Μετά τον δήμαρχο Π. Φαλήρου, Διον. Χατζηδάκη, άλλος ένα δήμαρχος των Νοτίων Προαστίων βραβεύεται από την Ε.Ε. για έργο του στην περίοδο της μεγάλης κρίσης. Πρόκειται για τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και απερχόμενο Δήμαρχο Βύρωνα, Νίκο Χαρδαλιά.!
Μέσα στα κορυφαία 4 προγράμματα LIFE στην Ευρώπη κατατάχτηκε το πρωτοπόρο Πρόγραμμα AMIBIO του ΣΠΑΥ που αφορά στην καταγραφή, παρακολούθηση και προστασία των 180 διαφορετικών ειδών ζώων του Υμηττού. Συμμετείχαν 23 χώρες με 55 Προγράμματα και επιλέγησαν από την ΕΕ τα 4 κορυφαία του έτους 2013.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) Νίκος Χαρδαλιάς, Δήμαρχος Βύρωνα και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Νίκος Φακωτάκης, παρέλαβαν από τον Άντζελο Σάλσι, εκπρόσωπο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ, αναμνηστική πλακέτα στο πλαίσιο τελετής βράβευσης, που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες στις 29 Απριλίου.
«Το πρόγραμμα LIFE-AMIBIO αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της βιοποικιλότητας. Τα ακριβή επιστημονικά στοιχεία για την πανίδα του Υμηττού, ενισχύουν το έργο ευαισθητοποίησης της πολιτείας και της κοινής γνώμης σε σχέση με την ανάγκη προστασίας των συγκεκριμένων ειδών και του περιβάλλοντος τους» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Το πρόγραμμα LIFE 08/ΝAT/GR/539 – AMIBIO υλοποίησαν την περίοδο 2010 -2013, ο Σύνδεσμος Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) σε συνεργασία με την ομάδα του Εργαστηρίου Ενσύρματης Επικοινωνίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών υπό τον Καθηγητή Νίκο Φακωτάκη, το ΤΕΙ Κρήτης υπό τον Επίκουρο Καθηγητή Ηλία Ποταμίτη, η ομάδα του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου ZFMK της Βόννης υπό τον Καθηγητή Klaus Riede.
Η Κομισιόν στην επιστολή της κάνει λόγο για «εξαιρετική υλοποίηση του προγράμματος, με εξαιρετικά παραδοτέα και αποτελέσματα» στο πλαίσιο της οποίας χρησιμοποιήθηκε «καινοτόμος ολοκληρωμένη τεχνολογία».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε την τελευταία δόση της χρηματοδότησης προς τους εταίρους, καλύπτοντας το 100% της συμμετοχής της ήτοι 830.641 ευρώ. Σημειώνεται ότι από τη συμμετοχή του ΣΠΑΥ στο πρόγραμμα, οι Δήμοι-μέλη του δεν επιβαρύνθηκαν ούτε με ένα ευρώ, καθώς το κόστος καλύφθηκε εξολοκλήρου με την εργασία των υπαλλήλων του και την κοινοτική επιχορήγηση.
Στο πλαίσιο του προγράμματος τέθηκαν σε λειτουργία 18 σταθμοί, διάσπαρτοι σε όλο τον Υμηττό, με δυνατότητα ηχητικής καταγραφής της πανίδας και μικροπανίδας καθώς και άλλων περιβαλλοντικών δεδομένων όπως ισχύς αέρα, θερμοκρασία και υγρασία. Καταλήγοντας σε κεντρικό σταθμό του Πανεπιστημίου Πατρών, τα δεδομένα έτυχαν ειδικής επεξεργασίας και ταξινόμησης για τον αυτόματο εντοπισμό των ειδών της πανίδας και μικροπανίδας.
Από την πλευρά του ΣΠΑΥ, τον συντονισμό του φορέα ανέλαβαν ο Διευθυντής Προγραμμάτων Βασίλης Νομικός και η Forest Manager Βασιλική Δημητρίου, αντίστοιχα, με την υποστήριξη των στελεχών και εργαζομένων του Συνδέσμου.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος ήταν τόσο πετυχημένα που το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο ΣΠΑΥ συνεργάζονται εκ νέου με σκοπό την ανάπτυξη εφαρμογής για κινητά, η οποία θα μπορεί να αναγνωρίζει τους ήχους των πουλιών, στο πλαίσιο του προγράμματος "ΝΕW SKILLS FOR NEW JOBS IN THE FOREST SECTOR (DRYMOS)" με κωδικό αριθμό 2012-1-LEO05-10056 που υλοποιεί ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με φορείς επτά ευρωπαϊκών χωρών.
Για το Γραφείο Τύπου του ΣΠΑΥ
Φλοράν Σελάϋ