτεί την αποπληρωμή τους στο ακέραιο.

 

* Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση ως κινητήριο μοχλό της ανάκαμψης. Καθώς έχετε εξετάσει τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης στη Λατινική Αμερική, στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως ή κι άλλο τούνελ;

- Οταν ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης οικονομολόγος Τζο Στίγκλιτς ήταν επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, μου είπε ότι άλλαξε τον όρο «ιδιωτικοποίηση» σε «μιζο-ποίηση». Οι ιδιωτικοποιήσεις, μου είχε πει ο Στίγκλιτς, σχετίζονται απόλυτα με δωροδοκίες, πληρωμές σε πολιτικούς, σε μεσάζοντες και στους συνεργάτες τους. Η ιδιωτικοποίηση «πουλιέται» στο λαό ως το μέσο σωτηρίας. Ομως η αλήθεια είναι άλλη.

Για παράδειγμα: Εάν πουλήσετε τη δημόσια εταιρεία ύδρευσης, πάλι θα χρειάζεστε νερό. Τώρα, όμως, θα πρέπει να πληρώνετε ιδιοκτήτες που χρεώνουν περισσότερο. Ακόμη και εάν οι νέοι ιδιοκτήτες είναι τίμιοι, δεν μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα. Το ΔΝΤ εξανάγκασε την Αργεντινή να πουλήσει το σύστημα ύδρευσης του Μπουένος Αϊρες στην Enron. Η Enron αύξησε τις τιμές στο νερό κατά 400% και στη συνέχεια, επειδή μειώθηκε κατακόρυφα το προσωπικό (κίνηση εξορθολογισμού, όπως την αποκάλεσε), το νερό μολύνθηκε και μετά η παροχή διακόπηκε. Αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται σε ιδιωτικοποιήσεις σε όλο τον κόσμο. Δεν έχω βρει καμία εξαίρεση.

Τα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, με τον μεγιστάνα Μπόμπολα να έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος στη συμφωνία, μυρίζουν όπως μια... τυπική συμφωνία ιδιωτικοποίησης. Ο εταίρος του Μπόμπολα, η καναδική Eldorado Gold, ανήκει στις εταιρείες που ελέγχουν την αγορά χρυσού διεθνώς. Η συνήθης πρακτική τους είναι να περιμένουν μέχρι να βρεθεί κάποια χώρα σε πολύ αδύναμη θέση, έτσι ώστε να αναγκαστεί να δώσει τον χρυσό της σε εξευτελιστική τιμή. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Κανένας δεν αποκτά μεταλλεία χωρίς να δωροδοκήσει. Δεν ιδιωτικοποιούν, σας κλέβουν τον χρυσό!

Οι πλούσιοι πλουσιότεροι

* Η τρόικα και βλέπει τις επιπτώσεις του προγράμματός της στην Ελλάδα και έχει παραδεχθεί «λάθη» της. Γιατί, λοιπόν, δεν διαφοροποιείται η πολιτική της;

- Δεν είμαστε αντιμέτωποι με πολιτικές που είναι σωστές ή λάθος. Είμαστε αντιμέτωποι με πολιτικές που έχουν μοναδικό στόχο να κάνουν ακόμη πιο πλούσιους αυτούς που είναι ήδη πλουσιότεροι από σένα και μένα. Η πολιτική αυτή δεν θα αλλάξει όσο δημιουργούνται υπερκέρδη για τον κ. Μπόμπολα, τον Αμερικανό μεγιστάνα Πολ Σίνγκερ, και όσο υπάρχουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να αγοράσουν οι Γερμανοί.

 

* Υιοθετεί η Ευρώπη ολοένα και περισσότερο δύο ταχύτητες: φτωχός Νότος, πλούσιος Βορράς; Ποιος είναι ο ρόλος της Γερμανίας στη δράση του ΔΝΤ;

- Είχα μια ασύλληπτη συζήτηση με τον συνάδελφο οικονομολόγο Ρόμπερτ Μούντελ, τον «πατέρα» του ευρώ. Μου ξεκαθάρισε ότι το ευρώ δεν δημιουργήθηκε ως ισχυρό νόμισμα για να βοηθήσει την Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, αλλά για να καταστρέψει το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, ξεκινώντας με τη διάλυση των συνδικάτων, καθώς και για την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων. Η ιδέα του ευρώ -μου είπε- είναι να «πάρουμε την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική από τα Κοινοβούλια», περιορίζοντας δηλαδή το δημοκρατικό έλεγχο στα οικονομικά προϊόντα. Αυτή η πορεία επέτρεψε στη... φιλελευθεροποίηση να αποτελεί σήμερα το μόνο οικονομικό εργαλείο. Εκτίμησα την ειλικρίνειά του. Ως οικονομολόγος ο Μούντελ δεν είχε τη δύναμη να εφαρμόσει την αρρωστημένη φαντασίωσή του. Γι' αυτό χρειαζόταν μια ελίτ, ενισχυμένη από τη Γερμανία, για να προσελκύσει τα ευρωπαϊκά κράτη σε αυτή τη νομισματική παγίδα.

Μπορεί να μιλάω για νέα γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι ο μέσος Γερμανός δεν επωφελείται από την κατάσταση της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και των άλλων στοχοποιημένων κρατών. Ο πραγματικός μισθός του μέσου Γερμανού επίσης πέφτει. Δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη αντέχει και θα αντέξει δύο ταχύτητες. Είναι αλήθεια ότι η Σουηδία, η Ολλανδία και η Γερμανία, που θα έπρεπε να έχουν τη δική τους νομισματική ένωση, επωφελούνται από την «τεχνητά» υψηλή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ στο Νότο. Ομως, πρέπει να καταλάβουμε ότι η καταστροφή του Νότου τελικά θα πληγώσει και τον Βορρά. Οι μισθοί στη Γερμανία συνεχίζουν να πέφτουν, η Γαλλία αιμορραγεί και η Αγγλία αυτοπληγώνεται με την εφαρμογή ενός ανόητου προγράμματος λιτότητας.

 

* Γράφετε στα άρθρα σας ότι δεν καταλαβαίνετε γιατί οι Ελληνες αφήνουν τον εαυτό τους να πεθάνει. Ποια είναι η εναλλακτική;

- Πραγματικά είναι τρελό! Καταλαβαίνω την κούραση και την απογοήτευση και ότι μερικοί άνθρωποι κυριολεκτικά πεινάνε, αισθάνονται αβοήθητοι και απελπισμένοι. Αλλά δεν πρέπει να τα παρατήσετε. Η εναλλακτική για την Ελλάδα είναι... ο Ισημερινός. Ο πρόεδρός του Ραφαέλ Κορέα, καθηγητής Οικονομικών, είναι πολύ καλά εκπαιδευμένος και μορφωμένος για να πέφτει θύμα και να γίνεται αντικείμενο κοροϊδίας από οικονομικές βλακείες. Είπε στα όρνεα, στο ΔΝΤ, στην Παγκόσμια Τράπεζα, στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας και στα υπόλοιπα αρπακτικά της οικονομίας να πάνε στο διάολο. Το τραγούδι που χρησιμοποίησε στην προεκλογική του εκστρατεία «We're not gonna take it anymore» τα λέει όλα.

Ο Κορέα αρνήθηκε να πληρώσει τα αρπακτικά που έχουν το ξένο χρέος. Υποστηρίζει ότι τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τους εγκληματίες-τραπεζίτες δεν αποτελούν ευθύνη του λαού του. Ο Κορέα απέρριψε κατηγορηματικά τα παρανοϊκά προγράμματα λιτότητας του ΔΝΤ.

Αντιθέτως, αύξησε τον προϋπολογισμό του για την εκπαίδευση και την υγεία. Αρνήθηκε τα προγράμματα ιδιωτικοποίησης, γιατί δεν ήθελε να αφήσει κανέναν να κλέψει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας του. Καλωσόρισε στον Ισημερινό τους μετανάστες και τη διασπορά που είχε φύγει αναζητώντας καλύτερο μέλλον. Αντιμετώπισε απειλές δολοφονίας και απαγωγής, αλλά δεν έκανε πίσω, και τώρα ο Ισημερινός από την κρίση έχει εκτοξευθεί στην εκρηκτική ανάπτυξη. Γι' αυτό σας λέω, Ελληνες, σκεφτείτε ότι και οι ΗΠΑ «αποσκίρτησαν» από τον πρώτο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου -τη Βρετανική Αυτοκρατορία- και δεν κατέρρευσαν, επειδή ανακήρυξαν την οικονομική τους ανεξαρτησία.
8 βήματα

 

* Θεωρητικά ακούγεται βιώσιμο, πρακτικά όμως ποιος είναι ο δρόμος για την αντιστροφή του κλίματος στην Ελλάδα;

- Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, γιατί το ευρώ εγκατέλειψε την Ελλάδα. Είδαμε την Αργεντινή να εγκαταλείπει το αμερικανικό δολάριο και ο ουρανός παρέμεινε στη θέση του. Η Ελλάδα είναι ήδη κατεστραμμένη. Με ρωτάτε, δηλαδή, εάν είναι καλή ιδέα να πηδήξετε έξω από ένα κτήριο που καίγεται; Πραγματικά είναι λογικό να ανησυχείτε για το τι θα συμβεί όταν πηδήξετε, αλλά εάν μείνετε μέσα, θα καείτε ζωντανοί. Δυστυχώς, η Ελλάδα περίμενε πολύ και άργησε να κάνει την απόδραση, όμως ακόμη και τώρα είναι αναγκαίο να εγκαταλείψετε το ευρώ. Θα με ρωτήσετε πώς, το ξέρω και σας δίνω ένα ένα τα βήματα:

1. Γυρίστε στη δραχμή, ως μοναδικό επίσημο νόμισμα της Ελλάδας.

2. Ολα τα χρέη -κρατικά και μη- να αποπληρώνονται σε δραχμές, με ισοτιμία ένα προς ένα.

3. Η κυβέρνηση και οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν άμεσα όλο το ξένο χρέος σε αυτό το νόμισμα (δραχμή).

4. Εάν ξένοι πιστωτές, ειδικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κινηθούν για να κατασχέσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, η ελληνική κυβέρνηση να κατασχέσει ξένα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα, επιστρέφοντας την ιδιοκτησία της χώρας στους Ελληνες.

5. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, πριν από την αλλαγή (νομίσματος), προχωρήστε σε εμπορικές συμφωνίες ανταλλαγής προϊόντων με τη Βραζιλία, το Βιετνάμ και άλλες ισχυρές οικονομίες που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ. Γνωρίζω προσωπικά τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαντούρο, και είμαι σίγουρος ότι ενδιαφέρεται για πετρελαϊκές συμφωνίες με την Ελλάδα.

6. Προετοιμαστείτε για αναταραχές, που θα διαρκέσουν περίπου έξι μήνες. Ομως, καθώς η χώρα βρίσκεται σε αναταραχή τέσσερα χρόνια τώρα, έχετε την εμπειρία για να το αντιμετωπίσετε.

7. Προετοιμαστείτε για την οικονομική ανάπτυξη που θα ακολουθήσει.

8. Προετοιμαστείτε, γιατί η τρόικα θα σας παρακαλά για νέα συμφωνία. Εξετάστε την με ψυχραιμία και λογική και ενεργήστε με τόλμη.

 

* Ζούμε σε... δημοκρατία σε τιμή ευκαιρίας; Κατά τη διάρκεια του 2012, με εξαίρεση την Αραβική Ανοιξη, αναλυτές εκτιμούσαν (λανθασμένα, όπως αποδεικνύεται τώρα) ότι οι μαζικές κινητοποιήσεις και οι λαϊκές εξεγέρσεις έχουν πεθάνει. Πιστεύετε ότι θα συνεχίσουν μέχρι να εφευρεθεί εκ νέου η ιδέα και η ουσία της πολιτικής;

- Δυστυχώς, η Αραβική Ανοιξη εξελίχθηκε σε Αραβικό Καλοκαίρι Διακοπών... Ολα τα έθνη που ζουν τον οικονομικό τρόμο της λιτότητας υποφέρουν, γιατί οι πληθυσμοί αισθάνονται ηττημένοι και αδύναμοι. Γι' αυτό και απαιτούνται χαρισματικοί ηγέτες. Οταν οι ηγέτες κάνουν τη διαφορά, όπως ο Κορέα, ο Τσάβες, η Κίρχνερ, οι λαοί και πάλι θα αισθανθούν δυνατοί.
 

Who is who

Συνδυάζοντας τις πτυχές του πολύπλευρου εαυτού του (οικονομολόγος, συγγραφέας, δημοσιογράφος-ερευνητής), ο Γκρεγκ Πάλαστ συνεργάζεται με τα πιο ισχυρά ειδησεογραφικά δίκτυα στον κόσμο, παρουσιάζοντας αποκλειστικά ερευνητικά ρεπορτάζ (κυρίως αποκαλύψεις στο χώρο της διεθνούς πολιτικής και οικονομίας), που προκαλούν σεισμούς.

Γνωστός πολέμιος της εταιρικής διαφθοράς, της οικονομικής ελίτ, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της κυβερνητικής αναλγησίας, ο Πάλαστ έγινε γνωστός στο ευρύ διεθνές κοινό με το βιβλίο του «The best Democracy money can buy» (κυκλοφορεί στα ελληνικά με τίτλο «Δημοκρατία σε τιμή ευκαιρίας», εκδ. «Σύγχρονοι Ορίζοντες»), στο οποίο -μεταξύ άλλων- αποκαλύπτει τη διαδικασία νοθείας με την οποία η οικογένεια Μπους κατάφερε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην Καλιφόρνια, κερδίζοντας έτσι την προεδρία των ΗΠΑ.

Στο τελευταίο του βιβλίο, με τίτλο «Vultures' Picnic» (θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά το φθινόπωρο από τον εκδοτικό οίκο «Λιβάνης», με τίτλο «Το πικνίκ των ορνέων»), ο Πάλαστ επιστρέφει στο αγαπημένο του θέμα: το ρόλο των πολυεθνικών εταιρειών και οργανισμών στον έλεγχο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η έρευνά του για το «Πικνίκ των ορνέων» τον έφερε στην Ελλάδα, η οποία -όπως υποστηρίζει- μετατράπηκε σε τόπο... εγκλήματος, λόγω της δράσης της Goldman Sachs, αλλά και της στάσης της Ευρωζώνης.

communenews

tsipras faz grafeio

Την επεισοδιακή συνομιλία του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζει ο δημοσιογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Μίχαελ Μάρτενς σε ολοσέλιδο άρθρο στην γερμανική εφημερίδα, την Κυριακή. Η συνέντευξη, την περασμένη εβδομάδα, με τον γερμανό ανταποκριτή της FAZ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη διήρκεσε -όπως λέει ο δημοσιογράφος- λιγότερο από 8 λεπτά και περιελάμβανε πέντε ερωτήσεις, έως ότου ο κ. Τσίπρας διακόψει εκνευρισμένος τη συνέντευξη.

Στην πρώτη ερώτηση ο κ. Μάρτενς ερωτά τον Αλέξη Τσίπρα αν διαθέτει χιούμορ, αναφερόμενος κατόπιν στις γελοιογραφίες της «Αυγής» που παρουσίαζαν την Ανγκελα Μέρκελ να μιλά με τον Χίτλερ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά ότι η σάτιρα δεν έχει περιορισμούς και παραπέμπει σε δημοσιεύματα των περιοδικών Focus και Spiegel για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Τονίζει δε ότι αυτή η σάτιρα και στις δύο πλευρές «χαρακτηρίζεται συχνά από λεπτή αίσθηση του χιούμορ, η οποία όμως συχνά αδικεί την πολιτικώς ορθή σκέψη, την οποία πρέπει να έχουμε στις σχέσεις των δύο λαών».

Σε επόμενη ερώτηση, ο δημοσιογράφος αποδίδει σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράσεις όπως «Δ' Ράιχ» και «Κουίσλινγκ» για τους Γ.Παπανδρέου και Αντ.Σαμαρά, για να του επισημάνει ο κ. Τσίπρας ότι δεν διαθέτει σωστή ενημέρωση και ότι τέτοιες απόψεις εκπροσωπούνται από την εθνικιστική δεξιά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι το πρόβλημα δεν αφορά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ότι είναι ευρωπαϊκής φύσης και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τις πολιτικές της κυρίας Μέρκελ, οι πολιτικές αυτές καταστρέφουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη» τονίζει ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα.

Ο κ. Μάρτενς στο άρθρο του σχολιάζει ότι «ο πιθανός μέλλων πρωθυπουργός της Ελλάδας μιλά ήσυχα και ήρεμα, αλλά οι εκφράσεις του προσώπου και η γλώσσα του σώματός του δείχνουν ότι είναι θυμωμένος» και συνεχίζει: «Πιθανόν γνωρίζει ακριβώς ότι ο ισχυρισμός πως η εφημερίδα του κόμματός του δεν χρησιμοποιεί απερίγραπτες συγκρίσεις με τους Ναζί είναι λάθος. Ακόμη και μια βιαστική ανάγνωση της "Αυγής" το αποδεικνύει. Όχι μόνο γελοιογραφίες, όπως το τηλεφώνημα μεταξύ Μέρκελ-Χίτλερ, το αποδεικνύουν», σημειώνει ο δημοσιογράφος και παραθέτει αποσπάσματα από δημοσιεύματα της «Αυγής», τα οποία, όπως λέει, αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του, αλλά και σχετικές δηλώσεις του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου, για να καταλήξει ότι «ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας και ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος συνεργάζονται -ζουν σε παρόμοιους κόσμους».

Σχετική είναι η προτελευταία ερώτηση του Μίχαελ Μάρτενς προς τον κ. Τσίπρα: «Αν τέτοιες δηλώσεις προέρχονται μόνο από εθνικιστές, γιατί φλερτάρετε με ημι-φασιστικά κόμματα, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες;». «Φλερτ με...;», ερωτά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Με ημι-φασιστικά κόμματα», επαναλαμβάνει ο δημοσιογράφος. «Ημι...;», λέει ξανά ο κ. Τσίπρας. «...φασιστικά κόμματα», επανέρχεται ο κ. Μάρτενς.

«Και πάλι, δεν είστε καλά πληροφορημένος. Δεν μπορείτε να χαρακτηρίζετε ημι-φασιστικό ένα κόμμα το οποίο εκπροσωπείται στη Βουλή και έχει μια διαφοροποιημένη δημοκρατική παρουσία στην πολιτική ζωή. Ακόμη και αν διαφωνούμε μαζί τους σε μια σειρά από θέματα, δεν επιτρέπεται κανείς να χαρακτηρίζει ημι-φασιστικό ένα κόμμα, το οποίο εκφράζει μια πολιτικά σωστή θέση για την κυρία Μέρκελ. Και θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αλλάξετε την διατύπωση της ερώτησής σας» απαντά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Τσίπρας έχει δίκιο» παραδέχεται ο δημοσιογράφος. «Η λέξη "ημι-φασιστικό" είναι ανάρμοστη, μια ανόητη υπερβολή. Ο χαρακτηρισμός "λαϊκιστικό δεξιό" θα ήταν καλύτερος για το κόμμα. Λίγο μετά τη συνέντευξη απολογήθηκα για την επιλογή των λέξεων γραπτώς στον Τσίπρα. Αλλά δεν ήταν αυτό το θέμα για εκείνον. Στο να με πετάξει έξω συνέβαλε η πέμπτη ερώτηση. Αυτή ήταν: "Τον Ιούνιο του 2012 είπατε ότι τα κυβερνητικά κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στην Ανγκελα Μέρκελ. Έτσι, τουλάχιστον, μεταφέρθηκαν οι δηλώσεις σας από τα ΜΜΕ. Μπορείτε να εξηγήσετε τι σήμαινε αυτό;"».

«Τον Ιούνιο;» ερωτά ο κ. Τσίπρας. «Τον Ιούνιο του 2012 είπατε, σύμφωνα με την "Καθημερινή", ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπέστειλαν την ελληνική σημαία και την παρέδωσαν στη Μέρκελ. Αν πρόκειται για ακριβή μεταφορά -κάτι που δεν το γνωρίζω- τι σήμαινε;» επαναλαμβάνει ο δημοσιογράφος. «Δεν θυμάμαι να έχω πει κάτι τέτοιο» απαντά ο Αλέξης Τσίπρας.

Με αυτή τη φράση, αναφέρει στο άρθρο του ο κ. Μάρτενς, ο κ. Τσίπρας έδωσε τέλος στη συνέντευξη, παραπονούμενος για κακοήθεις ερωτήσεις και λέγοντας ότι ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις παρέδωσαν την ελληνική σημαία στην κυρία Μέρκελ.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος αναφέρεται, σε αυτό το σημείο, σε βίντεο από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, το οποίο, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύει το αντίθετο, καθώς και σε σχετικό δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο άρθρο του, το οποίο η εφημερίδα τιτλοφορεί με τη γερμανική παροιμία «Και αν δεν θέλεις να είσαι αδελφός μου... [θα σου σπάσω το κεφάλι]», ο γερμανός δημοσιογράφος ισχυρίζεται ότι μετά τη συνέντευξη, συνεργάτιδα του κ. Τσίπρα τηλεφώνησε στον ίδιο και απαίτησε να μάθει με ποιους Έλληνες συναδέλφους του είχε συναντηθεί την ίδια μέρα ο γερμανός δημοσιογράφος και ποιοι ήταν οι πληροφοριοδότες του κατά την προετοιμασία των ερωτήσεων. «Ο ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με Έλληνες δημοσιογράφους και ρώτησε εάν είχαν μιλήσει "με τον Γερμανό"», αναφέρεται επίσης στο άρθρο.

ape, dol

Στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 εναποθέτει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όλες του τις ελπίδες για την αργή αλλά σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2014 και εξαγγέλλει μέσω της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» ότι το 70% αυτού του πλεονάσματος θα κατευθυνθεί για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

«Ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θεωρείται εφικτός ακόμα και από εκείνους που μας κρίνουν με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Αλλωστε, δεν υπάρχουν περιθώρια για λογιστικά κόλπα», λέει ο Αντώνης Σαμαράς, στη συνέντευξή του στην «Κ.Ε.»". 

«Ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θεωρείται εφικτός ακόμα και από εκείνους που μας κρίνουν με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Αλλωστε, δεν υπάρχουν περιθώρια για λογιστικά κόλπα», λέει ο Αντώνης Σαμαράς, στη συνέντευξή του στην «Κ.Ε.» Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί με λογιστικά τρικ, γιατί όπως τονίζει «τα πάντα παρακολουθούνται στο μικροσκόπιο» από την τρόικα.

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική του είναι δυσβάσταχτη για τους πολίτες -απολύσεις στο Δημόσιο, 25.000 εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα, κλείσιμο νοσοκομείων, αύξηση της ανεργίας στο 27,6%- εμμένει σε αυτή, καθώς θεωρεί ότι ανακουφίζει τα λαϊκά στρώματα και θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση. Δείχνει υπεραισιόδοξος και δεν αναγνωρίζει λάθη στις επιλογές του. Υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση από κανένα κόμμα, ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί ότι επιδιώκει τη χρεοκοπία και την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

- Κάνει γνωστό πρώτη φορά ότι οι 15.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα (4.000 στο τρέχον έτος και 11.000 το 2014) θα προέλθουν αποκλειστικά από τους 25.000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι το τέλος του 2013. Επί της ουσίας, αναγνωρίζει ότι για τους περισσότερους διαθέσιμους (περίπου 60%) η διαδικασία αυτή οδηγεί στην απόλυση.

- Θεωρεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση έχει φέρει ανάκαμψη στα έσοδα και ότι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις πήραν μεγάλη ανάσα. Ομως μόλις πριν από λίγες ημέρες η ΓΣΕΒΕΕ ανακοίνωσε ότι μόλις δύο στις δέκα επιχειρήσεις μέχρι στιγμής έχουν λάβει το σχετικό σήμα και επομένως έχουν ενταχθεί στο μέτρο.

- Διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια, τη στιγμή που τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο αναφέρουν ότι δανειστές της χώρας πιέζουν να περάσει η κρατική περιουσία σε ξένα χέρια, κυρίως γερμανικά, επειδή μέχρι τώρα έχει αποτύχει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι οι αποκρατικοποιήσεις έχουν καθυστερήσει.

- Υποστηρίζει ότι η ανεργία στην Ελλάδα φρέναρε, παρά το γεγονός ότι μόλις την Παρασκευή ανακοινώθηκε από τη Γιούροστατ ότι τον Μάιο βρισκόταν στο υψηλότερο όριο, 27,6%. Επίσης, απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι ένας στους δύο ενεργούς Ελληνες είναι άνεργος, λέγοντας ότι η αναλογία είναι ένας στους τρεις. Ομως ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων είναι περίπου 1.300.000 και ο επαγγελματικά ενεργός πληθυσμός δεν υπερβαίνει τα 3.700.000. Δηλώνει ότι η ανεργία θα μειωθεί μόνο με επενδύσεις.

- Είναι κατηγορηματικός ότι δεν θα γίνει απελευθέρωση πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, παρ' ότι το θέμα άνοιξαν οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης και το παρέπεμψαν για τον Νοέμβριο.

- Λέει ότι «δεν μας έκανε χαρούμενους» η πρόσφατη δήλωση του Βλ. Πούτιν ότι η Ελλάδα είναι προβληματική χώρα για επενδύσεις, και αναγνωρίζει ότι με τη Ρωσία υπάρχει στον τομέα των επενδύσεων μια υστέρηση, αλλά όχι με ευθύνη της Ελλάδας.

- Επισημαίνει ότι η κυβέρνησή του φρέναρε τη συνεχή διόγκωση του χρέους. Ομως από την απάντησή του προκύπτει ότι ενώ το χρέος πριν μπει η Ελλάδα στο Μνημόνιο ήταν 299 δισ. ευρώ, σήμερα είναι μεγαλύτερο, στα 321, από τα οποία αφαιρεί τα 16 δισ. που θα επιστραφούν από την πώληση των τραπεζικών μετοχών. Τονίζει ότι η Ελλάδα τώρα δανείζεται -με χαμηλά επιτόκια- για να αποπληρώσει παλιό χρέος.

- Αναφερόμενος σε δηλώσεις των δανειστών ότι η Ελλάδα μέσα στο 2014 θα παρουσιάσει χρηματοδοτικό κενό, τονίζει πως η απόκλιση που σύμφωνα με το ΔΝΤ μέχρι το 2020 θα είναι 12 δισ. θα αντιμετωπισθεί πλήρως, παρ' ότι το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρει σε έκθεσή του από το 2012 ότι οι ανάγκες μέχρι το 2020 είναι στα 77 δισ. ευρώ.

- Χαρακτηρίζει υπερβολή την άποψη ότι οι μισθοί στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα έχουν υποχωρήσει σχεδόν σε επίπεδα Ρουμανίας και ότι κυμαίνονται στα 300-500 ευρώ. Λέει ότι τέτοιοι μισθοί υπάρχουν μόνο στην παράνομη εργασία και στη μερική απασχόληση, ωστόσο δείχνει να θεωρεί ικανοποιητικό τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτά.

- Επιμένει ότι το πρώτο Μνημόνιο του 2010 ήταν λάθος - το οποίο, όπως υποστηρίζει τώρα, διορθώνεται. Ομως μετά το πρώτο Μνημόνιο ακολούθησαν αλλά δύο και τώρα όλοι μιλάνε για ακόμα ένα.

- Δείχνει αμετανόητος για το «μαύρο» στην ΕΡΤ, παρά τις αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας και παρά το γεγονός ότι δυόμισι μήνες μετά η δημόσια τηλεόραση ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη.

- Για τη Συρία λέει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε περίπτωση, αλλά την κυβέρνηση την απασχολούν η νομιμοποίηση της όποιας επιλογής και το τι θα ακολουθήσει μετά.

- Στην ερώτηση αν για τη λύση του προβλήματος των ασφαλιστικών ταμείων προβεί σε νέες μειώσεις συντάξεων, δεν απάντησε.

- Τέλος δηλώνει ότι δεν επιδιώκει πρόωρες εκλογές, αλλά και δεν εκβιάζεται.

enet

Η μετατόπιση των φορολογικών βαρών από τα πιο φτωχά στρώματα στα πιο ευκατάστατα θα είναι μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, λέει σήμερα στην «Κ.Ε.» ο βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.

Αναφερόμενος στις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων υπογραμμίζει ότι κανείς δεν περισσεύει και υποστηρίζει ότι το Μνημόνιο αύξησε αντί να μειώσει το δημόσιο χρέος της χώρας.

Επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαταλείψει μονόπλευρα τις μνημονιακές δεσμεύσεις, θα επαναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους μία βιώσιμη δανειακή σύμβαση, με ασφαλιστικές δικλίδες τη ρήτρα ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.

Υποστηρίζει ότι «τώρα πια καθόλου» δεν επηρεάζουν αρνητικά το κόμμα οι φωνές περί εξόδου από το ευρώ, διότι το συνέδριο με μεγάλη πλειοψηφία επέλεξε μια σαφή στρατηγική για την Ευρώπη και την έξοδο από την κρίση. Για τον Αλέξη Τσίπρα λέει ότι είναι μεγάλο κεφάλαιο, αδιαμφισβήτητος ηγέτης, και το διακύβευμα γι' αυτόν και το κόμμα είναι πλέον να εμπνεύσουν το λαό για τις μεγάλες αλλαγές.

* Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει ένα αναλυτικό οικονομικό κυβερνητικό προγραμματικό σχέδιο. Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις σας στην οικονομία; Πώς θα τονωθεί η ζήτηση και δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία;

- Υπάρχουν τέσσερις συστοιχίες μέτρων που θα τονώσουν τη ζήτηση και τις επενδύσεις, διατηρώντας τη δημοσιονομική ισορροπία. Η πρώτη αφορά την αναδιανομή των φορολογικών βαρών από τα φτωχότερα στα πιο ευκατάστατα στρώματα, με την εισαγωγή της προοδευτικότητας στο σύνολο της φορολογικής πολιτικής. Η δεύτερη αφορά την αναδιάταξη των δημοσίων δαπανών υπέρ αυτών με υψηλή κοινωνική προτεραιότητα, όπως είναι η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Η τρίτη είναι η ριζική αναδιάρθρωση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις τράπεζες, την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, με δόκιμα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η τέταρτη είναι η αναδιάταξη των επιμέρους δημόσιων δαπανών υπέρ της κατανάλωσης εγχώριων αγαθών και υπηρεσιών και υπέρ της αποδέσμευσης επενδυτικών πόρων.

 

Επαναπροσλήψεις-μισθοί

* Είναι εφικτή οικονομικά η επαναπρόσληψη όλων των απολυθέντων από το Δημόσιο και η αποκατάσταση των μισθών στα προ του Μνημονίου επίπεδα; Πού θα βρεθούν τα χρήματα;

- Οι απολύσεις στο Δημόσιο δεν γίνονται για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά εκπορεύονται από τις εμμονές της τρόικας και της κυβέρνησης για πλήρη εκποίηση και ιδιωτικοποιήσεις σε δημόσια αγαθά, περιουσία και υποδομές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αξιακά είναι υπέρ του κοινωνικού κράτους και των δημόσιων αγαθών, θα κάνει όλες τις αλλαγές για την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και των δημόσιων επιχειρήσεων. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Στα περί μισθών, νομίζω ότι είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την επιστροφή μόνο του κατώτατου μισθού και της κατώτατης σύνταξης στα επίπεδα του 2009.

* Το κόμμα σας μιλά για διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και για πάγωμα των τόκων, απ' όπου θα προκύψει προς αξιοποίηση το ποσό των 25 δισ. ευρώ. Θα γίνει αυτό μονομερώς ή στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με την τρόικα;

- Το Μνημόνιο υποτίθεται ότι έγινε για να εξυπηρετήσει τη δανειακή σύμβαση. Ομως οδήγησε στην αύξηση και όχι στη μείωση του δημόσιου χρέους. Ετσι, αναπόφευκτα, η δανειακή σύμβαση άλλαξε με το PSI, με τη μεταφορά του συνολικού χρέους των 300 δισ. για μετά το 2020 και με την απομείωση των τόκων μέχρι το 2020. Τώρα το ΔΝΤ μιλάει για νέο «κούρεμα» 80 δισ. Η δανειακή σύμβαση τελειώνει τον Μάιο του 2014 (για το ΔΝΤ το 2016), εν μέσω πλήρους αδυναμίας εξυπηρέτησης του χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει σταθερά δύο πράγματα. Μονόπλευρα θα εγκαταλείψει τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις μνημονιακές πολιτικές, άρα και την ίδια την τρόικα. Θα επαναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους μία βιώσιμη δανειακή σύμβαση, με ασφαλιστικές δικλίδες τη ρήτρα ανάπτυξης και την αύξηση της απασχόλησης.

* Τι θα συμβεί εάν η πρόταση απορριφθεί από την ηγεσία της Ε.Ε.; Εχετε εναλλακτικό σχέδιο;

- Θα στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η δημοσιονομική ισορροπία δεν απαιτεί δανειακούς πόρους. Η αναχρηματοδότηση του χρέους θα παραμείνει το μόνο υπό διαπραγμάτευση θέμα. Η ενεργοποίηση επιπρόσθετων, κοινωνικών κυρίως, πόρων από ευρωπαϊκές πηγές αποτελεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

* Μπορεί να αλλάξει η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική των Μνημονίων χωρίς αλλαγή της γενικότερης ευρωπαϊκής πολιτικής;

- Η πολιτική των Μνημονίων πρέπει να αλλάξει με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό θα σταματήσει τον κατήφορο. Η έξοδος από την κρίση όμως έχει ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση και αφορά τον πυρήνα της ασκούμενης πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις Βρυξέλλες. Η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους, κοινή διαχείριση του τραπεζικού προβλήματος και αναπτυξιακή ατζέντα.

 

Η μεγάλη πλειοψηφία

* Ποια πολιτική συμμαχία για τη διακυβέρνηση της χώρας προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Με ποιους θα κυβερνήσετε και σε ποια προγραμματική βάση;

- Οι πολιτικές εξελίξεις συγκλίνουν αντικειμενικά στην ιδέα μιας μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που θα απαλλάξει την οικονομία από τις μνημονιακές πολιτικές και θα ανοίξει το δρόμο για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων βρίσκεται στο σημείο όπου, ενώ εργάζεται σταθερά για τη μεγάλη πολιτική ενότητα της Αριστεράς και των αντιμνημονιακών δυνάμεων, μπορεί να βρεθεί και αυτοδύναμος στην κυβέρνηση.

* Θεωρείτε ότι έχετε απαντήσει επαρκώς στις αμφιβολίες της κοινής γνώμης αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει;

- Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει ήδη από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Τότε οι επιφυλάξεις μπορεί να ήταν σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένες για ένα κόμμα που βρέθηκε να έχει αλματώδη άνοδο. Στο χρόνο που μεσολάβησε ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε ενιαίο κόμμα, απέκτησε διεθνή ταυτότητα και πολύ σαφέστερο και δυνατό προγραμματικό λόγο.

* Υπάρχουν διαφορετικές φωνές στο εσωτερικό σας, και μάλιστα ισχυρές, για ρήξη με την Ε.Ε. και έξοδο από το ευρώ. Πόσο επηρεάζουν την πολιτική δυναμική του κόμματος;

- Τώρα πια, καθόλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενιαίο κόμμα και με μεγάλη πλειοψηφία έχει επιλέξει μία σαφή στρατηγική για την Ευρώπη, για την έξοδο από την κρίση, για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και για τις πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Η πολυφωνία ήταν ανέκαθεν πλεονέκτημά μας, όχι μειονέκτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα διαφορετικών ρευμάτων και ιδεών, που συντεταγμένα θα λαμβάνει τις αποφάσεις του. Το μοντέλο του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφώς υπέρτερο των μονολιθικών κομμάτων, που παραδοσιακά ευδοκιμούσαν στην Αριστερά, ή των μονολιθικών αρχηγικών κομμάτων, που παραμένουν κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.

* Βοηθάει ή πλήττει το ηγετικό προφίλ του κ. Τσίπρα η προσπάθειά του να ισορροπεί μεταξύ της μιας και της άλλης άποψης στο εσωτερικό του κόμματός σας;

- Ο Αλέξης είναι μεγάλο κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρέλαβε ένα κόμμα του 4% εν μέσω διαδοχικών διασπάσεων και το μεταμόρφωσε σε μία μεγάλη πολιτική δύναμη, έτοιμη να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας. Η πρόσφατη εκλογή του, με σαρωτικά ποσοστά, από το συνέδριο επικύρωσε την αδιαμφισβήτητη ηγεσία του. Το διακύβευμα πλέον και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον Τσίπρα είναι η ικανότητά τους να εμπνεύσουν την κινητοποίηση των πολιτών, για να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος.

ενετ

Έτοιμος για σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές δηλώνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι δεν θα αλλάξει μόνον η Ελλάδα αλλά συνολικά η Ευρώπη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.

(Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης)  

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκαλύπτει το σχέδιό του για την αντιμετώπιση της κρίσης.
 
Μιλώντας στον Σπύρο Κάραλη  είπε ότι θα ζητήσει διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και πάγωμα των τόκων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ώστε να αξιοποιήσει τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν (25 δις ευρώ), για τις άμεσες ανάγκες του ελληνικού λαού  και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
 
Παράλληλα απέκλεισε μονομερείς ενέργειες, «εκτός αν μας αναγκάσουν» τονίζοντας πως «για εμάς προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες του λαού». Και δεσμεύτηκε για άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, του κατώτατου μισθού και της νομοθεσίας που προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις.
 
Για την Ευρωζώνη είπε ότι ενδεχόμενη επιστροφή  στα εθνικά νομίσματα θα μετέτρεπε τους λαούς της Ευρώπης σε ανταγωνιστές τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει τον ανταγωνισμό, αλλά την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών. «Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Ευρώπη μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα»  είπε εκτιμώντας ότι κι άλλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα πιέσεων στη γερμανίδα καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ. 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την κυβέρνηση ετοιμόρροπη  και κατηγόρησε ττον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πως οδηγεί την Κοινοβουλευτική Δεξιά δεκαετίες πίσω, κοντά στον «μετεμφυλιακό της εαυτό».
 
Αναφερόμενος στην ΕΡΤ τόνισε πως σημασία έχει αν θέλει κανείς  «ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ανταγωνιστικό, ανεξάρτητο, οικονομικά βιώσιμο και πρωτοπόρο δημοσιογραφικά, ή… ένα παραμάγαζο που θα κάνει τη βρόμικη κυβερνητική δουλειά, αφήνοντας τον τηλεοπτικό χώρο στους ιδιώτες καναλάρχες.»
 
Στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας μιλάει ακόμη για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη συμβολή τους στο κλείσιμο των πληγών του Εμφυλίου, ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά σημειώνει ότι έχει μετατραπεί σε εκφραστή της μετεμφυλιακής Δεξιάς, προβλέποντας πως σύντομα θα έχει το ίδιο πολιτικό τέλος που είχε και ο Γιώργος Παπανδρέου.
enet
 

Περισσότερα Άρθρα...